Mezőgazdasági Kiadó, Budapest

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Biogáz–előállítás, vidéki jövedelem-termelés
Advertisements

Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
Zöldségfélék.
KOMPLEX CUKORRENDSZEREK
Szervetlen kémia Hidrogén
Tisztítás, fertőtlenítés
Az ásványi anyagok forgalma
Vízminőségi jellemzők
Kémiai szennyvíztisztítás
CITROMSAV FELDOLGOZÁSA
AEROB KEVERŐS BIOREAKTOROK
Szabad aminosavak termelésének kimutatása a talajmikroorganizmusok tenyészetében.
FERMENTÁCIÓ MŰVELETEI
Upstream / downstream folyamatok
Aceton, butanol 2,3-butándiol
KOMETABOLIZMUS. A fogalom tisztázása Régóta ismert tény, hogy a mikroorganizmusok képesek átalakítani szerves vegyületeket, de a termék felhalmozódik.
Bioaktív komponensek kimutatása növényi mintákból
Konferencia projektu HUSK-0901/1.2.1/0010 Mossonmagyaróvár,
KÖRNYEZETVÉDELEM VÍZVÉDELEM.
Biológiai műveletek Mikroorganizmusok, sejt – és szövettenyészetek felhasználása műszaki feladatok megoldására. Mikroorganizmusok irányított tevékenysége.
Flotálás.
BIOKÉMIAI ALAPOK.
Élelmiszerek gyártása
A talaj 3 fázisú heterogén rendszer
Az intermedier anyagcsere alapjai.
FERMENTÁCIÓS RENDSZEREK LEVEGŐELLÁTÁSA
Egyéb fermentációs technikák
Egy folyékony mintában valamilyen baktérium koncentrációját szélesztést követően agarlemezes telepszámlálással határozzuk meg. Tízes alapú hígítási sort.
Esettanulmány Futó Péter. Tervezési példa  Célkitűzések  Mit szeretne a megrendelő?  Előfordulhat, hogy nem teljesíthetőek  Pl. Túl drága berendezés.
Az esszenciális mikroelemek jelentősége
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK BIOMASSZA
energetikai hasznosítása III.
Az anaerob rothasztók ellenőrzése és biokémiai jellemzése
A növények lebontó folyamatai: Az erjedés és a légzés
Biogáz Tervezet Herkulesfalva március 01..
Szennyvíztisztítás Melicz Zoltán Egyetemi adjunktus
ADSZORPCIÓ.
KÉMIAI KEZELÉS ALKALMAZÁSA A SZENNYVÍZTISZTÍTÁSBAN
A szennyvíztisztítás hulladékai
ADSZORPCIÓ.
Koaguláció.
Nitrifikáció vizsgálata talajban
Obligát anaerob mikroorganizmusok felszaporítása.
Nitrogén mineralizáció
OECD GUIDELINE FOR THE TESTING OF CHEMICALS Soil Microorganisms: Carbon Transformation Test OECD ÚTMUTATÓ VEGYI ANYAGOK TESZTELÉSÉRE Talaj Mikroorganizmusok:
A légzés fogalma és jelentősége
Energia-visszaforgatás élelmiszeripari szennyvizekből
Vízszennyezés.
IV. RÉSZ NITRÁT MENTESÍTÉS, BIOGÁZ TERMELÉS.
A Duna partján történt események röviden! Pillman Nikolett Schäffer Ivett.
Fertőtlenítés sterilizálás
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Tények, érvek és félelmek a gázok használatában
A K V A R I S Z T I K A Főbb témakörök - a víz - a hal
A Föld vízkészlete.
CUKORNÁD.
Nitrogénmentes kivonható anyagok, emészthető szénhidrátok
Mezőgazdasági Kiadó, Budapest
PÁLINKAFŐZÉS – kémiatanári szemüvegen át. XXI. Század kihívása, mert: 1.Nagy etil-alkohol tartalmú ital, aminek „nem rendeltetésszerű” fogyasztása igen.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
30. Lecke Az anyagcsere általános jellemzői
Talajok szervesanyag-készlet csökkenése
Cefrézés.
Keményítőiparok (kukorica, burgonya, búza) Cukorgyártás
2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók
A szennyvíztisztítás hulladékai
Mikrobák mennyiségi meghatározása
Lebontó folyamatok.
Bioenergiák: etanol, butanol
Előadás másolata:

