Készítette: Trajer Péter

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Lean stratégia gyakorlati megvalósítása
Advertisements

ELINDÍTÁS Csak LELKESEN LEHET.
A.A. Stádium Kft. Péczely György
IdőpontCím 09:15-09:45Az alkalmazás-életciklus menedzselése – Áttekintés (Kőnig Tibor) 09:45-10:30Az életciklus-kezelés alapjai – Forráskód-kezelés, build,
Projekt vezetés és kontroll – Mi történik a gépházban?
Az SAP Standard és Enterprise Support szolgáltatások ismertetése
A videó digitalizálás könyvtári vonatkozásai
Tapasztalatszerzés külföldön Munka Ösztöndíj Önkéntes munka Segédanyag a “9B” osztályfőnöki óráira készítette: Szabó István ELTE 2012.
Képzések.
TIN week – Budapest, October/ Házi feladat, Győri esettanulmány: Győr,Kodály Zoltán u – Ifjúság körút csomópontja Készítette: Sümegi Péter & Szabó.
Reklámok az interneten: célozni tudni kell! Erőss Csaba.
1 Miért van az, hogy egyes üzenetek képesek útra kelni, míg mások nem?
Napelemgyárral kapcsolatos kérdések Készült az Elektronikus Eszközök Tanszékén, június 8.
Történelem az Interneten Aranyi Zoltán SZTE Egyetemi Könyvtár
Történelem az Interneten Aranyi Zoltán SZTE Egyetemi Könyvtár
Minőségmenedzsment 6. előadás
Minőségmenedzsment 7. előadás
HŰTŐTORNYOK Szólláth Péter.
JIDOKA A minőség beépítése a gyártási rendszerbe,
HACCP-előírások, alapvető higiéniai követelmények a vendéglátó üzletekben. Szoboszlai Gyula.
Készítette: Magyar Orsolya
OE-NIK HP Haladó Programozás WCF kivételkezelés. OE-NIK HP Haladó Programozás Windows Communication Foundation A szolgáltatás, a hoszt és az ügyfél elkészítése.
A FOLYAMATOK AUTOMATIKUS ELLENŐRZÉSE Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
„To say that a company "eats its own dog food" means that it uses the products that it makes. For example, Microsoft emphasizes the use of its own software.
Mi is ez pontosan? Miért fontos nekünk? Hogyan kezdünk hozzá a használatához? 1/9 Mi is ez pontosan? 2/9 Miért fontos nekünk? 3/9 Hogyan kezdünk hozzá.
Készítette : Szente Szilvia Felkészítő tanár : Mgr. Spek Krisztina Iskola : Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta.
Készítette: Néveri Mercédesz Felkészítő tanár: PaedDr. Spek Krisztina Iskola: Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta, Szlovákia.
Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola
INNOCSEKK 156/2006 Hasonlóságelemzés-alapú vizsgálat a COCO módszer használatával Készítette: Péter Gábor
Az SPSS technológiával háromszorosára nőtt az online eladásokból származó bevétel.
SZOLGÁLTATÁSMENEDZSMENT 4. előadás: ITIL V3 / Service Transition I.
Szoftverminőség biztosítása
Miért felügyeljük az ügyfélkörnyezetet? Tervezési segédlet Ügynök nélküli felügyelet A fontos ügyfelekről Riportok, trendek és amit ezekből tanulhatunk.
Ittzés Zsigmond Budapest Airport IT Infrastruktúra manager
CommunityCloud Private Cloud Public Cloud Hybrid Clouds Megvalósítás módja Szolgáltatás modell Alapvető jellemzők Közös jellemzők Software as a Service.
MeetOFF.eu Képadatbázisok az OSZK-ban avagy képek archiválása és szolgáltatása a XXI. században. Moldován István Országos Széchényi Könyvtár.
A digitális dokumentumok hosszútávú megőrzésének problémái Moldován István OSZK MEK Osztály „Networkshop” Szeged, március 30.
Hogyan nézzen ki az ajánlólevelünk?
Családok átmeneti otthona a Józsefvárosban
FIAM – MY BOY.
House of the Rising Sun There is a house in New Orleans They call the Rising Sun And it's been the ruin of many a poor boy And God I know I'm one A.
A TAMOP projektek az világhálón. Miről lesz szó ? A kommunikációs terv és arculat A meglévő honlapok vizsgálata domain használat arculat tartalom.
2012. tavaszi félév Vitéz Gergely. A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele.
Web 2.0 Budapest – San Francisco Only the Web 2.0 Conference brings the intelligence, innovation, and leadership of the internet industry together in one.
Kereskényi Róbert MSDN Kompetencia Központ Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Automatizálási és Alkalmazott Informatikai.
Budai Péter Szakmai és biztonsági vezető Microsoft Magyarország.
 A társadalomismeret oktatásához fontosnak tartjuk, hogy a tanulók minél aktívabban vegyenek részt a helyi közösségek életében és szolgálják tanulmányaik.
 Római szerződés: 1957március 25.  Európai Ipar fejlődése  1973 olajválság  es évek legnagyobb problémája  80 – s években Amerika és Japán.
Gazdasági viszonyszámok képzése IKT eszközök felhasználásával
Automatizálási folyamatok az SQL 2012-ben
Adatbányászat Excel 2007-tel
Vinçotte Korszerű termelékenység- fejlesztési rendszerek
Továbbítás kattintással Pánsíp (Georghe Zamfir & Dana Dragomir) El tudnál aludni éjszaka anélkül, hogy ne gondolkoznál el azon, hogy a ház a helyén lesz-e,
Architecture Dialogues Positions – Concepts – Visions Marcel MEILI, Markus PETER Marcel Meili, Markus Peters Architekten pp “Our driving force.
Készítette Kaponya Gergely 2014/2015 I félév Msc
ToyotaTermelési Rendszer (TPS)
A Bologna-folyamat a munkáltatók szempontjából Gerner Péter
Melyik a legmegfelelőbb lótáp vemhes kancák számára?
Winnie the pooh & friends
A magánbiztonsági szektor megérett a változásra, problémáink kulcsa a kezünkben van.
AGILE COCKTAIL – Shaken or stirred HWSW free!
Vasas Lívia, PhD DART-Europe E-theses Portal European Portal for the discovery.
A sas törénete… A bemutatót készítette: Mike
Equality and solidarity in school practice
Lívia Vasas, PhD 2018 Disszertációk Lívia Vasas, PhD 2018.
Készítette: Perecz Patrik
„Agilis-e vagy?” – egy váltókezelő naplója
Lívia Vasas, PhD 2019 Disszertációk Lívia Vasas, PhD 2019.
Lívia Vasas, PhD 2019 Disszertációk Lívia Vasas, PhD 2019.
A sas törénete… A bemutatót készítette: Mike
Előadás másolata:

