Semmelweis Egyetem Baráti Köre Rosivall László A Semmelweis-kehely

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
SZELLEMEK Itt vannak körülöttünk… Nem hiszed???
Advertisements

Reformkor.
LEONARDO DA VINCI - ARÁNYOK
Tarczy Lajos Alapiskola Hetény
Történeti episztemológia
Kinszki’s art Kinszki Imre müvészete.
„Előttem az utódom, mögöttem az elődöm”
1.Számú Elnöki (ecchi)gőzfürdő terv. -Ki ne álmodozott volna az anime és manga rajongók közül, hogy egy napon majd eljut Japánba és személyesen megismeri,
2012.FEBRUÁR 20-MÁRCIUS 13. Deák Ferenc Általános Iskola, Iregszemcse felső tagozat.
Készítette: Nándorfi András Felkészítő tanár: Nagy Éva Tátra Téri Általános Iskola, XX. kerület Tartalomjegyzék Az épület Nyitva tartás Mangalica Fesztivál.
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
A németalföldi művészetben a 15. szd
a titokban tartott fekete sebész. Dr. HAMILTON NAKI.
A szőlő a művészetben.
Záridő Blende Fénymérés
A HÚSVÉTI IDŐ SZIMBÓLUMAI
Forradalmi költészete
Munkácsy: Krisztus-trilógia. Munkácsy Mihály életművében kétségkívül a Krisztus-trilógia jelenti az egyik csúcspontot, még akkor is, ha a három mű együttes.
LP3 Tanulás.
Franz Schubert.
MÁTYÁS, AZ IGAZSÁGOS.
Prof. emer. Dr. Monos Emil, a Semmelweis Egyetem Baráti Körének elnöke megnyitja a táblaavató ünnepséget.
Csecsemők táplálási szokásai Magyarországon
„20 éves a HSZOSZ Országos HR szakmai klubhálózata, avagy az új gondolatok vonzzák az új nemzedéket – Szegedi Klub” Készült a ICF Magyar Tagozata, a Humán.
Sok ember sétál ki-, be az életedben
RENDEZVÉNYSZERVEZÉS ALAPJAI
„Korunk vívmánya a számítógép, mint kreatív eszköz az alkotó művész kezében” Művészetek Háza Veszprém április május 01. „Digitális Művészetek.
A pedagógusminősítési és tanfelügyeleti rendszer bevezetése
A jó cselekedet Egy pohár tej Egy nap, egy fiatal legény házról házra járt, mivel nagyon éhes volt. Nem volt már egy fillére sem, mert minden pénzét.
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban Moldován István MultiMédia az oktatásban konferencia Zsigmond Király Főiskola,
Katona József 16/A.
Esztétika Kerékgyártó Béla docens Jász Borbála doktorandusz
Összeállította: Rakovicsné Erdősi Katalin 2008.
Nemes Nagy Ágnes Született Budapesten január 3-án, ugyanitt halt meg augusztus 23-án.
Nemes Nagy Ágnes.
Készítette: Sümegi Dániel
Emily Jane Brontë (Thornton, július 30. – Haworth, 1848
ISTEN hozott köztünk!.
Az elektronikus levelezés a számítógép-hálózatok klasszikus szolgáltatása, az Internet alkalmazásának egyik legnépszerűbb formája. Szövegen kívül lehetőség.
Tehetséggondozás a Miskolci Egyetemen. „csak tanult emberek tarthatják fent a nemzetet, illeszthetik be Európába.” „csak tanult emberek tarthatják fent.
Apokalipszis 12/C.
„Sopronnak múltja van, melyről tud, s ezért van jövője is.” Márai Sándor.
CSAPODY VERA március 29. – Budapest, november 6. "Az én hivatásom, hogy másoljam le a természet szépségeit. Mindegyiket, amennyire csak lehetséges."
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
Szabó Rita, Kurcz Andrea, Morvai Júlia, Benkó Alíz
Valószínűleg nem jön elhinni, de 100%-ig igaz.
A MAGYAR KULTÚRA NAPJA A Himnusz Kölcsey Ferenc (1790–1838) költeménye, amely Magyarország állami himnusza. A „Hymnus” a költő legnagyobb hatású verse,
Első zenés bemutatóm magasröptű gondolatokkal és mandalákkal.
Sergei Bobkov Csodálatos Fa-forgács mûvészete
egyetemi tanár, főigazgató
Az eszközök áttekintése 5/15. Előkészület – tanár A kérdőív kiértékelése Jegyzetlapok a nevekkel a játékhoz Készítette: Sági Lajos2.
Készítette:Kereszti Laura
Teleki Pál
A magyar kultúra napja Január 22. Összeállította: Garajszki Erika.
Templom-Halom Lakitelek Nonprofit Kft. Sajtómappa Archeológiai és Művészettörténeti Központ.
„Boldogok vagytok, amikor gyaláznak és üldöznek titeket, „Boldogok vagytok, amikor gyaláznak és üldöznek titeket, és hazudozva és hazudozva minden rosszat.
CSONGOR ÉS TÜNDE Sík Ferenc rendezése alapján A NEMZETI SZÍNHÁZ ● A● A Nemzeti Színházat először gróf Széchenyi István álmodta meg a Duna partjára. Pompázatos.
Sajómenti Népművészeti Egyesület Kazincbarcikán 2004-ben egy népművészeti kiállítás kapcsán vetődött fel annak a gondolata, hogy legyen egy egyesület,
Magyar Mudi Egyesület. Rövid történetünk február 21-én alakultunk 1 elnök 2 helyettes – 3 tagú elnökség 21 alapító tag és még ban 4 taggal.
A forma fogalom használatai A forma mint elrendezés – A pythagoreusoknál alakult ki. – Rend, arány(ok), mérték („a szépség a részek világosan meghatározott.
Semmelweis Egyetem Baráti Köre
Az elektronikus levelezés a számítógép-hálózatok klasszikus szolgáltatása, az Internet alkalmazásának egyik legnépszerűbb formája. Szövegen kívül lehetőség.
Prof. emer. Dr. Donáth Tibor köszöntése Semmelweis Egyetem Baráti Köre Dr. Monos Emil fiziológus szakorvos, a Baráti Kör elnöke
AZ EMBER TRAGÉDIÁJA Paulay Ede.
Jövő Internet Nemzeti Technológiai Platform Záróülés
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban
A keletkezés körülményei
Rendezte: Dr. Németh Antal
Németh Antal 10 Credójából
Előadás másolata:

