Szintagmatan, mondattan

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A nyelvek eredete, nyelvtípusok
Advertisements

A mondatelemzés modern útjai
ALÁRENDELŐ és MELLÉRENDELŐ
Mellérendelő összetett szavak
AZ IGENEVEK.
A mondat szintagmatikus szerkezete
Az állandó határozó és a vonzat
A mondat.
Szemiot i ka.
Alárendelő és mellérendelő viszonyok a nyelvben
Mondatelemzés Összetett mondatok.
Az összetett mondat.
A tárgy az a mondatrész, amelyre a cselekvés irányul.
Ásvány-és kőzettan Szilikátok
Az alany az a mondatrész, amelyről megállapítunk valamit.
2009 Bevezetés a programozásba Krankovits Melinda.
Non-profit szervezetek bevételi szerkezetének elemzése.
Logika Érettségi követelmények:
Szóbeli érettségi tétel (középszint) Témakör: Nyelvi szintek Tétel: A mellérendelő összetett mondatok mint logikai-tartalmi viszonyok A tétel forrása:
A számítógépes nyelvfeldolgozás alapjai
Szófajok rendszere.
2011. szeptember Az információtechnológia menedzselése Az információs rendszer fejlesztése Image of the slide: www2.raritanval.edu/departments/busadmin/.../Ch07-IntrotoBusiness.ppt.
Eredetük szükségessé vált a határozói viszonyok árnyaltabb kifejezése, újabb nyelvi eszközökkel erre analitikus (szintagma) és szintetikus szerkesztésmód.
A magyar igekötők kategóriájának a keletkezése, gyarapodása
A birtokviszony jelölésének története
A szöveg a kommunikáció eszköze.
A tárgyas szószerkezet
Készítette: Kiss Vilmos 7/A. osztály
Egyszerű mondat elemzése
A szófajok.
IGENEVEK.
A szócikk.
A jelentés.
A szintagmák 18. tétel.
Magyar nyelvi szintaktikai elemzőrendszerek Vincze Veronika Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoport A magyar nyelv helyzete a digitális korban.
1 Természetes nyelvű interfész adatbázisok lekérdezéséhez Vajda Péter NYTI, Korpusznyelvészeti osztály – BME, TTT.
1. Bevezetés a tárgy célja: azoknak az eszközöknek és módszereknek a megismertetése és begyakoroltatása, melyek az érvelések megértéséhez, elemzéséhez,
Logikai szita Pomothy Judit 9. B.
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
Összeállította: Dóber Valéria
A nyelv, mint jelrendszer
Logika 2. Klasszikus logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék február 17.
Nyelvi nevelés 5-8. évfolyam 1. rész: A koncepció Molnár Cecília alapján aug
Adatbázis-kezelés.
I. Eltér-e az alany-állítmány viselkedése az alárendelő szintagmáktól? Három helyen azt mondhatjuk, igen, ez a régi elmélet mellett szól. (Oda-vissza kérdezhetőség,
Kellenek-e kísérletek a nyelvészetben? É. Kiss Katalin NyTI február 25.
Alárendelt és mellérendelt összetett mondatok
Mondattan Mondatrészek Állítmány
Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis
Szintagmatan és mondattan
A mondattan Általános kérdések
és a Venn-Euler diagrammok
Szintagmatan, mondattan
Szintagmatan, mondattan 2.
Mondattípusok 9..
2014/15 I.félév Sárközi-Lindner Zsófia.  cél: a szótáron belül (lexémák) m ű köd ő szabályok leírása  fonológiai és morfológiai szabályok ’együttm ű.
Szintagmatan, mondattan
Terminus (terminus technicus). Terminology - Vocabulary International standard: Terminology - Vocabulary (ISO 1087, 1990 Genf)
A mondatrészek 1.: Alany és állítmány.
Adatbázisszintű adatmodellek
A generatív nyelvelmélet
Az inessivusi (bVn) nyelvtani szerepei Mátyus Kinga SZTE NYDI, Magyar program III. AlkNyelvDok Konferencia Budapest, február 6.
A szintagmák (szószerkezetek).
Bevezetés a nyelvtudományba 3. Nyelvi szintek
A nyelvtan szerepe és célja
Hagyomány és innováció középmagyar kori bibliafordítások mondattanában
A melléknév (nomen adiectivum)
A kerettanterv (5–6. osztály) Magyar nyelv és irodalom
A szóösszetétel fogalma, típusai
A határozószó (adverbium)
Előadás másolata:

Szintagmatan, mondattan 1. A mondattan tárgya, a szintagma fogalma, típusai. Mondatbeli szinteződés.

Mondattan, szintaxis Szintaxis (szün + taxis) = szintagmatan + mondattan Mondattan Szintagmák szószerkezetek Szerkezettan jelentés

Szószerkezettan szószerkezettan: szószerkezet-alkotási szabályok leírása szóbővíthetőség, vonzatosság, vonzatok és szabad bővítmények szintagmatípusok (alárendelés, mellérendelés) szintagmafajták (igei/adverbális, főnévi, melléknév, számnévi , névmás/adnominális, határozószói/adverbiális, igenévi alaptagú szószerkezet; alanyos, tárgyas, határozós, jelzős szószerkezet) leírása

Szintaxis szintaxis: mondatszerkezetet meghatározó szabályok leírása mondatszerkezeti típusok meghatározása (egyszerű, összetett, alá, mellérendelő stb.)

Szintagma legalább két fogalomjelölő lexéma grammatikai kapcsolata Mi nem szintagma? Szervetlen szókapcsolat Morfológiai természetű szókapcsolatok (szerkezetek?) Összetett szavak Állandósult szókapcsolatok

Szintagma Berrár Jolán 1975. Morfológiai szerkezetek – szintaktikai szerkezetek. Magyar Nyelv 71: 35–40. grammatika = szűkebb értelemben ’szerkesztéstan’, melynek részei: morfológia (szóvá szerkesztés: néz-eget-t-tem) szófajtan (a szavak nyelvtani szempontú csoportjaival fogl.; nézeget: ige) szintaxis (szóból szerkesztés nagyobb egységgé: szintagmává: szép kert)

Szintagma Mi nincs benne? hangtan jelentéstan mondattan: magasabb rendő nyelvi egységet (a bfolyamat egységét) vizsgálja (Berrár szerint nem azonos a szintaxissal)

A morfológiai és a szintaktikai szerkezetek összehasonlítása   morfológiai szerkezet szintaktikai szerkezet jelentés nincs viszonyjelentés, nincs többletjelentés van viszonyjelentés, van többletjelentés (nem csak a részei összege) sorrend mindig kötött, megbonthatatlan szabad, de ha kötött is, még betoldhatók szavak: a szép nagy fiú morfofonológiai szempont morfofonológiai illeszkedés van nincs ilyen illeszkedés (max. mfonetikai változások: hasonulás, illeszkedés) kapcsolódási rend lineáris: ház-as-ság-ok-ban (a ház és a ban között nincs közvetlen kapcsolat) hierarchikus, betoldás: a kis fiú olvas a kertben

Szintagma Átmeneti típusok összetett szavak morfológiai természetű szerkezetek (= 2 szóalak nem jelentéses kapcsolata, egy fiú, a ház mögött, szép lévén), ide tartoznak: névelő „ fn névutós szerk. névszói-ige Á/névszói-igenévi kapcsolat (szép lévén) összetett igealakok ige + elváló igekötő tagadószó + névszó (nem egész mondatra von. tagadás)

Szintagmatípusok Van-e hozzárendelés (hozzárendelő szintagma= A-Á)? Érvek pro: KÖLCS. FELTÉTELEZÉS: egymást kölcsönösen feltételező tagok KIHAGYHATÓSÁG: egyik tag sem hagyható ki MM-KÉNT VALÓ KIFEJEZÉS: mindkét tag kifejezhető mellékmondatos formában (az igei Á nem, a névszói Á-ok egy része sem!), pl. Á : Ő olyan, amilyennek vártam. A: Az jön, akit vártam. RÁKÉRDEZÉS: mindkét tagról rákérdezhetünk a másikra (ez főleg az Á-nyal megy az A-ra, az igei Á-nak nincs kérdőszava, csak így lehet: mi történik? mit csinál?) EGYEZTETÉS: egyezés számban és személyben

