Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A LEADER+ Pályáztatási feltételek. Kik pályázhatnak?  A pályázónak meg kell felelni a helyi szintű pályázati felhívásban rögzített jogosultsági kritériumoknak.
Advertisements

A civil szervezetek működését szabályozó jogi környezet kihívásai a gyakorlat szemszögéből.
Munkáltató és a részvételi intézmények Kisgyörgy Sándor ÉTOSZ.
Új alapítású vállalkozások első 90 napja „Hozhatsz bármilyen döntést, ha mered vállalni a következményeit!”
A lions hazai szervezetének megújulása a Civil törvény kapcsán.
Budapest Pénzügy és Számvitel1.  Szereplők  KÜLSŐ (piaci szereplők, hatóságok)  BELSŐ érintettek (vezetők, dolgozók, tulajdonosok)  Szakmai.
6. tétel Társas vállalkozások.
Dr. Olasz Kitti Bonnyai Péter
Bűntelenség vagy büntetlenség? A jogi személlyel szemben alkalmazható büntetőjogi intézkedésekről szóló törvény alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai.
Értékpapír piaci műveletk
A vállalkozás indításának jogi és pénzügyi ismeretei
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
375/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet a kisebbségi önkormányzatoknak a központi költségvetésből nyújtott feladatarányos támogatások feltételrendszeréről.
TÖRTÉNETE ÉS FEJLŐDÉSI IRÁNYA
Adózási alapismeretek 5.2 konzultáció Helyi adók
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
Vállalkozási formák a vendéglátásban
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
Megújulás és folytonosság a jogi személyek szabályozásában
A nem pénzbeli vagyoni hozzájáruláskor
TÁRSULÁSOK EGYESÜLÉS EGE SZÖVETKEZET SCE Gt-k
EGYÉNI VÁLLALKOZÁS 2014.III..
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság
Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság
Kereskedelmi jog I. VII. Előadás Egyes társasági formák Az egyesülés.
Egyes társasági formák
Szolnok, február 22. Összeállította: Dr. Túróczi Imre Forrás: NAV Információs levelek 13. szám.
NEA szakmai támogatások (2014) Budapest, november
A munkavállalói FB tagság
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató „A közpénzek felhasználásáról és a köztulajdon használatának nyilvánosságáról, átláthatóbbá.
A vállalkozás üzemelési formái. 2 A Közkereseti társaság Olyan nem jogi személyiségű gazdasági társaság, amelyben a tagok csak természetes személyek lehetnek,
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
„Tiszán innen Dunán túl….” avagy a közhasznú társaságok átalakulásának törvényi kötelezettsége nonprofit közhasznú társaságokká.
A vállalkozási lehetőségekről gyermekgyógyászként Dr. Masszi György.
a Nemzeti Együttműködési Alap
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
Eötvös Loránd tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
Vállalati Gazdaságtan. Vállalati gazdaságtan Kötelező és ajánlott irodalom Kötelező irodalom: 1.Chikán Attila: Vállalatgazdaságtan, Aula,
KÖZHASZNÚ SZERVEZETEK. irányadó jogszabályok: az egyesületi jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról.
Jogi személyek és könyvvizsgálók Az új Ptk. könyvvizsgálókra vonatkozó szabályai Lőrinczi Gyula szeptember 4.
Székesfehérvár február 24.
Részvények.
A kötvény, a letéti jegy és a részvény.
Vállalkozások a mezőgazdaságban Mezőgazdasági üzemtan
Vállalkozások közötti választás  A vállalkozásnak fel kell mérnie, hogy rendelkezik-e tervezett vállalkozáshoz elegendő anyagi, illetve pénztőkével.
MegnevezésKft Zrt. Nyrt.SzövetkezetEgyéniKktBt Alapítók számaMin. 2 (1)Min. 5 (1) Min. 51Min. 2 Felelősség jellegeKorlátolt korlátlan Korlátlan és egyetemleges.
 Egyszerűsödnek és jobban igazodnak a civil szervezetek működési sajátosságaihoz a megszüntetés, illetve az átalakulás szabályai  Egyszerűbb lesz a.
Zöldfelület-gazdálkodás 4.
Számvitel S ZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Előszó Tizenkét előadás (92)
CIVIL SZERVEZETEK, EGYÉB SZERVEZETEK SZABÁLYOZÁSA, A KÖZHASZNÚ JOGÁLLÁS CIVIL SZERVEZETEK, EGYÉB SZERVEZETEK SZABÁLYOZÁSA, A KÖZHASZNÚ JOGÁLLÁS Ferenczi.
III. Az egyes társasági formák 1. Közkereseti társaság (8.000) fogalma jellemzői fölhasználhatósága 2. Betéti társaság ( ) fogalma jellemzői fölhasználhatósága.
Üzleti Jog I. Társasági jog 1. Bevezetés – Gazdasági társaságokra vonatkozó általános szabályok Pázmándi Kinga.
Új egyensúly Sikerek és kihívások. 2 Felzárkózik a gazdaság.
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
Egyházak számvitele Horányi Márton. 296/2013. Korm. rendelet évi CCVI. tv Törvényi háttér:
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
GAZDASÁGI TÁRSASÁGOK.
Vállalkozási formák a vendéglátásban
Vállalati gazdaságtan Gazdasági agrármérnök szak III. évfolyam
Előadó: DDr. Alpár Erzsébet LL.M (München)
Vállalati gazdaságtan Gazdasági agrármérnök szak III. évfolyam
A gazdasági vállalkozások
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
Cégalapítás Ukrajnában
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
A helyi önkormányzatok feladatrendszere és költségvetése
Előadás másolata:

Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

A vállalkozás jellege és üzemelési formái III. 38. lecke

Előadás vázlat 1.Közös vállalat, egyesülés 2.Közhasznú szervezet, közhasznú társaság 3.Részvénytársaság alapítása, működése

Közös vállalat Jogi személyek által alapítható, vagyoni hozzájárulással Eredményorientált gazdálkodó és szolgáltató tevékenység Vezetője az igazgatótanács A tagok a társág vagyonán túl kezesként felelnek vagyoni hozzájárulásuk arányában

Egyesülés Nem gazdasági társaság, hanem kooperatív társaság, jogi személyiséggel Természetes és jogi személyek által alapítható, korlátlan és egyetemleges felelősséggel Nem folytathat saját javára üzletszerű gazdasági tevékenységet Célja közös résztevékenységek folytatása (kutatás, marketing, érdekképviselet, adatgyűjtés, stb.) Kb db létezik Magyarországon

A közhasznú szervezet fogalma Közhasznú társaság júl. 01-től nem alapítható. De nem jövedelem szerzésre megegyezett a kft.-vel (közhasznú vagy kiemelten közhasznú státusz) társadalmi szervezet, kivéve a biztosító egyesületet és a politikai pártot, valamint a munkáltatói és a munkavállalói érdek-képviseleti szervezetet, alapítvány, közalapítvány, közhasznú társaság, köztestület (ha a létrehozásáról szóló törvény azt lehetővé teszi), országos sportági szakszövetség.

Egyes közhasznú tevékenységek az egészségmegőrzés, betegségmegelőzés, gyógyító-, egészségügyi rehabilitációs tevékenység, a szociális tevékenység, családsegítés, időskorúak gondozása, a műemlékvédelem, a természetvédelem, állatvédelem, a hátrányos helyzetű csoportok társadalmi esélyegyenlőségének elősegítése, a fogyasztóvédelem, a rehabilitációs foglalkoztatás, az ár- és belvízvédelem ellátásához kapcsolódó tevékenység, a bűnmegelőzés és az áldozatvédelem.

A közhasznúság előnyei A közhasznú szervezetet a vonatkozó jogszabályok rendelkezései szerint különösen társasági adómentesség, vállalkozási tevékenysége után társasági adókedvezmény, helyi adó kedvezmény, illeték- és vámkedvezmény illeti meg, a közhasznú szervezet által nyújtott szolgáltatás igénybevevője a kapott szolgáltatás után személyi jövedelemadó mentességben részesül, míg a közhasznú szervezetet támogató is adókedvezményekkel számolhat.

Közhasznú társaság A közhasznú társaság közhasznú - a társadalom közös szükségleteinek kielégítését nyereség- és vagyonszerzési cél nélkül szolgáló - tevékenységet rendszeresen végző jogi személy. A közhasznú társaság úgynevezett nonprofit társaság, azonban üzletszerű gazdasági tevékenységet a közhasznú tevékenység elősegítése érdekében folytathat. Fontos, hogy a társaság tevékenységéből származó nyereség nem osztható fel a tagok között.

Közhasznú társaságok jellemzői Közhasznú társaság létesítése megegyezik a kft.-vel (közhasznú vagy kiemelten közhasznú státusz) Gazdasági társaság átalakulása kht.-vá A kht. működésére vonatkozó szabályok Taggyűlés, közhasznú szerződés A közhasznú szervezetek ellenőrzése A közhasznúsági jelentés

A közhasznúsági jelentés tartalmazza a számviteli beszámolót; a költségvetési támogatás felhasználását; a vagyon felhasználásával kapcsolatos kimutatást; a cél szerinti juttatások kimutatását; a központi költségvetési szervtől, az elkülönített állami pénzalaptól, a helyi önkormányzattól, a kisebbségi települési önkormányzattól, a települési önkormányzatok társulásától és mindezek szerveitől kapott támogatás mértékét; a közhasznú szervezet vezető tisztségviselőinek nyújtott juttatások értékét, illetve összegét; a közhasznú tevékenységről szóló rövid tartalmi beszámolót.

A részvénytársaság A részvénytársaság (Rt.) olyan gazdasági társaság, amely előre meghatározott számú és névértékű részvényekből álló alaptőkével (jegyzett tőkével) alakul, és amelynél a részvényes kötelezettsége a részvénytársasággal szemben a részvény névértékének vagy kibocsátási értékének szolgáltatására terjed ki.

A részvénytársaság alapítása Az alapítás módja: –Zártkörű –Nyilvános Alapítási tervezetet és tájékoztató Hirdetmény A részvényjegyzés Alakuló közgyűlés

A részvény és fajtái A részvény valamely részvénytársaságban fennálló tagsági jogokat és kötelezettségeket megtestesítő értékpapír. A rendelkezési jogok alapján lehet: –névre szóló –bemutatóra szóló A megjelenési formája lehet: –nyomdai úton előállított értékpapír –dematerizált értékpapír

A részvény fajtái Törzsrészvény Elsőbbségi részvény Dolgozói részvény Kamatozó részvény Visszaváltható részvény

A részvényesek jogai és kötelezettségei Minden részvényes jogosult: –a közgyűléseken részt venni –felvilágosítást kérni –észrevételt tenni –indítványt tenni –szavazni (szavazati joggal rendelkező részvény birtokában) –osztalékot felvenni Minden részvényes köteles: –a részvények teljes névértékét, illetve kibocsátási értékét befizetni –a nem pénzbeli hozzájárulást rendelkezésre bocsátani. –(az Rt. fennállása alatt a részvényes az általa teljesített vagyoni hozzájárulást nem követelheti vissza)

A részvénytársaság szervezete Közgyűlés (tulajdonosok, részvényesek) –a közgyűlés elnöke Igazgatóság, vezérigazgató –elnök – vezérigazgató Felügyelő bizottság Független könyvvizsgáló

Hasonlóságok és eltérések a vállalkozások között MegnevezésEgyesülésKözös vállalatRt. Alapítók számamin. 2min 2.>=1 Alapítók jogállása csak jogi természetes és jogi Felelősségvállaláskorlátlan és egyetemleges alapítók kezessége korlátolt Személyes közreműködés--- Minimális tőke--5. ill. 20 millió Ft Belsőellenőrzésnem kötelező FB + könyvvizsgáló Szavazati jog vagyonarányos vagy 1:1 vagyonarányos

KÖSZÖNÖM A FIGYELMÜKET!