Készítette: Pap Zsuzsanna

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Reformkor.
Advertisements

PowerPointba ágyazott Flash A korreláció munkadefiníciója (elemgyakoriságok a Napban és az Allende-meteoritban) Mit mutat a példa? A Flash színesíti a.
Jedlik Ányos István Január December 12.
Rezgések kölcsönhatása
1 Internet. 2 WWW  World Wide Web  Hivatkozásokkal összekötött hipermédia dokumentumok rendszere  Dokumentumok -> Weboldalak  A weboldalak hipertext.
Iakab Attila Mérnök geológia IV. év
Dr. Kokas Károly, SZTE EK Közös dolgaink: a nemzeti örökség digitalizálása.
Hatalom interdiszciplináris megközelítésben. Szeged, 2004.
Fejlett programozási technikák II.
Vonalkódolvasó a könyvtárban Készítette: Bóta Adrienn.
A Java programozási nyelvSoós Sándor 1/4 Java programozási nyelv 12. rész – Képek kezelése Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Informatikai.
IBM 3420 Mágnesszalagos adattároló egység tavaszOE-NIK Bakondy Ádám FI-TK- 11 / 1.
KÉSZÍTETTE: SZELI MÁRK
4.ÓRA HŐTERMELŐ ÉS HŐELNYELŐ FOLYAMATOK
Ökolábnyom Készítette: Bihari Gergely Felkészítő tanár: Homa György Beregszászi Magyar Gimnázium Beregszász, Szőlőhegy utca 25.
Közösségi portálok használata
A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
A szemét útja Készítette: Mohos Bálint
megújuló ENERGIÁK Iskola: Vak Bottyán János Általános Iskola
Szikora Bence 666 3/4 11 Brown-számok x10 x9 x8 x7 x6 x5 x4 x3 x2 x = /11 = 31.
Civil Biztonság- és Védelemtudományi Tanszék A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA Dr. Szilágyi Tivadar egyetemi tanár GTK3185BAN.
Magyar nyelvészek,nyelvművelők
A Creative Commons és a könyvtárak Drótos László Magyar Elektronikus Könyvtár Drótos László Magyar Elektronikus Könyvtár.
2009. április 24.XVI.Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Kereslet és kínálat e-book témában Moldován István OSZK.
Megújuló energiaforrás
A KÖZGAZDASÁG-TUDOMÁNYI SZAK-TÁJÉKOZTATÁS
A fotoszintézis inezitásának változása a hőmérséklet fügvényében
Jedlik Ányos Élete és munkássága.
Evangelista Torricelli
Civil Biztonság- és Védelemtudományi Tanszék A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA Dr. Simicskó István c. egyetemi tanár, államtitkár
Aggteleki Cseppkőbarlang
Zipernowsky Károly                           Zipernowsky károly Tóth Fruzsina.
Alessandro Volta Gerencsér Bianka.
WTC A Világkereskedelmi Központ (World Trade Center, WTC) egy eredetileg hét épületből álló épületkomplexum volt New York város Manhattan kerületében.
Hőmérő 11.c Szilaj Roland.
Benedek Szabolcs: Focialista forradalom. Benedek Szabolcs 1973-ban született Budapesten 1975-től az érettségi Szolnokon élt A budapesti Közgazdaság-tudományi.
Apáthy Réka 8.t Heiden Zoé 8.t
Készítette: Gál Patrik (9.c)
KULCSSZAVAK ÉLETJELENSÉG EUKARIÓTA TERMÉSZETES RENDSZER EVOLÚCIÓ
A tehetetlenség törvénye. A tömeg
Alexander Stepanovich Popov
A harmonikus rezgőmozgás származtatása
Élményszerű tanulás tabletekkel
Jedlik Ányos
Nyeste Maja 9/b. Tartalomjegyzék: Tér (3.-5.) Tér (3.-5.) Tudósok (6.-7.) Tudósok (6.-7.) Anyag (8.) Anyag (8.) Érdekességek (9.) Érdekességek (9.) Forrás.
Készítette:Koska Anna
A tehetetlen tömeg és a súlyos tömeg
Készítette: Szabó Adrienn 10.D
A.Sz.Popov fizikus Püspöki Petra 10.b.
Készítette: Zsiros Ádám 10.d
Ilyen számítógépet szeretnék KKKKészítette: P ék Tamás IIIIskolám neve: S zabó Gyula Alapiskola, Dunaszerdahely, Szlovákia FFFFelkészítő tanárom:
Hold.
A MŰ TARTALMA: A politikai hatalom és a tudomány összeütközése A drámának két ellenfele van: A pápa által képviselt egyházi hatalom A lelkiismeret.
"... minden tudományban tanulhattam volna eleget és szépet, de a fizikában tanulok és egyszersmind mulatok, gyönyörködöm is." Jedlik Ányos Élete és munkássága.
Eötvös Loránd és a gravitáció
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék R „Big Data” elemzési módszerek Kocsis Imre
Készítette: Réczi Laura
Jedlik Ányos és Siemens összehasonlítása
MEGHÍVÓ természetismereti kirándulásra. Csobánkai „Erdőszéle” tanösvény Szombat Foto:Telek és internet Zene: Giovanni.
Guglielmo Marconi Ócsai Réka 10. A.
Örökmozgó Kazinczi Cintia.
TÁMOP B.2-13/ Szakmai szolgáltató és kutatást támogató regionális hálózatok a pedagógusképzésért az Észak-Alföldi régióban SZÖVEGKOMPETENCIA-FEJLESZTÉS.
Készítette: Peterdi Panna. Tartalom 1.Története 2.Felhasználói 3.Videó+film 4.Előnyei 5.Hátrányi.
Készítette: Fekete Máté LIVL04
ÁVF E-logisztika ősz Alpha csoport Szántó Krisztián Szalontai Bence.
Adatmegjelenítés (és fontossága, vizuális adatelemzés, az adatok első feltérképezése, adatok adekvát reprezentációja)
 Az Active Body Control (ABC) egy intelligens felfüggesztés, melyet a Mercedes-benz fejlesztett ki, és már 1999-ben alkalmazták bizonyos típusokban.
Készítette: Hundzsa Ferenc Jenei István Szombati Sándor Felkészítő tanár: Borbola Tímea Erkel Ferenc Gimnázium, Gyula.
Jedlik Ányos Élete
Előadás másolata:

Készítette: Pap Zsuzsanna Jedlik Ányos Készítette: Pap Zsuzsanna

Életrajza 1800, Szímő -1895, Győr Szülei:Jedlik Ferenc, Szabó Rozália Tanult: Nagyszombaton, Pozsonyban a bencéseknél, Győrbe, Pesten Nyelvek:magyar, német, szlovák Pannonhalma – Szent Benedek-rend Czuczor István 1825 - Pappá szentelés Nemzetőr Győri Rendház Belvárosi temető bencés kriptája, Újtemető -földművesek -Jedlik Pannonhalmára ment, hogy a bencés rendbe való felvételét kérje.  A két jól tanuló, tehetséges fiút szívesen fogadták Pannonhalmán, és beléptek a Szent Benedek-rendbe. Ekkor kapta Jedlik az Ányos, Czuczor pedig a Gergely nevet. -unokatestvére, osztálytársa -Pesten szerzett doktori címet, matematikákból,fizikából, filozófiából -szabadságharc -nyugdíj -gyárak->temető bezárása a Bencés Rend húsz koporsó befogadására alkalmas sírboltot alakíttatott ki  Ezután 1942-ben kerültek Jedlik Ányos földi maradványai a harmadik helyre, amikor az illetékesek több más kiváló győri személyiséggel együtt Jedlik Ányosnak is díszsírhelyet adtak.

Munkássága Könyvei Fontosabb találmányai Pozsonyi Királyi Akadémián tanított Pesti Királyi Tudományegyetem Könyvei Súlyos testek természettana Természettan elemei Fontosabb találmányai Elektromotor Dinamóelv Öngerjesztés elve Rácsosztó gép Csöves villámfeszítő Galvánelemek és villanyvilágítás Szódavíz -pesti királyi tudományegyetem bölcsészeti karának fizikai tanszékvezetője -1845-től megkezdődik a magyar nyelvű oktatás az egyetemen. Nagy nehézséget okozott azonban az egységes magyar műszavak hiánya, ezért először a magyar tudományos nyelvet kellett kialakítani, mielőtt a rendelkezést teljes egészében végre lehetett volna hajtani. -dugattyú, tehetetlenségi nyomaték, léggömb, hullámhossz

-pesti királyi tudományegyetem -természettan elemei -radnai jedliknek

Szódavíz Apparatus acidularis = ,,savanyúvízi készület” ,,Egyik palaczkban foglaltatik a savanyú vizeknek legegyszerűbbike, mellyben a közönséges vizen, és avval egyesült szénsavon kívül semmi más ásványos rész nem találtatik. Ezen víz nagyobb mértékben bírja magában tartani a szabad szénsavat, mint az, mellyben a szénsavon kívül még többféle savak is felolvadvák; pohárba töltetvén szüntelen szénsav buborékokat hány, még a szénsav nagyobb része el nem röpül; legjobb tehát a poharat azonnal, hogy megtöltetett, ki is üríteni, különben a víz sokat vesztene kellemes csípősségébül.” Később tervei alapján épült fel az első szikvízüzem. Sajnos ez hamar csődbe ment, így a nagy találmány akkor még kiaknázatlan maradt[15]. Hogy rendtársait meglepje Jedlik Ányos megszerkeztette „apparatus acidularis” nevű berendezését, amellyel mesterséges szénsavas víz volt előállítható. Az apparátust magyarul „savanyúvízi készület”-nek nevezte.

„…Nincs egyéb hatalom tehát e földön, mint a tudományok varázsereje, melly mind egyeseknek, mind köztársaságoknak annyira óhajtott jóllétét eszközölhetné és biztosíthatná.

Források http://www.feltalaloink.hu/tudosok/jedlikan yos/html/jedanyindex.htm http://hu.wikipedia.org/wiki/Jedlik_%C3%81 nyos http://www.bibl.u- szeged.hu/exhib/jedlik/jedlik.html http://www.omikk.bme.hu/archivum/magya rok/htm/jedlikrov.htm

https://www.youtube.com/watch?v=F2s3RpR 5nEI

Köszönöm a figyelmet!