Vállalkozói kompetencia

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Esélyteremtés lehetőségei a közoktatásban Mayer József Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Salgótarján, május 27.
Advertisements

Országos könyvtári fejlesztések a tanulás támogatására
Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Digitális kompetenciák a pedagógusképzésben Jelli János Apor Vilmos Katolikus Főiskola (HU) Námesztovszki Zsolt Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző.
A tanári munka értékelése
„Ezt egy életen át kell játszani”
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Optimális szervezet Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám rendszerrel
H-M Szakért ő i Akadémia Tematikus fejlesztésére Pécs – 9. szeminárium.
TANULÁS-TUDÁS-MINŐSÉG Farkas Katalin címzetes főiskolai tanár, SZTE Tanárképző Főiskolai tanár Budapest, november 29.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Új oktatási/nevelési célok: a kulcskompetenciák
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Az EU oktatási és képzési rendszerének célkitűzései
A Lisszabon-folyamat és az oktatás képzés nemzeti politikája Dr
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
A kutatási program rövid bemutatása
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
A közoktatás fejlesztési tervei az Új Széchenyi Terv keretein belül Az Európai Unió 2010 nyarán indította útjára az Európa 2020 Stratégiát, amely.
A kooperatív Tanulás ( Tanítva tanulás)
Szegedi Tudományegyetem TÁMOP „XXI. Századi kompetenciaalapú gyakorló iskolák Szegeden – az óvodától az egyetemig.” „XXI. Századi kompetenciaalapú.
Szoftverfejlesztés és szolgáltatás kiszervezés Folyamatjavítási mérföldkövek a világon és Magyaroszágon Bevezető gondolatok Dr. Biró Miklós.
A kompetencia alapú oktatás esélyei Modernizáció a közoktatásban dr. Pála Károly 2007.
Hipermédia tanulási források az interneten
Tanulás, kommunikáció, nevelés Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Bizottság IV. Országos Neveléstudományi KonferenciaMagyar Tudományos Akadémia 2004.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
szakmérnök hallgatók számára
HÁLÓZATI TANULÁS Megújuló pedagógia: hálózati együttműködés Észak-Magyarországon TÁMOP nyitókonferencia EGER, szeptember 3.
Tudás + képességek + attitűdök ismeretekalkalmazás 20 m hosszúságú kerítéssel téglalap formájú konyhakertet kerítenek el. Ha a kert szélessége 4 m, akkor.
TANÍTÁS - TERVEZÉS Műhelyfoglalkozás földrajztanárok részére
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 1 A KOMPETENCIA ALAPÚ PEDAGÓGUSKÉPZÉS ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK (HEFOP PROJEKT) EREDMÉNYEI.
Iskolavezetés, hatékony iskolaszervezet
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
Személyközpontú diáktámogatás a Dobbantó programban Győrik Edit Kongresszus után – a változások folyamatában Budapest, május
„Szemléletváltás az oktatásban” Az Igazgyöngy Alapítvány pályázata.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Változások menedzselése felsőfokon Készítette: Schalli Adrienn Dinya László.
Bevezetés a tanítás és tanulás társadalmi összefüggéseibe Baráth Tibor SZTE Neveléstudományi Tanszék Közoktatási Vezetőképző Intézet Baráth Tibor SZTE.
A közösségépítés mint a készség- és képességfejlesztés eszköze (Gulyás Gabriella) Országos Múzeumandragógiai Konferencia Széphalom, május
Oktatási reformok tapasztalatai Pest megyei Tanévnyitó Tanácskozás Augusztus 31. Halász Gábor Országos Közoktatási Intézet.
E-közigazgatás biztonsági nézőpontból Szigeti Szabolcs CISA, CISM, CISSP
2009. február 24. Holcim, mint felelős munkáltató.
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
Leonardo da Vinci projektek. Leonardo da Vinci program célkit ű zései a szakmai készségek és a szakmai tudás fejlesztése a szakmai alapképzésben résztvevők.
Hogyan hat a dráma a kulcskompetenciákra? Egy most induló nemzetközi kutatás ismertetése Cziboly Ádám Káva Kulturális Műhely DramaF R ING E nov.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Szakértelmek és tudások integrációja Horváth Zsuzsanna Budapest 2013.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
Megjegyzések az Országos képesítési keretrendszer első–negyedik szintjének vitaanyagához Horváth Zsuzsanna — Ütőné Visi Judit Oktatáskutató és Fejlesztő.
Az IKT-alapú pedagógia munkaformái, módszerei. 3 betűs világ IKT IST SDT.
11. Előadás Az emberi erőforrások fejlesztése. Az emberi erőforrások fejlesztése 1.Az alkalmazottak fejlesztése (development ) 2.Továbbképzés, betanítás.
Nemzeti Technológiai Platform a
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
Kulcskompetenciák, munkaerő-piaci kulcskompetenciák
Gyakorlás – gyakorlat – gyakornok Sokszor egyetlen élmény egész életére megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni:
Nemi sajátosságok a vállalkozói készségekben
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
Kompetencia alapú szakoktatás
Előadás másolata:

