Az Információs Társadalom kialakításában való aktív részvétel Felnőttképzés Hajdú-Bihar megye közkönyvtáraiban.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra-fejlesztése „Tudásdepó-Expressz” BÁCSALMÁS.
Advertisements

Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
1 II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola.
IKT = információs és kommunikációs technológia
E-learning alapú távoktatásos képzés
A dunakeszi Kölcsey Ferenc Városi Könyvtár szolgáltatás fejlesztése, képzési szerepének erősítése TÁMOP /1/KMR.
Goronné Ondré Katalin Bihari Mentor Hálózat kiépítése a résztvevő szemével.
ECDL – Az elmúlt 15 év Várallyai László.
A A helyi kommunikációval foglalkozók képzése A MÚOSZ évtizedes tapasztalatai a helyi médiumok szerkesztőinek képzésében.
TIOP /1 Haizler Lászlóné Bük, november 12. Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra-fejlesztése – „Tudásdepó Expressz”  A könyvtárak.
IT-mentor és a képzés gyakorlati kérdései
Az Internet Fiesta a könyvtárakban 2002 dr. Bakonyi Péter Országos Könyvtári Kuratórium elnöke.
Horizontális tanulás intézményi hálózati együttműködés
A digitális jövő kutatási előrejelzések tükrében
A külföldi továbbképzések módszertana, menedzsmentje, hasznosítása ( BI 2000 és BioGIS 2005 projektek) A Leonardo program mint a szakmai tanár(tovább)képzés.
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
Tan-tér program Felső-Kiskunsági Közösségi Munkások Egyesülete.
2014. július 6. A hálózati együttműködés az innovációs tevékenység során Bedő Ferenc közoktatási szakértő
A könyvtár mint a felnőtt képzés helyszíne Tapasztalatok a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központban.
Kecskemét, április 2O.Készítette: Ramháb Mária A kistelepülési könyvtári ellátás korszerűsítésének lehetőségei Informatikai és Könyvtári Szövetség.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
A TÁMOP pályázat bemutatása. A támogatás célja -A befogadó közoktatási rendszer megteremtése -A sajátos nevelési igényű gyerekek, tanulók sikeres.
A projekt az Európai Unió támogatásával az Európai Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg BÁCSKIR TIOP / LAKITELEK Könyvtári.
MÚZEUMI KÖNYVTÁRAK A STATISZTIKA TÜKRÉBEN - FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK, IRÁNYOK Tóth Máté OSZK - Könyvtári Intézet.
Az e-learning gyökerei, az e-tanulás fejleményei
Stratégiai tervezés.
E-learning alapú távoktatásos képzés
TIOP / „A tudás kulcsa” – tanulói laptopok az élethosszig tartó tanulás kulcskompetenciák fejlesztéséhez. Kedvezményezett: Jászárokszállás.
Többcélú kistérségi társulások működési szabályai, zavarai
A számítógép jelentősége a hétköznapokban
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Az informatikai szakképzési kapacitások, a munkaerőpiaci kereslet-kínálat Kovács Levente Gépészeti és Számítástechnikai Szakközépiskola és Kollégium
TIOP február 2.. TIOP 1.1.1/09 Tanulói laptop Támogatás összege: Ft Pályázat időtartama: május 1. – március 1.
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
FOGLALKOZTATÁSPOLITIKAI ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM I. TÁVMUNKA KONFERENCIA A REGIONÁLIS MUNKAERŐFEJLESZTŐ ÉS KÉPZŐ KÖZPONTOK FELADATAI A TÁVMUNKA PROGRAMBAN.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Információs társadalom a javuló esélyekért Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2002.
