A PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM – A KULTURMISSZIÓ FELVÁLLALÁSÁNAK KONTEXTUSAI ÉS KIHÍVÁSAI Horváth Gizella.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A magyar felsőoktatás.
Advertisements

Hámoriné Váczy Zsuzsa. •Története: 1936-tól szakképzés, flexibilis szakmacsoportos oktatás, a gazdaság, mint megrendelő.
Partiumi Keresztény Egyetem - Nagyvárad -
E URÓPAI D OKUMENTÁCIÓS K ÖZPONTOK. Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) hálózatát az Európai Bizottság hozta.
Alapképzések a Debreceni Egyetem Informatikai Karán
Felsőoktatás a közjó szolgálatában Dr. Vass László CSc. rektor, főiskolai tanár
A Selye János Egyetem Gazdaságtudományi Karán folyó kutatások Szabó Ingrid Szabó Ingrid dékánhelyettes dékánhelyettes.
Dr. Sztachó-Pekáry István A főiskolák jövője a kétszintű képzési rendszerben FELSŐOKTATÁS NYILVÁNOSSÁGA KONFERENCIA NOVEMBER 4-7.
A MARKETING GYAKORLATA A FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEKBEN Kuráth Gabriella Pécsi Tudományegyetem november 4.
A tudományos élet színterei I. Kutatási projekt I október 18.
PEDAGÓGUSKÉPZÉS. REFORM? MAJEN? MI A JÓ EBBEN NEKEM?
Környezettudományi MSc A Szegedi Tudományegyetemen.
A BA/BSc végzettség hasznosíthatóságának vizsgálata a Debreceni Egyetemen és Nyíregyházi Főiskolán végzett fiatalok körében Seres Edina
Egészségügyi informatika oktatása és kutatása az Egészségügyi Főiskolai Karon.
Magyarországi diákok az erdélyi felsőoktatásban Készítette:Szilágy Enikő.
1 Előadó: Tóth Anikó (Szabad bölcsészet szak, II. évfolyam) Kommunikáció az egyetemen Kommunikáció az egyetemen A Kommunikáció az egyetemen c. kurzus Kommunikáció.
Készítette:Keresztes Katalin Borbála KEKOAAF.PTE II. éves szabad bölcsészet szakos hallgató Óra: Kommunikáció az egyetemen Oktató:Viszket Anita
Képzések a pécsi bölcsészkaron
MISKOLCI EGYETEM BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYIKAR
Tájékoztató az Anglisztika MA-ról Cser András PPKE BTK Angol Intézet október 18.
A kisebbségi (magyar) felsőoktatás kialakulása és perspektívái Szatmárnémetiben Készült a Debreceni Egyetem Nevelés – és Művelődéstudományi Doktori Program.
A minőségirányítási rendszerek fejlesztésének aktuális kérdései Dr. Borda Jenő alprogramvezető.
VERSENYKÉPES NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA. ADATOK A projekt megvalósításának időtartama: A projekt összköltsége: Ft. A támogatás.
SZINTEK ÉS SZEMPONTOK AZ EURÓPAI FELSŐOKTATÁSI TÉRSÉGBEN Előadás a Felsőoktatási Kutatóintézet és az Oktatásügyi Közvetítői Szolgálat „Felsőoktatási konfliktusok”
FRANCIA NYELV, IRODALOM ÉS KULTÚRA MESTERKÉPZÉSI SZAK.
Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Bölcsész mesterképzések – kitörési pontok és az akkreditációs folyamat tanulságai Dr. Brenner Koloman ELTE BTK dékáni megbízott.
Átalakulási prognózisok Temesi József egyetemi tanár, Bologna tanácsadó „Mesterképzések Magyarországon” Országos oktatási konferencia Felvételi Információs.
Bologna Hungaricum - Perspektíva Hungaricum? Dr. Vass László CSc. rektor, főiskolai tanár
AZ ELŐZMÉNYEK század.
A révkomáromi Selye János Egyetem működése. Az egyetemről általánosságban, annak rövid bemutatása 1918-ban Csehszlovákia megalakulása A felvidéki felsőoktatási.
