A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Számítógép- hálózatok dr. Herdon Miklós dr. Kovács György Magó Zsolt.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hullámmozgás.
Advertisements

Takács Béla  Legyen decentralizált, azaz ne egy központi géptől függjön minden!  Legyen csomagkapcsolt, hogy többen is tudják használni a hálózatot!
FDDI (Fiber Distributed Data Interface, Száloptikai adatátviteli interface)
Hálózati készülékek.
Hálózati alapismeretek
Hálózati és Internet ismeretek
ISO International Standards Organisation OSI Open System Interconnection ISO International Standards Organisation OSI Open System Interconnection Ez a.
A fizikai réteg Kajdocsi László A602 rs1.sze.hu/~kajdla.
modul Szövegfeldolgozás Speciális informatikai feladatok.
Az információszerzés.
PowerPoint animációk Hálózatok fizikai rétege
Hálózati alapfogalmak, topológiák
Az IEEE 802. szabvány 4. fejezet.
Átviteli Közegek.
Vezeték nélküli hálózatok eszközei
Remembering The OSI Layers Various mnemonics have been created over the years to help remember the order of the OSI layers. Often cited are the following:
Open System Interconnect
Optoelektronikai kommunikáció
Hálózatok kábelei Takács Béla
Vezetékes átviteli közegek
Hálózatok.
HÁLÓZATOK.
HÁLÓZATOK.
Orthogonal Frequency Division Multiplexing
Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I. 1 Számítógépes hálózatok 3.gyakorlat Fizikai réteg Kódolások, moduláció, CDMA Laki Sándor
13.a CAD-CAM informatikus
Hálózatok fajtái, topológiájuk, az Internet fizikai felépítése
OSI Modell.
 A DEC, Intel és Xerox cégek (együtt: DIX) által kidolgozott alapsávú LAN-ra vonatkozó specifikáció.  Az Ethernet hálózatok az ütközések feloldására.
Adatátvitel. ISMERTETŐ 1. Mutassa be az üzenet és csomagkapcsolást! Mi köztük az alapvető különbség? 2. Melyek a fizikailag összekötött és össze nem kötött.
Sebesség A gépeket összekötő eszköz egyik fontos jellemzője, hogy milyen mennyiségű jel haladhat rajta keresztül 1 másodperc alatt. Ezt átviteli sebességnek.
Fizikai átviteli jellemzők, átviteli módok
HÁLÓZAT INTERNET. Weblap címek xikon/index.html xikon/index.html.
Közeg-hozzáférési technikák
Hálózati és Internet ismeretek
Ethernet – bevezetés.
Hálózati eszközök.
A hálózati kapcsolat fajtái
Hálózati réteg.
Hálózati architektúrák
modul 3.0 tananyagegység Hálózatok
A kommunikáció eszközei Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT A televíziós adás-vétel elve.
Hálózati alapismeretek. 2 Chuck Norris születése óta a fordulórúgások általi halálozások száma %-kal nőtt.
Házatok: egymással összekötött számítógépek. Ahhoz, hogy gépünket a hálózatra kapcsoljuk szükségünk van hálózati kártyára, és kábelre.
A kommunikáció.
Hálózat továbbítás közege
Az informatika alapjai
Multiplex  .
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Számítógép- hálózatok dr. Herdon Miklós dr. Kovács György Magó Zsolt.
Számítógép-hálózatok alapjai
Erőforrások a hálózaton
Számítógép hálózatok.
Informatika Dr. Herdon Miklós Dr. Fazekasné dr. Kis Mária Magó Zsolt
Adatátvitel elméleti alapjai
Számítógép- hálózatok
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Számítógép- hálózatok dr. Herdon Miklós dr. Kovács György Magó Zsolt.
A fizikai réteg. Az OSI modell első, avagy legalsó rétege Feladata a bitek kommunikációs csatornára való juttatása Ez a réteg határozza meg az eszközökkel.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Számítógép- hálózatok dr. Herdon Miklós dr. Kovács György Magó Zsolt.
HEFOP 3.3.1–P /1.0A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. 1 Számítógép- hálózatok dr. Herdon.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Számítógép- hálózatok dr. Herdon Miklós dr. Kovács György Magó Zsolt.
Számítógép-hálózatok
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Számítógép- architektúrák dr. Kovács György DE AVK GAIT.
ADSL alkalmazása xDSL frekvenciaosztásos elven működik, azaz különböző frekvencián továbbítja az előfizető és a szolgáltató felé haladó adatokat.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Számítógép- hálózatok dr. Herdon Miklós dr. Kovács György Magó Zsolt.
4.Tétel: xDSL, VoIP, FTTx, NGN
Kommunikáció.
Kommunikáció a hálózaton
UTP (Unshielded Twisted Pair)
Hálózatok.
Hálózati struktúrák, jogosultságok
Előadás másolata:

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Számítógép- hálózatok dr. Herdon Miklós dr. Kovács György Magó Zsolt DE AVK GAIT

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Számítógép- hálózatok Vonalmegosztások

HEFOP 3.3.1–P /1.03 Vonalak megosztása Ahhoz, hogy információcserét valósíthassunk meg két végpont között, szükségünk van a végpontok között az összeköttetést biztosító vonalakra. Sok esetben azonban a kommunikáció jellegéből fakadóan nincs folyamatos információcsere rajta, azaz a legtöbb kapcsolatban a vonalhasználat csak időszakosan jelentkezik. Nem ésszerű tehát egy kommunikációs csatorna számára kisajátítunk egy teljes vonalat. Egy vonalon több csatorna is kialakítható ha különválasztjuk a funkciókat: a csatornára, amelyeken az információcsere történik, és vonalakra, amelyek a tényleges, fizikailag létező összeköttetéseket biztosítják.

HEFOP 3.3.1–P /1.04 Vonalkapcsolás Ennél a módszernél a főállomás - egy telefonközponthoz hasonlóan - kapcsolóáramköröket tartalmaz, amivel kialakíthatók az egymással kommunikálni kívánó állomások közötti (pont-pont) kapcsolatok. Lehetőség van egyszerre több kapcsolat kialakítására is, ehhez csupán több kapcsolóáramkört kell kialakítani. Egy nagyobb rendszeren belül a telefonközpontokhoz hasonlóan több főállomás is részt vehet a kommunikációban. Az első lépésben fizikai kapcsolat létesül az adó és vevő között, ami az összeköttetés idejére áll fenn. Az összeköttetésen keresztül megvalósul az adatátvitel, Az adatátvitel befejeztével a kapcsolat lebomlik.

HEFOP 3.3.1–P /1.05 A vonalkapcsolás elve

HEFOP 3.3.1–P /1.06 Multiplexelés frekvenciaosztással

HEFOP 3.3.1–P /1.07 FDM (Frequency-Division Multiplexing) A módszer alapelve azon a felismerésen alapul, hogy ha szinuszos hullámok összegéből előállítunk egy jelet, abból bármelyik összetevőt a csatorna másik oldalán bármelyik komponenst eredeti formájában kinyerhetjük egy alkalmas szűrő segítségével. Az adó oldalon a csatornák jeleit egy-egy vivőfrekvenciára ültetik (a vivőfrekvenciát a jelekkel modulálják), majd ezeket összegzik, az összegzett jelet átviszik a vevő oldalra, és ott ezeket szűrőkkel szétválogatják. Frekvencia osztásos multiplex rendszerek jellemző felhasználási területe a távbeszélő-hálózatok vivőfrekvenciás rendszereinél van. A széles frekvenciasávban, időben is egyszerre haladnak a különböző vivőfrekvenciákra ültetett jelek. Hasonló módon működnek a kábeltévés rendszerek is, ahol egyetlen kábelen több tévé- és rádióműsor jelei továbbíthatók természetesen különböző frekvenciatartományokban.

HEFOP 3.3.1–P /1.08 Digitális távbeszélő rendszereknél használatos időosztásos multiplexelés

HEFOP 3.3.1–P /1.09 Időosztásos többszörös hozzáférés Time Division Multiple Access, (TDMA): digitális átvitelnél az idő-multiplex berendezések a nagyobb sávszélességű adatvonalat időben osztják fel több, elemi adatcsatornára. Ezt a technikát elsősorban a sín topológiájú hálózatoknál használják. Minden állomás egy magadott időtartamban (időszeletben) adhat. Amennyiben nincs küldeni valója, az időszelet kihasználatlan marad.

HEFOP 3.3.1–P /1.010 Üzenet és csomagkapcsolás Csomagkapcsolásról akkor beszélünk, amikor a továbbítandó üzenetet a vonal kihasználtságának a növelése érdekében kisebb adagokra bontjuk és ezeket egyenként küldjük el a címzettnek. A csomagkapcsolás hatékonyan képes a vonalak kihasználására, mivel adott két pont között összeköttetést több irányból érkező és továbbhaladó csomag is használja. Előfordulhat, hogy a később küldött csomag előbb érkezik meg. A vevő feladata a csomagok helyes sorrendbe állítása, majd azok egyesítése. Ha nem daraboljuk fel az üzenetet, és úgy küldjük át, akkor azt üzenetkapcsolásnak nevezzük.

HEFOP 3.3.1–P /1.011 Csomagkapcsolás elve

HEFOP 3.3.1–P /1.012 Átviteli közegek Csavart érpár UTP (Unshilded Twisted Pair) FTP (Foil-shilded Twisted Pair, Fólia árnyékolású csavart érpár) S-FTP (Shilded-Foil- shilded Twisted Pair)

HEFOP 3.3.1–P /1.013 Koaxiális kábelek

HEFOP 3.3.1–P /1.014 Multimódusú optikai kábelek Fény visszaverődése a határfelületről Fény terjedése a multimódusú üvegszálban Fény terjedése monomódusú optikai szálban

HEFOP 3.3.1–P /1.015 A gyakorlatban használatos optikai kábelek jellemző méretei