Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Növényleírás- fogalmazásóra Készítette: Kiss-Szemán Mónika.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Növényleírás- fogalmazásóra Készítette: Kiss-Szemán Mónika."— Előadás másolata:

1 Növényleírás- fogalmazásóra Készítette: Kiss-Szemán Mónika

2 A kökény  Nevezhetjük így is: boronafa, boronatüske, ekeakadály, ekegúzs, kökényszilva, tövisfa, zabszilva Vajon mit jelenthetnek ezek a beszédes nevek?

3 BoronaKökényág

4 Eke

5 Rózsafélék családja

6 Érdekesség  A napfényt kedvelő kökény rendkívül ellenálló a vadrágással és a kivágással szemben.  Magjait emlősállatok és madarak terjesztik, de emellett messzire szétfutó gyökérsarjakkal is szaporodik. Még a szélnek kitett helyeken is dacol a természet erőivel.  Nem csoda tehát, ha első helyen áll, ha rézsűk és száraz lejtők megerősítéséről, illetve ha szél és hó elleni védelemre van szükség.

7 Gyógyhatása  A kökény magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, s jótékony hatással bír többek között a szív- és érrendszerre.  A terméséből készült lekvár nemcsak nagyon finom, de emésztési zavarokra is alkalmas.  A leveleiből készült forrázat enyhíti a torokfájást és gyógyítja a megduzzadt mandulákat is.  A kérgéből készült főzetnek pedig nyugtató hatása ismert.  A csonthéjas gyümölcse csökkentheti a rákos megbetegedések kockázatát.  A népi gyógyászatban főként szárított virágát használták. Teáját vérnyomáscsökkentőként, enyhe hashajtóként, vizelethajtóként fogyasztották.

8 Gondoltad volna?  A kökény jelentősebb felhasználásának emlékét régi településnevek is őrzik:  Kökény  Kökönyös  Kökénypatak  Kökényszeg  Nagykökényes (Heves megye )

9 Egy kis irodalom…  Egyik kökény, másik galagonya.  Idővel, dérrel a kökény is megérik.  Megérik, mint őszre a kökény.  Szúrós, mint a kökénytüske.

10 Milyen a kökényszemű menyecske? Emlékeztek Kökényszemű Katicára? Egy kis jutalom: https://www.youtube.com/watch?v=MLCHBf9b NLg Szorgalmi f.: versek a kökényről.

11 Források  https://www.dr.hauschka.com/hu_HU/tudastar/tenyek- gyogynovenyekrol/kokeny/ https://www.dr.hauschka.com/hu_HU/tudastar/tenyek- gyogynovenyekrol/kokeny/  https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6k%C3%A9ny_(n%C3%B6v%C3%A9nyf aj) https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6k%C3%A9ny_(n%C3%B6v%C3%A9nyf aj)  https://amari.blog.hu/2012/09/20/kokeny_788 https://amari.blog.hu/2012/09/20/kokeny_788  http://magyarmegmaradasert.hu/erdekkorok/egeszseg- gyogyitas/gyogynovenyek/item/3795-elfeledett- gy%C3%B3gyn%C3%B6v%C3%A9ny-k%C3%B6k%C3%A9ny http://magyarmegmaradasert.hu/erdekkorok/egeszseg- gyogyitas/gyogynovenyek/item/3795-elfeledett- gy%C3%B3gyn%C3%B6v%C3%A9ny-k%C3%B6k%C3%A9ny  http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/1-1794.html http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/1-1794.html  https://galeriasavaria.hu/termekek/reszletek/egyeb-regiseg https://galeriasavaria.hu/termekek/reszletek/egyeb-regiseg


Letölteni ppt "Növényleírás- fogalmazásóra Készítette: Kiss-Szemán Mónika."

Hasonló előadás


Google Hirdetések