Dr. Fülöp Gyula Új stratégiai kihívások

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Advertisements

Munkáltató és a részvételi intézmények Kisgyörgy Sándor ÉTOSZ.
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
Válaszok válság idején: hogyan hat a válság a gyógyszeripari piackutatásra? Szerencsés Dóra Egészségügyi kutatások vezetője Millward Brown Healthcare.
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
AZ EURÓPAI KIVÁLÓSÁG MODELL ÉS SZEREPE AZ EU CSATLAKOZÁSBAN STRATOSZ KIADVÁNY 2003.
I. AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT SZEREPE A SZERVEZETEKBEN
Környezeti Menedzsment
Fenntarthatóság – vállalati szemszögből. Fenntartható növekedés - makro  válságot követő stabilizáció  a növekedés mennyiségi/minőségi tényezői  válság.
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
Optimális szervezet Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám rendszerrel
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Az ötlettől a projekttervig
VEZETÉSI STÍLUS A STÍLUS FOGALMA a VEZETÉSI stílus fogalma,
Vállalati EEM. Vezetési orientációk változása Termelés Értékesítés Marketing Stratégia Minőség Emberi tőke Tudástőke idő.
Vállalkozásgazdaságtan 1. előadás
KÖRNYEZETTANULÁS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN
Munkatársak minőség iránti elkötelezettsége a siker kulcsa Készítette: Taksonyi Bea és Horváth Viktória.
Péczeli Katalin előadása
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A postai képzés lehetséges irányai a felnőttképzésben és a szakképzésben április 5. Előadó: Szűts Ildikó Humánerőforrás vezérigazgató helyettes.
Humánkontrolling Kiélezett verseny→ legjobb munkaerő
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
Szervezeti kultúra / vállalati kultúra
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Közösségi művelődési törekvések Budapest, március 5 Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Minőségdíjak.
A HEM kialakulása és fejlődése
A vidéki tér sikertényezői
Tanuló szervezet.
Leading Change A változás vezető szemmel. Hogyan lehet sikeresen levezetni egy változási folyamatot?
A MINŐSÉG FOGALMA A minőség az egység (az egyedileg leírható és vizsgálható folyamat, termék, szervezet, illetve ezek kombinációja) azon jellemzőinek összessége,
Controlling a gyakorlatban Nemzetgazdasági controlling, Eger és Kelet-Magyarország szerepe a nemzetgazdaság fejlődésében dr.Bamberger Anna Magyar Controlling.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
Minőség menedzsment 6.előadás
Az EEM helye a menedzsmentben
2007/2008 II.: MENEDZSMENT GYAKORLATOK
A hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerő-piaci integrációja, mint a gazdasági stabilitás fontos tényezője Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum.
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Fenntarthatóság és káoszelmélet
1 Hogyan tovább minőségügy? XIV. Magyar Minőség Hét november 07.
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
CSR ISMERETTÉRKÉP. Munkahely Közösség Környezetvédelem Piaci környezet Üzleti Etika Vállalatok Társadalmi Felelősségvállalása.
Szervezeti kultúra a közszolgálati- és a versenyszférában
Mikroszintű versenyk é pess é g. Az üzleti szervezetek versenyképességének elemzése, a versenyképesség növelése Egy, a magyar közgazdászok által 1995-ben.
SZERVEZETI MOZGÁSOKAT BEFOLYÁSOLÓ FŐBB ERŐK
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
Endogén területfejlődésCélmeghatározás: A TERÜLETFEJLESZTÉS CÉLJA 1 Mandulavirágzási Tudományos Napok – a Fenntarthatóság Európája március 4-5. STRATÉGIAI.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók együttnevelésének.
„A tanácsadás emberi oldala” – az érzelmi kompetencia jelentősége a tanácsadásban – Dr. Szabó Szilvia (PhD.) főiskolai docens, ZSKF elnökségi tag, HSZOSZ.
HEINNOVATE OECD-EU partnerségi projekt Magyarország részvételével, 2016 Kovács István Vilmos, ELTE PPK Felsőoktatási és innovációkutató csoport.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
Az ötlettől a projekttervig
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
A vállalatok társadalmi felelősségvállalása, mint a fenntarthatóságot támogató szemlélet - Berkesné Rodek Nóra -
A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben?
A jólét mérésének elméleti alapjai és problémái
Az emberi erőforrás menedzsment (EEM)
Minőségmenedzsment alapjai szeptember 12.
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
Előadás másolata:

Dr. Fülöp Gyula Új stratégiai kihívások Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Gazdálkodástani Intézet Dr. Fülöp Gyula STRATÉGIAI KIHÍVÁSOK – VÁLLALATI FENNTARTHATÓSÁG – MENEDZSMENT KOMPETENCIÁK Új stratégiai kihívások A vállalati fenntarthatóság elvi összefüggései A fenntarthatósági stratégiai menedzsment folyamata A fenntarthatósággal adekvát vezetői képességek SMART Vállalkozásfejlesztési Konferencia Esztergom, 2014. március 5.

