A szemét útja ( szelektív hulladékgyűjtés)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
December 2003 Szelektív hulladékgyűjtés Készült az IKSZ részére november 4.
Advertisements

A hulladékok újrahasznosítási célja
Felmérés a magyar lakosság szelektív hulladékgyűjtési szokásairól SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉS A MINDENNAPOKBAN, AHOGY AZ UTCA EMBERE LÁTJA Sajtótájékoztató.
Hulladékudvar hatása a pápai gyűjtőkörzet hulladékgazdálkodási helyzetére Készítette: Kanozsai Gábor 2013.
E-hulladék *Koca Elit*. Miért nem szabad a használhatatlanná vált elektronikus berendezéseket a háztartási hulladék közé dobni? Felgyorsult világunk egy.
Szelektív hulladékgyűjtés
A Hulladék Torma Sándor Szabolcs XI.B.. Megváltozott fogyasztói szokásaink, de főleg az ipar fejlődése következtében egyre több olyan anyaggal találkozunk.
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
A Főváros települési szilárd hulladék
A HULLADÉKOKRÓL.
A Szelektív Hulladékgyűjtés
Készítette: Kapcsa Szabina Dr. Török Béla Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Diákotthon 1144.
„Polgár az Európai Demokráciában OTV” Készítette: Cives Prudentes csapata 2012.
Zöld Híd Hulladékgazdálkodási
Hulladékkezelés, szén monoxid
A hulladék szerepe az ember életében
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program
A szemét útja, ártalmatlanítása, illetve újrahasznosítása
E-hulladék Zöldikék. Miért nem szabad a használhatatlanná vált elektronikus berendezéseket a háztartási hulladék közé dobni? A régi, megunt elektronikai.
LAKOSSÁGI SZELEKTÍV GYŰJTÉS EREDMÉNYEI ÉS PERSPEKTÍVÁI A KÖZSZOLGÁLTATÓK SZEMÉVEL (előadási anyag) februárSiklóssy Mihály FKF Zrt.
A magyar csomagolási hulladék kezelési modellje
Hulladék válogatómű.
A Szemét Útja Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola
ÖKOLÁBNYOM Név:Fazekas Réka Bettina
Újrahasznosítása, ártalmatlanítása vagy szemét hegyek
A szemét útja Felkészítő tanár: Dr. Endrészné Monori Gyöngyi
A szemét útja Készítette: Kovács Dávid Felkészítő tanárom: Papp Attila
A szemét útja(újrahasznosítás)
A szemét útja Diák:Ricz Emese Tanár: Csekéné Molnár Erika
A SZEMÉT ÚTJA Készítette:Kicsák Zoltán
A szemét útja Készítette: Mohos Bálint
Mi is az a hulladék? Egyes megfogalmazás szerint hulladéknak vagy szemétnek azokat a tárgyakat nevezzük, amelyek az ember mindennapi élete során keletkeznek.
A hulladék körforgása - hasznosítás
E-hulladék Bokszos csapat. Használhatatlan elektronikus berendezés a háztartási hulladékban? Az elektronikus berendezések veszélyes anyagokat tartalmaznak.
„E-hulladék” Készítette: „El nem veszünk, csak átalakulunk” csapat Veszprém, 2012.
E-hulladék Öko-Öku boglárkák.
Mi is az igazi cél? Különféle díjak a megelőzés szolgálatában Szilágyi László civil munkacsoport Termékdíjas workshop január 21.
HULLADÉKGAZDÁLKODÁS KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc.
Zöldszemlélet minden napra avagy a Térségi Hulladék- Gazdálkodási Kft
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
Szelektív hulladékgyűjtés
A hulladékgazdálkodás aktuális feladatai
Hulladékkezelés, hulladékgazdálkodás.
Hulladékgyűjtés a Délép Ipari Park Kft.-nél
Szerkesztette: Babay-Bognár Krisztina
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program „Legyél te is válogatós!” 6. Előzd meg a hulladékképződést!
Mi így gyűjtjük a szemetet
Szelektív hulladékgyűjtés
Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás – szelektív házhoz menő hulladékgyűjtés Budapesten Hadnagy Attila hulladékgazdálkodási szakreferens Főpolgármesteri.
Környezetgazdálkodás 1.
Zöldek a Zöldért Egyesület 3300 Eger, Faiskola út 6. II/29.
MISKOLC ÉS TÉRSÉGE TELEPÜLÉSI SZILÁRDHULLADÉK-KEZELÉSI RENDSZERÉNEK TOVÁBBFEJLESZTÉSE – KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÁS A PROGRAM ÁLTAL ÉRINTETT LAKOSOK KÖRÉBEN PROJEKTAZONOSÍTÓ:
A fejlesztés céljainak meghatározása
Szelektív hulladékgyűjtés
Változások a hulladékgazdálkodás szabályozásban Kolozsiné dr. Ringelhann Ágnes Főosztályvezető Tokaj,2011.
Szelektív hulladékgyűjtés
Lakossági fórum Hulladékudvar
Szelektív hulladékgyűjtés
Hulladékanalízis és –kezelés 14. évfolyam
Megnyitó: Róta Ernő titkár Gépipart Támogató Egyesület
Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.. Magyarország egyik legnagyobb hulladékgazdálkodással és köztisztasággal foglalkozó vállalata, amely mintegy két millió.
Hogyan áll ma a szelektív hulladékgyűjtés? Veszprém példáján keresztül.
Szalai Luca és Horváth Viktória előadásában
Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék Kezelési Rendszer közvélemény-kutatás az általános és középiskolások körében.
Szelektív hulladékkezelés, Újrahasznosítás
Szelektív hulladékgyűjtés
Dr. Szentesi Szilvia Földművelésügyi Minisztérium
A háztartási hulladékok csökkentése Újrahasználat és újrahasznosítás Összeállította: az Ökológai Stúdió Alapítvány, Győr A projektet támogatta:
A 10 éves pécsi szelektív hulladékgyűjtés története és eredményei
Előadás másolata:

