Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

"... minden tudományban tanulhattam volna eleget és szépet, de a fizikában tanulok és egyszersmind mulatok, gyönyörködöm is." Jedlik Ányos Élete és munkássága.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: ""... minden tudományban tanulhattam volna eleget és szépet, de a fizikában tanulok és egyszersmind mulatok, gyönyörködöm is." Jedlik Ányos Élete és munkássága."— Előadás másolata:

1 "... minden tudományban tanulhattam volna eleget és szépet, de a fizikában tanulok és egyszersmind mulatok, gyönyörködöm is." Jedlik Ányos Élete és munkássága Petykóvszki Nikolett 10.b

2 Jedlik Ányos Született: Jedlik István január 11-én Szimő Elhunyt : december 13-án Győr

3

4

5 Élete fontosabb eseményei
1817-ben, belépet a Szent Benedek-rendbe,majd felvette az Ányos nevet 1818. évet már Pannonhalmán töltötte ben szigorlatozik fizikából, matematikából majd filozófiából és történelemből, később október 31-én bölcsészdoktorrá avatták Pesten. 1825. szeptember 3-án pappá szentelik.

6 1827-ben huszonhét éves korában feltalálta az első elektrodinamikus, áram-áram kölcsönhatáson alapuló motort. A forgony nevet adta neki. 1828-ban győri tartózkodása alatt fedezte fel Jedlik a szódavízkészítésének a módját. 1829- az elektromágneses forgások elve 1831-ben Pozsonyba került.

7 között szakmai tanulmányutakat tesz Ausztriában, Jedlik Pestre szeretne kerülni, az egyetem fizika tanszékére. 1837-ben pályázik a tanári állásra Pesten 1840-ben Pestre kerül 1840-től nagy energiával látott neki a galvánelemek tökéletesítésének. ig a Pesti Tudományegyetem természettani tanszékén volt nyilvános rendes tanár.

8 1841-Pestre kerülése után egy évvel csatlakozik a Természettudományi Társulatba - Jedlik az elsők között írja alá az ívet, mint alapító tag. Ugyanebben az évben tartják meg a Magyar Orvosok és Természetvizsgálók első és második nagygyűlését Pesten - Jedlik azonnal bekapcsolódik a munkába. 1845-ben latin helyett magyarul kezdte oktatni hallgatóit. es tanévtől kezdve három évre dékánná választják az egyetem bölcsészkarán.   

9 1847-ben írt egy tankönyvet hallgatóinak "Compendium Hydrostaticae et Hydrodynamicae" címmel, ennek fordítása 1850-ben jelent meg "Víznyugtanhoz tartozó Pótlékok" néven. 1850-ben saját költségén kiadta az első magyar egyetemi fizikatankönyvet "Súlyos testek természettana" címmel. 1850-től kezdve  Jedlik a szertárban elmerülten kísérletezett.

10 1855-ös párizsi kiállításon a szakmai bizottság bronzéremmel jutalmazta találmányáért.
1858-ban az Akadémia rendes tagja lesz 1861-ben írta le a dinamó-elvet.A világon először Jedlik Ányos ismerte fel. ben az egyetem rektora. 1866-ban a Természettudományi Társulat tiszteletbeli tagja. 1868-ban királyi tanácsosi címet kapott.

11 1873-ban a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja lett.
1873-ban a bécsi világkiállításon egy Siemens vezetésével működő bírálóbizottság a "Haladás érmével" tünteti ki Jedlik "villámfeszítő" berendezését (feszültség-sokszorozóját). 1878. október 19-i hatállyal nyugdíjba vonul „1878. október 25-én, hat órakor, hideg reggel hagytam el Budapestet.”

12 Jedlik Ányos nyugdíjas éveit Győrben, a rendházban tölti. 
1879-ben a vaskorona-rend harmadik osztályának lovagja lett. 1891-ben lesz a megalakuló Mathematikai és Physikai Társulat 1. számú tagja. 1894-ben 94 éves korában köszönti Eötvöst, akit miniszterré neveztek ki. 1895-december 13-án, 95 évesen halt meg.

13 Főbb találmányai: Szódavíz Forgony Dinamó
Galvánelemek és villanyvilágítás Optikai rácsok Csöves villámfeszítő

14 Az elektromotor vagy forgony

15 Szódavíz

16 Dinamó

17 Csöves villámfeszítő

18 Hullámtan, optika

19 Galvánelemek és villanyvilágítás

20

21

22 A márványoszlop felírta:
Jedlik sírja a győri régi temetőben volt, ahonnét tetemét az 1914-ben megnyílt újtemetőbe vitték át. A márványoszlop felírta: „… a dinamó, az elektromotor és a villámfeszítő feltalálója” „AZ IGAZIAK ÖRÖKKÉ ÉLNEK ÉS AZ ÚRNÁL AZ Ő JUTALMUK.”

23 Sírja:

24 Könyvei:

25

26 Nevét viselik: Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Középiskola és Kollégium, Győr Jedlik Ányos Elektrotechnikai Szakközépiskola és Kereskedelmi Akadémia, Érsekújvár (Szlovákia) Jedlik Ányos Gimnázium, Csepel Jedlik Ányos Tudományos Ismeretterjesztő Társaság, Miskolc Veszprémi Egyetem Jedlik Ányos Szakkollégiuma Jedlik Ányos matematika és fizikaverseny Jedlik Ányos fényhíd,Győr Jedlik Ányos utca (Budapest XVIII. kerülete) Jedlik Ányos utca (Győr) Jedlik Ányos utca (Dunaharaszti) Jedlik Ányos program

27 Források:

28 Köszönöm figyelmet!


Letölteni ppt ""... minden tudományban tanulhattam volna eleget és szépet, de a fizikában tanulok és egyszersmind mulatok, gyönyörködöm is." Jedlik Ányos Élete és munkássága."

Hasonló előadás


Google Hirdetések