Semmelweis Egyetem Baráti Köre Rosivall László A Semmelweis-kehely 2015 Nephrologiai Kutató és Képző Központ

Tisztelgés Semmelweis Ignác Fülöp előtt Akinek kezéhez - akaratán kívül - különösen sok szülőnő halála tapad, mégis az anyák megmentője   Tisztelgés Semmelweis Ignác Fülöp előtt az orvostudományok és a sebészet doktora, szülészmester, a Pesti Királyi Magyar Tudományegyetemen az elméleti és gyakorlati szülészet nyilvános, rendes tanára halálának 150. évfordulója alkalmából

Semmelweis Ignaz 1818-1865 Puerperal fever mortality rates (Vienna Maternity Institution 1841–1849). Rates drop when Semmelweis implemented chlorine hand washing 1847. - Az UNESCO Semmelweis Ignác (1818-1865) halálának 150. évfordulóját, 2015-öt is felvette azon évfordulók közé, melyeket megünneplésre méltónak talál. - Semmelweis Ignác, „az anyák megmentője” életművét 2013-ban bejegyezték a Világ Emlékezet Nyilvántartásába.

A Semmelweis-serleg fényképe (Magyar Orvosi Kaszinó, 1906)

Alapító okirat - adományozó levél „Semmelweis-kehely Alapító okirat - adományozó levél Semmelweis Ignác életművének az UNESCO Világemlékezet Listájára történt 2013. évi felvétele, illetve halála 150. emlékévének közeledte alkalmával mi, a Semmelweis Egyetem élő rektorai elkészíttetjük a „Semmelweis-kelyhet”, az Orvosi Kaszinó múlt század elején készült Semmelweis-serlegének mását. Rosivall László nemrég érdekes dokumentumra, a Királyi Magyar Egyetemi Nyomda 14-oldalas kisalakú 1925-ös kiadványára bukkant. Címe: „SEMMELWEIS – mondotta a Budapesti Orvosi Kaszinó 1925. évi január hó 30-án tartott Semmelweis-serleg ünnepén Grósz Emil Dr. egyetemi tanár”. Ennek nyomán Monos Emil professzor kutatta és publikálta a serleggel kapcsolatos szokásokat, illetve dokumentumokat, de a serlegnek nem akadt nyomára. A „Serlegbeszédek” című kiadvány szerint az utolsó emlékbeszédre 1941-ben került sor. A serlegnek valószínűleg a háború alatt veszett nyoma. Alkotójáról, a pontos műleírásról nincs tudomásunk, de rendelkezésünkre áll egy részletes rajz. Rosivall László felkérésére az e területen jártas és elismert Szabó János ötvös-restaurátor vállalta, hogy a kor ízlését kiemelkedő minőségben tükröző műalkotás másolatát a kép alapján elkészíti. Kívánjuk, hogy a kehely színezüst anyaga jelképezze a névadó nemességét, a 68 darab hegyikristály (Dr. Lenkei Tibor adománya) pedig a csillogó szellemét! A kehely a szövetség ősi szimbólumaként fejezze ki összetartozásunkat! Kívánjuk, hogy valósuljanak meg Rosivall László elképzelései: a Semmelweis-kehely őrizze a világhírű kutató és orvos emlékét, és váljék új hagyományoknak, szokásoknak elindítójává. A Semmelweis-kelyhet a Semmelweis Egyetemnek adományozzuk és kérjük, hogy Semmelweis Ignáccal kapcsolatos eseményeken például a Semmelweis-érem átadásakor, Semmelweis születésnapi megemlékezésekor a rektor, vagy a kitüntetett, vagy a beszédet mondó azzal a jelenlevőket köszöntve, emlékezzék meg a kehely létrejöttének céljáról, a megvalósításában résztvevőkről. Reméljük, hogy idővel a Semmelweis Egyetem életének egyéb kiemelkedő eseményén is megjelenik majd a kehely Semmelweis szellemét képviselendő. Szeretnénk, ha a jogar és a zászló mellett e kehely is Egyetemünk jelképévé válna! Budapest, 2014. január 31. Réthelyi Miklós Rosivall László Sótonyi Péter Szél Ágoston Tulassay Tivadar”

