“A közgazdasági gondolkodás alapjai” 10. kiadás Írta: Paul Heyne, Peter Boettke, és David Prychitko.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EURÓPAI TÁRSADALMI JELENTÉS 2008 Műhelybeszélgetés május 30.
Advertisements

Mit lehet tudni a célcsoportról?
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Jó gyakorlatok a norvég foglalkozási rehabilitációban Kihívások és válaszok konferencia Szombathely Støren- Váczy Blanka szociálpolitikus.
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment, Kereskedelem és marketing (BA Levelező) 2010.
Makroökonómia 5. előadás.
Munkanélküliség, foglalkoztatás Alapfogalmak
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
Munkaerő-felmérés (MEF) Labour force survey (LFS)
Frissdiplomások a munkaerőpiacon - a jövedelmet befolyásoló tényezők
A válság és ami utána következik….
A családbarát intézkedések előnyei, hasznai és lehetőségei
A munkapiac és az összkereslet
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
Makroökonómia Pénzpiaci egyensúly.
Rövid távú modell IV. Aggregált kínálat.
2. A MAKROGAZDASÁGI POLITIKA CÉLRENDSZERE
A tételek eljuttatása az iskolákba
Az infláció és az inflációs folyamatok
A félév programja Dátum Témakör Előadó február 6.
Makroökonómia Aggregált kínálat.
A makrgazdasági munkakínálat:
1. IS2PRI2 02/96 B.Könyv SIKER A KÖNYVELÉSHEZ. 2. IS2PRI2 02/96 Mi a B.Könyv KönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDevizaKönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDeviza.
Egy nem-konvencionális forma
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment,
A munkanélküliség és az infláció kapcsolata
Túl magasak-e Magyarországon az adóterhek? Készített: Fekete Zsófia júniusa.
Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH Az ÁFSZ felépítése, a jelenlegi magyar munkaerő-piaci helyzet Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó.
Munkaerő-közvetítés recesszió idején Munkaerő-piaci ismeretek EURES hazai tréning 2009 Borbély-Pecze Tibor Bors, FSZH.
Munkanélküliség.
Merre tovább? Tapasztalatok a kétszintű latin nyelvi érettségiről.
A gazdaság kifehérítését célzó kormányzati intézkedések és a rejtett gazdaság: az EVA és az AM könyv hatásai c. prezentációhoz (szerzők: Semjén A., Tóth.
TRANZITOLÓGIA V. ELŐADÁS
Lakónépesség*: Lakónépesség*: ezer fő Foglalkoztatottak: Foglalkoztatottak: ezer fő Munkanélküliek száma: Munkanélküliek száma: ezer fő Gazdaságilag.
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
1 Foglalkoztatási kihívások, avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.NOVEMBER EGER Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
Mérlegen az atipikus foglalkoztatás május 14. A Fiatalok Ligája (a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának Ifjúsági Tagozata) álláspontja.
1 Foglalkoztatási kihívások (1), avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.OKTÓBER 5-6 HAJÓS Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Foglalkoztatás szeminárium
Munkaerő mobilitás Magyarországon
Munkaerőpiaci számítások szeminárium
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Az inflációs jelentés frissítése augusztus.
A romák foglalkoztatási helyzete az EU öt államában: egy nemzetközi összehasonlító kutatás tanulságai Messing Vera Center for Policy Study, CEU, Budapest;
Kutatási eredmények és fehér foltok a migránsok munkaerő-piaci beilleszkedésének kutatásában Kováts András MTAKI.
Munka és fejlödési garancia Munkaügyi Hivatal. A cél: hogy a munkakeresö minnél hamarabb munkát találjon a Munkaügyi hivatal által rendelkezésükre álló.
1 TÁJÉKOZTATÓ A START, A START PLUSZ ÉS A START EXTRA KÁRTYA SZABÁLYAINAK VÁLTOZÁSÁRÓL ÉS EGY ÚJ JÁRULÉKKEDVEZMÉNY BEVEZETÉSÉRŐL  A START PLUSZ, illetve.
Ágazati GDP előrejelző modell Foglalkoztatási és makro előrejelzés Vincze János Szirák, november 10.
März 2004 Herbert Rupp Az Európai Uniós csatlakozás hatása a magyar járműiparra.
A gazdasági élet problémái
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
A gazdasági élet problémái
A munkaerő-felmérés módszertana
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
Az ÉMGK tagvállalatainak szakképzési igényei Miskolc, június. 09. Dr. Barkóczi István – ÉMGK elnök.
Munkaerőpiaci alapfogalmak Karriertervezés és munkaerőpiaci ismeretek kurzus.
A Nagykátai Járás munkaerő-piaci helyzete Pest Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja TÁMOP /1/KMR
2014 tavasz Emberi erőforrás menedzsment Munkaerőpiaci helyzetkép 2014 Emberi erőforrás menedzsment Munkaerőpiaci helyzetkép 2014 Krajcsák Zoltán.
Új egyensúly Tervezettnél jobban csökken az államháztartás hiánya.
Egészségszociológia a mindennapokban (Amit egy közösségvezetőnek tudnia kell…) Horváth Judit szociális munkás Sárvár, Csillebérc,
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
A megyei paktum keretében megvalósuló munkaerő-piaci program
A munkaerőpiac áttekintése
Munkagazdaságtani feladatok
A munkaerőpiac áttekintése
Munkagazdaságtani feladatok 1
Előadás másolata:

“A közgazdasági gondolkodás alapjai” 10. kiadás Írta: Paul Heyne, Peter Boettke, és David Prychitko

Bevezetés  Kérdés  Mire gondolunk, ha azt halljuk „munkanélküli”?

Munkanélküliség és a foglalkoztatottság hiánya  Megfigyelések  Az Egyesült Államokban hozzávetőlegesen az emberek fele nem foglalkoztatott.  A negyede 16 év alatti.  Egy-nyolcada 65 év feletti.  Kérdések  Hogyan különböztetjük meg a munkanélkülit a nem foglalkoztatottól?  Mikor válik a munkanélküliség problémává?  Megfigyelések  Az Egyesült Államokban hozzávetőlegesen az emberek fele nem foglalkoztatott.  A negyede 16 év alatti.  Egy-nyolcada 65 év feletti.  Kérdések  Hogyan különböztetjük meg a munkanélkülit a nem foglalkoztatottól?  Mikor válik a munkanélküliség problémává?

Foglalkoztatott, nem foglalkoztatott, munkanélküli A munkanélküliség adatok forrása (USA) Az adatok: Bureau of Labor Statistics (BLS) készíti Forrás: Current Population Survey (havonta készülő 60,000 háztartáson alapuló felmérés) A munkanélküliség adatok forrása (USA) Az adatok: Bureau of Labor Statistics (BLS) készíti Forrás: Current Population Survey (havonta készülő 60,000 háztartáson alapuló felmérés)

Foglalkoztatott, nem foglalkoztatott, munkanélküli  A munkanélküliségi adatok forrása (Mo)  Az adatok:  Központi Statisztikai Hivatal (KSH) készíti  Forrás: Az International Labour Office (ILO) ajánlásának megfelelő, negyedévente ismétlődő reprezentatív munkaerő-felmérés kb. 32 ezer háztartás  A munkanélküliségi adatok forrása (Mo)  Az adatok:  Központi Statisztikai Hivatal (KSH) készíti  Forrás: Az International Labour Office (ILO) ajánlásának megfelelő, negyedévente ismétlődő reprezentatív munkaerő-felmérés kb. 32 ezer háztartás

 Ki minek számít? (USA)  Nem intézményi népesség  16 évesek vagy idősebbek és nem valamelyik intézményben tartózkodnak (korház, börtön)  A nem intézményi lakosság osztályozása  Foglalkoztatottak  Munkanélküli  Nem része a munkaerő-állománynak Foglalkoztatott, nem foglalkoztatott, munkanélküli

 Munkanélkülivé soroláshoz szükséges: 1) A nem-intézményi népességbe tartozzon. 2) Felmérés hetében ne legyen munkája. 3) Meghatározott erőfeszítéseket tegyen a felmérést megelőző négy hétben annak érdekében, hogy munkát találjon. 4) Kész legyen azonnal munkába állni, ha lehetne.  Munkanélkülivé soroláshoz szükséges: 1) A nem-intézményi népességbe tartozzon. 2) Felmérés hetében ne legyen munkája. 3) Meghatározott erőfeszítéseket tegyen a felmérést megelőző négy hétben annak érdekében, hogy munkát találjon. 4) Kész legyen azonnal munkába állni, ha lehetne. Foglalkoztatott, nem foglalkoztatott, munkanélküli

Összegzés: Teljes népesség − 16 év alattiak vagy intézményben tartózkodók = Nem intézményi népesség − Nincsenek a munkaerő piacon = Munkaerő-állomány −Foglalkoztatottak=MunkanélküliekÖsszegzés: Teljes népesség − 16 év alattiak vagy intézményben tartózkodók = Nem intézményi népesség − Nincsenek a munkaerő piacon = Munkaerő-állomány −Foglalkoztatottak=Munkanélküliek Foglalkoztatott, nem foglalkoztatott, munkanélküli

