Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A keletkezés körülményei

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A keletkezés körülményei"— Előadás másolata:

1 A keletkezés körülményei
Feladó: Címzett: Tárgy: Vojtina válasza Vojtina ars poeticája A keletkezés körülményei

2 Az ars poetica címe alapján azt hihetnétek, hogy nem a saját költői hitvallásomról írok. Azonban a verset olvasva már felismerhetitek gondolataimat. “...Egy kis halál? Nem tesz semmit! Őseinknek szintúgy volt…” A címben szereplő Vojtina Mátyás egy szlovák származású versfaragó. Az 1840-es években került Pestre,ahol kocsmákban adta elő “költeményeit”. Itt ismertem meg. (Természetesen nem iszogatni mentem!) Azt hiszi a kollégánk.

3 Versem elégikus hangulatának több oka is van.
A szabadságharc elbukott és kedves barátom Petőfi eltűnt. Tovább kell vinnem örökségét. A harcok,majd az aradi 13 kivégzése és Haynau rémuralma nagyon megviselt. Gyűlölöm a vérontást. Ezért sokáig nem is írtam. Mára egyéni hangomat is megtaláltam. Újra fölvettem a lantot! “...Ma kucsmád nyomtam fel, ha így talán Egy kis Petőfiség ragadna rám…”

4 Mi inspirált a költemény megírására?
Mostanában elárasztják a sajtót a Vojtinához hasonlóan csapnivaló költők. Hová tűnt az igényesség? Tiltakozom az olcsó költészet ellen! Véleményem szerint a művészi íráshoz megfelelő tudás és egy igazi költői hitvallás szükséges. A rút és csúnya dolgokat nem lehet témává emelni! Jogos a kérdés: mi is pontosan a költő szerepe? Letészem a lantot című ars poeticámban még nem értettem egyet azzal,hogy a poéta feladata az egyéni, szubjektív érzések leírása is.

5 “...Csakhogy nem ami rész szerint igaz,
A valóság szubjektív. Az igazság bemutatásához viszont szükség van a költészet megszépítő erejére. Ez azonban nem azt jelenti,hogy a költőnek hazudnia kell. “...Győzz meg, hogy ami látszik, az való: Akkor neved költő lesz, nem csaló...” Babits “...Csakhogy nem ami rész szerint igaz, Olyan kell, mi egészben s mindig az.” Tetszik a rajzod. De az enyém még jobb! Pest, január hó 12.-én A rajzok saját készítésűek


Letölteni ppt "A keletkezés körülményei"

Hasonló előadás


Google Hirdetések