A szemét útja ( szelektív hulladékgyűjtés) Marticsek Nikolett Márta Felkészített : Szabó Emánuel 2700 Cegléd, Kossuth F. utca 32. Ceglédi Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola

Hogy mi is a szelektív hulladékgyűjtés ? A szelektív hulladékgyűjtés a hulladékok anyaga szerinti csoportosítását jelenti. Ez az újrahasznosítás első lépése. Az újrahasznosítás által sok energiát takaríthatunk meg valamint csökken a hulladéklerakók száma is.

A szelektív hulladékgyűjtés formái : Járdaszéli gyűjtés Gyűjtősziget Hulladékudvar ÖKOFON

Járdaszéli gyűjtés Főképpen a szerves hulladék és a különféle csomagolási hulladékok gyűjtésére szolgál kertes házas övezetekben . A háztartások az erre a célra kiosztott kukákba gyűjtik a hulladékokat amiket hetente 1-2 - szer elszállítanak a házak elől . Végeredmény : szinte tökéletesen válogatott másodnyersanyag.

Gyűjtőszigetek Általában áruházak, bevásárló központok mellett, tereken és útkereszteződésekben találhatók, hogy könnyen megközelíthetőek legyenek. Ezek a kukák rendszerint hulladékféleségenként különböző színűek. De így is előfordul hogy nem a megfelelő helyre kerülnek a szemetek.

Hulladékudvar A gyűjtőszigethez hasonló csak kerítéssel van elzárva és nyitvatartási ideje van. Ezek az udvarok a háztartásban elkülönítve gyűjtött hulladékot veszik át általában díjtalanul, de van ahol fizetnek is a hulladékért. Budapesten jelenleg több mint 10 hulladékudvar működik.

ÖKOFON Ezt a hulladékgyűjtő formát használják a legritkábban. Magyarországon még ez a rendszer nem működik. Lényege az, hogy a nagyobb mennyiségű hasznosítható hulladék elszállítását telefonon ingyen meg lehet rendelni.

A szelektív hulladékgyűjtésnek két módszere van : Az egyik eseten a hulladékot összetevők szerint válogatják A másik esetben a válogatás a csomagolóanyagokra irányul ( ebben az eseten nem válogatják szét a hulladékot amikor a gyűjtőedénybe kerül majd csak később )

Hulladékok fajtái: Szerves hulladékok Papír Műanyag Üveg Fém

Szerves hulladékok Ezeket a hulladékokat komposztálják és még véletlenül sem kerülhet közéjük veszélyes hulladék vagy annak csomagolása.

Ennek két oka van: Egyik mert a komposztálódás baktériumok és gombák tevékenységének eredménye és ha károsodnak akkor a folyamat leáll. A második hogy a komposztálódás során a káros anyagok növényekbe majd az emberi szervezetbe kerülhet.

Papír A feldolgozás legfontosabb feltétele hogy a papír ne legyen szennyezett. Valamint nem kerültet a papírgyűjtő konténerbe

Papir Műanyag

Papír

papírcímke ételmaradék Műanyag

Műanyag

Fém Ezek a hulladékok a legkevésbé érzékenyek a különféle szennyeződésekre. Azonban fontos volna a fémek szelektív gyűjtése mert a gazdaságba való visszaáramoltatásuk igen jelentős energia megtakarítást eredményez.

Egy pár kis egyszerű kérdés : Mi is az ÖKOFON ?? A szerves hulladék közé miért nem kerülhet veszélyes hulladék ?? Milyen fajtái vannak a szelektív hulladékgyűjtésnek?? Hány módszere van a szelektív hulladékgyűjtésnek ?? Mik NEM kerülhetnek a műanyagokat gyűjtő kukákba ??

Források: http://www.kvvm.hu/szakmai/hulladekgazd/oktatas/csaladihaz/szelektivhulladek.htm http://humusz.hu/hirek/kulso-hirek/megnyilt-2012-julius-5-en-hulladekudvar-nagytetenyben/10465 http://www.kozszolg.hu/szelektiv.php