Krízisinterventio mentálhigiénés szempontból

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Új utak a földtudományban március 17. • • Január 20. Nyersanyag- és energiakincs – a fenntartható fejlődés felé • Március 17. Természeti veszélyforrások.
Advertisements

A képzett szakemberekért A HEFOP és programok szinergikus eredményei Budapest május 20.
A konfliktusok és kezelésük
Dr. Golopencza Pál szolgálatvezető főorvos
katasztrófa-veszélyeztetettsége Dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok
Dr. Göndöcs Zsigmond OMSZ Budapesti Mentőszervezete
Modellkísérleti program az alapszolgáltatások funkcionális összekapcsolására TÁMOP /1 Kedvezményezett: Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata.
KRÍZISKOMMUNIKÁCIÓ A GYAKORLATBAN
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
Az Országos Mentőszolgálat Mentésirányítási Rendszere (MIR) Professzionális Mobil Távközlési Nap Április 15. Dr. Göndöcs Zsigmond főigazgató.
Szociális munka az onkológiában
A TÁMOP /1 projekt működési modelljéről, a megvalósult fejlesztésekről Budapest, november 19.
Disszeminációs Konferencia „KEZEK” TÁMOP C-12/1/KONV
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
dr. Földy Ferenc Operatív Program Kft február 23.
Az utógondozás szerepe és fontossága az Igazságügyi Szolgálatnál Dr. Kunfalvi Zoltán, KIMISZ Főigazgató 3 szervezet metszéspontjában A szociális munka.
Reintegrációs tanácsadó munkakör
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt projekt Elítéltek többszakaszos,
HÁLÓZATSZERŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A KOMPLEX SEGÍTSÉGNYÚJTÁSBAN
Az áldozatsegítés szolgáltatásainak kiszélesítése – hétvégi ügyelet, speciális programok, különleges esetek kezelése.
Triage (Osztályozás) Gorove.
Könyvtárvezetési stratégiák, vezetési típusok
A válság definíciója, jellemzői lezajlása
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Fukusimai atomerőmű-baleset
Fejlesztési, stratégiai útmutató
Vényköteles gyógyszerek expediálásakor végzendő betegoktatás
TÁMOP fenntartás és további fejlesztések tervek november 17. Szeged Németh Antal Educatio Nonprofit Kft. felsőoktatási osztályvezető.
Szempont Alapítvány Foglalkozási rehabilitáció 2008 december 10.
A szülő szerepe Dr Sólyom Enikő Konszenzus tanácskozás a korai fejlesztés és neurohabilitáció kérdéseiről Május 4-5. Seregélyes.
TÖMEGES BALESET KÉSZÍTETTE:FEHÉR TAMÁS ORSZÁGOS MENTŐSZOLGÁLAT.
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
A kárhelyparancsnok feladatai
Helyszíni tevékenység és veszélyes kárhely (Esettanulmány)
Dr. Göndöcs Zsigmond Országos Mentőszolgálat
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
A KLIK szerepe a szakképzés irányításában
A Mediáció.
1 A krízislélektan oktatásának jelentősége a tűzoltóképzésben Szarvas, április 28. Tusori Szabolcs tű. hadnagy.
EMMT Konferencia Illyefalva 2006 szeptember 30. I. A mentálhiginés képzés szerepe a Lelkisegély Telefonszolgálat elindulásában Cselekvésre serkentő látásmód.
Országos Munkaerő-piaci Szolgáltató És Szakmai Támogató Hálózat.
Felelősen, egészségesen, biztonságosan
Alternatív munkaerő-piaci szolgáltatás
Elsősegély.
Tömeges krízishelyzetek a pszichológus szemével II.
Krízishelyzetek oldása mentálhigiéniás módszerekkel Moln á r József B. A. Z. Megyei Kórh á z és Egyetemi Oktatókórh á z Miskolc, 2013.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
HUSKROUA/1101/037 “Understand and Prevent Violence among Youth – “Uvia Youth”” HUSKROUA/1101/037 “Understand and Prevent Violence among Youth – “UviaYouth.
2003. május 21. ÜZLETMENETFOLYTONOSSÁG ÉS KATASZTRÓFA ELHÁRÍTÁS TERVEZÉSE Jakab Péter igazgató Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. Bankbiztonság.
11 Smart City Tagozat ülése BME EIT Neumann Tárgyaló, május óra 1111 Budapest, Egry J. u. 18. V1 ép. C213 Dr. Kovács Kálmán tagozati elnök.
A külterületi kármentesítést meghatározó feltételrendszer és a kivitelezés összehangolása, együttműködés az irányító szervekkel.
A projekt megvalósítását támogatja a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa „A legkisebb ellenállás” – bűnmegelőzés a szépkorúak körében BM –
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
TÁMOP-6.2.2/A-09/ Képzési díjak támogatása a Borsod-Abaúj- Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban Sürgősségi szakápoló képzés munkahelyi.
PÉNZÜGYI ELEMZÉS 1. előadás PhDr. Antalík Imre SJE GTK szeptember 21.
ünnepélyes bizonyítvány átadása
Csecsemő- és gyermekápoló képzés munkahelyi gyakorlat
TÁMOP A-11/ Humánerőforrás-fejlesztés képzési díj és ösztöndíj támogatás által a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató.
TÁMOP A-11/ Humánerőforrás-fejlesztés képzési díj és ösztöndíj támogatás által a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató.
TÁMOP A-11/ Humánerőforrás-fejlesztés képzési díj és ösztöndíj támogatás által a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató.
8. óra Az Erkölcsi értékelések és Döntések gyakorlata – a szabá-lyozó, a vezető felelőssége Ii.
TÁMOP A-11/ Humánerőforrás-fejlesztés képzési díj és ösztöndíj támogatás által a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató.
Tolna Megyei Önkormányzat Hunyadi Mátyás Középiskolája és Szakiskolája
TÁMOP-6.2.2/A-09/ Képzési díjak támogatása a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban Sajtótájékoztató.
Sugárterápiás szakasszisztens képzés
Ötletek mára és holnapra
TÁMOP-6.2.2/A-09/ Képzési díjak támogatása a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban Ünnepélyes bizonyítvány átadás.
RSZTOP „Közterületen élők számára természetbeni juttatás biztosítása” Megvalósítás a partneri együttműködés tekintetében a kiegészítő étkezés.
Előadás másolata:

Krízisinterventio mentálhigiénés szempontból Molnár József lelkész, lélekgyógyász-alternatív pszichológiai tanácsadó B.A.Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház MISKOLC 2014

I. Katasztrófahelyzet A katasztrófa (catastropha) görög eredetű szó, jelentése: fordulat, megsemmisülés, csapás, megrázó hirtelen esemény, az emberi élet, az anyagi javak, természeti értékek pusztulása

Napjainkban – főleg az ebben érdekelt nagy biztosítótársaságok adatai alapján – egy földrengést, vulkánkitörést, árvizet vagy bármilyen egyéb csapást akkor minősítenek katasztrófának, ha az áldozatok száma meghaladja a húszat, vagy a kár összege a hatmillió dollárt. Ha elfogadjuk ezt a ketegorizálást, akkor egy átlagos évtized alatt mintegy 1500 katasztrofális esemény történik (ez heti három katasztrófának felel meg), és ezek 95 százaléka természeti csapás. Miattuk egy évtized alatt ötvenmillió ember válik hajléktalanná.

II. Krízisinterventio I. Bevezető fázis Kapcsolatteremtés (megtalálni a klienst, klienseket, közös hang, megszólítás) A helyzet definiálása (mi is történt igazán) A bizalmas légkör kialakítása (hitelesség, segítőkészség, segítség elfogadtatása)

II. Munkafázis a kiváltó esemény, a megküzdési stratégiák és a támogató kapcsolatháló feltérképezése történik párbeszéd zajlik, a felmerülő megoldási alternatívák kidolgozása, a kliens aktivitásának növelése megoldás részleteinek megbeszélése, a döntések támogatása, a cselekvések kivitelezésének, módszereinek tisztázása

III. Befejező szakasz a segítségkérő leválik a segítőről (?) megtörténik a helyzet értékelése, a kedvező változások számbavétele a jövő újraértelmezése, illetve az esetleges további segítségnyújtásra vonatkozó információk átadása

III. A helyszínen Kárhely-parancsnok Felmérés-értékelés Sebesült- ( halott,fertőző beteg,sugárzó beteg )gyűjtőhely kialakítása A sérültek/betegek osztályozása Oda-és elvezető utak kijelölése Kommunikáció Adminisztráció

POTENCIÁLISAN INSTABIL T r i a g e KRITIKUS INSTABIL POTENCIÁLISAN INSTABIL STABIL

IV. Kiszűrni! Suicid hajlam, - állapot Ön-és közveszélyes személyek Pszichotikusok Depressziósok

Mi is hiányzik? Képzés Kapcsolattartás Továbbképzés Protokollok megírása, publikálása Gyakorlatok, szimulációk

Köszönöm a figyelmet!