Ki minek számít? (Mo.)Ki minek számít? (Mo.) –A KSH a 15 és 74 éves közötti népességet vizsgálja Gazdaságilag nem aktívak: Azok akik a vonatkozó héten nem dolgoztak, nem kerestek munkát, vagy kerestek de nem tudtak volna munkába állni.Gazdaságilag nem aktívak: Azok akik a vonatkozó héten nem dolgoztak, nem kerestek munkát, vagy kerestek de nem tudtak volna munkába állni. Gazdaságilag aktívak: Mindenki más, vagyis akik megjelennek a munkaerő piacon.Gazdaságilag aktívak: Mindenki más, vagyis akik megjelennek a munkaerő piacon. –Foglalkoztatott: Aki az adott héten legalább egy órányi, jövedelmet biztosító munkát végzett, illetve rendelkezett olyan munkahellyel, ahonnan átmenetileg (betegség, szabadság stb. miatt) volt távol. –Foglalkoztatott : Aki az adott héten legalább egy órányi, jövedelmet biztosító munkát végzett, illetve rendelkezett olyan munkahellyel, ahonnan átmenetileg (betegség, szabadság stb. miatt) volt távol. –Munkanélküli: Gazdaságilag aktív de nem foglalkoztatott. Foglalkoztatott, nem foglalkoztatott, munkanélküli

Munkanélkülivé soroláshoz szükséges:Munkanélkülivé soroláshoz szükséges: 1)Gazdaságilag aktívakhoz tartozzon. 2)A felmérés hetében nem dolgozott és nem is volt munkája ahonnan hiányzott. 3)Meghatározott erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy munkát találjon a megelőző négy hétben. 4)Két héten belül munkába tudna állni ha lehetne. Foglalkoztatott, nem foglalkoztatott, munkanélküli

Összegzés: Teljes népesség − 15 év alattiak vagy 74 év felettiek = megfelelő korcsoportba tartozó népesség − Gazdaságilag passzívak = Gazdaságilag aktívak −Foglalkoztatottak=MunkanélküliekÖsszegzés: Teljes népesség − 15 év alattiak vagy 74 év felettiek = megfelelő korcsoportba tartozó népesség − Gazdaságilag passzívak = Gazdaságilag aktívak −Foglalkoztatottak=Munkanélküliek

Foglalkoztatott, nem foglalkoztatott, munkanélküli

 Mit gondolsz?  A munkaerő-állomány bővülése miért nem jár együtt feltétlenül a munkanélküliség növekedésével?  A technológiai fejlődés csökkenti a munkalehetőségeket? Munkanélküliségi és foglalkoztatottsági ráta

Nem-intézményi népesség Keres munkát (munkaerő piac) Nem keres munkát (nincs a munkaerő piacon) Elfogadja a munkát (alkalmazott) Nem fogadja el a munkát a munkát (munkanélküli) Munkapiaci döntések

A munkanélküliségi státuszhoz kapcsolódó státuszhoz kapcsolódó két alapkérdés 1)Az aktív munkakeresésre vonatkozó döntés 2) A felmerülő állásajánlatokelutasítására vonatkozó döntés A döntésben a keresés költsége és a munkába állás haszna dönt.

Munkapiaci döntések

Költségek és döntések Forgatókönyv 1 Szülői házban élő tizenévesek: Kevés munkahelyet tudnak iskola mellett betölteni. Ha a továbbtanulás mellett döntenek, nem köteleződhetnek el egy munkahely mellett Megengedhetik maguknak, hogy hosszasan keresgéljék a legjobb lehetőséget. Megengedhetik maguknak, hogy kilépjenek és jobb állás után nézzenek. Forgatókönyv 1 Szülői házban élő tizenévesek: Kevés munkahelyet tudnak iskola mellett betölteni. Ha a továbbtanulás mellett döntenek, nem köteleződhetnek el egy munkahely mellett Megengedhetik maguknak, hogy hosszasan keresgéljék a legjobb lehetőséget. Megengedhetik maguknak, hogy kilépjenek és jobb állás után nézzenek.

Forgatókönyv 2 A munkás elveszti állását: Kisebb a motiváció egy újabb munkahely megkeresésére, ha magasabb a munkanélküli segély. Egy több keresőből álló családban nagyobb eséllyel marad valaki munkanélküli, ha több munkanélküli segélyt kap. Költségek és döntések

Forgatókönyv 3 Ha az emberek várakozásai jobbak a munkába állással kapcsolatban: Több ember jelenik meg a munkaerőpiacon. Az emberek a munkaerőpiac azon részei felé áramlanak, ahol jobbak a várakozásaik. Forgatókönyv 3 Ha az emberek várakozásai jobbak a munkába állással kapcsolatban: Több ember jelenik meg a munkaerőpiacon. Az emberek a munkaerőpiac azon részei felé áramlanak, ahol jobbak a várakozásaik. Költségek és döntések