Mezőgazdasági Kiadó, Budapest Ipari fermentációs eljárások alapjai, berendezések Aerob fermentációs technológiák Rezessyné dr Szabó Judit, egyetemi docens Sör- és Szeszipari Tanszék Ajánlott irodalom: Gyimesi, J. és Sólyom, L. (1979): Élesztő és szeszipari kézikönyv Mezőgazdasági Kiadó, Budapest Pándi, F., Sólyom, L. (1982): Az ecetgyártás

Ipari fermentációs eljárások fevere =forr Értelmezés: biokémikusok ipari mikrobiológusok BIOKÉMIKUSOK: szerves vegyületek lebontásához kapcsolódó energia nyerés IPARI MIKROBIOLÓGUSOK: tágabb értelmezés mikroorganizmusok alkalmazása szerves anyagok enzim katalizálta átalakítása céljából A fermentáció híd: ősi kultúrák jelenkor biológusok mérnökök biológia elektronika, komputer technológia A fermentációs technológia: fermentációs technika feldolgozási technika

Levegőztető rendszerek A levegőztetőknek biztosítani kell: az élesztősejtek oxigén ellátását a tápközeg keverését a keletkezett széndioxid eltávolítását Levegőztető rendszerek Álló levegőztetők Forgó levegőztetők Kombinált levegőztetők Hatásfok függ: tartózkodási időtől anyag átadási felület nagyságától Az oxigén beoldódást meghatározza: a levegőztetés módja a levegő buborékok nagysága, száma a levegő buborékok tartózkodási ideje a folyadékban a cefre összetétele a hőmérséklet és a nyomás

Álló levegőztetők Perforált csöves levegőztető Sugár csöves levegőztető levegõ be távozó levegõ távozó leveg ő ő be tápanyag adagolás Külső, belső vízhűtés 1-3 mm-es furatok Rossz hatásfok: 1-2 % Eltömődő furatok Max: 2-5 m3 reaktorok

Forgó levegőztetők Vogelbusch levegőztető Frings-féle önszívó levegőztető fékező lapok forgó levegő elosztó Kavitációs sapka levegő Előnyei: Nem igényel kompresszort, nincsenek eltömődő furatai, könnyen tisztítható A reaktor teljes térfogatában egyenletesen eloszlatja a levegőt. Jó hatásfokkal dolgozik: 30-35 % Forgó, üreges propeller perforált vagy hasított Késleltetett buborék eltávozás 100-200 ford/perc

Fermentációs termékek Mikrobiális biomassza Elsődleges metabolit termékek Másodlagos metabolit termékek Makromolekulák: enzimek poliszacharidok Rekombináns termékek

Fermentációs technológia Cél: megfelelő mennyiségű és minőségű élesztő biomassza előállítása Szakaszos technológia – léptéknövelés

Élesztő biomassza előállítás műveleti lépései Melasz és tápanyag előkészítés Oltóélesztő és színtenyészet készítés Üzemi fermentáció Biomassza kinyerés – – feldolgozási technológia sütőélesztő aktív szárított élesztő inaktív biomassza

Saccharomyces cerevisiae Fakultatív anaerob szervezet Anyagcserét szabályozó mechanizmusok Pasteur effektus molekuláris oxigén jelenlétében az erjesztés gátlódik Crabtree effektus a cukor felesleg még jó oxigén ellátás mellett is gátolja a légzési enzimeket Sejt morfológia Aerob körülmények között: C6H12O6 6CO2 + 6H2O + 2876 kJ

A kereskedelmi sütőélesztő kémiai összetétele Víz: 72 % (20 % külső, 52 % belső víz) Szerepe: oldószer kolloid szerkezet Ásványi anyagok: 5-10 % (sz.a. %-ban) P>K>Mg>Ca>Fe>Na nyomokban: Cu, Zn, Mn, Co Szervesanyagok: 90-95 % (sz.a. %-ban) szénhidrátok (20-50 %) glikogén glükán-mannán trehalóz fehérjék (30-40 %) emészthetőség (86%) nukleoproteidek lipoidok ( 1-2 %) valódi zsírok szterinek, karotinoidok (ergoszterin) Vitaminok vízoldható vitaminok: B vitamin család PAB Nikotinsav Pantoténsav Biotin Folsav zsíroldható vitaminok: A-prekurzor D-prekurzor E = tokoferol K = phyllochinon U = ubichinon ENZIMEK

Az élesztőgyártás alap- és segédanyagai Szénforrás: Melasz Nitrogénforrás: szervetlen nitrogén tápsók: ammónium-szulfát ammónium-hidroxid monoammónium-foszfát diammónium-foszfát Foszfortartalmú anyagok: mono-, diammónium-foszfát vagy foszforsav Ásványi anyag igény: a melasz fedezi Növekedést serkentő anyagok: biotin adagolás Víz: Levegő: Az élesztő sejtanyagának előállításához ~ 1 kg O2/ kg élesztő sz.a. szükséges - tisztítása

Melasz összetétele Víz – Cukor/szacharóz – nem cukoranyagok Száraz anyagtartalom: 80 % (50 % cukortartalom) Nem cukor anyagok szerves nem szerves (8-12%) Szerves anyagok: nitrogénmentesek: hemicellulózok pektinanyagok szerves savak raffinóz invertcukor nitrogéntartalmú: szabad aminosavak

Melasz előkészítés Előmelegítés Hígítás, savazás Hőkezelés Derítés 50 °C pH=5,0 1-2 perc 120 °C

Oltóélesztő előállítás Színtenyészet: Egysejt kultúra Laboratóriumi színtenyészet Kémcső 200 ml  2000 ml 2-3 nap 30°C Üzemi színtenyészet 200-400 liter buborékoszlop reaktor 1 – 2 m3 34 °C, 9 – 10 óra A fermentáció folyamatának ellenőrzése: cukorfogyás savfok biológiai tisztaság

Üzemi fermentáció Klasszikus Mautner féle technológia több egymást követő szaporítási lépésben Erjeszthető szénhidrát-koncentráció: Ha csökkentjük a fermentlé aktuális cukorkoncentrációját, akkor a szaporodást segítjük elő a szeszképződés rovására. Nagyüzemi megoldás: rátáplálásos technológia Klasszikus Mautner féle technológia hígcefrés, sugárcsöves – levegőztetéses eljárás Félfolytonos eljárás Szeszgyártással összekapcsolt sütőélesztő eá. Sűrűcefrés eljárás, forgó levegőztetőkkel

MAUTNER-féle technológia Üzemi színtenyészet (1. anyaélesztő) Üzemi szaporítási lépések: (2. anyaélesztő) 9 Blg° steril melasz + tápsók; 26-28°C, 15 m3, 50-100 m3/óra/m2, 3– 4 % alkohol, 9-10 óra  4 Blg° (3. anyaélesztő) csöves levegőztetők rátáplálásos technológia 100 m3, 1/3 melasz + tápsók; 28-30°C, 150-200 m3/óra/m2, (4. anyaélesztő) üzemi ágy készítése: steril melasz 15-20%-a 1,4 Blg°, beoltás a 3. anyaélesztő 1/3-ával, 250-300 m3/óra/m2, 12 óra Tárolás: sűrűtej formájában hűtés Eladó élesztő Tápanyag 10-05 %-a, 0,8 Blg°, beoltás a 4. anyaélesztő 1/5-vel, 300 m3/óra/m2, 12 óra Kitermelés: 100 kg melaszból (50 % cukor) 72-75 kg prés élesztő 8-9 Blg° 3 óra 5-6 Blg° 2,6-2,8 Blg° adagolás

Sűrűcefrés eljárások Technológiai fejlesztés előidézője intenzív levegőztetők Oxigén hasznosulás 20 -22 % Oltóélesztő mennyiségének növelése Melasz felhasználás növelése Szakaszos technológia – fermentor kapacitás növekedése Szaporítási ciklusok: 13-16 óra 3. generáció  4. generáció 5. generáció Kitermelés: 100 kg melasz  90-92 kg présélesztő

Feldolgozási technológia Biomassza kinyerés Fermentlé szeparálása, élesztőtej mosása, sűrítése, 20-22 % sz.a. Hűtés Tárolás Dob- Form. szűrés 35 % sz.a.