Kommunikáció az egyetemen
A bolognai rendszer Jogszabályok: 2005.CXXIX
LB értékelési módszerek, technikák MAB Budapest, 2007 január 17. Topár József.
Tájékoztató megbeszélés a projekt előrehaladásáról
Sapientia-EMTE informatikai rendszerének kialakítása és fejlesztése Dr. Dávid László Dr. Györfi Jenő Budapest, November 11.
Protestáns Teológiai Intézet Kolozsvár Juhász Péter alapítás éve 1622.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
Az egyház társadalmi tanítása és a XXI. századi felnőttoktatás c. konferencia Esztergom dec. 1. Az andragógia szak elindulása és munkája a PPKE VJK-n.
II. TÉRKÉPÉSZET A ROMÁNIAI (MAGYAR) FELSŐOKTATÁSBAN
A felnőttképzés szerepe a vidék egyetemének stratégiájában
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Jankovits László egyetemi docens PTE BTK
A BUDAPESTI CORVINUS EGYETEM
Siketmisszió. Siketmisszió - Protestáns Teológiai Intézet Nagy hagyományokkal rendelkező 1888-ban alapított állami intézmény óvodát és iskolát valamint.
TÁMOP /1/A Interdiszciplináris és komplex megközelítésű digitális tananyagfejlesztés a természettudományi képzési terület alapszakjaihoz.
Pedagógus-továbbképzések hasznosulása
Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar. Az Állam- és Jogtudományi Kar.
Szent István Egyetem. Az egyetem létrejötte Az évi LII. Törvény alapján, január 1-i hatállyal, a jogelőd intézményeiket is figyelembe véve,
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
Szervezeti kultúra a közszolgálati- és a versenyszférában
Germanisztika (német) alapszakos képzés
Dr. Veres Pál PhD szakmai tanácsadó Felsőoktatási helyzetjelentés az OKKR szempontjából Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet OKKR Műhelykonferencia 2010.
1 Mit kíván a minőségorientált magyar felsőoktatás? Balázs Ervin A MAB elnöke Professzorok Batthyány Köre, október 18.
A Bologna-folyamat hatása az ifjúság munkaerő-piaci helyzetére
A Bologna-folyamat a munkáltatók szempontjából Gerner Péter
Bolognai Folyamat a az európai és a hazai mérnökképzésben Jobbágy Ákos BME november 17.
Felvételi információk KREáld a jöv ő d! 1. KRE képzései: - Alapképzés - Osztatlan képzés - Felsőoktatási szakképzés - Mesterképzés - Szakirányú továbbképzés.
Duális képzés a Miskolci Egyetemen Dr. Gácsi Zoltán egyetemi tanár.
A Magyar Nemzeti Bank új gondolkodásmódja és programja Veszprém Dr. Ferkelt Balázs főosztályvezető, MNB, Oktatási Igazgatóság március 17.
DUÁLIS SZAKOK AZ SZTE KÍNÁLATÁBAN TÁMOP F-14/1/KONV Egység, alprojekt/alprogram neve Projektzáró rendezvény, Karsai Krisztina.
Bölcsészettudományi Kar Dr. Zimányi Árpád dékán. Bölcsészettudományi Kar Bölcsész szakok Művészetközvetítő szakok Dr. Zimányi Árpád : A Bölcsészettudományi.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott együttműködés
Makovecz-program Jakabné dr. Szalai Krisztina Pécs, augusztus 31
Készítette: Szabó Tamás
Oktatás a mérnök informatikus szakon: tények és vélemények
Idegen nyelvű informatika oktatás helyzete Debrecenben
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott együttműködés
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott együttműködés
Előadás másolata:

A PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM – A KULTURMISSZIÓ FELVÁLLALÁSÁNAK KONTEXTUSAI ÉS KIHÍVÁSAI Horváth Gizella

A PKE rövid története 1991 – létrejött a Sulyok István Református Főiskola, mint a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet nagyváradi fakultása, 3 dupla szakkal: református teológia – szociális munka református teológia – német nyelv és irodalom református teológia – jog 1999 – létrejött a Pro Universitate Partium Alapítvány, azzal a céllal, hogy a Nagyváradon működő egyetemi oktatást önállósítsa és s képzéskínálatát bővítse

2ooo – engedélyezik a Partiumi Keresztény Egyetem működését, három szakkal: menedzsment filozófia román nyelv és irodalom 2oo2 – további szakok indulnak: angol nyelv és irodalom német nyelv és irodalom a kereskedelmi, turisztikai és szolgáltatási egységek gazdaságtana didaktikus teológia zenetanári szak képzőművészeti szak 2oo3 – a képzés kiegészül a következő szakokkal: szociális munka szak szociológia angol nyelv és irodalom – román nyelv és irodalom dupla szak

A PKE jelenlegi struktúrája Bölcsészettudományi Kar: Didaktikai Teológia Filozófia Angol Nyelv és Irodalom Angol Nyelv és irodalom – Román Nyelv és Irodalom Román Nyelv és Irodalom Német Nyelv és Irodalom Szociális Munka Szociológia Művészeti kar Zenetanári szak Képzőművészet Közgazdaságtudományi Kar Menedzsment A kereskedelmi, turisztikai és szolgáltatási egységek gazdaságtana

Az akkreditáció helyzete Akkreditált szakok: Didaktikai teológia, Német nyelv és irodalom, Szociális munka, Filozófia Benyújtott akkreditációs kérelmek Menedzsment, Angol nyelv és irodalom Tervezett mesteri képzések ( ) Kortárs politikai filozófia Filozófia és művészet a nyilvános térben Multikulturalitás és interkulturális kommunikáció Európai szociálpolitikák

A PKE tanári kara számokban 86 főállású oktató 9 professzor 19 docens 38 adjunktus 16 tanársegéd 13 gyakornok 3o oktató rendelkezik doktori címmel 43 oktató doktorandusz 8 oktató azóta szerzett minősítést (docensi vagy professzori címet) amióta a PKE-n tanít, 4 oktató minősítése folyamatban van 16 oktató azóta szerezte meg a doktori címet, amióta a PKE-n tanít

A PKE hallgatói összesen 856 hallgató

Miért kell(enek) magyar egyetem(ek) Erdélyben? 1.Mi az egyetem rendeltetése? szakembereket képezni a munkaerőpiac igényei szerint – Romániában ehhez nem föltétlenül szükséges magyar egyetemet fenntartani tudásközponttá válni a társadalmi fejlődés biztosítása érdekében – igen, szükséges magyar egyetemet működtetni, és ennek alapján minden terület támogatása ugyanolyan fontos (informatikusra, természettudósra, mérnökre, társadalomtudósra, bölcsészre egyaránt szükség van) továbbvinni a humboldti egyetem „képzési” modelljét (Bildung) – igen, mivel a közösség saját kultúráját csakis anyanyelvén tudja átadni

Miért kell(enek) magyar egyetem(ek) Erdélyben? 2. A hallgatói igény szempontjából - A hallgatói igény a piac egyik komponense, ami relatív független a munkaadói réteg „megrendelésétől”. Mivel a felsőoktatás finanszírozása közpénzekből történik, a Sapientia-rendszer igénye román állami támogatására indokolt. Jelen körülmények között a magyar erdélyi közösség részben a román nyelvű felsőoktatást finanszírozza adójával - Az önképzés érték, így a központi támogatás igénye akkor is legitim, ha netalán nincs közvetlen munkaerő-piaci relevanciája

Miért kell(enek) magyar egyetem(ek) Erdélyben? 3. A kisebbségek helyzete  Az anyanyelven való tanulás alapvető jog – a romániai lakosságának 6,6% magyar anyanyelvű, a magyar nyelvű hallgatók aránya 4,4%, ebből kb. 3o-4o% tanul magyarul. Ezen aránytalanságon igyekszik javítani a magyarnyelvű felsőoktatás Erdélyben. Rendkívül fontos azon területek fenntartása, ahol „nem átlátszó” a nyelv, ahol lényeges, milyen nyelven történik a közlés: tanári pályák, média, teológusképzés, segítő foglalkozások, jogászképzés, orvosképzés stb.

Kihívások. A bolognai rendszer általános buktatói  a három éves alapképzésnek területenként más a hatékonysága: a képzőművészet szakon eredményes, a filozófia vagy teológia szakon nem  az átalakítás sok esetben arra redukálódott, hogy amit eddig négy évben tanítottak, most kevésbé hatékonyan háromban tanítják  a mesteri képzés céljai nem tisztázottak elmélyíteni a képzést szakosítani a képzést kiegészíteni interdiszciplináris képzési vonalakkal probléma: nincs biztosítva a folytonosság az alapképzéssel

Kihívások. A piacorientált szemlélet káros volta a kisebbségi felsőoktatás tekintetében  A többségi közösség esetében jobban lehet a piac igényeinek kritériumait alkalmazni a felsőoktatási stratégiában. A kisebbségek esetében a tét a magyarként való megmaradás. Vétek a piacorientált szemléletet alkalmazni ott, ahol a kulturmisszió céljai szerint lenne érdemes fenntartani az egyetemet.

Köszönom a figyelmet.