FAT (File Allocation Table)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A PC gépek szoftverei Kérdés: "Mi az elefánt?" Válasz: "Egér operációs rendszerrel."
Advertisements

Grafikus felhasználói felület Windows alatt
Vírusok, vírusvédelem.
Hardver ismeretek Háttértárolók
MICROSOFT - WINDOWS operációs rendszer
Formázás: Az új flopikat, winchestereket, pendrive-kat használat előtt formázni kell! Ma már formázva árulják ezeket, ezért a formázást adattörlésre használjuk.
Az optikai tárolók Az optikai tárolórendszerekre jellemző, hogy az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tárolókat több tulajdonságuk markánsan.
Bevezetés az informatikába
Háttértárak. Háttértárak A háttértárak mûködési elve A háttértárak feladata: Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk.
SZOFTVER.
Adobe Photoshop. A világ legnépszerűbb képszerkesztő programja Etalon a képfeldolgozás világában.
A számítógép alapegységei
Háttértárak.
Régen és most. Háttértárolók.
Bevezetés az informatikába
Az operációs rendszer működése, fajtái, felépítése
Az operációs rendszer működése, fajtái, felépítése
Lemezkezelés, RAID, partícionálás, formázás, defragmentálás
Diczházi Attila munkája alapján
Microsoft Windows A Windows fejlődése, általános jellemzése – 2. dia
A pendrive.
Fájlrendszerek: Linux EXT Csernik Márió 9.A.
Az információ és kódolása Kovácsné Lakatos Szilvia
Számítógép memória jellemzői
Merevlemezek tegnap, ma, holnap Készítette: Nyilas Árpád.
Háttértárak Informatika tananyag.
Windows 98 SE telepítése.
Napjaink háttértárolói
Napjaink Háttértárolói
O PERÁCIÓS RENDSZEREK. F OGALMA Az operációs rendszer programok gyűjteménye, amelyek elősegítik a számítógép hardverének könnyű, sokoldalú és biztonságos.
Module 1: A Microsoft Windows XP Professional telepítése
Háttértárakról A tartós tárolás (non-volatile) ...ha elmegy az áram, mi lesz az adattal? Tároló típusok online a számítógépek számára mindig elérhető offline.
Média tárolóeszközök. A CD  A CD(compact disk) ált. 700Mb kapacitású  Optikai tároló  Hang, kép, valamint adat digitális formátumú tárolására használatos.
Takács Béla Operációs rendszerek 2.. „Néhány” fontos operációs rendszer EgyfelhasználósTöbbfelhasználós DOS (Microsoft)UNIX MS-DOS (Microsoft)LINUX.
New Technology File System Készítette: Kaszta Andrea
LBA és CHS módok Demeter Zoltán 641.
Állománykezelők és optikai elven működő háttértárak.
Fájlrendszer.
Szoftverek. szoftver (software): A számítógép hardver elemeinek mûködtetését végzõ programok, a gép használatához szükséges szellemi termékek összessége.
Háttértárak.
Mágneses tárolók.
A Windows operációs rendszerek
A háttértárak felépítése és működése
A merevlemez(winchester)
Óravázlat Készítette: Kucsera Mihály 2011.
Információ ... Számítógép: Információ:
Háttértárak.
Bevezetés az informatikába
Merevlemezek tegnap, ma, holnap. Bevezetés Számítógépünk alapvető alkatrésze Hosszú távú adattárolás Régebben kis méret, lassú működés Manapság nagy méret,
Lemezkarbantartás Lemezfeladatok.
Mai számítógépes perifériák
Fájlrendszerek.
Fájlrendszer, számrendszer
Bevezetés az informatikába
A Windows Server 2003 telepítése. Javasolt, minimális hardver CPU1 GHz RAM512 MB HDD2-2,5 GB + Exchange, SQL…
SZOFTVEREK (programok)
A hálózatok funkcionális elemei
Védelmi technikák: fizikai védelem UPS RAID
Merevlemezek particionálása
Információ.
Ma használatos háttértárakat és azok tárolási technológiái (Informatika érettségi 5.tétele) Készítette:Dobrovolni Edit 12.c.
Adathordozók Pap Gergely (PAGNAAT) Felhasznált forrás: Wikipédia.
Operációs rendszerek története Készítette: Berta Gábor Vieger Nikolett Weigel Szilvia számítástechnika szak III. évfolyam, Budapest – ADU április.
Lemezkezelés és adattárolás. Lemezműveletek - Formázás: az a művelet, ami a háttértárakat előkészíti a használatra. Az eredeti tartalom elvész a lemezről.
Háttértárak.
Háttértárak.
Fájlrendszerek.
Novell Storage Services
Tároló perifériák.
Merevlemezek tegnap,ma,holnap
Előadás másolata:

FAT (File Allocation Table)

A FAT bemutatása A FAT az MS-DOS rendszerhez kialakított fájlrendszer. Lényege hogy a meghajtót foglalási egységekre (Cluster) bontja és ezeket mint önálló egységeket kezeli. Két változata van: - FAT 16 - FAT 32

A FAT bemutatása Egy Cluster a fizikai szektor.(512 byte) Egy foglalási egységben csak egy fájl lehet azonban egy hosszab fájl több egységre bontódhat. A fájl kezdetét, folytatását és befejezését a fájlrendszer a foglalási egység sorszámával tartja nyílván.

A FAT előnyei Minden Microsoft operációs rendszer ismeri. 400MB-os merevlemez kapacitás alatt gyorsabb mint az NTFS fájlrendszerű lemez.

A FAT hátrányai Alkalmatlan a fájlszintű védelemre. 400MB merevlemez kapacitás felett lényegesen lassabb mint az NTFS.

FAT 12 Hajlékony lemezeken használatos. Sorszámai 12 bitesek. A FAT rendszerek között a legkevesebb foglalási egységet tudja kezelni. Maximum 4096 foglalási egységet engedélyez és 512 bájt a foglalási egység.

FAT 16 Az MS-DOS eredeti változata. A sorszámok 16 bitesek. Kevesebb foglalási egységet tud kezelni. Maximális partícióméret hagyományosan 2 GB, NT4-től már támogatott a 4 GB is. 1GB adott adathalmaz esetén FAT 16 fájlrendszer alatt nagyobb helyfoglalás FAT 32 képest.

FAT 32 A sorszámok 32 bitesek. Maximum 2 TB lekezelése elméletben. Windows 2000 alatt csak 32GB logikai lemez lekezelhető maximum. FAT 16-hoz képest helyfoglalás orientált.

FAT FAT 32 Helyfoglalási egység azonosítója 16 bites 32 bites Helyfoglalási egység nagysága 4-32Kbyte, a logikai lemez kapacitásától (a helyfoglalási egységek maximális száma 65536) 4 Kbyte A legnagyobb logikai lemez kapacitása 2 Gbyte (elvileg 4 Gbyte, de az MS-DOS és a Windows 95 ezt már nem támogatja) 32 Gbyte Windows 2000-ben (elvileg 2 Tbyte) A legnagyobb állomány nagysága 2 Gbyte 4 Gbyte Az állományrendszert támogató operációs rendszerek MS-DOS és a Windows minden változata Windows 95 Osr2, Windows 98, Windows 2000