Készítette: Trajer Péter Jidoka Készítette: Trajer Péter

A Toyota ház

Jidoka alappillérei Poka-yoke: Hibabiztos eszközök Andon: Andon tábla Autonomation: Automatizálás 5 Why: 5 miért Line Stops: Sorállás Built in Quality: A beépülő minőség

Poka-yoke: Hibabiztos eszközök A Toyota gyártósorain gyakran láthatók olyan eszközök, melyek megnehezítik, vagy egyenesen lehetetlenné teszik, hogy a dolgozó hibát követhessen el. Az ilyen technikákat poka-yoke eszközöknek nevezik, mely egyszerű de kreatív és megbízható eljárás a hibák csökkentése és a minőség fenntartása érdekében. A gyakran használt eszközök érthető feliratozással rendelkeznek, így ezeket bárki könnyen megtalálhatja és használhatja.

Andon: Andon tábla Az andon tábla egy egyszerű, jól látható elektronikus jel, mely minden gyártósor állapotát kijelzi. Ennek segítségével a menedzsment azonnal és pontosan meg tudja állapítani a hiba helyét.

Autonomation: Automatizálás A Jidoka ‘emberi érintéssel történő automatizálásként’ is értelmezhető. A minőség felügyelete folyamatosan történik, mely során minden teamben dolgozó munkatárs felelős a minőségért, így el kell végeznie a minőségellenőrzést, mielőtt a termék átkerül a gyártás következő lépésére.

5 Whys: 5 miért Az „5 miért” egy probléma forrást kereső módszer. Része a Jidoka egyik fő alappillérének a „genchi genbutsu”-nak melynek jelentése: „probléma forrás” és a megoldására törekszik. Az első kérdés, hogy az adott incidens miért történt meg. A következő „miért” már az előző kérdésre adott válaszra kérdez rá, és ez a folyamat ismétlődik meg egészen addig, míg el nem jutunk a probléma gyökeréhez.

5 Whys: 5 miért péda Why won’t my car start? – The battery is dead. Why is the battery dead? – The alternator is not working. Why is the alternator faulty? – The alternator belt has broken. Why is the belt broken? – It has worn down and wasn’t replaced. Why was it not replaced? – I have not been maintaining my car according to the recommended service schedule. Why has it not been maintained? – Replacement parts are not available because of the age of my vehicle. Solution: Start maintaining the vehicle according to the recommended service schedule. Purchase a different vehicle that is maintainable.

Line Stops: Sorállás Mivel a „beépülő minőség” elve szerint a gyártás folyamata során minden dolgozó felelős a végtermék minőségéért, ezért ha a dolgozók hibát észlelnek akkor azonnal megteszik a szükséges intézkedéseket – még ha ez a sor átmeneti leállításával is jár.

Built in Quality: A beépülő minőség A minőséget illetően a TPS (Toyota Production System) nem ismer kompromisszumokat. A Jidoka elv a minőségellenőrzést a termelés minden lépcsőjére kiterjeszti. Az összes folyamat láthatóvá tételével, a Jidoka elősegíti, hogy minden rendellenességre azonnal a megfelelő intézkedés történjen.

Források: http://www.toyota-forklifts.hu/Hu/company/Toyota-Production-System/Jidoka/Pages/default.aspx http://www.abc-carservice.co.uk/five-whys-concept/ http://www.4lean.net/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=70&Itemid=188&lang=en

Köszönöm a figyelmet!