Szárított sütőélesztő előállítás Fermentáció CÉL: nagy trehalóz tartalmú élesztő biomassza élesztőtörzs enyhén alkoholos közeg: szénhidráttartalom növelése levegőztetés csökkentése Feldolgozási technika CÉL: aktív szárított élesztő

Aktív szárított sütőélesztő előállítása Koncentrálás: 35 % szárazanyagtartalom Extrudálás (adalékok: antioxidáns, felületaktív anyagok, stabilizálószerek) Dehidratálás: meleg levegő – fluidizációs szárítóberendezés Csomagolás

Ecet fajták Ecet: valamilyen etanol tartamú oldat fermentációja során nyert ecetsav tartalmú termék Fajtái: szeszecet borecet almaecet malátaecet savóecet zöldségecet mézecet

Ecetsav-baktériumok rendszertani besorolása Pseudomonodales Család: Pseudomonaceae Nemzetség: Acetobacter Gluconobacter (Acetomonas)

Ecetsav-baktériumok biokémiája Általános jellemzőik: szerves anyagok oxidálására képesek (etilalkohol ecetsavvá oxidálása), obligát aerob légzést folytatnak alacsony pH-án (2,5-3,0) is életképesek Gram-negatív jellegűek kicsi, rövid, olykor megnyúlt pálcák, egyesével esetleg láncokban faji tulajdonságaik labilisak, nagy mutációs hajlam Anyagcseréjük: szerves anyagok oxidálása a pentózkörben az Entner-Doudoroff úton a citromsav ciklusban glikolízis révén történő lebontás nem játszik szerepet Acetobacter: sejtet körülvevő csillózat - esetleg hiányozhat is acetátot, laktátot oxidálják Gluconobacter (Acetomonas): sarki csillózat - esetleg hiányozhat is acetátot, laktátot nem oxidálják nem rendelkeznek a citromsav-ciklus működtetéséhez szükséges enzimekkel

Az ecetsav-baktériumok élettani sajátságai Tápanyagigény: C forrás: alkoholok, monoszacharidok N forrás: ammóniumsók, aminosavak, peptidek Ásványi anyagok: P, Mg, K, Ca, Fe, Cu, Mn, S Vitaminok: pantoténsav, tiamin, p-amino-benzoesav, nikotinsav Bioszanyagok: élesztő autolizátum, kukoricalekvár, malátakivonat Alkoholtűrő képesség: 13 tf % Savtermelő képesség: 10-13 tf % Optimális szaporodási hőmérséklet: 25-32°C Hőpusztulás: 50-60°C Levegőigény: az ecetsav-baktériumok 1 g szárazanyagra számolt specifikus oxigénigénye: 7750 ml O2/óra

Acetobacter és Gluconobacter törzsek etanol oxidációja ecetsavvá CH3CH2OH Optimális oxidációhoz elegendő oxigén szükséges: az Acetobacter növekedéséhez: etanol > 0,02 % és ecetsav jelenléte is szükséges Az oxigén hiány a sejtek elhalásához vezet Összkoncentráció (g ecetsav/100g + tf % alkohol) Oxigénhiány Sejtpusztulás 5 % 2 min 34 % 12 % 10 – 20 sec

Az ecetgyártásnál alkalmazott tápközegek

Ipari eljárások – Nyugvó cefrés eljárások Orleánsi eljárás Pasteur eljárás 1 m2 alapterület, 30 cm magas Battériákba rendezhető Alapanyag: pasztőrözött bor Elérhető savtöménység: 10 % Hártyaképződés - Diffúziós anyagátadás Fermentációs ciklus idő 8 nap (10 l ecet) Termék: orleánsi borecet 4-5 % ecetsav tartalom, kellemes zamat

Mozgó cefrés eljárás – Frings-féle óriásképző 30-90 m3 gyűjtőtér levegő ecetelvétel forgácstér cefrevezeték elosztótér forgácstér Fajlagos levegő: 3-4 m3 Lefejtés: 0,03 tf % alkohol konc. Első ipari rögzített sejtes eljárás

Felületi, mozgó cefrés ecetgyártás műveleti lépései Denaturálás: 34 tf % alkohol 3,3 g/100 cm3 ecetsav Cefre készítés: 11,5 tf % alkohol 1,2 g/100 g ecetsav tápanyag: 1 g/l glükóz 0,5 g/l (NH4)2HPO4 0,5 g/l MgSO4 0,5 g/l MnSO4 nyomelem vitamin Fermentáció 0,03 tf % alkohol 11,5 tf % ecet

Szubmerz ecetgyártás – Frings acetátor Saválló acéltartály Levegőztető berendezés Levegőrotaméter Levegővezeték Habtörő Eltávozó levegő vezetéke Hűtővezeték Ellenőrző hőmérő Cefreszivattyú Fejtőszivattyú Alkográf vezérli az ecet lefejtését a cefre feladását