1 SZÁMÍTÓGÉP-KEZELŐ (-HASZNÁLÓ) SZAKKÉPESÍTÉS A képzés célja A számítógép-kezelő legyen alkalmas a társadalmi és gazdasági élet különböző területein, az.
„Digitális erőd – információkereső kalandjáték a reneszánsz témakörében ” Készítette: Tóth Krisztina.
IKT struktúra.
Miért érdemes az eMagyarország hálózathoz tartozni? Az eMagyarország hálózat működése kézzelfogható eredményekkel járul hozzá a társadalom és a gazdaság.
eMagyarország Program
Az internet mindenkié! Kardos Ferenc, Halis István Városi Könyvtár, Nagykanizsa
Internetoktatás a József Attila Városi Könyvtárban (Élmények, tapasztalatok)
Foglalkoztatási Információs Pont a Kunbaracsi Teleházban Foglalkoztatási Információs Pontok és tanító Teleházak Molnár Andor, Szeged, december 15.
A kistelepülési könyvtári ellátás reformja
„Kihívások és válaszok” - szakmai nap Előadó: Pántya Erika projektmenedzser Szombathely, október 24.
Kompetensek lettünk? június 27..
DÉMÉTER PROGRAM AZ ABA-NOVÁK KULTURÁLIS KÖZPONTBAN TÁMOP 3.2.3/09/ „Építő közösségek”, közművelődési intézmények az élethosszig tartó tanulásért.
„Olvasási és digitális kompetenciák fejlesztése könyvtári szolgáltatásokkal. A PTE Egyetemi Könyvtár a minőségi oktatás és hatékony tanulás szolgálatában”
Angol alap és középszint, számítástechnika alap és középszint A programban egyéni pályázó vehet részt, a képzésekre milliárd forint európai.
Hajdú-Bihar megye könyvtárainak számítógépes ellátottsága Az információs társadalom kialakításának támogatása.
Könyvtári fejlesztési koncepció a községekben, megvalósítási lehetőségek Dr. Kenyéri Katalin NKÖM Könyvtári Főosztálya 2005.
1 Egy HEFOP projekt tapasztalatai Farkas András február 26. Digitális tanulási környezet alkalmazása az informatikai kompetenciák.
Elektronikus Munkaerőpiaci Adatbázis és Karrierpont Hálózat TÁMOP / ,,e-KARRIER” CSAT Egyesület Cím: 4025 Debrecen, Arany János utca.
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
A KSZR FORRÁSOK HATÉKONY FELHASZNÁLÁSA ZALA MEGYÉBEN KISS GÁBOR IgazgatóKSZR MŰHELYNAPOK – ZALAEGERSZEG 2015.november 11.
TÁMOP / A Megyei Művelődési és ifjúsági Központ szerepe a felnőttképzésben előadás.
EGY PÁLYÁZAT HÁZIGAZDÁJA KÖSZÖNTŐ ÉS ÉRTÉKELŐ. Szakmai területek: Képzések,pályázatokÉrtékmegőrzés Közösségsegítő Ifjúsági közművelődés Civil szervezetek.
Projektzáró rendezvény Intelligens iskolák létrehozása az újszászi tanulók egyenlő esélyeiért TIOP-1.1.1/ projekt.
Dr. Kovács Miklós tanszéki mérnök Műszaki Tanárképző Tanszék E-learning alapú távoktatásos képzés.
A TÁVOKTATÁS LEHETŐSÉGEI ÉS TAPASZTALATAI A FELNŐTTKÉPZÉSBEN DR. ZÁRDA SAROLTA A FELNŐTTKÉPZÉS KIHÍVÁSAI … DEC. 15.
VÁLTOZÓ KÖNYVTÁR A VÁLTOZÓ VILÁGBAN „Megőriztük a régit, s megújultunk az időben, ahogy kell.” Csukás István.
,, Minden közösségnek vannak elvégzendő feladatai... és mindenki szívében benne lakozik az ehhez szükséges erő." Marianne Williamson,, Minden közösségnek.
Rákosi Szilvia, szakértő, NJSZT
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Cél: szövegértés fejlesztése – tanulás segítése
A Tudásrégió közösségi színterei
Előadás másolata:

