19. tétel Az irodalom határterületei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A napfogyatkozas Készítete Heinrich Hédi.
Advertisements

A kölcsönös befolyásolás
Érintés.
Feltehetek egy kérdést?
Életünk tartozékává váltak a képerny ő k (tv, számítógép, mobiltelefon), általuk könnyen juthatunk információkhoz, szórakoztató tartalmakhoz, szolgáltatásokhoz.
Arisztotelész (Kr.e ) Minden embernek természete, hogy
GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ
Steven Saylor texasi születés ű, amerikai író történész diploma, ókortudományi érdekl ő dés mindig regényírónak készült, nem akart kutató vagy akadémikus.
A család beszélget A Kovács család összeül január elején megbeszélni családjuk pénzügyi helyzetét.
Krisztus uralma alatt élni 1. András hadművelet Johan Lukasse írása nyomán Megváltóm és Királyom.
Stephen Edwin King Állattemető. A szerzőről •1947. szeptember 21-én született a maine-i Portland városában. •Amerikai író, a jelenkor egyik legolvasottabb.
A Barátság.
Rítus és színház. Isten – szól a mese – a teremtés hetedik napján azt tapasztalta, hogy halálos unalom uralkodik mindenek felett, és akkor rájött, hogy.
Szilvási Lajos: Egymás szemében
T Á N C O L N I AZ E S Ő B E N Zene: Betwe-80’.
TURIYAM Téma: Önmagunk mibenléte
Húsvét az élet ünnepe.
és a legkevésbé teljes az
A detektívtörténetek célja:
Albert Einstein idézetek.
„A barátság egy lélek, amely két testben lakozik.”
„Nagy könyv” A könyv éve a Vetési Albert Gimnáziumban.
Novellaelemzési szempontok
Az emberek életében kellemes élmény a jól megszervezett nyaralás. És ezt a legtöbb esetben meg is akarják örökíteni. Csak az nem mindegy mivel teszik.
Tartalom jegyzék Delfinek(Fogas cetek) Bemutató Életmódja Leírásuk
Zsikazsu Emlékkönyve.
Mikszáth Kálmán:Szent Péter Esernyője Készítette:Adonyi Dávid
Ilyenek vagyunk mi A NAGYPELESEKEI ÁLTALÁNOS ISKOLA II. OSZÁLYA.
Tibeti személyiségteszt
ÉLETBÖLCSESSÉGEK Picasso illusztrációkkal.
Albert Einstein idézetek.
Világomban minden rendben van
Verbális kommunikáció
Verbális kommunikáció
GONDOLATOK AZ OSZTÁLYF Ő NÖK ÉS A GYERMEKVÉDELMI FELEL Ő S EGYÜTTM Ű KÖDÉSÉR Ő L Csillag Ferenc – pedagógiai szakért ő.
IMA MAGYARORSZÁGÉRT. KEDVES SZERETETREMÉLTÓ EMBEREK!
Gabriel García Márquez
Névnapodra Szeretettel!
Gabriel Garcia Márquez: 13 jó tanács az élethez
Mit tennél, ha minden egyes alkalommal, amikor szerelmes leszel valakibe... el kellene tőle búcsúznod?
„Benned bíznak, akik ismerik nevedet, nem hagyod el, Uram, azokat, akik hozzád folyamodnak.” Zsolt. 9: 10 „Akik az Úrban bíznak, olyanok, mint a Sion.
Érdemes végignézned e képsort!
A szakdolgozat egésze Envisioning the Thesis as a Whole Mavrák Katalin
Olvasd lassan és csendben!.
Emily Jane Brontë (Thornton, július 30. – Haworth, 1848
Készítette Pekárik Dávid
A da Vinci-kód Dan Brown amerikai regényíró ban megjelent regénye, mely az év legnagyobb könyvsikere volt az Amerikai Egyesült Államokban. A mű.
Ha egy nap….
* * * "Folyamodjatok az Úrhoz, az Ő hatalmához,
Nyisd meg a szívem, ó Jézus
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Most: :19:23 Baráti ölelés !!!.
Tűz,Föld,Víz,Levegő…..
Pozitív gondolatok.
Olvasd lassan és csendben!
mint ami mások szerint szükséges!
1Mózes2,16-17; Jób1,6-22 Ter 2, Az Úristen parancsot adott az embernek: „A kert minden fájáról ehetsz. De a jó és rossz tudás fájáról ne egyél, mert.
Oldal váltás kattintásra !
Bölcsességek, aforizmák
1. ELBESZÉLÉS Összeállította: Nikli Károly
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
57. Az egyik:Ha Subidam vagyok, akkor ő Subidu. A másik:Ha ő Subidu, akkor én Subidam vagyok. Mit lehet ebből megtudni? 56. Az egyik: Ma hazudok, vagy.
SZIPORKÁK.
Milyen szép a világ Készítette: Süni.
Kvíz: Sherlock Holmes és a Sherlock Holmes Múzeum
Segítő külső körülmények 5/13. Előkészület – tanár A páros munkához szükséges szöveget kinyomtatni Készítette: Sági Lajos2.
Tündérkert (Erdély-trilógia I.)
A mese.
A film műfajai 3. óra.
Előadás másolata:

19. tétel Az irodalom határterületei A krimi ismérvei

Lektűr: Szórakoztató, könnyű olvasmányt kínáló mű, amely nem feltétlenül tart számot a művészi értékre. szerelmi történet sci-fi fantasy horror kalandregény orvosregény krimi, stb. Az irodalom határterülete  ezt a határt nehéz megvonni: a szépirodalom is lehet szórakoztató, és a lektűrnek is lehetnek esztétikai értékei.

A krimi: A „krimi” latin eredetű szó, a kriminalisztika (bűnügyi nyomozással foglalkozó tan) rövidítése, „becézett változata”. - A műfaj először az irodalomban jelent meg, ma már filmen, tévésorozatban vagy (számítógépes) szerepjátékokban is létezik. A krimi világirodalmi rangú előzményei: - E. A. Poe: A Morgue utcai kettős gyilkosság - Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés

A bűnügyi regények típusai: 1. A regény végére derül ki a tettes személye A történetben a nyomozás menete az érdekes (pl. Arthur Conan Doyle Sherlock Holmes-történetei). 2. Már a történet elején megismerjük az elkövetőt A regényben a nyomozó és a tettes közti lélektani harc áll a középpontban (pl. a Bűn és bűnhődés, vagy a Columbo-sorozat).

A krimi jellemzői: - Az olvasónak a nyomozóéval egyenlő esélyeket kell biztosítani a rejtély megoldására, ezért minden áruló jelet világosan és pontosan kell közölni. - Tilos a szerelem. A történet ne egy szerelmespár, hanem a nyomozó és a tettes fogócskája legyen. - Sem a detektív, sem más hivatalos nyomozó közeg nem lehet a tettes. - Logikus következtetés vezessen a leleplezéshez. Megengedhetetlen a véletlen vagy az alá nem támasztott beismerés.

A detektívtörténetből nem hiányozhat a nyomozó, aki módszeresen feltárja az áruló nyomokat, s ezek eredménye révén jut el a megoldáshoz. - A detektívtörténet kötelező bűnesete a gyilkosság. - A feladott rejtély megoldásában ki kell zárni minden természetfölötti erőt és körülményt. - Csupán egyetlen nyomozó szerepelhet a történetben - az olvasó nem futhat versenyt a nyomozók három-négytagú „váltócsapatával”. A tettesnek a történet egyik, többé-kevésbé fontos, az olvasó által jól ismert szereplőjének kell lennie.

Megengedhetetlenül olcsó a megoldás, ha a szolgák egyike a tettes. - Bár a tettesnek lehet bűntársa, alapvetően azonban egyetlen ember elfogásáról szóljon a történet. - A tettes sohasem lehet hivatásos gonosztevő. - Tilos a balesettel, öngyilkossággal magyarázott rejtély. - A detektívtörténetek szerzőjének kerülnie kell minden sablonos megoldást, ötletet.