Szintagmatípusok Érvek kontra: az A irányítja az egyeztetést (a B), az A mellérendelő viszonyba kerülhet T-gyal, H-val: Ki és mit mondott neked? Erre csak azonos szintű B-ek képesek az Á sose lehet szerkezetszintű bővítmény, int az A? T, H, l. a pincében bort kereső férj (DE vö. a hat. igenévi Á-nyal: bika rugaszkodván kötél szakadt vala – itt a kötél az A, a bika a rugaszkodván A-a, a bika rugaszkodván szerkezet itt okH~időH, komplexH)

Alárendelő szintagma B szerepe szerinti: A-os, T, H, J; az alaptag szófaja szerinti: adverbális, adnominális, igenévi, mn-i, nm-i, hszói ált. kül. természetű tagok alkotják, nem egyenértékűek, a B az irányító szerepű alaptag alá van rendelve KÖLCS. FELTÉTELEZÉS az egyik tag megkívánja a másik tag jelenlétét, ford. nem; eltérő disztribúciójúak is, de a szintagma egészének a disztribúciója a főtag (=alaptag) disztribúciójával azonos: A + B = A a B mindig, az AT nem mindig önálló mondatrész (pl. János kiváló tanuló lesz: a kiváló itt csak az Á névszói részéhez – fogalomjelölő tagjához – tartozó minőségjelző, nem az egész Á-hoz)

Alárendelő szintagma HELYETTESÍTHETŐSÉG: az egész szintagma hely. az AT-gal, ha annak nincs kötött kötelező bővítménye MM-KÉNT VALÓ KIFEJEZÉS: a B gyakran kifejthető mm-ként RÁKÉRDEZÉS: az AT-ról kérdezhetünk a B-re: Kit ütött e a villamos? EGYEZTETÉS: mindig van viszonyítás vagy egyeztetés

Mellérendelő szintagma 2 vagy több logikailag és grammatikailag kapcsolt szó azonos függési viszonyba kerül egy 3. taggal egyenrangú tagok egyetlen összetevőként viselkednek kifelé (pl. Sót /és/ cukrot vett a piacon), ált. azonos szófajúak, kivéve:mellérendelt határozók (lehet ragos fn vagy hszó az egyik és a másik: sírva, elkeseredetten), ill. fn-i névmás és fn stb. tipikusan azonos mondatrészek, de kül. H-k is lehetnek mellér. viszonyban: ceruzával és ágyban írom a levelet, ritkábban kül. mondatrészek is: Ki és mikor hazudott? (FONTOS: A MONDATBAN AZ AZONOS TÍPUSÚ MONDATRÉSZEK NEM OKVETLENÜL ÁLLNAK EGYMÁSSAL MELLÉR. VISZONYBAN, pl. A szobában a sarokba dobta a táskáját – [szerintem ez rossz példa, ez ÉH])

Mellérendelő szintagma KÖLCS. FELTÉTELEZÉS: nem KIHAGYHATÓSÁG: igen MM-KÉNT VALÓ KIFEJEZÉS: RÁKÉRDEZÉS: nem megy egyik tagról sem a másikra EGYEZTETÉS: nincs

Szintagmatípusok ALÁRENDELŐ MELLÉRENDELŐ KÉRDEZHETŐSÉG AT-gal a B-re   ALÁRENDELŐ MELLÉRENDELŐ KÉRDEZHETŐSÉG AT-gal a B-re – (egyikkel sem lehet a másikra) KIHAGYHATÓSÁG csak a B bármelyik HELYETTESÍTHETŐSÉG az AT-gal bmelyik tag az egész szerkezetet DISZTRIBÚCIÓ a szerk. D-ja az AT-éval azonos (A + B = A) a szerkezet D-ja bmelyik tag D-jával azonos (A + A = A)

Hozzárendelés? HOZZÁRENDELÉS KÉRDEZHETŐSÉG   HOZZÁRENDELÉS KÉRDEZHETŐSÉG az AT-gal megy inkább (ez alárendelő vonás) KIHAGYHATÓSÁG egyik sem (ez spec.) HELYETTESÍTHETŐSÉG egyik sem (ez spec.), de inkább az AT-gal (ez alárendelő vonás) DISZTRIBÚCIÓ egyikével sem azonos (A + B = C), ez is spéci

SZINTAGMACSOPORTOK megkóstolva a drága nagymama sütötte tortát megkóstolva ↑ tortát sütötte nagymama drága

SZINTAGMACSOPORTOK (okos és ügyes), tehát népszerű meginni nyugodtan a kávémat

A mondategységen belüli viszonyok Deme László 1993. A mondategységen belüli viszonyok. In: A mai magyar nyelv. Cikk- és tanulmánygyűjtemény I. Budapest: Nemzeti Tankönyvkiadó. 217–229.

Mondategységen belüli viszonyok grammatikai: mondatrészi függés, alá-fölérendeltségi viszony = alárendelés logikai: grammatikai függetlenség egymástól, de egy harmadik taggal szembeni grammatikai azonosság = mellérendelés (azonos nemű grammatikai viszony kell fűzze őket a 3. taghoz) közömbös: gr-ai és logikai függetlenség egymástól, véletlenszerű együttállás; DE VANNAK FELTÉTELEI: A. a két tagnak grammatikai viszonya van egy 3., fölérendelt taghoz, de különnemű ez a viszony; B. azonos szintű kell legyen a két tag (mert ez még viszony, attól, hogy közömbös)

Deme Egy példán szemléltetve: Pista tegnap számtant és németet tanult. grammatikai: Pista tanult, számtant és németet tanult, tegnap tanult logikai: számtant és németet közömbös: Pista tegnap, tegnap számtant (és németet)

Deme 1. alárendelés: az A-Á viszonyban az alá-felérendeltség kevésbé tiszta, mint a többi idevágó esetben, de mindenképpen az, mert: A. szórendi elrendeződés: az Á a szuverén mag; 2. az Á-nyal kérdezünk az A-ra, akárcsak a többi B-re, 3. nem jó érv, hogy az A irányítja az egyeztetést, mert ez a T-ra is igaz 2. mellérendelés: csak halmozza a mondatrészek számát, nem növeli; a tagok csak a nekik felérendelt taggal (pl. az Á-nyal) vannak gr-ai/mrészi viszonyban

MONDATBELI SZINTEZŐDÉS   mondatszint szerkezetszint (= a mondatszint alatt) Á abszolút fölérendelt tag, többféle viszonyban – A predikatív viszonyban alárendelt tag alanyos szerkezeten alárendelt tag: az idő eljővén T tárgyas viszonyban alárendelt tag T-as szerkezetben alárendelt tag: férjét siratva H H-s viszonyban alárendelt tag H-s szerkezetben alárendelt tag: külföldre indulásakor J J-s szerkezetben alárendelt tag: a szorgalmas Pista

Deme-kritika Lehet-e a J mégis mondatrész, nem csak szerkezettag, pl. ha a névszói-igei Á része? Pista mindig jó fiú. – Á: jó fiú Nem az a J, mert a jó fiú egészében Á, az, hogy ez jelzős szerkezet, az az Á belső ügye, a J itt sem mrész tehát

Irodalom Berrár Jolán 1965. Megjegyzések a szintaktikai viszonyok formális meghatározásához. NytudÉrt. 46: 17–24. Berrár Jolán 1975. Morfológiai szerkezetek – szintaktikai szerkezetek. Magyar Nyelv 71: 35–40. Deme László 1966. Szinteződés és tömbösödés az egyszerű mondatban. Nyr. 90: 275–87; Szinteződés és tömbösödés az összetett mondatban: 392–404. Deme László 1993. A mondategységen belüli viszonyok. In: A mai magyar nyelv. Cikk- és tanulmánygyűjtemény I. Budapest: Nemzeti Tankönyvkiadó. 217–229. Keszler Borbála 1992. Azonos főkategóriájú mondatrészek viszonya a mondategységen belül. In: Keszler Borbála (szerk.) Újabb fejezetek a magyar leíró nyelvtan köréből. Budapest: Tankönyvkiadó. 89–96. G. Varga Gyöngyi 1977. A szószerkezetbokor vizsgálatáról. In: Rácz Endre – Szathmári István (szerk.) Tanulmányok a mai magyar nyelv mondattana köréből. Budapest: Tankönyvkiadó. 95–109.