Vállalkozói kompetencia Kimarad-e, ami kimaradt eddig? Baráth Tibor igazgató SZTE Közoktatási Vezetőképző Intézet

Amiről szó lesz… A vállalkozói kulcskompetencia fogalma, értelmezése EU törekvések, nemzetközi és hazai tapasztalatok Globalizáció és versenyképesség kapcsolata a vizsgált kompeten-ciákkal A globalizáció stációi A versenyképes gazdaság Richard Florida alapján Vállalkozói kompetencia Cegléd, 2008

Amiről szó lesz… Vállalkozói kompetenciák és az iskola Mit tehet az iskola e kompetenciák fejlesztéséért? Milyen technikai, szervezeti, személyes tényezők befolyásolják az intézmények tevékenységét? Konklúziók Vállalkozói kompetencia Cegléd, 2008

Oktatás és képzés 2010 kompetencia képességek tudás attitűdök Az Európai Parlament és a Tanács ajánlása az élethosszig tartó tanuláshoz szükséges kulcskompetenciákról (2006 december) képességek kompetencia tudás attitűdök hozzáértés, otthonosság, könnyedség Vállalkozói kompetencia Cegléd, 2008 Pála Károly lillafüredi előadása alapján

A tudás és a kompetencia az ismeretek megszerzése, megszervezése, alkalmazása deklaratív tudás: tudni, hogy mit (know what) - adatok, konkrét ismeretek, tények procedurális tudás: tudni, hogy hogyan (know how) - a megszerzett ismeretek alkalmazása különböző helyzetekben, kontextusokban a tudás forrása: tudni, hogy kitől (know who) a tudás indokoltsága: tudni, hogy miért (know why) Lundvall, Johnson: The Learning Economy 1994 Pála Károly lillafüredi előadása alapján

Vállalkozói készség Kontextus Fogalomértelmezés: mi nem és mi igen A készség elsajátítandó az oktatás és képzés során (ET, 2002, Barcelona) A vállalkozói készség bekerül a kulcskompetenciák közé Best Procedure projekt – szakpolitikai ajánlások Fogalomértelmezés: mi nem és mi igen Félreértelmezés: üzleti vállalkozás működtetése Vállalkozói kompetencia Cegléd, 2008

Vállalkozói készség Jellemzői Helyes értelmezés: saját élet irányítására való képesség Következetés: mindenki számára fontos készség Jellemzői Többfunkciós Transzferábilis Következtetés: fontos a magánéletben, a munkában és a társadalomban való részvételben Vállalkozói kompetencia Cegléd, 2008

A vállalkozói kulcskompetencia definíciója Változás kezdeményezése és pozitív fogadása Célkitűzés Felelősségvállalás a cselekvésért Megvalósítás Sikerorientáltság Megjegyzés: dinamikus, cselekvés-orientált, pozitív gondolkodású Vállalkozói kompetencia Cegléd, 2008

A vállalkozói kulcskompetencia összetevői Tudás Lehetőségek ismerete Egyéni/üzleti tevékenységbe illeszthető lehetőségek felismerése Készségek, képességek A vezetői „kerék” elemei Projekttervezés és kivitelezés Együttműködés Önismeret (erősségek és gyengeségek) Proaktivitás Kockázatfelmérés és -vállalás Vállalkozói kompetencia Cegléd, 2008

