Az energia.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Energia, Munka, Teljesítmény Hatásfok
Advertisements

II. Fejezet A testek mozgása
Gázok.
Elektromos mező jellemzése
 .
VÁLTOZÓ MOZGÁS.
Gyakorló feladatok A testek mozgása.
Rezgések kölcsönhatása
Összefoglalás Fizika 7. o.
Mechanikai munka munka erő elmozdulás (út) a munka mértékegysége m m
Összefoglalás 7. osztály
A jele Q, mértékegysége a J (joule).
IV. fejezet Összefoglalás
A mozgások leírásával foglalkozik a mozgás okának keresése nélkül
DINAMIKAI ALAPFOGALMAK
Összefoglalás 7. osztály
1.feladat. Egy nyugalomban lévő m=3 kg tömegű, r=20 cm sugarú gömböt a súlypontjában (középpontjában) I=0,1 kgm/s impulzus éri t=0,1 ms idő alatt. Az.
1. Feladat Két gyerek ül egy 4,5m hosszú súlytalan mérleghinta két végén. Határozzuk meg azt az alátámasztási pontot, mely a hinta egyensúlyát biztosítja,
11. évfolyam A rezgő rendszer energiája
Termikus kölcsönhatás
Az erő.
Kölcsönhatások.
Az erő.
A tömeg.
Egyenletesen változó mozgás
Energia, energiaváltozások
Elektromos alapjelenségek, áramerősség, feszültség
Összefoglalás Dinamika.
Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás
FIZIKA A NYOMÁS.
A test mozgási energiája
Hőtan.
Halmazállapot-változások
Az anyag néhány tulajdonsága, kölcsönhatások
A dinamika alapjai III. fejezet
Gondolkozzunk és számoljunk!
„És mégis mozgás a hő” Készítette: Horváth Zsolt Krisztián 11.c.
Az erőtörvények Koncsor Klaudia 9.a.
Erőtörvények Tóth Klaudia 9/b..
Legfontosabb erő-fajták
A tehetetlenség törvénye. A tömeg.
A dinamika alapjai - Összefoglalás
A tehetetlenség törvénye. A tömeg
Munka.
A MECHANIKA MEGMARADÁSI TÖRVÉNYEI
Ütközés detektálás Ács Zsombor.
A tömeg (m) A tömeg fogalma A tömeg fogalma:
Ütközések Ugyanazt a két testet többször ütköztetve megfigyelhető, hogy a következő összefüggés mindig teljesül: Például a 2-szer akkora tömegű test sebessége.
Energia, munka, teljesítmény
KÉSZÍTETTE: Mózes Norbert
Munka, energia teljesítmény.
Összefoglaló kérdések. Milyen energiája van a repülő labdának? A kifeszített íjnak? Az elektromos villanytűzhelynek? A forró víznek?
Fizikai értelemben akkor történik munkavégzés, ha egy testre erő hat, és ennek következtében a test az erő irányába elmozdul. Pl.: egy testet függőleges.
A mértékegységet James Prescott Joule angol fizikus tiszteletére nevezték el. A joule a munka, a hőmennyiség és az energia – mint fizikai mennyiségek.
Ütközések Ugyanazt a két testet többször ütköztetve megfigyelhető, hogy a következő összefüggés mindig teljesül: Például a 2-szer akkora tömegű test sebességváltozásának.
Energia: Egy test vagy mező állapotváltoztató képességének mértéke. Egy testnek annyi energiája van, amennyi munkát képes végezni egy másik testen,
Termikus kölcsönhatás
Munka, energia teljesítmény.
Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola
Az ellenállás Ohm törvénye
Az energetika Ismétlés.
KÖLCSÖNHATÁSOK.
Munka Egyszerűbben: az erő (vektor!) és az elmozdulás (vektor!) skalárszorzata (matematika)
egymáson elgördülve (diffúzió!)
Termikus és mechanikus kölcsönhatások
Az energia.
A tehetetlenség törvénye. A tömeg.
Fizikai értelemben akkor történik munkavégzés, ha egy testre erő hat, és ennek következtében a test az erő irányába elmozdul. Pl.: egy testet függőleges.
Előadás másolata:

Az energia

Bevezetés: Az E-nergia? Milyen fogalmatok van jelenleg az energiáról? Próbálja meg mindenki megfogalmazni 1-2 mondatban! Ugye mennyire nehéz feladat egyértelmű választ adni? Csak egy féle energia létezik?

Változtatóképesség Például: A testek rendelkezhetnek olyan tulajdonsággal, amellyel képesek megváltoztatni például egy másik test valamilyen tulajdonságát. Például: Megfeszített rugó. Mozgásban lévő golyó. Borszeszégő lángja. Egy a levegőben lógó test. Egy pohár narancslé. (?)

Az energia fogalma Görög szó, jelentése: valamilyen tevékenység alapja. Definíció: azt a mennyiséget, amellyel megadjuk, hogy mekkora egy test változtatóképessége, energiának nevezzük. Jele: E (Kiszámítása minden energiatípusnál más és más!) Mértékegysége: J (Joule) = 1 N · 1 m

Hétköznapi tapasztalataink Egy rugó esetén, annál nagyobb a benne tárolt rugalmas energia, minél: erősebb a rugó és minél jobban megfeszítjük vagy összenyomjuk. A mozgást végző testnek mozgási energiája van, amely annál nagyobb, minél nagyobb: a tömege és a sebessége. Minden testnek van - a hőmérsékletével kapcsolatos - úgynevezett belső energiája.

Az energia néhány fajtája Rugalmas energia - Er Mozgási energia - Em Helyzeti energia - Eh Belső energia - Eb Elektromos energia Kémiai energia Hő-energia Atomenergia …

A testek energiájának megváltoztatása kölcsönhatás közben A rugó rugalmas energiája csökken a mozgási energiája nő. Ütközés során megváltozik a golyók mozgási energiája, a lassulóé csökken a gyorsulóé nő. Termikus kölcsönhatás közben a melegebb testnek csökken, a hidegebbnek nő a belső energiája.

Az energia nem vész el csak átalakul! Energiamegmaradás törvénye: Két test kölcsönhatása közben amennyivel csökken az egyik test energiája, ugyanannyival nő a másiké.

Kísérletek

Precessziós mozgás: https://www.youtube.com/watch?v=NQxwrxgN0OA Érdekes fizika: https://www.youtube.com/watch?v=KqreG0Vxuwo A cica és a zsíros kenyér: https://www.youtube.com/watch?v=_PoBG2bKhX0 Rendhagyó fizikaóra: https://www.youtube.com/watch?v=2otv4duu9Z4