 Észrevétel  Mindhárom forgatókönyv magasabb munkanélküliséghez vezet.  Kérdés  A munkanélküliség növekedése jelenti-e a gazdaság gyengülését? Költségek és döntések

Munkanélküliség és recesszió RecesszióMunkanélküliségiFel-Munkanélküliségi ráta lendülés ráta % % % % % % % % % % % % %

Miért tartós a munkanélküliség?  A recessziók vége után: 1) A vállalatok várnak az új munkaerő felvételével amíg a fellendülés biztossá nem válik. 2) A vállalatok a recessziók alatt hatékonyabbá vállnak.

Bérek szintje Alkalmazottak száma D S W1W1 Q1Q1 Q2Q2 többlet WeWe QeQe Miért nem esnek a bérek W e -re ? Miért tartós a munkanélküliség?

 A munkáltatók érdekeltek a bérek egyensúlyi szintje fölött tartásában: 1) Visszatartsák a munkavállalókat attól, hogy felmondjanak. 2) Egyszerűbb csökkenteni a munkaerő mennyiségét, mint a béreket. 3) A munkanélküliség nem nyomja lefelé a béreket. Miért tartós a munkanélküliség?

Konklúzió Munkából a tartós kínálati többlet fennmarad. Miért tartós a munkanélküliség? Más szavakkal: állandósul a hiány a munkából, és a többlet a munkaerőből. Más szavakkal: állandósul a hiány a munkából, és a többlet a munkaerőből.

A szakszervezetek és a verseny Bizonyos termékek eladói együttműködnek, mondván így jobban tudnak versenyezni a vevőkkel. (OPEC) Pedig a valódi verseny az eladók között zajlik! Hogy viszonyulnak mindehhez a szakszervezetek?

 Bérek  A munkaadók licitálnak a munkavállalók szolgáltatásaiért  A munkavállalók nem kaphatnak magas fizetéseket, ha mások ugyanazt olcsóbban is megcsinálják. A szakszervezetek és a verseny

Szakszervezetek Korlátozza a versenyben a nem szakszervezeti tagokat Cégek kénytelenek szakszervezeti tagokat alkalmazni. A szakszervezeti tagok száma korlátozott. Tárgyalásokon magas béreket garantáló szerződéseket harcol ki. A szakszervezetek és a verseny

bér alkalmazottak D S Egyensúlyi bér Szakszer- vezeti bér A szakszervezetek és a verseny

A Phillips-görbe A.W. Phillips (1958) megfigyelte: A munkanélküliség nagyobb volt amikor a pénzben kifejezett átlagos munkabérek lassan nőttek. A munkanélküliség mértéke visszaesett, amikor a pénzben kifejezett munkabérek gyorsabban nőttek

A politikai döntéshozók ajánlják: Csökkenthető a munkanélküliség az infláció növekedésével, ha növeljük pénzkínálatot. Az infláció és a munkanélküliség közt fordított a kapcsolat. A politikai döntéshozók ajánlják: Csökkenthető a munkanélküliség az infláció növekedésével, ha növeljük pénzkínálatot. Az infláció és a munkanélküliség közt fordított a kapcsolat. A Phillips-görbe

Kérdés az érveléshezKérdés az érveléshez –Ha a teljes foglalkoztatottság inflációt okoz, akkor elérhető az a teljes foglalkoztatottság infláció gerjesztésével? A Phillips-görbe

A munkanélküliség csökkentésére vonatkozó tévhit inflációsráta munkanélküliségi ráta Egy “jól viselkedő” Phillips-görbe: USA,

munkanélküliségi ráta egy “nem jól viselkedő” Phillips görbe: USA, inflációsráta A munkanélküliség csökkentésére vonatkozó tévhit

 Kérdés  Mi okozza a Phillips-görbe megváltozását?  Útmutatás  A nominális és reál bér megkülönböztetése.  Figyelembe kezdték venni, hogy a munkanélküliség közel van-e a természetes értékéhez avagy sem. A munkanélküliség csökkentésére vonatkozó tévhit

Munkapiaci intézkedések  Kérdés  Mit tehet a kormány a munkanélküliség visszaszorítására?  Csökkentheti a gazdasági ingadozásokat  Továbbképzéseket finanszírozhat

 Kérdés  Mit tehet a kormány a munkanélküliség visszaszorítására?  Megszüntetheti a munkanélküli segélyt.  Növelheti a gazdaságról rendelkezésre álló információk minőségét. Munkapiaci intézkedések

Empirikus adatok

19 fejezet vége Gazdaságpolitika