Az Információs Társadalom kialakításában való aktív részvétel Felnőttképzés Hajdú-Bihar megye közkönyvtáraiban

Célok: Az információs társadalom kialakításának Az információs társadalom kialakításánaktámogatása Az információ gyűjtésére, a tanulás, a megismerés új formáira felhívni a figyelmet Az információ gyűjtésére, a tanulás, a megismerés új formáira felhívni a figyelmet Rámutatni a holtig tartó tanulás fontosságára Rámutatni a holtig tartó tanulás fontosságára Segítséget adni az információtenger meghódításához Segítséget adni az információtenger meghódításához A könyvtárak értékes szolgáltatásokat kínáljanak az iskolarendszeren kívül vagy egyénileg tanulni vágyóknak is A könyvtárak értékes szolgáltatásokat kínáljanak az iskolarendszeren kívül vagy egyénileg tanulni vágyóknak is

A szolgáltatás funkciói Tájékozódás segítése –a hagyományos források mellett-az elektronikus információhordozók új világában is Tájékozódás segítése –a hagyományos források mellett-az elektronikus információhordozók új világában is A digitális írni-olvasni tudás ismereteinek átadása A digitális írni-olvasni tudás ismereteinek átadása Többféle tanulási lehetőséghez való juttatás Többféle tanulási lehetőséghez való juttatás Az Internet-használat legalapvetőbb ismereteinek elsajátíttatása Az Internet-használat legalapvetőbb ismereteinek elsajátíttatása Hozzáférés a szükséges infrastruktúrához Hozzáférés a szükséges infrastruktúrához

A tanfolyam tematikája 1. Számítástechnikai alapismeretek (szövegszerkesztés-kijelölés, másolás, beillesztés) 2. Elektronikus levelezés ( távol élő családtagokkal, barátokkal való kapcsolattartás lehetősége) 3. Internet alapismeretek (keresési stratégiák) 4. Információforrások, érdekes helyek a weben (képek, hirdetések, menetrend)

20 órás tanfolyamok megvalósítási módszerei Általában kéthetes turnusokban Általában kéthetes turnusokban 6-10 fős csoportokban 6-10 fős csoportokban A könyvtárak nyitva tartási idején túl (hétköznap délelőtti és esti órákban, hétvégeken esetenként vasárnap délutánonként is) A könyvtárak nyitva tartási idején túl (hétköznap délelőtti és esti órákban, hétvégeken esetenként vasárnap délutánonként is) Minimális hozzájárulás (1000,-Ft) Minimális hozzájárulás (1000,-Ft) A tanfolyamok oktatói a könyvtárosok A tanfolyamok oktatói a könyvtárosok Tanúsítvány Tanúsítvány A könyvtár nyitva tartási idejében a hallgatóknak lehetőségük van az egyéni gyakorlásra (ingyenes, majd kedvezményes Internet-hozzáférés) A könyvtár nyitva tartási idejében a hallgatóknak lehetőségük van az egyéni gyakorlásra (ingyenes, majd kedvezményes Internet-hozzáférés)

Célcsoport Felnőttek akik most ismerkednek a világhálóval és első lépéseik megtételéhez szeretnének segítséget kapni (18-80 évesek) Felnőttek akik most ismerkednek a világhálóval és első lépéseik megtételéhez szeretnének segítséget kapni (18-80 évesek) Az idősebb korosztály részére külön kurzusok indultak (Nagyinet) Az idősebb korosztály részére külön kurzusok indultak (Nagyinet) Könyvtárosok (Referencia könyvtár) Könyvtárosok (Referencia könyvtár) -rutin elsajátítása mindennapi munkájukhoz -felkészítés a felhasználói tanfolyamok tartására

Partnerek: IKB Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság Széchenyi Terv „Az információs társadalom megvalósításában közreműködő közművelődési könyvtárak támogatása” pályázat 1. Számítástechnikai eszközöket A vagy B csomag (10 db multimédiás számítógép operációs rendszerrel, 1 db hálózati lézer nyomtató, a helyi LAN hálózat kiépítése vagy korszerűsítése) 2. Internet kapcsolatot, 12 havi Internet előfizetés 3. Akkreditál Internet felhasználó képzésben való lehetőséget (felhasználóképzés teljesítésére kötelezettek) * A pályázatra felkészítettük a könyvtárakat, módszertani segítséget adtunk a pályázat megírásához és folyamatosan koordináltuk a feladatok elvégzését

