Erdélyi freskótöredékek Kovács András Ferenc versében 23/C.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mennyire ismered Magyarországot?
Advertisements

Az Akropolisz 5/B.
A napfogyatkozas Készítete Heinrich Hédi.
Nagy Istenem, ha nézem a világot, Mit alkotott te szent „Legyen” szavad; Ha látom én sok milljó alkotásod, Kiket vezetsz és táplálsz egymagad.
JÉZUS KRISZTUS A SZERETET „SZÉLSŐSÉGE”
Magyarország nemzeti katonai stratégiája Készítette: Faludi Miklós
LEONARDO DA VINCI - ARÁNYOK
Felsőregmec.
 Karlovy Vary, a legnagyobb cseh fürdőváros Csehország legnyugatibb régiójában fekszik, nem messze a német határtól.  Világszerte páratlan az erre.
Készítette: Puskás Béla.
AZ AJANTA BARLANGOK INDIA.
A DUNAKANYAR DIÁKSZEMMEL Szentendre
Mondák, dalok útja Zsámbok.
Olvasás és internet Valaczka András, Tündérszép Ilonához •Az égitestek mondái, elnevezései •Eredetük, a hozzájuk fűződő mítoszok •Külön téma lehet.
Államalapítás.
Székelyföldi Akadémia június 13. Környezetvédelem és közösségi szerepvállalás. Civil szervezetek, önkéntesség, plusz motiváció – hogyan hasznosítsuk.
Juhász Gyula: A Tápai Krisztus.
A Zsidók egyik szent könyve a
Ókori Egyiptom művészete
ZENE: FOR ANNA _ PAUL MAURIAT PR ÁGA Zene: Klikkelj!
Egyeskő.
Kalotaszentkirály.
Figyelmeztetés! E program használata fokozottan
Körösszegapáti Körösszegapáti.
Magyarország világörökségei
Magyar Anjou Legendárium
KRUCSAY OLTÁR Nyírbátor.
Suki-kehely Szilágyi Klára
I. A honfoglalás és a korai középkor műveltsége
I. A honfoglalás és a korai középkor műveltsége
Nagy Istenem, ha nézem a világot,
A csillagászat keletkezése
„Milyen jó hálát adni az Úrnak, és zengeni neved dicséretét, ó Felséges hirdetni reggel szeretetedet, h ű ségedet minden éjjel tízhúrú hangszeren és lanton,
FARSANG 8.c.
A Grál. Grál Ikonográfiája: A 13/14. századi Montréal-de-Sos mellett egy barlangrajz a Grált tálként ábrázolja lándzsával, karddal és vércseppekkel
Közösségi érték (public value) vizsgálat Budapest, Szonda Ipsos.
Az ábrázolás módszerével való megoldás szükségessé teszi egy ábra készítését * A számokat és mennyiségeket a feladatból grafikusan ábrázoljuk * A feladatmegoldás.
ZENE: FOR ANNA _ PAUL MAURIAT PR ÁGA Zene: Klikkelj!
Az üvegfestészet legnagyobb időszaka
Az Élet Igéje január A világ nagy részén január 18. és 25. között rendezik meg az imahetet a keresztények egységéért, egyes helyeken pedig pünkösdre.
Kistelek községben 1927-re készült el az első világháborúban elesett hősök tiszteletére épült emlékmű. A településről 1933 férfi vonult ki a frontra az.
Csíkszentdomokos Készítette: Szőcs Kurkó Sebestyén
Bihar az I. Világháború előtt, alatt és után
Csontváry Múzeum Baalbek ban nyílt meg a magyar festészet talán legkülönösebb egyéniségének, Csontváry Kosztka Tivadarnak kiállítása. A hazai múzeumtörténetben.
ICOM szakmai út Szlovénia. Lendva: vár és vármúzeum.
A BAHA’I KERT (IZRAEL) A VILÁG NYOLCADIK CSODÁJA.
Szent lászló király.
A csarodai református templom Forrás: Wikipédia Képek: Ruzsa Miklós.
Csaták, hadvezérek, katonák
Történelmi vonatkozások
ERDÉLY.
A Bábel tornya A Bábel tornya (más néven a bábeli torony) a Biblia egy ószövetségi leírásában szerepel, mely arról számol be, hogyan jöttek létre a világ.
Planctusok és pieták 24/C. Michelangelo 1. Michelangelo -1. Fiatal korában készítette, 24 évesen, egy francia bíboros megbízásából(1499) A bíboros a.
E G E R S Z A L Ó K A Bükk hegység lábánál Eger szomszédságában, a Laskó patak partján találjuk a közkedvelt kis települést, Egerszalókot. A falu első.
PRÁZSMÁRI SZÁSZ ERŐDTEMPLOM EvangélikusEvangélikus temploma a Erdély legjelentősebb templomerődje. Az első templomot talán 1218-ban kezdték építeni,
LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István Csáki Fanni (Piarista Általános.
Plakát Ha lehet, akkor ez 1.oldalon lévő mintából kellene plakátot készíteni A szöveg középen : Kabát akció!, mellette a piros alapú logo A divat.
Készítette: Dóbiás Kinga
Molnár András bemutatja. EURÓPA EGYIK LEGNAGYOBB VÁROSHÁZÁJA.
Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola, 7. évfolyam
Erdély.
E G E R S Z A L Ó K.
Nagy Istenem, ha nézem a világot, Mit alkotott te szent „Legyen” szavad; Ha látom én sok milljó alkotásod, Kiket vezetsz és táplálsz egymagad.
Budapest Programajánló
Székelyderzs a becsület falva
Előd (Ügyek) és Emese fia
Középkori műveltség.
Alexandriai Szent Atanáz (. Alexandria, 295 körül +Alexandria, 373
Mára szinte már az egész falu kivirult a bonyolult, élénk mintáktól.
Szabó Eszter Ignácz Bence
Előadás másolata:

Erdélyi freskótöredékek Kovács András Ferenc versében 23/C

1. A székelyderzsi erődtemplom A székelyföld legrégebbi erődtemploma 1940-ben épp a falu fölött húzódott a határ, Derzs a románoké maradt 1419-ben készült a freskósorozata 11 másik székelyföldi templom is a László- legendát ábrázolja Ma is folyik a restaurálása A templom másik különlegessége a szalonna- és gabonatárolás

2. A Szent László freskó A templom északi falrészét teljes egészében a Szent László legenda uralja. Az 1720-ban a karzat építésekor a freskó eleje megsemmisült, így a legenda első fele, a Kivonulás hiányzik. Az ütközetből is csak egy részlet maradt meg, az utána következők azonban viszonylag jól láthatók: A Kun vezér üldözése, a Küzdelem, a Lefejezés és a legvégén a Pihenési jelenet.

3. A legenda Egy pogány egy magyar lányt hurcol a lován Üldözőbe vette, de végig kartávolság maradt a lándzsa és a kun háta között Rákiáltott a lányr: ragadd meg a kunt az övénél fogva, és vesd a földre! Az meg is tette, de könyörgött neki, hogy ne ölje meg Hosszasan küzdött a kunnal, és elvágta az inát, megölte.

4. Értékelésük az egymástól alig 20 kilométerre fekvő Székelykeresztúr és Székelyudvarhely között nem kevesebb, mint 8 faluban, azaz lényegében minden településen találhatók freskók Székelyderzs, Gelence vagy éppen Bögöz falképei pedig olyan kiemelkedő alkotások, hogy azoknak még Itáliában is csodájára járnánk

Jellemző motívum, hogy pihenés közben az asszony a férfi „fejébe néz” (tetvész, kedveskedik, átvitt értelemben a gondolatait fürkészi). Ehhez hasonló kifejezésmódot a mondákban, a középkori hazai és Ny-európai falfestményeken, valamint távol-K-i epikus hagyományban és ábrázolásokban találunk. A motívum ókori ismeretét a Bibliában (Bírák könyve) való előfordulás bizonyítja