TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Vitaindító – 2007-re tervezett tevékenységek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Budapesti Esélyegyenlőségi Koordinációs Iroda –
Advertisements

ÁROP /C/A A leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztési és együttműködési kapacitásainak megerősítése.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
VIRTUS KULTURÁLIS EGYESÜLET Általános tájékoztató.
Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
EMBERI JOGOK.
ISKOLATÁSKÁBÓL RIDIKÜL, AVAGY OKTATÁS ÉS MUNKA KELETEN ÉS NYUGATON
Kis Bocs Baba-Mama klub Baba- Mama Egészség, Életmód, Szabadidő és Szociális Információs Közhasznú Egyesület.
1 KÖZÖSSÉGFEJELSZTŐK BÉKÉS MEGYEI EGYESÜLETE. 2 KÖZÖSSÉGI SZÍNTÉR - IBSEN HÁZ.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda ● 3527 Miskolc, Selyemrét.
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
A felnőttképzés népszerűsítése az FMM és az NFI stratégiájában Március 6. Kossuth Klub.
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
Egyes emberi jogok Törökországban
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
Az EU oktatási és képzési rendszerének célkitűzései
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
ENSZ Egyezmény a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Diszkriminációk a társadalomban és jogi kezelésük.
ENSZ - ECOSOC EU EU Bizottság - AGIS Európa Tanács Szervezett, határokon átlépő bűnözés elleni harc Társadalmi-közösségi bűnmegelőzés az újszerű és a tradicionális.
Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen NANE
A TÁMOP projekt cél-és feladatrendszere, kapcsolata a TÁMOP 4
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
C2ENET: Közép-Európai Környezetvédelmi Hálózat ERFA, Interreg III.B. Cadses, európai uniós támogatással (2007. január – március) Dr. Zongor Gábor,
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
CIVILEK és ÖNKORMÁNYZATOK
2008. március 27. Magyar Tartalomipari Szövetség – A/016 – EQUAL IT mentor projekt.
Partners Hungary Alapítvány A Partners for Democratic Change International tagja Civil stratégia előkészítő kerekasztal Szeptember 15. Szolnok.
A társadalmi bűnmegelőzés évi cselekvési programja Gönczöl Katalin Büntetőpolitikai szakállamtitkár.
A nők és férfiak közötti társadalmi egyenlőség november 11.
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
Esélyegyenlőség Előadó: Megyesi Rita.
NŐ az ESÉLY! Esélyegyenlőségi program Zala megyében A projekt az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával valósul meg.
„Beszélgessünk Európáról” programsorozat MeH EU Kommunikációs Főosztály Dániel Anna Békés, március 18.
Europe Direct Hálózat Magyarország Vedd ki a részed! március 18. Vizsnyiczai Márta Békés Megyei EIP.
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Információs társadalom a javuló esélyekért Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2002.
Miért fontos a komplex rehabilitáció az Európai Unió foglalkoztatáspolitikája szempontjából? Budapest, december 3.
Sikeres pályázás az EU-ban - Pályázatírói Információs Nap (2009. április 28., Budapest) NCA-NK-08-D-P-0053 Forrásteremtés Együtt a Munkaerőpiac Fejlesztéséért.
2007. évi célkitűzéseink. I as uniós pénzügyi-tervezési időszakra való felkészülés átfogó regionális területfejlesztési program elékszítése,
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
TERÜLETI PAKTUM. A PAKTUM BEMUTATÁSA szeptember 25-én aláírták a Területi Foglalkoztatási és a Társadalmi Integráció a Központi Régióban Paktumot.
Aaa. Nők és családon belüli erőszak elleni lépések  től a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (jogelődje ICSSZEM)és a civil szervezetek egyeztetése.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
Az Ifjúság Program. Az ifjúsági projektek meghatározása Nemzetközi ifjúsági projekt: olyan projekt, amely a résztvevők személyiségfejlődését.
BFH Európa Kft. Hollósi Szabolcs ügyvezető
A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja. Az Európai Bizottság által támogatott „Sastipen – Egészség” program tapasztalatai,
Az Identitás Erősítése a Maros Megyei Iskolákban Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO)
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
Nők a közigazgatásban A TÖOSZ Polgármesternői Tagozatának bemutatása.
Családbarát munkahelyek és települések kialakítása Budapest,
Állampolgári jogok és kötelességek
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Nemzetközi civil pályázati lehetőségek
1 Kézfogás a Magyar Vidék fejlődéséért : Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH)
A MARCALI JÁRÁSI FELZÁRKÓZÁSI KEREKASZTAL ÜLÉSEINEK MUNKARENDJE.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
11 Smart City Tagozat ülése BME EIT Neumann Tárgyaló, május óra 1111 Budapest, Egry J. u. 18. V1 ép. C213 Dr. Kovács Kálmán tagozati elnök.
MANORKA Projekt Esélyegyenlőségi Munkacsoport ülés április 1-2,Visegrád A TÖOSZ Polgármesternői Tagozatának stratégiája és tevékenységi terve
Az EQUAL program és sajátosságai TE IS + ÉN IS = MI IS PÉCS 2007 május 09.
Civil Partnerség V. Regionális Konferencia Felnőttképzés és esélyegyenlőség – civil lehetőségek Aranyi Magdolna „Lépj egyet előre!” projektmenedzser 2007.
MANORKA Projekt Esélyegyenlőségi Munkacsoport ülés
„Önkormányzati kapacitásépítés norvég‐magyar együttműködéssel” projekt
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
roma integrációs modellek a közös sikerekért
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
„Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, 2009.
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
Előadás másolata:

TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Vitaindító – 2007-re tervezett tevékenységek

Mit látunk?

Nyerteseket!

Motto: “sem siratni, sem kinevetni, sem megvetni, hanem csakis megérteni”. Spinoza (Etika. III.fej.)

A szemlélet: női egyenjogúság=feminizmus?  feminizmus – politikai eszme és mozgalom, amely a nők társadalmi felszabadításáért, a férfiuralom ellen küzd  1979 CEDAW, a nőkkel szembeni hátrányos megkülönböztetés minden formájának kiküszöböléséről szóló ENSZ Egyezmény >>>

CEDAW I. Rész 1. Cikk  „A nőkkel szemben alkalmazott megkülönböztetés a nemi hovatartozás miatti minden olyan megkülönböztetést, kizárást vagy korlátozást jelent, amelynek hatása vagy célja, hogy csorbítsa vagy megsemmisítse a politikai, gazdasági, társadalmi, kulturális, polgári vagy bármely más területen fennálló emberi jogoknak és alapvető szabadságjogoknak elismerését és megvalósítását a férfiak és a nők közötti egyenlőség alapján, nők által való gyakorlatát, függetlenül családi állapotuktól.”

Esélyegyenlőség a mi olvasatunkban  „A szélsőségektől tartózkodva vezérlő elvként a társadalmi igazságosság, a részvételi demokrácia elvét ismerik el, annak érdekében, hogy a társadalmon belül a hatalom és a javak elosztásában érvényesülhessen az esélyegyenlőség a nemek és a különböző társadalmi csoportok között” (TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Alapszabály)

Mi a cél? A tagozat, valamint nemzetközi szervezetek eddigi működésének és tevékenységének, tanulságai:  Szemléletformálás  Példa-mutatás  Kommunikáció  Mindehhez: eszközök

Az elvektől az aktív cselekvésig:  „Európai Charta a nők és férfiak közötti esélyegyenlőségről a helyi életben”  Komplex szemlélet  Gyakorlati megközelítés  Önkormányzatok számára készítették önkormányzatok képviselői  A charta megvalósítására létrehozott as projektben partner a TÖOSZ is

CEMR (Európai Helyi és Regionális Önkormányzatok Tanácsa) projekt tartalma  A charta lefordítása a nemzeti nyelvre  A charta ajánlása és terjesztése  A helyi és regionális önkormányzatok buzdítása a chartához való csatlakozásra  Az aláírók tapasztalatainak cseréje  Az egyes cikkelyek szerinti programok, kezdeményezések összehasonlítása  Monitoring rendszer kialakítása a charta végrehajtásának kezdetétől  Ne csak aláírják, hanem cselekedjenek is az önkormányzatok ennek szellemében

Példa a kommunikációra Európa Tanács : „Stop a családon belüli erőszaknak a nők ellen” – információs kampány

Modern eszközök hatékony használata a cél érdekében: WINNET Europe: Svéd kezdeményezésre a nemek közötti esélyegyenlőség terén aktív szervezetek hálózata –magyar fejlesztés

2007-re javasolt tevékenységek  A charta egyes cikkelyeinek tematikus megvitatása, tapasztalatok cseréje. Ebben az évben például: Esélyegyenlőség és közbiztonság – önkormányzati rendőrség létrehozásának lehetőségei  CEMR munkacsoport ülés – Finnország szeptember  Azt követően tájékoztató a charta külföldön történő gyakorlati megvalósításából  WINNET Europe tevékenységéhez való csatlakozás

2007-re javasolt tevékenységek  Kisebbségek a településeken – NCA pályázat függvénye, 50 önkormányzat részvételével Önkormányzatok-Kisebbségek Mediációs Hálózata pilot projekt, vagy munkacsoport ülés a téma szakértőivel  Esélyek Háza tevékenységéről tájékoztató rendezvény  Egyenlő Esélyek Mindenkinek Európai Év programhoz kapcsolódó rendezvények (önkormányzatok számára meghirdetett díj átadása… stb)

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! Honlap: