Újjáépítés és városrehabilitáció. A KÉT RÉSZRE SZAKÍTOTT VÁROS – ELTÉRő FEJLőDÉSI PÁLYÁK 1945 után az önrendelkezésétl megfosztott, zónákra osztott, lepusztult.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Városfejlesztés prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Advertisements

Közösségi kertek a nagyvárosokban Dr. Kovács Teréz • egyetemi tanár PTE Bölcsészettudományi Kar MTA Regionális Kutatások Központja GENERÁCIÓK DISKURZUSA.
Falukép-védelmi program a Pogány-havas kistérségben Csíkszereda, november
2. előadás.
Debrecen Megyei Jogú Város Integrált Városfejlesztési Stratégiája
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
Construma április 14. Dr. Maráczi Zsolt Otthonteremtési Program Javaslat Társaság a Lakásépítésért Egyesület 1/16.
LEADER Közösségek határon átnyúló együttműködésének lehetőségei Bodnár János Munkaszervezet vezető szeptember 10.
Uniós források fogadása a bérlakásépítéseknél
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
Zsidónegyedek és zsinagógák. BerlinBudapest  Múzeum  Vallási funkciót nem tölt be  Vallási és kulturálisközpont  Turisztikai központ  Emlékhely.
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
ÚJPALOTAI ÁLOM. "Úgy gondolom a városrendezés ma akkor jár helyes úton, ha nem zárja el az utat a város komplex mikrostruktúrájának kialakulása elől,
A rómaiak – Aquincum, Contra-aquincum.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
Az évi LXV. törvény a helyi önkormányzatokról
A magyar városok szerkezetének átalakulása a rendszerváltozás után
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
Az Urbanizáció És Városaink Tankönyv:
A SZERVEZETI FORMÁK ALAPTÍPUSAI
Divizionális (divíziós) szervezet
Urban Audit Az egységes városstatisztikai adatbázis.
A city átalakulásának társadalmi problémái Budapesten
Integrált területi beruházás és Közösségvezérelt helyi fejlesztés a as programozási időszakban Zsolt SZOKOLAI C.2 Urban development, territorial.
Debrecen és vonzáskörzete
MTA Regionális Kutatások Központja A magyar Leader program végrehajtásának fontosabb tanulságai és a nemzetközi együttműködés lehetőségei Dr. Finta István.
Európai Uniós Támogatás EU URBAN Program: EU célzott programja Lokális városfejlesztés között Célja: Gazdasági - társadalmi regeneráció Fejlődés.
Legyen kevesebb autó, tisztább város, több zöld! – Ajánlások a Városi Környezet Stratégiához Hegyi Gyula Budapest, november 13. Fővárosi Közgyűlés.
A vidéki tér sikertényezői
2008. március 27. Magyar Tartalomipari Szövetség – A/016 – EQUAL IT-mentor projekt.
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
A Foglalkoztatási Információs Pontok a Dél-dunántúli régióban Márk László Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ.
Tapasztalatok az NFT „Közlekedés, energia” munkacsoportjával kapcsolatban Lukács András Levegő Munkacsoport „Civil szervezetek feladatai és lehetőségei.
Nemzeti Területfejlesztési Hivatal A RÉGIÓÉPÍTÉS ÉVE ,3 MILLIÁRD FORINT ÁTADOTT FORRÁS A RÉGIÓKNAK március 17. Kormányszóvivői sajtótájékoztató.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
Integrált közösségi szolgáltató terek
Bikal, október 18. Közösségi alapú tervezés az uniós finanszírozású területfejlesztésben Péti Márton NTH Október 28.
Humán közszolgáltatások fejlesztése prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése VÁTI.
A Nemzeti Civil Alapprogram szerepe a civil szektor fejlesztésében
A Miskolc kereskedelmi központjában m2 beépítetlen terület eladó! Ára: €
A Nyugat-Dunántúl településhálózata
A városmegújítás, mint a helyi gazdaság hajtómotorja Határmenti régió fejlesztésének lehetőségei Június 24. Brunda Gusztáv, Inno-nivo Kft., Salgótarján.
Primer tapasztalatok, Cardiff országos, állami ösztönzések (The Learning Country, Flying Start, stb.) önkormányzati feladat és erőforrás – többszektorú.
Az Identitás Erősítése a Maros Megyei Iskolákban Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO)
Az 1919–1938-ig terjedő első csehszlovák időszakban megkezdődik a város magyar jellegének fokozatos felszámolása: megváltoztatják a város nevét és az.
A VÁROSREHABILITÁCIÓS KERET FELHASZNÁLÁSA ÉPÜLET KÖZTÉR 2013 előtt 2013 évben kifizetés: 12 milliárd Ft 8 támogatott kerület; 3 nyereséges. keret: 5 milliárd.
BAHRAIN.
Az iparpolitika fejlődési pályái a volt szocialista országokban Lux Gábor PhD hallgató PTE KTK Regionális Politika és Gazdaságtan Doktori Iskola.
Vállalati stratégia március március március 28.
Történelmi vonatkozások
Menni vagy maradni – mit tanácsol a modern közgazdaságtan? Varga Attila PTE KTK KRTI Teret adó miliő? Pécs, november 25.
SZOLNOK VK és IVS sz. bemutató 2013 szeptember.
1 Péchysek Baráti Köre, Debrecen AZ ÁLLAMI FŐÉPÍTÉSZ SZEREPE AZ ÉPÍTÉSZETI MINŐSÉG ÉRVÉNYESÍTÉSÉBEN, AZ ÉPÍTÉSZETI ÖRÖKSÉG MEGŐRZÉSÉBEN Összeállította:
A történelmi városszerkezet megújításának súlyponti kérdései – a belvárosok, az örökségelemek potenciáljának növelése az akciótervezés eszközeivel XX.
A BKK szerepe a TIDE nemzetközi projektben Új megoldások a közösségi közlekedésben - fenntarthatóság - integráció - finanszírozás - Pécs, november.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
TOP vas megyei aktualitásai
Bérlakásépítés és fenntarthatóság
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
Európa átalakuló városi terei
A békeszerződés aláírása
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
SUMP - kérdés Magyarországon
A Tudásrégió közösségi színterei
Napirendek Megnyitó Együttműködési megállapodás megvitatása, elfogadása Irányító Csoport megválasztása, Irányító Csoport elnökének megválasztása Egyebek.
Hellner Szelina, Kincses Gábor, Bartha Zsolt
Urbánné Malomsoki Mónika
Előadás másolata:

Újjáépítés és városrehabilitáció

A KÉT RÉSZRE SZAKÍTOTT VÁROS – ELTÉRő FEJLőDÉSI PÁLYÁK 1945 után az önrendelkezésétl megfosztott, zónákra osztott, lepusztult várost mködképessé kellett tenni. A helyreállító tervek a háborút követ években még az egész városra vonatkoztak. Történelmi lehetséget látva a pusztulásban, új szemlélet városrendezési elvek megvalósítására törekedtek, mint a funkcionális tagolás és fellazítás után azonban már két német állam osztozik a városon, az egységes város egy fél évszázadra csak illúziónak látszik. A két városrész alapveten különböz módon fejldik.

Kelet-Berlint a szovjet szoc- reál városépítési elvei szerint kezdik tervezni. Fontosabb ennél, hogy a keleten maradt, elpusztult történeti városmag szerkezetét sem őrzik, a helyét az Alexander Platz léptéktelen térsége és különböző minőség zártabb vagy kimondottan telepszer formában épült lakó- és középület tömbök foglalják el.

„Nyugaton kiegyensúlyozottabb a fejlődés; a Stálin Allee kritikájaként és a nyugati építészeti teljesítőképesség jelképeként az ötvenes években nemzetközi építészeti kiállítás után, új elvek szerint, jelents bontások révén zöldbe ágyazott lakóterület, a holnap városának prototípusát kívánják megvalósítani. Az eredményt jól minősíti, hogy a Hansa-viertel máig magas lakóértékű városnegyed.”

1989. november 9-én leomlott a Berlini Fal, a város újra egyesült. A kormányzati funkciók Bonnból való visszahelyezése városba irányított rendkívüli mérték erőforrások nagylépték közfejlesztéseket indítottak el, a magán fejlesztési szektor önállóan is kivette a részét a munkálatokból. Kemény viták alakultak ki az új építkezések karakterét, „stílusát” illetően, nagy nyomás nehezedett a város vezetésére. a hagyományos városszerkezet és építészeti karaktert védők oldaláról. E vita máig tartó jelképe a Schloss, aminek visszaépítése érdekében erős civil szervezet is alakult.

VÁROSFEJLESZTÉSI ELVEK, BEAVATKOZÁSOK „A fejlesztési szükségletek és lehetőségek túlértékelése ebben a városban szinte hagyomány. Az indokolatlanul túldimenzionált tervek buzgó elkészítésével, az elavultnak ítélt területek bontásával, túlságosan könnyen tettek kockára korábbi települési tradíciókat. Európa legerősebb gazdaságával bíró ország fővárosában az egyesülés lelkesült mámorában a befektetők, politikusok és tervezők a város robbanásszerű fejőldésére számítottak, amelynek húzóágazata a szolgáltató szektor. Azt jósolták, hogy rövid idő alatt London és Párizs mellé zárkózik fel. Később derült csak ki, hogy a frankfurti, hamburgi és müncheni üzletemberek nem szívesen hagyják ott megszokott környezetüket, nem költöznek át tömegesen Berlinbe.”

VÁROS ÉS ÉPÜLETREHABILITÁCIÓ – A NAGY PROJEKTEK ELLENSÚLYA Lakosságot szolgáló fejlesztési stratégiák kidolgozása. A rehabilitációt segíti, hogy Berlin bérlakásainak aránya jóval magasabb maradt, mint Budapesten. „Általában törekednek arra, hogy felújítások alkalmával a magas költségek miatt ne, vagy csak kisebb mértékben kelljen a lakbéreket emelni. Szélsőséges esetben az alacsony szintű felújításokba a (munkanélküli) bérlőket is bevonták. Az ilyen felújítások eredményeként – elkerülve a lakosság kicserélődést és a szegregációt – az eredeti lakók nagy része a felújítás után is helyben maradt.” Nagy állami támogatások.

A rehabilitáció egyik legsikeresebb példája, a Hackesche Höfe amely hordozza a város eredeti beépítési szerkezetét. Lakosok és a hatóságok nyomására megőrzik az épületek eredeti állapotát, hangulatát Jó üzleti döntés- vonzó a galériák kávézók, s nem utolsó sorban a turisták számára. Ezen keleti területek felértékelődésében a különböző városi közintézmények ide kerülése is nagyban hozzájárult. A Német Építészeti Központ, Építészkamara és egyéb építkezések miatt keletre kellett költöznie a berlini építészeti közélet jelentős részének.

LAKÁSHELYZET – NAGYARÁNYÚ ÚJ LAKÁSÉPÍTÉS, 270 EZER ÜRES LAKÁS A város-egyesítés után a főváros szerep visszakerülésével párhuzamosan nagyarányú lakásépítés kezdődött, az ingatlanfejlesztő közösség szektor új, gyorsan kihasználandó „terepet” látott a berlini új lakásépítkezésekben. Az ilyen helyzetekben szinte törvényszerű túltermelést ösztönözték a támogatások (a városban ma is 290 ezer lakás valamilyen szinten támogatott) ráadásul új városrendezési eszközt vezettek be, ami a fejlesztők számára lehetővé tette a tervek (Bebaungsplanrészletes rendezési terv) nagyrészt saját hatáskörben való elkészítését (ld. Településrendezési szerződés). Sem a város, sem a fejlesztők nem számoltak azonban azzal, hogy különösen keleti városrészekből nagyarányú elvándorlás következik be az ország nyugati tartományaiba, amit nem tudott ellensúlyozni az új fővárosba való bevándorlás.” Mindezek eredményeként 2004-ben Berlin lakásából 270 ezer lakás (8 % ) volt lakatlan, az üresedés a központban (Mitte) a legmagasabb, kb. 12 %.

FORRÁSOK Harald Bodenschatz Szebben lakni az új Berlinben? T A N U L M Á N Y 10 EURÓPAI NAGYVÁROS VARGA Imre, LOCSMÁNDI Gábor PhD