A TECHNOLÓGIA MÉRFÖLDKÖVEI KÉMIKUS SZEMMEL A XIX. század végétől napjainkig zajló kémiai, mérnöki és elektronikai fejlesztések lehetővé teszik számunkra,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A processzorok rövid történelme, áttekintése
Advertisements

Magyar tudósok a számítástechnikában
Magyarok a számítástechnikában
Kovácsné Lakatos Szilvia
A könyvtár és az Internet mindenkié A világ a könyvtárban, a könyvtár a világban.
A kereskedelmi gyártás kezdetei. •A háború utáni időkben már üzleti célokra alkalmas gépeket kezdenek gyártani. •1951.UNIVAC – statisztikai hivatal- népszámlálás.
A számítógép műszaki, fizikai része
Mozgókép és médiaismeret
IKT az oktatásban március 4. Körmendy Zsolt
Adattárolási technológiák
Napjaink háttértárolói
A TECHNOLÓGIA MÉRFÖLDKÖVEI KÉMIKUS SZEMMEL II. KOMMUNIKÁCIÓ
Tárgy: Számítógépes alapismeretek Készítette: Horti Tamás (HOTSAAI.ELTE)
A számítógép felépítése
Vermes Miklós Jeges Károly, Csekő Árpád 50.. Vermes Miklós Jeges Károly, Csekő Árpád 50.
Számítógépes generációk
A számítógépek generációi
A számítástechnika története
Mai Számítógép perifériák
Az elektronikus számítógépek fejlődése napjainkig
a számítógép kézzelfogható részei.
Nat Pedellus Informatika 8. osztály óra.
Készítette: Simon Anett 9.c
Perifériák.
A számítógép fejlődéstörténete
Neumann János szerepe a számítástechnika történetében
Számítógép generációk 1-3
Memóriák típusai, jellemzői
Számítógép- generációk
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Miben hasonlítanak egymásra a mai és az ötvenes évek számítógépei? Takács Béla Melyek a közös tulajdonságaik ?
Csáki Zoltán Országos Széchényi Könyvtár Digitális folyóiratok tartalomjegyzékeinek feldolgozása az OSZK-ban (EPAX projekt) NETWORKSHOP 2008.
A számítógép kialakulása
A számítógép felépítése
Információtechnológiai alapismeretek
Állománykezelők és optikai elven működő háttértárak.
Nemes Nagy Ágnes.
A számítógép működéséhez két elv kell egyszerre működjön: automatizált számolás és programozhatóság. Történetét azokig a mechanikus számológépekig szokás.
Hardver ismeretek-1 A számítógép:
Neumann János és elvei.
Neumann elvek 1946-ban teszi közzé a korszerű számítógép felépítésének alapelveit: Soros működés (az utasítások végrehajtása időben egymás után történik.)
Számítógép generációk
I. ENERGIAELLÁTÁS ÉS KÖZLEKEDÉS I. 6. Légi közlekedés Forrólevegős hőlégballonok 1783-tól kezdve, amikor nyílt tűzről felszálló forró levegővel meghajtott.
II. INFORMÁCIÓÁRAMLÁS ÉS KOMMUNIKÁCIÓ
A számítógép története
Optikai tárolók CD, DVD.
Számítógépek története, felépítése összefoglalás
A Neumann-elvŰ számítógép
A számítógép története
Személyi számítógépek története
A számítógépek története
Processzor, alaplap, memória
A számítógépek története
A számítógépek elődei.
 A ROM angolul: Read-Only-Memory. ( csak olvasható memória)  Egy olyan elechtronikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas.  Programok.
A TECHNOLÓGIA MÉRFÖLDKÖVEI KÉMIKUS SZEMMEL A kémia az elmúlt 100 évben számos olyan, áttörést hozó találmány kifejlesztéséhez járult hozzá az orvoslás.
Információ és társadalom
Számítógépek és processzorok
A számítógépek története
A TECHNOLÓGIA MÉRFÖLDKÖVEI KÉMIKUS SZEMMEL A vegyészek és vegyészmérnökök számos találmánya és fejlesztése az energiaszolgáltatás és a szállítás területén.
A számítógép feladatai és felépítése
Szalisznyó László és segéde Takács Viktor. Feltalálója  Jack Kilby  Fizikus  Jack St. Clair Kilby amerikai fizikus volt, ő találta fel és hozta létre.
Informatika, számítástechnika rövid története. TÖRTÉNET A számítástechnika szoros kapcsolatban van az informatikával, az információ keletkezését, automatizált.
Számítógép- generációk
Információtechnológiai alapismeretek
MIKROVEZÉRLŐK.
A számítógépek fejlődése
A számítógép feladatai és felépítése
Számítógép- generációk
Napjaink legfontosabb ipari ágazata, az elektronika
Előadás másolata:

A TECHNOLÓGIA MÉRFÖLDKÖVEI KÉMIKUS SZEMMEL A XIX. század végétől napjainkig zajló kémiai, mérnöki és elektronikai fejlesztések lehetővé teszik számunkra, hogy a világ bármely pontjával kapcsolatot teremtsünk. Az elmúlt évszázadban az emberiség élete gyökeres változáson ment keresztül: a vidéki élettől kezdve a városi életig, az elitoktatástól a népoktatásig, a mezőgazdasági munkától a tudományos munkáig minden megváltozott. Az emberek tömeges mértékű közlekedése, az információdömping, az új ötletek, elképzelések folyamatos áradata jelentős szociális változást hozott magával. A kémia eredményei számos olyan kommunikációs eszköz kifejlesztéséhez járultak hozzá, melyekre szükségünk van ahhoz, hogy információt szerezzünk, tároljunk és továbbadjunk. A vezeték nélküli telefonok és a száloptika szolgálja ki az internetes társadalmat. A szilícium-kémia és a kitűnő minőségű polimerek lehetővé teszik a mikroprocesszorok kialakítását. A mozi, a televízió, a fényképezőgép működése a kémia eredményeire támaszkodva segíti megőrizni emlékeinket. A kémikusok által elért tudományos eredmények hozzájárulnak ahhoz, hogy egymástól távol lévő családtagok kapcsolatot tarthassanak egymással. II. 1. Kommunikációs fejlesztések A telefon fejlődése Vezeték nélküli kommunikáció Fax- és fénymásoló-technológia Lézer és száloptika II. 2. Számítástechnika A számítógépek fejlődése Félvezető-technológia Szilícium chipek és integrált áramkörök II. 3. Számítástechnika és műholdak Monitor és kivetítő-technológia Információtárolás Kommunikációs műholdak II. INFORMÁCIÓÁRAMLÁS ÉS KOMMUNIKÁCIÓ II. 4. Szórakoztatóipar Mozi Televízió Fényképezés II. 5. Elektronikai újítások Tranzisztorok Fejlett szintetikus anyagok Fejlesztések a mindennapi élet elektronikája területén

II. INFORMÁCIÓÁRAMLÁS ÉS KOMMUNIKÁCIÓ A. Graham Bell Az első szinkronizált mozifilm, a „A dzsesszénekes” korabeli plakátja Philo T. Farnsworth és a katódsugárcső Az ENIAC Az első tranzisztor Az első integrált áramkör Szilícium chip A Telstar Kodak-Instamatic Az Intel bit-es mikroprocesszora Száloptika fektetése Chicago belvárosában Kronológia 1876 Alexander Graham Bell megalkotja az első telefont A Warner testvérek elkészítik az első zenével és hanghatásokkal szinkronizált filmet Elhangzik az első kétoldalú beszélgetés az Atlanti-óceánon keresztül Philo T. Farnsworth katódsugárcső alkalmazásával közvetíti az első televíziós adást Működésbe lép az első elektronikus, digitális számítógép, az ENIAC től a magyar Neumann János részt vesz az ENIAC néhány matematikai-logikai részletének módosításában Amerikában, a Bell Telephone Laboratories-ban feltalálják a tranzisztort Reynold Johnson létrehozza az első lemezmeghajtót Jack Kilby feltalálja az integrált áramkört (IC) Megjelennek a szilícium chipek Felküldik a világ első kommunikációs műholdját, a Telstar-t A Kodak cég piacra dobja az első teljesen zárt filmkazetta-rendszerrel működő fényképezőgépet Az Intel cég kifejleszti a bit-es mikroprocesszorát fogyasztói használatra Chicago belvárosában tesztelik az első száloptikás kommunikációs rendszert Miután a vezeték nélküli technológiát kifejlesztették, a mobiltelefonok egyre népszerűbbé váltak Párhuzamosan fejlesztették ki a CD- ROM-ot (compact disc read only memory), és a lemezt leolvasó meghajtót, a CD- lejátszót.