Oroszország mezőgazdasága és iparvidékei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Élet a tundrán.
Advertisements

Készítette: Doffek Petra
K ÖZÖSSÉGI AGRÁRPOLITIKA, FEJLESZTÉSEK ÉS TÁMOGATÁSOK K ÉSZÍTETTE : PALÁDI P ÉTER.
A Föld mezőgazdasága.
A száraz kontinentális terület
Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály
A klímaváltozás hatása a mezőgazdaságra
Dél-Alföldi régió mezőgazdasága
Az ipar.
A görög történelem kezdetei
.:: Bulgária ::..
Gazdasági körzetek Oroszországban
Francia Köztársaság République Française
Lengyelország.
Törökország.
Dunántúli-dombság TER.: km2.
Étkezés szokások az ókori Mezopotámiában
Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot előírásai
TYPY KRAJÍN NA ZEMI A FÖLD TÁJTIPUSAI.
Készítette: Csapó Botond
Csehország és Szlovákia
Ukrajna.
Mezőgazdaság a 18. Században
Mezőgazdasági Minisztérium
Spanyolország, Portugália, Görögország
Délszláv államok.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Szerbia két tartománya a Vajdaság (itt kb magyar él), illetve Koszovó, ahol a lakosság nagy többségét albánok alkotják. A Vajdaság termékeny.
UDOVECZ GÁBOR Balkán: együttműködés vagy verseny a mezőgazdaságban?
Spanyolország Madrid.
Lengyelország.
Ausztria 8.A Pongrácz Emese.
Az Európai Unió mezőgazdasága
Franciaország.
Románia mezőgazdasága
A MEZŐGAZDASÁG FÖLDRAJZA
Tundra, állandóan fagyott területek
Kaukázus vidék Kaukázus („jégtől csillogó”) – Eurázsiai hegységrsz. Elbursz 5642m – hóhatár felett Vulkánikus hegység, sok földrengés Színes népesség,
A gazdag és a szegény Itália
Baltikum.
Oroszország iparvidékek
Horvátország.
Az agrárágazat aktualitásai
Győr-Moson-Sopron megye növénytermesztése
Észak-Európa II. A skandináv együttműködés Norvégia - partvidéke
Ausztrália mezőgazdasága. Keresők 5-6%-a Kivitel 25%-a ! Specializált árutermelő mezőgazdaság Jellemzői: - földbőség – több ezer hektáros birtokok (városok.
1 A FENNTARTHATÓ, KÖRNYEZETTUDATOS ÁLLATTENYÉSZTÉS LEHETŐSÉGEI /PÉLDÁK A GAZDASÁGI PATRIOTIZMUSRA – NSZK, AUSZTRIA/ A FENNTARTHATÓ, KÖRNYEZETTUDATOS ÁLLATTENYÉSZTÉS.
Mi az éghajlat? A Föld fontos éghajlatai. Klíma… Az éghajlat vagy klíma (ógörög κλίμα, klima) valamely hely vagy földrajzi táj hosszú távra jellemző.
Az orosz piac lehetőségei február 1. Miskolc Dr. Szécsiné Bányai Ilona.
Valódi mérsékelt öv. Általános jellemzők Széles sávban húzódik óceántól óceánig A nyugati szél határozza meg. Fontos az óceánoktól való távolság 4 évszak.
Ökológiai állattenyésztés
AFRIKA Gazdasága Észak-Afrika Nyugat-Afrika Közép-Afrika Kelet-Afrika
Az elsivatagosodás.
Ausztrália Dél keresztje csillagkép Egyesült Királyság zászlaja
Gyakorlati kérdések Készítsen kalkulációt az őszi búza várható melléktermésére egy adott termőhelyen Készítsen kalkulációt a rozs várható melléktermésére.
Oroszország iparvidékek
Svédország és Balti államok
AUSZTRIA Az Osztrák Köztársaság (Republik Österreich)
Készítette: Koleszár Gábor
Készítette: Koleszár Gábor
22. KÍNA GAZDASÁGA.
Európa éghajlata, vízrajza, élővilága
Ázsia természetföldrajzi képe
21. FÖLDMŰVELÉS.
21. ÁZSIA GAZDASÁGI JELLEGZETESSÉGEI.
OROSZORSZÁG GAZDASÁGA
LATIN-AMERIKA GAZDASÁGA
Hideg övezet – sarkkörök, sarkok
A mezőgazdasági termelés
Japán mezőgazdasága.
Előadás másolata:

Oroszország mezőgazdasága és iparvidékei

Orosz mezőgazdaság tulajdonságai Területének csaknem felét erdő borítja, kevesebb mint 10%-a szántó. A mocsaras, az elsivatagosodott, az öntözés miatt elszikesedett, a helytelen műtrágyázás miatt elsavanyodott talajok és az erőteljes talajerózió miatt egyre nagyobb területek maradnak műveletlenül. A megfelelő gépek, a növényvédő szerek és a műtrágya hiánya, az elöregedett munkaerő, a rendszerváltozás utáni tisztázatlan birtokviszonyok  A szállítás, a raktározás feltételeinek hiánya miatt a mezőgazdasági termékek jelentős része kárba is vész. Bár az állatállomány viszonylag jelentős, a tej- és húshozamok alacsonyak. Az állattenyésztés szerepe elmarad a növénytermesztéstől A mezőgazdaság nem képes az ország lakosságának élelmiszer-ellátására, ezért jelentős mértékű az import.

Az övezetes elrendezésű orosz mezőgazdaság Az állandóan fagyott talaj és rövid tenyészidőszak a déli sávra szorítja a földművelést. Tundra: Rénszarvastenyésztés zajlik. Halászat fontos. A tajgán a fakitermelés és a prémes állatok tenyésztése meghatározó. A földművelés az éghajlat miatt csak kis területeken, foltokban jelenik meg. Árpa, rozs, burgonya. A lombos erdők területén a burgonya- és rozs- és takarmánytermesztéshez megfelelőek a feltételek. Van még len és zöldségtermesztés (városellátás) Az itt termelt takarmányra épül a szarvasmarha-tenyésztés.

Az erdős sztyepp –sztyepp csapadékosabb (Ny-i) részén lévő feketeföld kiválóan alkalmas az őszi búza és a szemestakarmányok (kukorica) termesztésére. Ezen kívül cukorrépa, napraforgó. Itt is a meglévő takarmányra épül a sertés és a szarvasmarha-tenyésztés. K-i részén tavaszi búza, árpa, köles – juh és kecsketartás

Mediterrán terület – szőlő, füge, gyümölcsök Halászat – Barents-tenger – tőkehal Távol-Kelet – tőkehal, lazac ( a kifogott hal 4/5-e innen emiatt ellentét Japánnal) Kaszpi-tó - kaviár A legértékesebb a legdrágább a Kaszpi-tengeri vizának az ikrája a Beluga-kaviár Fekete – tok ikrája, vörös - lazacé

Iparvidékek az európai részen Történelmi hagyományok Viszonylag fejlett infrastruktúra Népesség nagy része Kedvezőbb éghajlat Mezőgazdaság Energiahiány