A lovak ápolása.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tanácsok szülőknek és gyerekeknek
Advertisements

Fogak.
Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
A LEVEGŐ.
Készítette: Sábián Róbert
A ló.
Ismerje meg bőrtípusát!
Súroló H 402 Kézi használat. ERGONOMIKUS PROFESSZIONÁLIS SÚROLÓ SZÁRÍTÓGÉP.
Sok Szeretettel köszöntelek!
Számítógépes ergonómia
A pontos idő: 14:2714:2714:2714:2714:27 ORHIDEÁK ORHIDEÁK Zene: Autumn Rose Kattints.
Harmónia tippek Hogyan előzd meg a munkahelyi stresszt?
Kültakaró.
Középhaladó Előadás Első Hét
NouriFusion TM A bőrápolás alapjai 12 fantasztikus termék Két könnyen követhető rendszer (normál és száraz bőrre / normál és zsíros bőrre) Egyszerű, rugalmas.
13. Tétel.
Fonálférgek törzse.
Kutya és macska rögzítése
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT.
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT Neked 2005 február.
Hővezetés Hőáramlás Hősugárzás
Levegőztetés.
Itt csak és kizárólag profi, sokat edzett és gyakorolt mozdulatok jelennek, meg melyeket kíváló harcosaink mutatnak be. Ezeket a mozdulatokat csak sok-sok.
A lovagi torna.
A haj és a szőrzet ápolása
A villamos áram élettani hatása
Mellérendelő összetett mondatok
A RUHÁZAT KÖVETELMÉNYEI
Az életedet TE írod.
mindenki másként reagál a változásokra.
Készítette: Mester Fruzsina
A szappanok káros hatásai
Helytelen testtartás.
Szerző: a szövegek és képek az internetről
Minden lovardára érvényes
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT Neked
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
BÖJT 2014.
Köröm és lábápolás.
1 Támad az influenza! Hogyan védekezzünk? Margit Kórház Pásztó Egészségpercek Prevenció és egészségmegőrzés.
Egészség Betegség.
Italfelszolgálás alapelvei
Kalapács használata.
Adaptált, sportos jellegű mozgásfoglalkozások krónikus sokizületi gyulladásos betegeknek Az ÖTM által 2007 évben támogatott „Sport a rehabilitációban”
SAHAJAYOGA A Nabhi Chakra Középhaladó Előadás Harmadik Hét.
BB Biblia-kör.
Könyörülj rajtam kegyelmeddel, Istenem, töröld el hûtlenségemet nagy irgalmaddal!
A pontos idő: 18:58.
 SOKKAL JOBB ÁR-ÉRTÉKARÁNY  Könnyű, egyszerű és kényelmes használat az adagoló palacknak köszönhetően SZEMÖLCSÖK.
Hogy jön létre egy Paradigma.
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
Hamvazó- szerda.
Fogathajtás Napi és időszakos ellenőrzések, karbantartások.
A lószerszámok beállításának lehetőségei
KÄRCHER MOE PM-R RG - 1 FP 303 tartozékok - Termékbevezetés Keménypadló felületek optimális ápolása, és minőségének megőrzése.
Faith in Nature az igazi természetes szépség. A Faith in Nature bőrápoló termékcsalád minden tagja hipoallergén és parabénektől (kőolaj származékoktól)
SZIMMETRIA és ASZIMMETRIA az EMBERI TESTBEN
Arabok Németh Anna. Az arab étkezési szokások befolyásoló eleme a Korán.
Szájápolás, helyes fogmosás
G y ö n y ö r k ö d j és N E V E S S ! ! !
Menekülési útvonal: » Az útvonal rajza ki van függesztve az iskola tantermeiben és egyéb helyiségeiben. Kérjük, hogy megérkezéskor a menekülési útvonal.
Szoptatás a baba szemszögéből
Kánikula Kánikulában mindenképpen meg kell akadályoznunk testünk túlhevülését. Ennek leghatásosabb módja, ha mindig a hőmérsékletnek megfelelően öltözködünk.
Betegtájékoztatás – szisztémás sclaroderma
GONDOZÁSI FELADATOK CSECSEMŐ ÉS KISGYERMEKKORBAN.
Gyomorsav és epe szerepe a szervezetben
Buddha bölcs gondolatai Armik – Love Letters () jozefusz.
Tartás, takarmányozás.
Mire érdemes odafigyelni a növényváltás idején a zöldséghajtatásban
Előadás másolata:

A lovak ápolása

Lóápoláson a gyakorlatban általában a kültakaró tisztogatását értjük, átvitt értelem­ben azonban idetartozik a lóval való kapcsolatteremtés, az egészségi állapot megfigye­lése, az állattal való rendszeres, nem használati jellegű minden foglalkozás. A bőr felhámja állandóan kopik, az elhalt hámrészeket rendszeresen el kell távolí­tani. Az izzadság, a szennyeződések, a fedőszőrök váltása miatt az egészséges bőrlégzés elősegítése céljából nagyon fontos a rendszeres tisztán tartás. A megfelelő bőrlégzés az anyagcserén kívül a szervezet hőszabályozásában is jelentős, ezért a jól ápolt állat nem­csak esztétikai örömöt okoz gazdájának, hanem az ápoltság az egészség megőrzését is szolgálja. Nem véletlenül mondja a közmondás: „alapos ápolás = fél abrak".

A rendes napi ápolást a kialakult munkarend szerint, általában a reggeli abrakolás után, nyergelés vagy befogás előtt végezzük. Az ápolást keményre sodort széna- vagy szalmacsutakkal kezdjük, amellyel alaposan dörzsöljük végig a ló egész testét. (Ujab­ban a csutakolás helyett előszeretetettel használnak gyökérkefét.) Ezután az ún. tepsi- vakaróval szőr ellenében körkörösen lazítsuk fel a rárakódó piszokréteget, majd azt lókefével, szőr mentén távolítsuk el. Az általában kapható nyeles „tehénvakaró" lóápo- lásra nem javasolható, mert túl durva, és felsérti az állat érzékeny bőrét. Ez csak a kefe tisztítására használható. A fej tisztítására csak kefét és tiszta, puha ruhát használjunk

A kefe-vakaró páros helyes használata: ha a ló jobb oldalán állunk, jobb kezünkben tartsuk a kefét a rajta lévő heveder alatt a tenyerünkre húzva, bal kezünkben legyen a vakaró. A kefével elölről hátrafelé, a szőr mentén simítsuk végig a tepsivakaróval fel­borzolt szőrzetet, majd a kefét ugyanazzal a mozdulattal a vakarón áthúzva tisztítsuk ki. A felgyülemlett port a vakaróból időnként az állás mögött verjük ki. A ló bal oldalán állva a kefét a bal, a vakarót a jobb kezünkbe véve gyakoroljuk a mozdulatot. A hosszú szőröket (sörény, farok) gyökérkefével fésüljük ki, de erre a célra külön sörény- és farokfésű is használható. Ez fából, szaruból vagy fémből készülhet.

A természetes test­nyílások tisztítására puha vászondarabot használjunk, külön a végbél-, a péra-, illetve a vaszoratájék törlésére. Végezetül a ló egész testét töröljük simára egy pokrócdarabbal. Az ápolás alkalmat ad arra is, hogy meggyőződjünk, nincs-e valami sérülés, kiütés vagy egyéb rendellenesség, amit kezelni kell. Igáslovakon ilyenkor újítsuk fel a megkopott patkósarkat, ellenőrizzük a patkók állapotát.

A munkában lovunk - különösen meleg időben - könnyen megizzad A munkában lovunk - különösen meleg időben - könnyen megizzad. Tekintsük sza­bálynak, hogy mindig úgy hajtsunk vagy lovagoljunk, hogy az istállóba érve a ló már megszáradjon. Ennek ellenére különösen a szerszám alatt felgyülemlett izzadságot puha csutakkal vagy jól kicsavart nedves szivaccsal távolítsuk el. Amikor a ló teljesen megszáradt, gyökérkefével keféljük át, és végül a már említett pokrócdarabbal töröljük fényesre a szőrzetét.

Sáros időben a lábvégeket gumitömlővel vagy vödörből mossuk le Sáros időben a lábvégeket gumitömlővel vagy vödörből mossuk le. Hideg időben ügyeljünk arra, hogy a víz csak a lábvégeket (csánk, ill. lábtő alatt) érje! A csüdsömör elkerülése céljából a vizet a végtagszőrök körül húzzuk ki. Nyáron, ha meghűléstől nem kell tartani, kedvező, praktikus ápolási módszer a lovak mosása. Arra azonban vigyázzunk, hogy felhevült állapotban soha ne mossuk le a lovat. A mosáshoz állott, 15-20 °C-os vizet használjunk. A fölösleges víz kihúzására azún. „tajtékkés" szolgál. Fürösztés után a lovat ne kössük be az istállóba, hanem a hempergődzés ellen száron vezessük a száradásig.