Ifj. Szabó János ötvös és fémrestaurátor, aki számos egyházi intézmények készített már hagyományos eljárással kelyhet vállalta a feladatot.

Réthelyi Miklós és Sótonyi Péter is „szép gondolatnak” nevezte az elképzelést

Nem is lehet igazán meghatározni, hogy az ötlettől a megvalósulásig hány óra fizikai, szellemi, adminisztratív munkára volt szükség

Egy igazi művészeti alkotás végső állapotában, megjelenésében sokszor a megrendelőnek is jelentős szerepe lehet.

Az ötlet megfoganásától az egyetem évnyitóján történt nyilvános átadásáig közel kilenc hónap telt el.

Kehely: 30 cm, cuppa átmérő a nyolcszög rövidebb oldalainál mérve: 13 cm, talp átmérő: 15 cm, anyaga: Ag925 (sterling, 925 ezrelék finomságú ezüst), súlya: 1355g (kövek és a belsejében lévő papíralapú üzenet nélkül), kövek: kaboson csiszolatú hegyikristály és ametiszt. Összesen: 72 darab, amelyből 40 darab ametiszt.

A Semmelweis-kehely a talapzatának aljára vésett szöveggel A Semmelweis-kehely a talapzatának aljára vésett szöveggel. Nodusába az alapító-adományozó okirat került elhelyezésre, eredeti aláírásokkal

Kérdések Mit ér egy műtárgy másolata? Mi lehet a kehely közvetett és közvetlen haszna? Mi az igazi kora a kehelynek: 108 éves, vagy néhány hónapos, önálló művészi alkotás? Megérte-e létrehozásának fáradtsága? Az ötlet, a gesztus, az adomány, a befektetett munka szolgálhat-e követendő példaként? Új egyetemi szimbólummá válik-e a kehely, kialakulnak-e majd szívet, lelket és öntudatot melengető, nevelő hatású, új hagyományok? Nyitott-e ezekre majd a jövő egyetemi polgára, vagy mint például a filmes fényképezőgép, a múlt homályába vesző emlékké válik majd ez is?

Költői kérdések A múlt egy darabjának újrateremtése, egy tárgy kézzel fogható valósága jelenthet-e hasznot a következő generáció számára? Segítheti-e valóban a kehely Semmelweis emlékének megőrzését, hatásának erősítését? Stílusa miatt elidegenedik-e a fiataloktól majd, mint ahogy a klasszikus csendélet, vagy a rokokó egyre kevesebb ember lelkét érinti meg? Netán jön majd egy boldog új idő a múlt megbecsülésével, netán egy zavaros világ, amikor a serleghez hasonlóan a mi kelyhünk is eltűnik? Ki mondja meg?!

Mi mindent jelenthet a kehely számunkra, illetve a következő generációknak Tisztelgést Semmelweis nagysága előtt; Semmelweis Ignác emlékének megerősítését szolgáló különleges, egyedi eszközt; Semmelweis korának szellemét, ízlését és a klasszikus ötvösművészeti technikákat magas művészi formában tükröző műtárgyat; Egy több mint 100 éves, elveszett műkincsnek, serlegnek az eredeti technikák alkalmazásával, az utókor számára elkészített kiváló másolatát; Egyetemi vezetők önkéntes jótékonysági összefogását, jelentős anyagi vállalását a Semmelweis Egyetem további jó hírének, szellemi értékének, tradícióinak növelésére; Egy felbecsülhetetlen értékű, 108 éve készült, de elveszett műremek újjáélesztését; A Semmelweis Egyetem élő rektorainak összefogását és üzenetét a jövő generációjának, illetve tisztelgését Semmelweis szelleme előtt; A Semmelweis Egyetem élő rektorainak összefogását Egyetemünk szellemiségének, értékeinek gazdagodásáért; A kelyhet, mint a vérszerződés és az áldozat ősi szimbólumát; az ezüstöt, mint a nemesség és tisztaság kifejezőjét; a drágaköveket, mint a csillogás, a kiemelkedő és örökre megmaradó értékek jelzőjét.

akkor jelentős mű született, mely méltó lehet Ha a kehely tényleg hordozza ezeket az értékeket és képviseli ezeket az eszméket, akkor jelentős mű született, mely méltó lehet a nevét adó híres tudós orvoshoz. Vajon 100 év múlva, 2115-ben, miként vélekedik majd erről a Semmelweis halálának 250 éves évfordulóját ünneplő utókor?