1. ÚJ STRATÉGIAI KIHÍVÁSOK Globalizáció – a termelési tényezők mind szorosabb integrációja és sztandardizációja Fenntarthatóság – a versenyképesség egyik fontos tényezője a tevékenységek társadalom- és környezetbarát jellege IT-alkalmazások – az információtechnológia hatása általánosabb hatáskörű mint más, korábbi technológiaváltozásé Munkaerő diverzitás – eltérő kultúrájú és igényű emberek egy csapatban történő foglalkoztatása Etikai kompetenciák – széles értelemben vett felelősség gyakorlatban való megjelenítése

2. A VÁLLALATI FENNTARTHATÓSÁG ELVI ÖSSZEFÜGGÉSEI A fenntartható fejlődés, fenntarthatóság tágabb értelmezés szerint a gazdasági, a társadalmi és a környezeti értékek harmóniáját jelenti. A fenntarthatóság három dimenziója A vállalati fenntarthatóság a fenntarthatóság gazdasági, társadalmi és környezeti dimenziójának az integrálása a vállalati stratégiákba és tevékenységekbe.

3. A FENNTARTHATÓSÁGI STRATÉGIAI MENEDZSMENT FOLYAMATA A fenntarthatósági stratégiai menedzsment lehetővé teszi a vállalatok számára azon stratégiai módszerek és eszközök fejlesztését, alkalmazását, amelyek segítségével a természeti környezet megóvása, s ezzel az emberek jóléte biztosítható. A fenntarthatósági stratégiai menedzsment folyamata

4. A FENNTARTHATÓSÁGGAL ADEKVÁT VEZETŐI KÉPESSÉGEK A vállalati működés alapvető feltételeit újraformáló kihívás: a fenntarthatóság A gazdasági célok + a társadalmi elvárások + környezeti szempontok harmonizálása Európai Unió fokozott figyelme: Vállalati vélemények: - Európa 2020 Stratégiája - a környezettudatosság megtépázza a versenyképességet - a fenntarthatósági követelményekhez való alkalmazkodás - környezetbarát termékekkel (61%) - intézményi megoldások fenntarthatóbbá tételével (43%) - a fenntarthatóság kiterjesztése törvények bevezetésével (30%) - a fenntarthatóság kibontakozásának akadályai - a szabályok kizárják a környezeti szempontból előnyösebb termékeket (42%) - adekvát intézményi célok és belső elszámolási rendszer hiánya (57%) A továbblépés feltétele: a fenntarthatósággal kapcsolatos elméleti és módszertani ismeretek bővítése + a vezetői képességek fejlesztése A vállalatvezetők gondolkodásmódjának pozitív irányváltozása

A tartós fennmaradás kulcsa A fenntarthatóság elvei szerint kompetens vezetők - egyaránt felvállalják a vállalatuk működésével járó széles értelemben vett felelősséget - másrészt képesek mindennapi döntéshozatalukba és tevékenységükbe a felvállalt felelősség elemeit integrálni Az új vezetési modell, kompetenciák, stílus kifejlesztésének a szempontjai Üzleti portfólió + Munkakörváltozás = Bizonytalanság Ellensúlyozás: Világos vállalati célrendszer + Értékrend A társadalom szoros részeként „intézményesíti a vállalatot A fenntartható vállalatok feláldozzák rövidtávú pénzügyi lehetőségeiket, ha azok nincsenek összhangban az intézményi értékekkel Középpontjában: - a termékminőség - a kiszolgált vevők jellemzői - a gyártási folyamatok melléktermékei A vezetői kompetenciák fejlesztése nem egyszerű feladat 1. Közös cél A tartós fennmaradás kulcsa 2. Hosszú távú szemlélet

Értékes tanulási lehetőség A haszonelvű racionalitás mellett a szervezeti teljesítményt és magatartást az érzelmek is befolyásolják A fenntartható vállalatoknál a munka érzelmi késztetéssel jár és sokkal inkább értelmet nyer a szervezet egészének működése, mint a személyiség kevésbé fenntartható kultusza esetén A személyektől függő működés helyett „ rutinná teszik” a karizmát A szervezet egészét áthatja Az új üzleti lehetőségek megszerzéséért nemcsak a határok és szektorok átlépésére van szükség, hanem a közügyekkel is a cég határain túlmutató módon kell törődni A köz- és a magánszféra együttműködésén alapuló társulás alakítása: a vállalatvezetők a társadalmi érdekeket és a saját üzleti érdekeiket együtt mérlegelik A profitszerzésnél átfogóbb cél (a társadalmi és környezeti igények figyelembevétele) megnyithatja az innováció új forrásait, és segíthet az embereknek abban, hogy munkájuk során érvényre juttassák a vállalati és a személyes értékeiket 3. Érzelmi elköteleződés 4. Társulás a nyilvánossággal 5. Innováció Értékes tanulási lehetőség

A formális vállalati struktúrák túl általános vagy túl merev keretei nem teszik lehetővé az erőforrások és az ötletek többirányú áramlását A társadalmi hozzájárulásra törekvő vállalatok vezetői a munkavállalókat önálló és szabad akaratú szakemberként kezelik, akik önszerveződéssel és új ötletek megalkotásával koordinálják és integrálják tevékenységeiket 6. Önszerveződés A fenti szempontok szerint létre hozott vezetői kompetenciák helyreállíthatják az üzletbe vetett bizalmat