A vállalkozói kulcskompetencia összetevői Attitűd Kezdeményező Változást támogató, újító Képességeinek kiteljesítésére törekvő (pl. aktív állampolgár) Megjegyzés: vezetői jellemzők Megfontolandó: legnagyobb projekt az életünk, kell-e ezt tervezni, értékelni, alkalmazkodni és kezdeményezni? Elvárható-e, hogy ebben segítsen az iskola? Vállalkozói kompetencia Cegléd, 2008

Az unió ajánlásai EU szintű indikátorok bevezetése, jó gyakorlat terjesztése, folyamat figyelése A vállalkozásról alkotott kép javítása Koordináció Célkitűzések és támogatás, pedagógusképzés Kapcsolat a helyi közösségekkel Forrás: Az Oktatás és képzés 2010 munkaprogram B munkacsoportjának javaslatai alapján Vállalkozói kompetencia Cegléd, 2008

Forrás Vállalkozói kompetencia Cegléd, 2008

Globalizáció és versenyképesség Kik versengenek? Változott-e a versengők jellemzője a globalizáció hatására? Mi kell a versenyben maradáshoz? Mi jellemzi a mi helyzetünket ebben a versenyben? Vállalkozói kompetencia Cegléd, 2008

Az év gazdasági könyve (2005) Egy inspiráló könyv Thomas L. Friedman Az év gazdasági könyve (2005) Financial Times Vállalkozói kompetencia Cegléd, 2008

A globalizáció stációi Az Első globalizáció (1492-1800): az országok és az erő ideje, versenye. A Második globalizáció (1800-2000): a globalizáció mozgatórugója a multinacionális cégek jelenléte. A Harmadik globalizáció (2000 után): az egyén kilépését a lapos világba már nem hardver, hanem szoftver teszi/tette lehetővé. Egy példa: Charles Handy családi házából működtet nemzetközi vállalkozást Vállalkozói kompetencia Cegléd, 2008

Példák A könyvelés kiszervezése IKT: a megkerülhetetlen lehetőség 2003/2004/2005: 25/100/400 ezer Bér: 100$/hó, 70 ezer új végzett/év IKT: a megkerülhetetlen lehetőség Bill Gates: 2050-re a munkavállalók fele otthon fog dolgozni Munkaügyi Minisztérium (GB; 2000): brit munkavállalók 23%-a részben otthon dolgozott, további 38% ezt szerette volna tenni (Forrás: C.Handy: Az elefánt és a bolha) „…oda kell vinni a munkát, ahol a legjobban el tudják végezni.” Vállalkozói kompetencia Cegléd, 2008

Példák Egy személyes példa Megjegyzés Mit érzékel ebből az iskola? Mennyire fejleszti az egyén versenyképességét? Vállalkozói kompetencia Cegléd, 2008

Példák: profik és önkéntesek - a nyílt forráskód Shareware programok – a szakmai elismerésért Linux keletkezése (Linus Torvalds) Wikipédia: köztulajdonban lévő információs rendszer 2001: ellenőrzött adatok, párszáz szócikk 2004: közösségi kontroll, 250 ezer szócikk Pontosság: összemérhető az Encyclopedia Britannica minőségével (Nature) Vállalkozói kompetencia Cegléd, 2008

Példák: gyártáskiszervezés A Gyöngy-folyó torkolatvidékén 50 ezer kínai cég gyárt elektronikai alkatrészeket Évente 350 ezer mérnök kap diplomát, sokat dolgoznak relatíve alacsony bérért Kína: fenyegetés, vevő, lehetőség – a magánszektor növekedése évi 17% (1995- 2002) Vállalkozói kompetencia Cegléd, 2008

Egy tanmese Valahol Afrikában minden reggel felkel egy gazella. Tudja, hogy gyorsabban kell lennie a leggyorsabb oroszlánnál, különben vége. Valahol Afrikában minden nap felkel egy oroszlán. Tudja, hogy gyorsabbnak kell lennie a leglassúbb gazellánál, különben éhen hal. Vállalkozói kompetencia Cegléd, 2008

Egy tanmese Mindegy, mi vagy, oroszlán vagy gezella. Fuss, amint felkel a Nap. (Afrikai tanmese, az ASIMCO Techonolgies kínai üzemében) Megjegyzés Mivel segít az iskola, hogy „versenyképes” oroszlánok vagy gazellák legyünk? Vállalkozói kompetencia Cegléd, 2008

