A bronzkor Bár a Csallóköznek e területe,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Királyhelmec városunk története
Advertisements

Mindenszentek temploma Pécs
Felsőregmec.
Szigetszentmiklós Készítette: Aszódi Anita. Története Szigetszentmiklós több, mint 700 éves település, január 1. óta város. Ásatások alapján valószínűsíthető,
Szigetszentmiklós Készítette:Haász Valter.
A jurtától a háromosztatú parasztházig
Mezopotámiai régészeti leletek
Cella Septichora.
Szigetszentmiklós Készítette: Csengeri Beatrix.
Régészet Szerényi Dóra
Nyelv és nyelvjárás. A magyar nyelvjárások osztályozása
Magyar őstörténet 2013/2014, 2. félév
Készítette: Bajkó Balázs Hullár Péter
A görög történelem kezdetei
GYÖMRŐ VÁROS Készítette: Csernyava Olivér.
A csűr és az állattartás épületei
A jurtától a háromosztatú parasztházig
BUDAPEST, MINT VILÁGVÁROS
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
A nyelv történeti vizsgálatának forrásai
A magyar igekötők kategóriájának a keletkezése, gyarapodása
Budapest Mint Világváros
TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBÓL
Az etruszkok Kik ők? Honnan jöttek? Mi jellemző rájuk? Hogyan éltek?
Márok A falu bemutatása.
Készítette: Buda Ármin Nebehaj Tamás Vigh Dániel.
Tokaj turizmusa Készítette: Vaczkó Alex. Tokaji Borvidék A Tokaji borvidék vagy Tokaj-hegyaljai borvidék (röviden Hegyalja vagy Tokaj- Hegyalja)
Pécs turizmusa.
Az ókori Róma.
Az ókori Róma 1. Itália földrajza A királyság kora (Kr.e. 753 – 510)
Szolnok a honfoglalás előtt. A honfoglalás
Európa városi történelme
Az internet kialakulása
A Dél-alföldi Régió településszerkezete Pfening Viola Geográfus III. évfolyam március 27.
Közép-Magyarország településszerkezete
A Nyugat-Dunántúl településhálózata
Geomorfológiai megfigyelések a Szentendrei-szigeten Dr Mari László cikke alapján.
Olaszország.
Felvidék.
A Holt-tengeri tekercsek
A honfoglalás.
Helytörténeti, néprajzi jellemzői
Dunajská Streda - Dunaszerdahely
HAJDÚDOROG RÉGÉSZETI LELETEK TANÚSÁGA SZERINT MÁR A RÉZKORBAN IS LAKOTT HELY VOLT. ERRE UTAL A VÁROS HATÁRÁBAN TALÁLT RÉZBALTA, AMI KR.E
Gorsium Forrás: Wikipédia Képek: Ruzsa Miklós.
Mezopotámiai lakáskultúra
A magyarok: Fekete és fehér magyarok.   Színre, vagy vallásra vonatkozhat a „fekete” jelző?  Az egyik esetben a fekete szó utalhat egyrészt a kazároktól.
Szigetszentmiklós Készítette: Deminger Corinna.
E G E R S Z A L Ó K A Bükk hegység lábánál Eger szomszédságában, a Laskó patak partján találjuk a közkedvelt kis települést, Egerszalókot. A falu első.
Machu Picchu Az Öreg csúcs.
HAJDÚDOROG A leletek tanúsága szerint a bronzkortól kezdve lakott területen éltek szarmaták és avarok is. A hét történelmi hajdúváros egyike, a honfoglalás.
KÜKÜLLŐVÁR (Cetatea de Balta, Kokelburg,) Foto: Csedő Attila
A Heves megyei Markaz bemutatása Készítette: Balog Ádám GTK-KM 1. Évfolyam 1. Félév.
Dömsöd Készítette: Moór Zsanett. Fekvése Dömsöd nagyközség Budapesttõl délre helyezkedik el a Ráckevei Duna - ág bal partján. n Fekvése következtében.
Dr. Mari László: Geomorfológiai megfigyelések a Szentendrei – szigeten Dr. Mari László: Geomorfológiai megfigyelések a Szentendrei – szigeten Készítette:
ÉCS Község. A község adatai (2001-ben) Település rangja:Község Lakosok száma:1762 Fő Telefon körzetszám:96 Irányítószám:9083 Népsűrűség:88,86 Fő/Km 2.
Késmárk Ahogy mi látjuk. Története Területe már a késő kőkorban lakott volt, a várban a puhói kultúrához tartozó telep maradványait tárták fel. Helyén.
Már a kvád törzsek is bányásztak itt ércet a hegyekben, a honfoglalás után kis bányatelepe a zólyomi vár tartozéka volt. A várost a németek alapították.
Középkori város.
Vándorlás a kelet-európai pusztán
Zsidai Bernadett Várak.
Honfoglalás, letelepedés
MEGTELEPEDÉS ÉS KALANDOZÁSOK
Az ókori Róma 1. Itália földrajza A királyság kora (Kr.e. 753 – 510)
A KÖZÉPKORI VÁROS KIALAKULÁSA.
Készítette: Körtélyesi Nóra
6. A Kaukázus és Khorezm a magyar őstörténetben
6. A Kaukázus és Khorezm a magyar őstörténetben
Előadás másolata:

A bronzkor Bár a Csallóköznek e területe, Városunk történelme hosszabb időre visszanyúlik. Dunaszerdahely környékéről már a bronzkorból és a római korból is kerültek elő régészeti leletek. A bronzkor Bár a Csallóköznek e területe, adódóan a természetrajzi viszonyaiból gyéren lakott vidék volt, a korai település helyzeténél fogva (a tőle délre eső lápos-mocsaras vidék legészakibb elkerülő útvonala, egy természetes hordalékkúpon kialakult útkereszteződés, keres­­kedelmi gócpont, valószínűsíthető szakrális hely stb.) már bizonyosan lakott volt. A római kor A környéken talált római kori régészeti leletek ismét a terület lakottságára utalnak.   A római kori település már ekkor kereskedelmi jellegű.

(amely területen rideg állattartás A honfoglalás kora A honfoglaló magyar törzsek a szempontjukból fontos, a terület mocsaras részét elkerülő kereszteződés mellé telepednek. Rövidesen újra fellendül a vásározás, valamint a kialakuló szakrális hely (a korai templom) is nagy vonzást jelenthetett – ezek miatt telepedett le közvetlenül Szerdahely mellett egy nemesi réteg (Nemesszeg kialakulása). A nomád törzsi elit megtartva életmódját (rideg állattartás, kézművesipar, ötvös- és fegyverkovácsolás stb.) főleg a későbbi nemesszegi részben koncentrálódik, de hozzájuk köthető valószínűleg a Tejed települések kialakulása is (a tejelő helyek) a Szerdahelytől délre elterülő kis folyó által behatárolt, zárt terület mentén (amely területen rideg állattartás folyt egészen a 20. századig!).A terület honfoglalás kori eredetet egyrészt a településnevekben (Abony, Csót, Rény, Éte, Tejed, Nyilas), de például a dűlőnevekben (Nyilas, Katonaföld stb.) is tetten érhetjük. 

A 19. század Szerdahely egyes részei, de főleg a Az 1800-as évek első felében a mezőváros központja átalakul: elbontják a templom mellett álló kis halottas kápolnát (1802-ben), majd később a kőfalat, amely a templomot és az azt körülvevő temetőt őrizte – fokozatosan átformálódik a későbbi Templom-tér. Szerdahely egyes részei, de főleg a környező települések – Nemesszeg, Előtejed, Újfalu– lakóházai még nagyrészt vályogból épültek, jellemzően döngölt padlójú, nádfedeles házacskák voltak, kéményük többnyire vesszőből font, sárral tapasztott sövénykémény volt. A szabadságharc leverése utáni évtizedben a kisebb különálló települések a gazdaságilag egységesebb, érdekeiket jobban szolgáló város létrehozásáról gondolkodtak. Végül 1854-ben az addigi Szerdahely, Újfalu, Nemesszeg és Előtejed községekből megalakul Duna-Szerdahely. (A mai város területe több korábbi településből jött létre. Ezek: Szerdahely, Bazsótejed, Csótfalva, Előtejed vagy Kistejed, Enyed, Lidértejed, Nemesszeg, Ollétejed,Pódafa Zöldfasor része, Pódatejed egy része, Pókatelek, Rény, Sikabony ,Sóssziget, Újfalu.)

Köszönöm a figyelmet ! Ješ Jázmin