Alma Az alma színei: piros, zöld, sárga. Az alma Magyarországon a legelterjedtebb és legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcs. .

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Directions: Answer all the below questions and ask your consultant to provide you with your results! Directions: Answer all the below questions and ask.
Erdővagyon-gazdálkodás
Szitakötő Totó.
Ha a hütödben van ennivaló, van ruhád, hogy felöltözz,, tetö a fejed felett és egy ágy amibe lehajthatod a fejed... Akkor gazdagabb vagy mint a világ.
Az A vércsoport.
Alap Termékek.
Kecskés Gábor Berzence  Az idei esztendő legfontosabb eseménye a burgonyatermesztésben is a Nyugat Európát sújtó heves esőzések hatásaként.
A Barátság.
RÓZSA a virágok királynője.
Az alacsony fehérjetartalmú diéta szerepe a predialízis szakban, hatása a Ca-P egyensúlyra Borosné Tóth Kinga Debrecen
Helyes táplálkozás.
Az Európán kívüli világ
A szappanok és mosószerek tisztító hatása
senior product manager Wyeth Consumer Healthcare
A vitaminok és ásványi sók
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Szuperkorai napraforgó hibridvetőmag nemesítési programja
Az alany az a mondatrész, amelyről megállapítunk valamit.
A víz felhasználása.
A takarmányok összetétele
A számírás története.
Medvehagyma k-Roy. Medvehagyma Lat. Allium ursinum Lat. Allium ursinum Népies elnevezés: cigányhagyma Népies elnevezés: cigányhagyma vad /erdei fokhagyma,
Élt egyszer egy dombtetőn három fa
13.Óra AZ OLDATOK TÖMÉNYSÉGE
Közönséges citromfű Melissa officinalis
Reformtáplálkozás.
Indításkor Kattints a hangszóróra Kikapcsolás ESC gomb.
A takarmányok összetétele
A takarmányok összetétele
A szilvafa.
A helyes táplálkozás.
A sárgarépa és a petrezselyem
Étkezési szokások az ókori Rómában
Horváth Krisztián A Vitamin.
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
FOLYADÉKVESZTÉS ÉS REHIDRÁCIÓ
Egészséges Táplálkozás
Készítette: Belloni Tamara 9.a
Nano Silver.
„Foglakozz az egészségeddel, nem lesz gondod a betegségeddel!” Oriflame egészségmegőrző termékek.
A jövő válsága a vízhiány Készítette: Lőrincz Bea – 10.A.
Gyógynövények Magyarországon
A GLOBÁLIS KÖRNYEZETI PROBLÉMÁK FONTOSABB HAZAI VONATKOZÁSAI
Magyarország.
MÁJUSI IDÓJÁRÁS 2013-BAN ÉN ÍGY KÉSZÍTETTEM EL. KEZDETBEN  Kiválasztottam a témát, ami az időjárásjelentés lett  A hónapot is kiválasztottam ami a május.
Villány, május 7. Mester Zoltán
Személyiségteszt.
Fűben fában orvosság Készítette: Schwanberger Levente.
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
A BAHA’I KERT (IZRAEL) A VILÁG NYOLCADIK CSODÁJA.
Francia Köztársaság.
Étkezési szokások az ókori Rómában
ÖRDÖGSZIGET.
Cri Du Chat Baráti Társaság
A család történeti alakulásáról
„Istenek eledele” A csokoládé.
Napraforgó termesztése. Származása - géncentruma A napraforgó géncentruma Észak- Amerikában, a jelenlegi Mississippi- Missouri medencéjében, Arizonában.
10. rész :Táplálékunk összetevői Élelmi rostok Klikk a folytatáshoz.
GYÜMÖLCSÖK Készítette:Balás-Piri Bálint. Hazánk gyümölcsei Hazánkban legtöbbet almafélékből és csonthéjas gyümölcsökből ( szilva,meggy ) termelünk. A.
Gyümölcsök Készítette: Harman Eszter. Gyümölcsfélék Almafélékből és csonthéjas gyümölcsökből termelünk a legtöbbet. A párásabb, kissé hűvösebb területeken.
Készítette: Tremmel Máté. Fontos!!! Legtöbbet almafélékből és csonthéjas gyümölcsökből (barack, szilva, cseresznye, meggy) termelünk A párásabb, kissé.
Réti gyógynövények.
Szerkesztette:Balogh Krisztina
Ha a hütödben van ennivaló, van ruhád, hogy felöltözz,, tetö a fejed felett és egy ágy amibe lehajthatod a fejed... Akkor gazdagabb vagy mint a világ.
Növényleírás- fogalmazásóra Készítette: Kiss-Szemán Mónika.
Növényleírás- fogalmazásóra Készítette: Kiss-Szemán Mónika.
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Előadás másolata:

Alma Az alma színei: piros, zöld, sárga. Az alma Magyarországon a legelterjedtebb és legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcs. .

Alma A valódi alma története a messze régmúltba nyúlik vissza. Már a korai kőkorban ismerték, az ókorban már a "gyümölcsök királynője" tiszteletbeli nevet kapta sok jó tulajdonsága miatt. Első nagy virágzását a rómaiak korában élte. Az idősebb Plinius már harminchat különböző fajtáról tudósított. A rómaiak vezették be az alma termesztését az Alpoktól északra eső területeken is. A következő évszázadokban azonban a szerzetesek foglalkoztak a gyümölcs nevelésével. Sok helyen találkozunk vele a mitológiában is. Az alma a megtermékenyülés, érzéki szerelem, s az eredendő bűnnek szimbóluma volt.

Alma Kétségkívül az alma volt a középkor embere számára a legfontosabb gyümölcs. Nem hiányozhatott egyetlen kertből sem. A parasztok és a nemesek egyaránt fogyasztották nyersen, sütve, pürének vagy lekvárként. Gyógyító hatását már régóta ismerték: ha emésztési zavaroktól vagy láztól szenvedtek, reszelt almát ettek vagy almateát ittak. Ünnepek alkalmából élvezték a must, az almabor, az almapálinka ízét.

alma XIV. századtól már megérte az almával üzletelni is. A városi piacokon megjelentek az első gyümölcsöket és sült almákat áruló kofák. A középkorban számtalan babonás hiedelemnek is az alma állt a középpontjában. Ez a gyümölcs szinte mindenről tudott felvilágosítást adni. Például a karácsonykor meghámozott alma szerencsét hozott, ha egyben maradt a héja. Ha a lányok a hátuk mögé dobták, a leesett héj formájából kiolvashatták leendő vőlegényük kezdőbetűjét.

Alma Az alma szinte minden éghajlati viszony mellett meghonosodik. Igen könnyű tárolni, kis odafigyeléssel, kevés veszteséggel a tavaszi friss gyümölcsök megjelenéséig eláll. A világon mintegy 1200 almafaj ismeretes. Az érett alma kb. 1-1,5 órát tartózkodik a gyomorban, vagyis az emésztési ideje rövid, szinte azonnal energia nyerhető belőle. A tapasztalat szerint az ugyanazon fán termett almák közül a nagyobbak az értékesebbek. Az alma általános összetétele : Víztartalom kb. 90%, szénhidráttartalom 9-14%, almasav tartalom, 1%, rosttartalom 1,3%. C vitamin tartalom 5 mg, energiatartalom kb. 50 kilokalória azaz 220 kilojoule 100 grammonként.

Alma A népi gyógyászat szerint az egyik legegészségesebb gyümölcs. Ezt már az őseink is tudták, ezért nyersen, sülve, főve és ezer féleképp elkészítve használták/használják a konyhában.

Alma A friss alma fogyasztásának igen kedvező az étrendi hatása. A magasabb életszínvonallal jellemezhető országokban egész évben folyamatos az almafogyasztás. Az almából nagyon sokféle feldolgozott termék készíthető. Hazánkban ennek kapcsán sokan csak a szűrt vagy rostos almalére és a sűrítményre gondolnak. Pedig az almából készíthető még fagyasztott szelet, aszalvány, szósz, befőtt, alacsony alkoholtartalmú lé, bébiétel, bor ... stb. Értékét növeli, hogy a téli fajták ősztől tavaszig fogyaszthatók. Az egész országban termeszthető. Tápdús, mély rétegű, kissé nyirkos, enyhén meszes talajban fejlődik.A nyers, finoman reszelt alma a különböző eredetű hasmenésnek gyakorlatban bevált gyógyszere.

Alma Almadiéta: A betegnek korához mérten 500-1500 g kimagozott almát adunk anélkül, hogy folyadékot kapna, a harmadik nap után könnyű étrend. Nyersen az emésztést segíti elő, vitamin, foszfor és almasav tartalmánál fogva az agyra van jótékony hatással, a vese és máj működését szabályozza. A tapasztalat azt látszik igazolni, hogy ott, ahol sok almát fogyasztanak köszvényes beteg nem igen fordul elő.

Alma Almakúra: (alma, vagy almabor) köszvény, elhájasodás, vese és húgycső betegségeinél igen ajánlható. Egy ilyen almakúránál 1-2 pohár almabort, vagy bizonyos mennyiségű almát fogyasztunk el. Rozskenyeret vagy kétszersültet ehetünk hozzá.

Alma Almalé: Az almalé frissen üdítő és kiválasztást fokozó, láz, gyulladás, rekedség, álmatlanság, köszvény és emésztéskörüli zavar esetében. Ha az almalé gyomornyomást vagy hasmenést okozna, úgy azonnal abba kell hagyni a kúrát. Az almasav étvágyat gerjeszt, a nyelv lepedékét eloszlatja, kínzó, hurutos köhögést enyhít.

Alma Egyetek almát! Egészségesek lesztek!