Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gondolkozzunk és számoljunk!

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gondolkozzunk és számoljunk!"— Előadás másolata:

1 Gondolkozzunk és számoljunk!
Energia és a munka … Gondolkozzunk és számoljunk!

2 Gondolkozzunk és válaszoljunk!
1. Hogyan változik a palacsintasütő belső energiája, ha gázláng fölé tesszük? 2. Tűzhelyen két fazékban víz forr. Az egyikben 1kg, a másikban 2 liter víz van.

3 Gondolkozzunk és válaszoljunk!
3. Mi melegíti fel jobban a kanalat: az egy kannányi vagy az egy csészényi forró tea? Miért? Válaszod fogalmazd meg szakszerűen az „energia” szó használatával is!

4 Gondolkozzunk és válaszoljunk!
4. Előfordulhat-e, hogy a hó melegít fel valamit? Van-e a hónak belső energiája? 5. Hogyan lehet az autó mozgási energiáját növelni? Hogyan lehet csökkenteni?

5 Gondolkozzunk és válaszoljunk!
6. Mikor nagyobb a mozgási energiája egy ugyanakkora sebességgel guruló vasúti kocsinak: ha üres, vagy ha kővel van tele? 7. Lehet-e két különböző tömegű testnek egyenlő a mozgási energiája? Miért?

6 Gondolkozzunk és válaszoljunk!
8. Lehet-e két különböző sebességű testnek egyenlő a mozgási energiája? 9. Mit kell csinálni rugós puskával, mielőtt lőni akarunk vele? Miért?

7 Gondolkozzunk és válaszoljunk!
10. Felhúzáskor hogyan változik az óra rugójának rugalmas energiája? 11. Egy rugós óra 48 óra alatt „jár le”. Hogyan változik közben a rugó energiája? Miért?

8 Gondolkozzunk és válaszoljunk!
12. Egy rugó visszanyerte eredeti alakját. Van-e rugalmas energiája? Milyen energiája van? 13. Milyen energiái lehetnek egy gumilabdának?

9 Gondolkozzunk és válaszoljunk!
14. Mondj példát arra, hogy az elektromos áramnak is van energiája! 15. Miből vehető észre, hogy a fénynek is van energiája?

10 Gondolkozzunk és válaszoljunk!
1. Egy ember kiskocsit húz. Végez-e munkát? Miért? 2. Egy tanuló hátizsákkal a hátán egyhelyben áll. Végez-e közben munkát? Miért?

11 Gondolkozzunk és válaszoljunk!
3. Egy golyó vízszintes asztalon gurul. Végez-e rajta munkát a gravitációs mező? 4. Mi a két feltétele a fizikai értelemben vett munkavégzésnek?

12 Számoljunk! 1. Egy ló 300 N erővel 100 m távolságra vontat egy fatörzset. Mekkora munkát végez?

13 Számoljunk! 2. Mennyi munkát végez gyalulás közben az az ember, aki 60 N nagyságú erővel 0,5 m távolságra tolja el a gyalut?

14 Számoljunk! 3. A vontató a pótkocsit 1400N nagyságú erővel húzza 1000m hosszú úton. Mennyi munkát végez közben a vontató?

15 Számoljunk! 4. Szántás közben a traktor N nagyságú erővel húzza az ekét. Mennyi munkát végez azalatt, míg 300 m hosszan húzza az ekét?

16 Számoljunk! 9. Mekkora erővel lehet 15 m úton 900J munkát végezni?

17 Házi feladat Tanulni: TK. 88. oldaltól a 93. oldalig.
Írásbeli: TK. 93. oldalán a SZÁMÍTSD KI! ötödik feladata!


Letölteni ppt "Gondolkozzunk és számoljunk!"

Hasonló előadás


Google Hirdetések