A detektív figurája: - különleges egyéniség - lehet hivatalos személy (rendőrnyomozó), magándetektív, vagy magánszemély is - rendkívül éles logikával rendelkezik - előfordul, hogy segédje is van (pl. Watson) A segéd szerepe: - a detektív legbizalmasabb munkatársa - a detektív a vele való beszélgetések során közli a legtitkosabb gondolatait az olvasókkal - a segéd mindig alárendelt figura, sokszor kételkedik, de mindig a detektívnek van igaza (rajta keresztül mérhető le a nyomozó zsenialitása)

A világ egyik leghíresebb krimije. A tíz kicsi néger (1939) A világ egyik leghíresebb krimije. Nem hagyományos krimiről van szó (inkább a filmből ismert „thriller” műfajához hasonlít). Agatha Christie (1890-1978), „a krimi királynője”!

Egyezések: 1. A középpontban itt is gyilkosság(ok) áll(nak). 2 Egyezések: 1. A középpontban itt is gyilkosság(ok) áll(nak). 2. Az olvasó „együtt nyomoz” a szereplőkkel. 3. Logikus következtetések vezetnek a végkifejlethez. 4. A történet izgalmas, (meglepő) fordulatokban gazdag. Eltérések: 1. Több a belső monológ, ami a mondatok hosszúságában és a szóhasználatban is eltér az események olykor kissé szikár leírásától. 2. Hiányzik a detektív figurája (a szereplők maguk között nyomoznak, gyanakodnak). 3. A regény arról szól, hogy a tíz szereplő meghal (fokozatosan, egymás után).

A regényről: A történet zárt helyen játszódik: nincs mód elmenekülni, és a tettest is a szereplők között kell keresni (ez általában jellemző Agatha Christie regényeire). A regényt átfogó motívum a „néger-alak” (pl. a sziget négerfejre hasonlít, a szereplők a tíz kicsi négerről szóló mondóka alapján halnak meg, egyre fogynak a négerbábuk). - A hangsúly nem a halálesetek véres leírásán, hanem a szereplőkön (illetve a köztük lévő viszonyokon) és a cselekményen van.

A szigetre minden egyes szereplő saját kis világát, hétköznapi szokását hozza magával, amitől képtelen szabadulni, ezért a szereplők eltérő magyarázatokat adnak a helyzetről, eltérő dolgokra figyelnek fel (például a gyilkos személyének beazonosítási kísérletekor mindenki a saját nézőpontjának megfelelően mást és mást nevez meg tettesként). - Ezeknek a különböző egyedi kis világoknak megfelelően mindenki más-más „időtartammal” rendelkezik még az életből: mindenki számára egységesen „új időszámítás” keletkezik a szigetre való megérkezésükkel. Ettől kezdve kell számolniuk a halál közeledését (van, aki számára így az idő ellenséggé válik, mert csak a kínszenvedést növeli, míg másnak minden pillanat a boldogságé, s van, aki nem vesz tudomást a múlásáról).

A regény atmoszférája: nyomasztó, szorongással teli (senki nem bízik meg senkiben, minden szereplő múltját bűn terheli, mindenkire a halál leselkedik, a szereplők sokszor közönyösek a másikkal szemben, a történetben jelen van „láthatatlan tanúként” a lelkiismeret-furdalás). - Senki nem vesz tudomást a bűnösségéről, de itt ebben a kitüntetett helyzetben mindenki kénytelen lesz felelni emiatt. A bűn, amit megpróbált elfeledni, most föléjük nő, és ez az egyéni sors okozza a halált, mindenki számára egyedi módon. Így igazából nem is létezik gyilkos, hanem csak a „saját halál”, aminek az egyén az oka. Egyetlen kiutat ebben a világban a megértés jelentené, de még a gyerekmondóka is baljóssá és félelmetessé válik, hisz senki nincs, aki megértené.

Miért olvasnak az emberek lektűrt? Milyen más regényeket ismersz Agatha Christie-től? Milyen más szerzőt (és műcímet) ismersz a krimi műfajában? Mit szeretsz olvasni? Miről kapta a „ponyvaregény” az elnevezését?

VÉGE