Munka.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Energia, Munka, Teljesítmény Hatásfok
Advertisements

II. Fejezet A testek mozgása
Mozgások I Newton - törvényei
Összefoglalás Fizika 7. o.
MUNKA, ENERGIA.
Az anyagi pont dinamikája A merev testek mechanikája
Környezeti és Műszaki Áramlástan I. (Transzportfolyamatok I.)
A mozgások leírásával foglalkozik a mozgás okának keresése nélkül
Mozgások Emlékeztető Ha a mozgás egyenes vonalú egyenletes, akkor a  F = 0 v = állandó a = 0 A mozgó test megtartja mozgásállapotát,
Newton törvényei.
Az Euler-egyenlet és a Bernoulli-egyenlet
2. Előadás Az anyagi pont dinamikája
Pontrendszerek mechanikája
Mérnöki Fizika II előadás
1.feladat. Egy nyugalomban lévő m=3 kg tömegű, r=20 cm sugarú gömböt a súlypontjában (középpontjában) I=0,1 kgm/s impulzus éri t=0,1 ms idő alatt. Az.
TÖMEGPONT DINAMIKÁJA KÖRMOZGÁS NEWTON TÖRVÉNYEK ENERGIAVISZONYOK
1. Feladat Két gyerek ül egy 4,5m hosszú súlytalan mérleghinta két végén. Határozzuk meg azt az alátámasztási pontot, mely a hinta egyensúlyát biztosítja,
TÖMEGPONT DINAMIKÁJA KÖRMOZGÁS NEWTON TÖRVÉNYEK ENERGIAVISZONYOK
A PONTSZERŰ ÉS KITERJED TESTEK MOZGÁSA
Energia, energiaváltozások
Összefoglalás Dinamika.
I. Törvények.
A test mozgási energiája
Hőtan.
 : a forgásszög az x tengelytől pozitív forgásirányában felmért szög
Hogyan mozognak a testek? X_vekt Y_vekt Z_vekt Origó: vonatkoztatási test Helyvektor: r_vekt: r_x, r_y, r_z Nagysága: A test távolsága az origótól, 1m,
Paradoxon perdületre TÉTEL: Zárt rendszer perdülete állandó. A Fizikai Szemle júliusi számában jelent meg Radnai Gyula és Tichy Géza hasonló című.
A dinamika alapjai III. fejezet
Gondolkozzunk és számoljunk!
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
3.3 Forgatónyomaték.
Kör és forgó mozgás.
A perdület megjelenése mindennapjainkban
Erőtörvények Tóth Klaudia 9/b..
A tehetetlenségi nyomaték
Legfontosabb erő-fajták
A dinamika alapjai - Összefoglalás
A forgómozgás és a haladó mozgás dinamikája
Készítette: Kiss István
Merev test egyensúlyának vizsgálata
Pontszerű test – kiterjedt test
2. előadás.
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében
A mozgás egy E irányú egyenletesen gyorsuló mozgás és a B-re merőleges síkban lezajló ciklois mozgás szuperpoziciója. Ennek igazolására először a nagyobb.
A legismertebb erőfajták
Az energia.
Erőhatás, erő -Az erő fogalma-.
A tömeg (m) A tömeg fogalma A tömeg fogalma:
AZ ERŐ HATÁSÁRA AZ ERŐ HATÁSÁRA
Ütközések Ugyanazt a két testet többször ütköztetve megfigyelhető, hogy a következő összefüggés mindig teljesül: Például a 2-szer akkora tömegű test sebessége.
Energia, munka, teljesítmény
By: Nagy Tamás…. A rögzített tengely körül forgó merev testek forgásállapotát – dinamikai szempontból – a tehetetlenségi nyomaték és a szögsebesség szorzatával.
Forgatónyomaték.
A forgómozgás és a haladómozgás dinamikája
Munka, energia teljesítmény.
Összefoglaló kérdések. Milyen energiája van a repülő labdának? A kifeszített íjnak? Az elektromos villanytűzhelynek? A forró víznek?
Fizikai értelemben akkor történik munkavégzés, ha egy testre erő hat, és ennek következtében a test az erő irányába elmozdul. Pl.: egy testet függőleges.
A mértékegységet James Prescott Joule angol fizikus tiszteletére nevezték el. A joule a munka, a hőmennyiség és az energia – mint fizikai mennyiségek.
Ütközések Ugyanazt a két testet többször ütköztetve megfigyelhető, hogy a következő összefüggés mindig teljesül: Például a 2-szer akkora tömegű test sebességváltozásának.
Energia: Egy test vagy mező állapotváltoztató képességének mértéke. Egy testnek annyi energiája van, amennyi munkát képes végezni egy másik testen,
Munka, energia teljesítmény.
PERDÜLET NAGY NORBERT I₂.
A tehetetlenségi nyomaték
Munka Egyszerűbben: az erő (vektor!) és az elmozdulás (vektor!) skalárszorzata (matematika)
AZ ERŐ FAJTÁI.
Fizikai értelemben akkor történik munkavégzés, ha egy testre erő hat, és ennek következtében a test az erő irányába elmozdul. Pl.: egy testet függőleges.
A HOLD Átmérője 3476 km Távolsága a Földtől km
Hőtan.
Előadás másolata:

Munka

Konzervatív erő és testek Ha az erő egy testre hat, a munka számolásakor a test azon pontjának az elmozdulásával kell számolni, amire az erő hat.

Mekkora lehet a munka egy testre ható 5N nagyságú állandó erő esetében, ha közben a test egyenes pályán 2m-t tett meg? Egy 10kg tömegű test előbb 5m-t emelkedett, aztán 10m-t haladt vízszintesen, aztán 3m-t süllyedt. Mennyi munkát végzett a testre ható gravitációs erő a folyamat során? Hogyan változott a test helyzeti energiája? Mondjon példát konzervatív és nem konzervatív erőkre!

Az energia megmaradása Általában is: Egy test vagy rendszer energiája pontosan annyival nő vagy csökken, amennyi energiát a test vagy rendszer a környezetétől kap, vagy annak lead. Ez az energia megmaradás törvénye, ami kísérlettel igazolható alapvető fizikai törvényszerűség.

Forgás A rögzített tengely körül forgó test mozgási energiája ilyen alakban is felírható: A forgó testre ható erők munkája pedig a forgatónyomaték és a szögelfordulás szorzataként is megkapható. Ha a test nem rögzített tengely körül forog, akkor a tömegközépponton átmenő forgástengellyel lehet kiszámolni a mozgási energia forgási részét, az úgynevezett forgási energiát. Teljes mozgási energia: haladási és forgási energia

Milyen energiája lehet egy súlyzó alakú molekulának? (szabadsági fok)

kölcsönhatás energia mozgás rendezetlen rendezett mozgás haladó forgó szabad rendezetlen hő kölcsönhatás grav. elektrom. rugalmas nukleáris