Posztmodern függőségeink Dizseri emlékülés, 2009. január 24. Buda Béla dr.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kelet-nyugati Átjáró A világzene és az interkulturális kommunikáció kapcsolata a pécsi Balkán Világzenei Fesztivál vizsgálata alapján Készítette: Halász.
Advertisements

Érzelmek és kultúra összefüggései
A Drog és a Kábítószer fogalma
FOGYASZTÓI MAGATARTÁSTRENDEK HATÁSA AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN
A testvériskolai pályázatba bevont gyerekek számára
Az addiktív személyiség
Az internetfüggőség Kővágó pál és márki Gabriella
A turizmus rendszer környezete
Szociális munka az onkológiában
Kreatív technikák és terápiák a pszichiátriai betegek közösségi alapú ellátásaiban Endre Szilvia május 23.
Önismeret Horváth Renáta.
Szocializáció Fogalmak:
Általános pszichológia II.
A különleges bánásmódot igénylő gyerekek 2.
Narkomániák.
A munka világával kapcsolatos tudás
SZÉLSŐSÉGES POLITIKAI IFJÚSÁGI CSOPORTOK SZERVEZŐDÉSE ÉS ÉRTÉKVILÁGA. A szélsőjobboldali ideológia reprezentációja a debreceni egyetemisták körében Campus-lét.
Szűk tartományú elméletek
Ideális – Valóságos – Sugallt Dányi Zoltán ref. lelkipásztor, pasztoral - pszichológus Budapest
Történelemdidaktika. I. A történelemtanítás általános kérdései Dr
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Az ember egszisztenciális szükségletei és a karakterből eredő, különböző szenvedélyek Erich Fromm.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Thun Éva Előadás a Tudomány napja alkalmából Pannon Egyetem, MFTK, Neveléstudományi Intézet Pápa, november 11.
Személyiség- pszichológia II
KONFLIKTUSPSZICHOLÓGIA
Nevelés és érték Dr. Molnár Béla Ph.D. főiskolai docens
KULTÚRA, ÉRTÉKEK, NORMÁK, DEVIANCIA
Élet a facebookon: otthonteremtés vagy elidegenedés?
Családi diszfunkciók Alkohol- drogproblémák és a segítés lehetőségei kurzus Pecze Mariann, WJLF.
A kényszeres drogfogyasztó személyisége, drogkarrier
Krízis.
A pszichikumról általában
A konstruktív szociális munka Összeállította: Ágoston Magdolna Nigel Parton: Constructive Social Work towards a new practice,
A csoportfejlődés modelljei
2007/2008 II.: MENEDZSMENT GYAKORLATOK
Változó terápiák Pszichiátriai terápiák – kritikus fényben A pszichoszociális módszerek újraéledése? VII. Közösségi Pszichiátriai és Addiktológiai Konferencia,
A nevelés értelmezése – célja – feladatrendszere
A nevelés értelmezése - célja –feladatrendszere
Fenomenológiai megközelítés
INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM MESTERISKOLA SZOMBATHELY augusztus
GYERMEKKORÚ ELKÖVETŐK BÜNTETŐJOGI BELÁTÁSI KÉPESSÉGE
DR. ERDÉLYI ÁGNES ADDIKTOLÓGIAI OSZTÁLY
A lelki egészség védelme az iskolában
Az alapvető művelődési igények meghatározói
A gender-kutatások kritikai jellege Dr. Molnár László PhD egyetemi docens NYME FMK Tanárképző Intézet.
Y generáció Viselkedési jellemzők és változások az Információs Korban.
Buda Béla dr. Hatalom az addikció árnyékában -- összefüggések --
Marginalitás és jól-lét – kibékíthető koncepciók? Inkluzív társadalom – jól-lét – társadalmi részvétel A Kodolányi János Főiskola szakmai konferenciája.
Buda Béla dr. A krónikus beteg kommunikációs megnyilvánulásai
2007.okt. 4. Biztonságos iskola... konferencia
X. Országos KEF Konferencia nov. 30.
A spiritualitás szerepe a pszichoterápiában Trendek és perspektívák
Mese, mese …. Készítette: Szilágyi Judit
Informatikai alapfogalmak
Az iskola és a szülők kapcsolattartási formái a Csaholci Általános Iskola intézményében Készítette: Kádár Ágnes mesterpedagógus szaktanácsadó
A kamaszok és mi Dr. Gyenge Eszter. Történeti szempontok Archaikus társadalmak Felnőttéválás beavatási rítusok: Átmenet a gyermeki – profán- világból.
Miért éppen fa – mint szenvedély? a gyökérzet szerteágazó, nem látható a törzs, a kifejlődési szakasz a korona a látható, jellegzetes szenvedély ágak.
PSZICHOPATOLÓGIAI ALAPFOGALMAK: Szorongásos és depresszív állapotok jellemzői Szorongásos és depresszív állapotok jellemzői Lajkó Károly SZTE, Pszichiátriai.
Információs társadalom -- virtuális valóság -- színtér?
KOCKÁZATVÁLLALÁS A SPORTÁGAK ÉS A VERSENYZÉS TÜKRÉBEN
A szocializáció folyamata
Belépés a hálózati/virtuális információs világba
Mentális zavarok osztályozási rendszere
Nemi sajátosságok a vállalkozói készségekben
KÁROS SZENVEDÉLYEK - Kábítószerek (illegális szerhasználat)
Pedagógiai kísérés és reflexió az iskolai közösségi szolgálatban Szontagh Katalin Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégium, Esztergom.
A stílus.
Fenomenológiai megközelítés
Az idősödés pszichológiai és pszichiátriai aspektusai
Előadás másolata:

Posztmodern függőségeink Dizseri emlékülés, január 24. Buda Béla dr.

1. A posztmodern Előbb: kritikai társadalomtudományi megközelítésmód (Lyotard, Baudrillard, Foucault, Derida, stb.) Később: intellektuális világmozgalom – new age, radikális liberalizmus, a „nyitottság” kultusza, a szubjektív relevancia uralma, stb. Végül: az információs és kommunikációs társadalom kritikája, kontextuális relativizmus, igazság és szabály helyett diskurzus, konstrukcionizmus, dekonstrukciók, narratívák, stb.

2. A függőség Klinikai, ill. alkalmazott lélektani jelentéstartalom – a személyiség kóros, kizárólagos, önveszélyes kötődése az „anyaghoz” ill. viselkedésformához Az örömszerzés (kielégülés, jutalmazás, menekülés, szorongás-oldás, stb.) mozzanata – a viselkedési addikciók széles spektruma – ingerkeresés, izgalom, kockázat, virtuális uralom Az „anyag” szubjektív jelentésének változása – introverzió, nirvána, intimitás, stb. helyett kifelé-fordulás, kontaktus, kommunikáció, az önreflexió kerülése.

3. Függőség – régi sajátosságok új megvilágításban „önkizsákmányoló” teljesítménykultusz – alkohol és nikotin, ősi „munka-drogok”, az amfetamin-származékok és a kokain felzárkózása függő gyógyszerhasználat – a fizikai és a szellemi fittség nyomában, „energia-italok” – a kávétól a doppingszerekig, ill. antidepresszánsokig fittség és szépség – body-building, test- modifikáció, „deluzív” testkép-kultuszok, szépség-sebészet.

4. A függőségek kultúrája – a „jelentés” és a társas dimenzió Függőségi szubkultúrák a kortárs-, ill. referenciacsoportokban – Becker: Becoming a Marijuana User A szer vagy a túlhajtott viselkedés kognitív konstrukciói (utazás, tudatmódosítás, misztikus élmény, stb.) – a Schachter-teoréma „szcénák” – a védettség és a vetélkedés tengelyében – virtuális társas valóságok (és a radikális elhatárolódás a korábbi élethelyzetektől)

5. A virtuális valóság, konstruált tudás és függőségeik A televízió-függőség (Velkey) – a video, Internet és (mobil)telefon „abuzusai” és szélsőségei Nyerőjátékok, fogadó-játékok, virtuális harcok – az énkép virtuális konstrukciója, a „lúzerség” leküzdése, a „nyerés” a posztmodernben Ingerkeresés, rendkívüli élmények kultusza, a veszély erotizációja, a posztmodern „repülés”

6. A posztmodern nárcizmus Az önazonosság kérdéseinek feloldása a teljesítményben – a depresszió mint logikus reakció (és az „alacsonyküszöbű” betegségértelmezés, mint a „lúzer” tisztes kiútja…) Önmegvalósítás, önérvényesítés, alkalmazkodás (az ideálishoz), intimitásfélelem, dominancia és kontroll felértékelődése Pro-szociális teljesítménykultusz – munkamánia, posztmodern „szervezeti megfelelés” (Az ördög Prada-t visel..) – teljesítek, tehát vagyok

7. Életmódkultuszok Egészségmániák – öngyógyító függőségek, szorongás-elhárító rítusok A valós és virtuális realitásból való menekülés önfeladó útjai – szekták és fundamentalizmusok, „neotribalizmus” (a modern és pre-modern önfeladás formáival szemben) Politikai radikalizmusok (a fanatikus – a régi, jól bevált korrupttal és maffiózóval szemben…)

8. Megelőzési és terápiás konzekvenciák Szakértői szövegek, viselkedés-modifikációs programok, korai kezelésbe vétel, mint a posztmodern intézménykritika karikatúrája, a terápia, mint ellenségkép Diskurzív, „ko-konstruktív” és „koevolutív” csoportok, sorstársak és eleven közösségek („találkozások” és együttműködések mint a viselkedéskorrekció posztmodern eszközei.