És még néhány érdekesség a versenyképességgel kapcsolatban Optimális csapatok összeállítása az értékteremtés növelésére Mennyire változatos az iskolai munka e szempontból? A munkavállaló egyre inkább felelős lesz saját karrierjéért és alkalmazhatóságáért Érzékelhető-e ez az iskola világában? Közvetíti-e ezt az iskola a diákoknak? Ahol a tolerancia norma, ott mindenki gyarapszik, mert bizalom van, ami az üzlet alapja. Hogyan lehet a toleranciát fejleszteni, bizalmat építeni? Vállalkozói kompetencia Cegléd, 2008

Hol állunk a versenyben? Egy elemzés és tanulságai A kreatív gazdaság (EU és Mo.) Richard Florida modellje Dimenziók: tehetség, technológia, tolerancia. Tolerancia: nyitott, befogadó kultúra és a gazdasági fejlődés kapcsolata Tudás, kreativitás – racionalitás, tolerancia, bizalom (Inglehart) Forrás: Desseffy-Ságvári: A kreatív gazdaságról; http://www.demos.hu/Letoltes Vállalkozói kompetencia Cegléd, 2008

Mit tükröznek az adatok? Magas tolerancia: Nyitott társadalmi környezet Intenzív kooperáció Kreatív energiák Lehetőségek kihasználása (ötletprojektvállalkozás) Kérdés: Mennyire nyitott az iskola? Mennyire inspiráló a környezet a tanárok és a diákok számára? Vállalkozói kompetencia Cegléd, 2008

A vállalkozói kulcskompetencia fejlesztési lehetőségei az iskolában Mi kell a fejlesztéshez? Stratégia Tervezés Konzekvens gyakorlat Tevékenység Lehetőségek – tudás Elsősorban kereszttantervi programok Vállalkozói kompetencia Cegléd, 2008

Lehetőségek – készségek, képességek Tervezés, szervezés, értékelés stb. Projektek kidolgozása, megvalósítása Együttműködés Személyes erősségek, gyengeségek PP, IMIP, mérések, T-T tervezése, OKM Intézményi és osztály szintű projektek Munkáltatás Reflektív környezet, TÉR, önismeret Vállalkozói kompetencia Cegléd, 2008

Lehetőségek – készségek, képességek Események elébe menő cselekvés, változásokhoz való pozitív viszonyulás Kockázatok felmérése, vállalása Proaktivitás, nyitott helyzetek teremtése, jövőtervezés forgatókönyvek Változáskezelés (pl. összevoná-sok, TÉR) Vállalkozói kompetencia Cegléd, 2008

Lehetőségek - attitűdök Kezdeményezőkészség Pozitív viszony a változáshoz A tudás kiteljesítése és kamatoztatása Osztálytermi kutatások, új módszerek alkalmazása, DÖK Változások értékelése Aktív, felelős részvétel a folyamatokban Vállalkozói kompetencia Cegléd, 2008

Befolyásoló tényezők - technikai Infokommunkiációs lehetőségek (számítógépek, intranet, aktív tábla stb.) Eszközök, felszereltség A tanulás fizikai környezete Vállalkozói kompetencia Cegléd, 2008

Befolyásoló tényezők - szervezeti Pedagógiai program: értékek és célok; működés Önértékelési és innovációs kapacitás, reflektivitás Szervezeti tudatosság: jövő-tervezés, kockázatelemzés és döntéshozatal Ösztönzőrendszerek Kapcsolatok Vállalkozói kompetencia Cegléd, 2008

Befolyásoló tényezők - személyes A tanári szerep felfogása: tudományközvetítő vs. tanulás- irányító A diákhoz való viszonyulás: előíró, korlátozó vs. feltáró, ösztönző Siker: kevesek esélye vs. kreativitás és kitartás Optimálisnak tartott szervezeti környezet: hierarchikus vs. mátrix A felelősségről való gondolkodás: személyes teljesítmény vs. a csoport eredménye; a vezető dolga vs. mindenki osztályrésze Változáshoz való viszony: elemi csapás vagy természetes környezeti hatás Vállalkozói kompetencia Cegléd, 2008

Konklúzió helyett… Thomas L. Friedman „Ha az emlékek túlsúlyba kerülnek az álmokkal szemben, közel a vég.” Thomas L. Friedman Vállalkozói kompetencia Cegléd, 2008

Köszönöm a figyelmet! Vállalkozói kompetencia Cegléd, 2008