Partnerek: Könyvtárak 1. Balmazújváros,Városi Könyvtár2 könyvtáros 2. Berettyóújfalu, Nadányi Z.M.K.és Sinka I. Városi Kvt2 3. Derecske, Városi Műv. Közp. és Könyvtár2 4. Egyek, Tárkányi Béla Könyvtár1 5. Földes, Községi Könyvtár1+ internet 6. Hajdúböszörmény,Városi Könyvtár1 7. Hajdúdorog, Mészáros Károly Városi Könyvtár1+ internet 8. Hajdúhadház,Földi János Városi Könyvtár2+ internet 9. Hajdúnánás,Móricz Pál Városi M. Közp. és Könyvtár1 10. Hajdúsámson, Művelődési Ház és Könyvtár2 + internet 11. Hajdúszoboszló, Kovács Máté Városi Műv. K. és Könyvtár1+ internet 12. Hosszúpályi, Bem József M. Ház és Községi Könyvtár2 + internet 13. Létavértes,Városi Könyvtár és Műv. Ház Polgár, Ady Endre Műv. Közp. és Könyvtár2+ internet 15. Tiszacsege,Közokt. Közműv. Int. és Városi Könyvtár1+ internet 16. Vámospércs,Városi Műv. Ház és Nyilvános Könyvtár2+ internet 17. Zsáka, Nagyközségi Műv. Ház és Könyvtár1+ internet

Pénzügyi támogatás IKB pályázat IKB pályázat Önkormányzati támogatás Önkormányzati támogatás Tanfolyami díj Tanfolyami díj

Eredmények 1. Nagyszámú jelentkezés Nagyszámú jelentkezés Pozitív visszajelzés Pozitív visszajelzés Rétegigények (Nagyinet, Kölyöknet) Rétegigények (Nagyinet, Kölyöknet) A hallgatók rendszeres használóivá váltak a könyvtárnak A hallgatók rendszeres használóivá váltak a könyvtárnak Megnövekedett az Internet használat, a géppark kihasználtsága fokozatosan nőtt Megnövekedett az Internet használat, a géppark kihasználtsága fokozatosan nőtt Jó (családias) hangulat, új kapcsolatok, közösségteremtő erő Jó (családias) hangulat, új kapcsolatok, közösségteremtő erő Nőtt a könyvtárosok presztizse Nőtt a könyvtárosok presztizse A programban résztvevők közül már többen rendelkeznek számítógéppel és otthonra is bevezették az Internetet A programban résztvevők közül már többen rendelkeznek számítógéppel és otthonra is bevezették az Internetet Segítette a munkában való elhelyezkedést a könyvtárban tanult számítógépes ismeret Segítette a munkában való elhelyezkedést a könyvtárban tanult számítógépes ismeret

Eredmények 2. Új helyiséggel bővült a könyvtár Új helyiséggel bővült a könyvtár A települések vonzáskörzetében élő emberek is megismerhették az Internet kínálta lehetőségeket A települések vonzáskörzetében élő emberek is megismerhették az Internet kínálta lehetőségeket Örömteli dolog volt az új iránt érdeklődő, az ismereteket megszerezni kívánó embereket tanítani Örömteli dolog volt az új iránt érdeklődő, az ismereteket megszerezni kívánó embereket tanítani A könyvtárosok rutint sajátítottak el saját mindennapi munkájukban is A könyvtárosok rutint sajátítottak el saját mindennapi munkájukban is Internet Fiestára meghívást kapnak a végzett hallgatók Internet Fiestára meghívást kapnak a végzett hallgatók Évenként ismétlődő újabb sikeres tanfolyamok az NKA Könyvtári Szakmai Kollégiumának támogatásával is Évenként ismétlődő újabb sikeres tanfolyamok az NKA Könyvtári Szakmai Kollégiumának támogatásával is Összesen 178 tanfolyam, 1177 fő részvételével Összesen 178 tanfolyam, 1177 fő részvételével

Internet tanfolyamok I.

Internet tanfolyamok II. Internet tanfolyamok II.

A jó gyakorlat meghatározó jegyei Jelenleg is működő program Jelenleg is működő program Az elérendő cél pontosan meghatározott Az elérendő cél pontosan meghatározott Felnőttek számára vonzó Felnőttek számára vonzó Máshol is alkalmazható Máshol is alkalmazható Valódi tanulói igényeken alapul Valódi tanulói igényeken alapul Eredménye minőségi és mennyiségi szempontok szerint jellemezhető, összefüggésében elemezhető Eredménye minőségi és mennyiségi szempontok szerint jellemezhető, összefüggésében elemezhető Folyamatos fejlesztés Folyamatos fejlesztés A helyi közösség által támogatott A helyi közösség által támogatott* Jó gyakorlat a könyvtárban az IKT megismertetésére

Szilágyi Irén igazgatóhelyettes Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár 4029 Debrecen Monti ezredes u. 7. E-posta: