A 2014-2020 KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI Zalai Mihály elnök Békés Megyei Önkormányzat Települési Önkormányzatok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az önkormányzatok feladata a közfoglalkoztatási programban
Advertisements

A időszak végrehajtási intézményrendszere
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Az ÉARFÜ NONPROFIT KFT - szerkezete, felépítése, a színes mozaik.
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok új feladatairól, kihívásairól, céljairól Seszták Oszkár, a Sz-Sz-B.
Csongrád megye , a területi tervezés aktualitásai 2014
Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium
Gyulai Tamás elnöki tanácsadó elnöki tanácsadó Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács.
A TELEPÜLÉSFEJLESZTÉS ÉS A VÁLTOZÓ KÖZIGAZGATÁS A TELEPÜLÉS, A JÁRÁS, A MEGYE ÉS A RÉGIÓ ÁTALAKULÓ SZEREPE II.PLAN-NET.HU TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONFERENCIA.
Szakképzési szakértők szakképzési változásokra való felkészítése A szakképzési megállapodás és a szakmaszerkezeti döntés Helyszín dátum Nemzeti Fejlesztési.
Szekszárd Megyei Jogú Város településfejlesztési koncepciójának és integrált városfejlesztési stratégiájának aktualizálása Partnerségi egyeztetés.
A megyei tervezés jelenlegi állása, a közeljövő jogszabályi változásai Területfejlesztési, területi tervezési és szakmai koordinációs rendszer kialakítása,
Baranya Megyei Önkormányzat
Reflexiók a szakpolitika részéről - Városhálózati hatásértékelés Területfejlesztési értékelések workshop Budapest, április 25.
1 Területi koordinációs kapacitások Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal (NTH) Péti Márton főtervező.
Gaálné Vörösmarty Éva Veszprém Megyei Közgyűlés tagja
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
Kiváltás projektszemmel, a jövő
A stratégiai tervezés történeti háttere
Működőképes-e a területfejlesztés új rendszere Nagyházi György PhD hallgató RGDI - Győr.
A hazai tervezés és a as időszak tervezésének aktualitásai
: ITI és EGTC Az ETT-k lehetséges szerepe a határ menti ITB-k megvalósításában.
dr. Szaló Péter helyettes államtitkár szeptember 24.
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Genfi Egyetem, Európai Tanulmányok Intézete A vidékfejlesztés területi és közigazgatási aspektusai a magyar és a.
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
K ÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM T ÁRSADALMI F ELZÁRKÓZÁSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG romagov.kormany.hu A Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Távmunka a területfejlesztésben
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
Európai Menekültügyi Alap évi allokációja SZAKMAI RÉSZ Pályázható célkitűzések és tevékenységek Célcsoportok Változások A pályázók tájékoztatása,
Megpályázható tevékenységek BM/ /2012. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap.
Bikal, október 18. Közösségi alapú tervezés az uniós finanszírozású területfejlesztésben Péti Márton NTH Október 28.
2007. évi célkitűzéseink. I as uniós pénzügyi-tervezési időszakra való felkészülés átfogó regionális területfejlesztési program elékszítése,
A Megyei Önkormányzat új helye és szerepe a területfejlesztésben
1. Az RFH Zrt. bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
Tájékoztató évi CXCVIII. törvény a területfejlesztéssel és a területrendezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról „Regionális fejlesztési.
A kiváltás stratégia Emberi Erőforrások Minisztériuma
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
Duna menti Városok Együttműködési Fóruma Duna térségi programalkotó tanácskozás A Duna Menti Városok együttműködésének aktuális feladatai, javasolt cselekvési.
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
Önkormányzati ASP központ felállítása projekt összefoglaló EKOP
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a partnerség Civil részvétel és EU források – december 3. Európai Ifjúsági Központ Dr. Arató Krisztina ELTE.
A Roma-Net Helyi Támogató Csoport lehetőségei a szociális városrehabilitáció tervezésében és végrehajtásában Mini-konferencia ,
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Integrált Területi Program
Megpályázható tevékenységek BM/9674-2/2011. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap dr. Gyöngy Anna BM EUEFO.
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési Program
A Terület- és Település- fejlesztési Operatív Program (TOP) fejlesztési irányai önkormányzatoknak Kovács Zoltán fejlesztési igazgató DDRFÜ Nkft.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Integrált Területi Program tervezési folyamatának aktualitásai Agrár- és Vidékfejlesztési Partnerségi Fórum Szolnok – Megyeháza,
SZOLNOK VK és IVS sz. bemutató 2013 szeptember.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
„ A megújuló energia helye a Somogy megyei fejlesztési elképzelésekben” Budapest, március 30.
főosztályvezető-helyettes „A Balaton-régió közlekedési helyzete” fórum
Dr. Gordos Tamás programiroda vezető Budapest,
Az önkormányzatok településfejlesztési
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
Somogy megye Integrált Területi Programjának végrehajtása KAPOSVÁR DECEMBER 11.
A területfejlesztés megújult rendszere február 5. Baranya Megyei Önkormányzat.
TÁMOP PROJEKT KERETÉBEN: Sarkadi Járásfejlesztési Stratégia című 1. workshop. Helyszín: Biharugra Időpont: Készítette: Projektfelügyelet.
TOP vas megyei aktualitásai
Megyei szintű foglalkoztatási megállapodások, foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések SIPOS-KOVÁCS MÓNIKA PROJKETMENEDZSER.
Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.
Mezőkovácsházi Járásfejlesztési Stratégia
Előadás másolata:

A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI Zalai Mihály elnök Békés Megyei Önkormányzat Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének Békés megyei fóruma Békéscsaba február 17.

HAZAI OPERATÍV PROGRAMOK

TOP HATÁSKÖRE, JELLEGZETESSÉGEI Célterület: EU besorolás szerint „kevésbé fejlett régiók”: az ország Budapesten és Pest megyén kívüli területe (18 megye). Kedvezményezettek/fejlesztések jellege: a TOP elsősorban az önkormányzatok fejlesztéseihez biztosít forrásokat az önkormányzatok gazdaságfejlesztési és azzal összefüggő, város- és településfejlesztési akcióit támogatja. Támogatások jellege: A TOP területi programcsomagok alapján nyújt támogatást. Integrált Területi Programok. Az ITP végrehajtása a Területi Kiválasztási Rendszer keretei között történik meg.

A TÉRSÉG HELYE AZ ORSZÁGBAN

JOGSZABÁLYI KERETEK ÉS EDDIGI FELADATOK Jogszabályi háttér: évi 189. tv. (új Ötv.) - a megyei önkormányzatok kiemelt feladata a területfejlesztés „A területfejlesztésről és a területrendezésről” szóló évi XXI. törvény módosításával 2012-től a megyei önkormányzatok átveszik az RFT-k szerepét 2014-től az RFÜ-k szerepét és tulajdonjogát is 1298/2014 (V.5.) Korm. határozat TOP tervezési feladatai: megyei önkormányzatok hatásköre Békés megye: gazdaságfejlesztés 28,77 Md Ft, járási fejlesztések 17,4 Md Ft 1702/2014 (XII.3.) Korm. határozat: BMÖ tervezési jogkörében készülő megyei szintű programok indikatív forráskerete 57,94 Md Ft Elvégzett feladatok: : Területfejlesztési koncepció és program, részdokumentumok (ITP: járási és gazdaságfejlesztési részdokumentum, ágazati részdokumentum) 2013 őszétől: Széles körben egyeztetett projektgyűjtés és projektgenerálás szeptember: dokumentumok véglegesítése – TOP forrásainak lehívásához, melyet az Európai Bizottságnak december 5-én nyújtottak be.

A BÉKÉS MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT JÖVŐKÉPE A MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT, mint a megyei fejlesztéspolitika meghatározó szereplője:  képes és hajlandó szakmailag magas szinten támogatni az önkormányzatok projektjeit (már a projekt kialakításának szakaszában is)  proaktívan áll a feladathoz és felelősséget érez a megyében megvalósuló önkormányzati projektek sikeres végrehajtása kapcsán  a megye partnerként tekint a településekre a teljes folyamat során, de szakmailag és érdekérvényesítő képességét illetően más súlycsoportba tartozik, ezért érdemes vele együttműködni  az önkormányzatokkal szorosabb együttműködést szeretne megalapozni és elindítani a ban reálisan megvalósítható projektjavaslataik továbbfejlesztése, pályázattá érlelése és végrehajtása kapcsán  elő kívánja segíteni, hogy a települések projektjeinek előkészítése során olyan szakértőket, szolgáltatókat vonjanak be, akinek munkája elősegíti a projektek sikeres végrehajtását

A JÖVŐ 272/2014 (XI.5.) Korm. rendelet: a megyei önkormányzat a megyében található önkormányzatok a rendelet hatálya alá tartozó pályázatainak előkészítésében és végrehajtásában köteles részt venni. A MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT, mint a megyei fejlesztéspolitika meghatározó szereplője:  képes és hajlandó szakmailag magas szinten támogatni az önkormányzatok projektjeit (már a projekt kialakításának szakaszában is)

TERVEZETT TEVÉKENYSÉGEK  Projekt előkészítés  Projektfejlesztés  Teljes körű projektlebonyolítás  Utókövetés

KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET!