Átmenet a fenntarthatóság felé

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jogszociológia 4. előadás november 13. Uszkiewicz Erik
Advertisements

ITE az innovatív Tudás Egyeteme az Innováció Innovációja Innovatív kérdések és válaszok a fenntartható gazdasági, társadalmi, környezeti-ökológiai, kulturális.
A fenntartható fejlődés indikátorai Magyarországon
Kiutak a válságból?. Kiút feltételei • Rendszerszemlélet • Szociális igazságosság • Környezet eltartóképesség szerinti használata • Paradigmaváltás •
Korfa, egészségi mutatók,…
Energia – történelem - társadalom
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
A gazdasági fejlettség mutatói
A es válságok keresztény szemmel
Globális problémák Kialakulásuk okai:
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
A fenntartható fejlődés alapelemei, globális célkitűzései
A tételek eljuttatása az iskolákba
A vállalkozások környezete
Prof. Dr. Süli-Zakar István (DSc.)
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÉRDŐJELEI A TÁRSADALOM, A GAZDASÁG ÉS AZ ÖKOLÓGIA ÖSSZEFÜGGÉSE A GLOBÁLIS WILÁGBAN.
Makroökonómia Feladatmegoldás.
Észak Dél ellen.
A globális világgazdaság és az USA világgazdasági szerepköre
Környezetértékelési módszerek
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
A vállalkozás aktuális kérdései II. félév
A fenntarthatóság felé való átmenet helyi kérdései (Eger példája)
Versengő tézisek a fenntartható fejlődésről: a piaci és az alternatív gazdasági modell Boda Zsolt MTA PTI, BCE, Védegylet.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
UMVP MB KAP albizottság, KAP-reform Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató Intézet
Nemzeti fejlődés és versenyképesség a mai világgazdaságban
46. Közgazdász-vándorgyűlés, június 27., Cz.E. 1/17 Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
A vidéki tér sikertényezői
Összehasonlító gazdaságtan
A kutatás-fejlesztési tevékenység évi adatai Kiemelt fontosságú diák a 143. diás ppt-s bemutatóból: 2-3, 5,7,20,21,24,42,44,54,55,57-58,60,62,65-66,71-72,73-74,87-89,91-94,95-98, ,,119-
Amiket az 1970-es évek elejéig felismertek
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
A bioszféra 2 kísérlet. A bioszféra 2 kísérlet.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Demográfiai válság: Hová tartasz Nógrád megye?
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
A fejlesztéspolitika fenntarthatósági feltételei Bartus Gábor Ph.D. titkár, NFFT „Partnerség a fenntarthatóságért” Budapest, október 28.
Szép esténk lesz…? Varga Mihály október 14. Fidesz- Magyar Polgári Szövetség Országgyűlés Képviselőcsoport Gazdasági Kabinet FIDESZ GAZDASÁGI KABINET.
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
Transznacionális és multinacionális vállalatok
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
Ágazati GDP előrejelző modell Foglalkoztatási és makro előrejelzés Vincze János Szirák, november 10.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
A termelési függvény.
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
A fenntarthatósági átmenet természeti erőforrás feltételei Bartus Gábor titkár, NFFT Budapest, június 4.
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők I. A természetes szaporodás
A népességnövekedés tényezői és következményei
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
Ember és környezetének viszonya
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
Alkalmazott egészségügyi gazdaságtan
Út az etikus bank felé – az Ökobank projekt Kapitány Ákos Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért.
Önkormányzati Egészségügyi Napok
And what else?... Leszakadó gyerekek.
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők I. A természetes szaporodás
Dr. Papanek Gábor Európa versenyképessége
Előadás másolata:

Átmenet a fenntarthatóság felé A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia társadalmi vitája elé Bartus Gábor Ph.D. titkár, Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Eger, 2011. november 8.

A jelen jóléte a rendelkezésre álló erőforrások mennyiségének és minőségének függvénye Instrukciók („recept”) Termelési tényezők („hozzávalók és a szakács”) Termékek, szolgáltatások („ebéd”) Nemzeti erőforrások (tényezők és instrukciók): - humán (népesség, tudás, egészség) - társadalmi (bizalom, értékek) - környezeti (ökoszisztémák) - gazdasági (dologi és pénztőke) A 20. században a gazdasági fejlődés alapvető forrásává az instrukciók változása, s nem a tényezők bővülése vált! Az „Y=f(K,L)” összefüggés ma már nem elégséges.

A modern civilizáció paradoxona: (1a) a jelenbeli jólét növekszik A modern civilizáció paradoxona: (1a) a jelenbeli jólét növekszik... Az ábra a Föld országai HDI mutatóinak változását mutatja 1970-2010 között A vastag világoskék trendvonal Magyarország értékeit jelzi

A modern civilizáció paradoxona: (1b) a jelenbeli jólét növekszik... A születéskor várható élettartam (év) 1950–55 1970–75 1995–2000 Fejlett országok 66.1 71.4 74.8 Fejlődő országok 41.0 54.7 62.5 Afrikai országok 37.8 46.2 50.0 Ázsiai országok 41.4 56.3 65.7 Európai országok 65.6 71.0 73.2 Latin-Amerika / Karibi térség 51.4 60.9 69.4 Észak-Amerikai országok 68.8 71.6 76.4 Csendes-óceáni térség 60.3 65.8 73.2 Világ 46.5 58.0 64.6 Forrás: Millennium Ecosystem Assessment

A modern civilizáció paradoxona: (1c) a jelenbeli jólét növekszik... A Freedom House amerikai intézet évről-évre vizsgálja a világ országainak politikai teljesítményét. Éves jelentéseik szerint az országok közül demokratikus berendezkedésű volt: 1989-ben az országok 41%-a, 2008-ban az országok 62%-a. A politikai szabadság elterjedtsége a világban (az országok száma szerint): év „Szabad” „Részben szabad” „Nem szabad” 1977 43 48 64 1987 58 58 51 1997 81 57 53 2007 90 60 43

A modern civilizáció paradoxona: (1d) a jelenbeli jólét növekszik... 1970 és 1998 között az 1 dollár/nap jövedelmi küszöb alatt élő szegények aránya 20%-ról 5%-ra (300 millió fővel), míg a 2 dollár/nap szegénységi szint alatti népesség aránya 44%-ról 18%-ra (500 millió fővel) zsugorodott. A tendencia 2006-ig is tovább folytatódott. A szegények aránya csökkent az 1-10 dollár/nap tartományban, s a szegények száma abszolút értékben is csökkent az 1-3 dollár/nap sávban. Forrás: Sala-i-Martin, Xavier. 2002. The Disturbing “Rise” of Global Income Inequality. Working Paper 8904. Cambridge, MA: National Bureau of Economic Research. (www.nber.org/papers/w8904) [magyarul: In: Globalizáció és kapitalizmus (szerk: Balázs Z. és Szilágyi K.). Budapest: Századvég, 2008. 343-395.] Pinkovskiy – Sala-i-Martin. 2009. Parametric Estimation of the World Distribution of Income. Working Paper 15433. Cambridge, MA: National Bureau of Economic Research. (www.nber.org/papers/w15433)

A modern civilizáció paradoxona: (2a) … a nyersanyag-források kimerülnek Az ábrán különböző előrejelzések láthatók a kőolaj kitermelés csúcsának időpontjára, valamint a csúcs utáni kitermelés-csökkenés mértékére Forrás: UKERC, The Global Oil Depletion Report, 2009

A modern civilizáció paradoxona: (2b) … a biodiverzitás csökken Az ábrán a biodiverzitás csökkenésének mértéke és azok okai láthatók Forrás: OECD, Towards Green Growth, 2011

A modern civilizáció paradoxona: (2c) … az ökológiai korlátokat nem tartjuk tiszteletben Forrás: Rockström et al (2009) Nature, Vol. 461, p. 472-475.

Amit a fenntarthatóságról általában tudunk A globális trendek azt mutatják, hogy az emberi élet számos dimenziójában lényeges fejlődés valósult meg, miközben a természeti erőforrásokat egyre rohamosabban használjuk el.

A népesedés helyzete Magyarországon: termékenységi ráta: 1,33 (2009) Amit a magyar viszonyok alapján tudunk: Nem csak a természeti erőforrások degradálódnak... A népesedés helyzete Magyarországon: termékenységi ráta: 1,33 (2009) az élveszületések száma 1990 és 2010 között 28%-kal csökkent a kivándorlók száma lassan eléri az újszülöttek számának felét

A tudástőke pótlása Y tengely: kutatók és mérnökök száma/millió lakos; X tengely: K+F kiadások a GDP százalékában A körök nagysága arányos az adott ország teljes évi K+F kiadásaival.

Ma Magyarországon mind a négy nemzeti erőforrásunk kritikus állapotban van Humán erőforrások: demográfiai deficit, lemaradás a tudásban és innovációban, rossz egészségi állapot, társadalmi kirekesztődés jelentős Társadalmi erőforrások: kritikusan alacsony szintű bizalom, a fenntarthatóságot támogató értékek alacsony érvényesülése Természeti erőforrások: a Kárpát-medence eredeti ökoszisztémájának (növényzet alapon számolva) 90%-át már elhasználtuk Gazdasági erőforrások: magas külföldi kitettség, alacsony hazai megtakarítások és foglalkoztatottság, magas explicit és implicit államadósság

A fenntarthatóság politikai metafórája: a jövő nemzedékek eladósítása A modern demokráciák strukturális problémája a döntéshozók rövid távú optimalizálása és a döntések hosszú távú hatásai közötti feszültség A mai kormányzatoknak számos pénzügyi és technikai eszközük van a döntések negatív következményeinek a jövőre hárítására A jövő eladósításának csatornái: - környezetszennyezés, - természeti erőforrások túlhasználata, - államadósság, - a jóléti rendszerek implicit adósságai, - demográfiai deficit.

Fenntartható fejlődés fogalma A fenntartható fejlődés az ember boldog és értelmes életvitelének (a jó élet) előmozdítását és a közjó kiteljesítését célozza úgy, hogy (2a) az emberi tevékenységek a Föld környezeti eltartó- képessége szabta határokon belül maradnak, és (2b) a gyarapítható, fejleszthető humán, társadalmi és gazdasági erőforrások terén gondoskodunk ezek megfelelő mennyiségi és minőségi állapotának fenntartásáról, bővítéséről, illetve javításáról.

A fenntartható társadalom értékei (példák – nem teljes, indikatív lista) A jó élet anyagi és nem anyagi (szellemi, lelki) vetületeinek egyensúlyba hozása Az élet minden természetes formájának tisztelete Mértékletesség A meglévő élvezete szemben az állandó szerzésvággyal Globális felelősségvállalás A fenntarthatóság felé való átmenet nem pusztán technológiai fejlesztés, hanem kulturális változás is.

Kitörési pontok: a fenntarthatóság kulcsterületei Köznevelés – Oktatás – Innováció Demográfiai stabilizáció A bizalom infrastruktúrájának, a fenntarthatóság kultúrájának erősítése Lokalizáció: lokális, gyakorlati tudás hasznosítása (nem jelent autarkiát, hanem a megfelelő egyensúly megtalálását) Ökológiai korlátok érvényesítése (pl. Zöld gazdaság, Kék gazdaság, ökológiai adóreform) Prudens költségvetési politika, fenntartható jóléti rendszerek kialakítása

Korlátok érvényesítése az erőforrások felhasználásában Erőforrás-monitoring, indikátorok képzése Az indikátor aktuális értékének összevetése egy előre megállapított kritikus értékkel Intézményi beavatkozás az erőforrás érdekében

Eszközök a fenntarthatóság érvényesítésére Nyilvánosság biztosítása Társadalmi párbeszéd Hatásvizsgálat Tanácskozó testületek Deliberatív eljárásban hozott helyi döntések Alkotmányos szabályok Algoritmusokkal való szabályozás

Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia vitája A társadalmi vitára szánt szakmai szövegtervezet elérhető október 20-ától. Széleskörű társadalmi vita október közepétől november végéig. A tervezet elérhető itt: www.nfft.hu A Keretstratégiát az Országgyűlés fogadja el 2012 tavaszán.

nfft@parlament.hu