H AZAI ÉS NEMZETKÖZI TESTVÉRISKOLAI KAPCSOLATOK KIALAKÍTÁSA TÁMOP 3.3.14. A-12/1 K ALANDOZÁS A B ÁTHORYAK ÉS A R ÁKÓCZIAK FÖLDJÉN N YÍRBÁTOR 2014. 05.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Híres épületek a Reformkorban
Advertisements

Királyhelmec városunk története
Mindenszentek temploma Pécs
Felsőregmec.
MÁTÉSZALKA, KOSSUTH UTCA
Készítette: Albert Krisztina
FELVIDÉKEN Határtalanul.
Múcsonyban található irodaépület Ft-ért eladó!
KÁRPÁTALJA-2 Munkács első fennmaradt írásos említése 1150: Muncas. A mai vár helyén az első, fából épült őrtornyot honfoglaló.
Nagyszalonta.
A pécsi barbakán.
„s gondold hozzá e bús regét” Felvidéki várak
Készítette: Sziráki Dániel, 7.c
Keleti végeken… arandria.multiply.com 2009 szeptember.
A MAGYAR BAROKK /50.
Kalotaszentkirály.
Készítette: Vér Krisztina SZIE-GTK-GM-BA Levelező képzés
Réde Készítette: Bárány Dorián gazdálkodás és menedzsment I. évfolyam I. csoport.
Szendrő nevezetességei
Milota.
Körösszegapáti Körösszegapáti.
Készítette: Buda Ármin Nebehaj Tamás Vigh Dániel.
AZ ÁKOSI TEMPLOM Dari Andrea.
KRUCSAY OLTÁR Nyírbátor.
Jáki Apátság, Ják ( ).
Dobó István Vármúzeum Eger
K ESZTHELY TURIZMUSA K ESZTHELY FÖLDRAJZA Balaton nyugati végén, a Keszthelyi-öböl partján, a Zala folyó torkolatától északra fekszik A környéken.
Pécs turizmusa.
Pécs városi turizmusa Andalits Alexandra.
Világ legrégebbi még lakott városa
Királyhelmec Iván Evelin Projekt.
2. Ismerkedés a Damjanich Múzeummal
Szabó Renáta–Újj Alexandra:
Visegrád. Amit a településről tudni kell: A rómaiak a Sibrik- dombon erődítményt építettek Árpád fejedelem testvérének szállásbirtoka lett 1009-ben említi.
Napkor A mi településünk.
Heves megye történelmi térképe az emlékhelyekkel
Nagyfüged.
Keleti végeken… arandria.multiply.com 2009 szeptember.
Kalandozás a Báthoryak és a Rákócziak földjén
Tettye.
A csarodai református templom Forrás: Wikipédia Képek: Ruzsa Miklós.
Történelmi vonatkozások
Ekecs-Okoč Ekecs (szlovákul Okoč) község Szlovákiában a Nagyszombati kerületben aDunaszerdahelyi járásban. Közigazgatási területe 63,43 km². A mai község 1976-ban.
HAJDÚDOROG RÉGÉSZETI LELETEK TANÚSÁGA SZERINT MÁR A RÉZKORBAN IS LAKOTT HELY VOLT. ERRE UTAL A VÁROS HATÁRÁBAN TALÁLT RÉZBALTA, AMI KR.E
Siklós városa a Dráva medencében, Tenkes-hegy lábánál, gyönyörű természeti környezetben fekszik. Történelmi belvárosa, hangulatos utcácskái ma is sajátos.
HAJDÚDOROG A leletek tanúsága szerint a bronzkortól kezdve lakott területen éltek szarmaták és avarok is. A hét történelmi hajdúváros egyike, a honfoglalás.
Ismerkedés Várgesztessel Készítette: Dienes Zoltán SZIE GTK GM levelező 1szemeszter.
Teleki bemutatása. Fekvése Somogy megyében, a Balatonföldvári kistérségben, a Balatontól délre 10 km-re található, a Külső-Somogyi dombságban. Kicsi,
KÜKÜLLŐVÁR (Cetatea de Balta, Kokelburg,) Foto: Csedő Attila
KAMOND.
A Novohrád-Nógrád Geopark értékei – oktatási segédanyag
Nagykároly Készítette:
Sárrétudvari.
Ismertesse Hunyadi János törökellenes harcait, főbb hadjáratait! Mutassa be Mátyás külpolitikáját, hadjáratait! Válaszában térjen ki az alábbiakra:  A.
Késmárk Ahogy mi látjuk. Története Területe már a késő kőkorban lakott volt, a várban a puhói kultúrához tartozó telep maradványait tárták fel. Helyén.
Már a kvád törzsek is bányásztak itt ércet a hegyekben, a honfoglalás után kis bányatelepe a zólyomi vár tartozéka volt. A várost a németek alapították.
A CÉH KIÁLLÍTÁSA NYÍRBÁTORBAN JÚLIUS 8 – AUGUSZTUS 7.
Veresegyház.
CÉLUNK Kinizsi Pál életeseményeihez kötődő magyar közösségek együttműködése Nagyvázsony: Kinizsi legkedvesebb lakhelye Székelyföld, Firtosváralja, Gidófalva:
románul Odorheiu Secuiesc,
Székelykeresztúr Fekvése:
Kinizsi pál 1431?-1494.
Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola, 7. évfolyam
Magyarország a kora újkorban
Gyergyószárhegy A gyergyószárhegyi Lázár-kastély az erdélyi reneszánsz építkezés egyik legszebb alkotása. Boltíves előszobájában 1532-ből származó gót.
HOLLÓKŐI VÁR.
RODOSTÓ (Tekirdag) Törökország.
Határtalanul program 2018 Felvidék.
Keleti végeken… 2009 szeptember arandria.multiply.com.
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Előadás másolata:

H AZAI ÉS NEMZETKÖZI TESTVÉRISKOLAI KAPCSOLATOK KIALAKÍTÁSA TÁMOP A-12/1 K ALANDOZÁS A B ÁTHORYAK ÉS A R ÁKÓCZIAK FÖLDJÉN N YÍRBÁTOR

N YÍRBÁTOR FEKVÉSE  A Szabolcs-Szatmár-Bereg megye délkeleti részén, a Debrecen–Nyíregyháza–Mátészalka háromszögben fekvő, lakosú kisváros a Nyírség déli részének központja.  Megközelíthető a 471-es úton; vonattal elérhető a Nyíregyháza–Nyírbátor– Mátészalka–Zajta- illetve a Debrecen– Nyírbátor–Mátészalka-vasútvonalon.

N YÍRBÁTOR TÖRTÉNETE  A települést először 1279-ben említik a források. Gutkeled nemzetség-beliek ( Báthoriak elődei) már ekkor birtokolták.  A XV. század második felében Báthory István – az 1479-es kenyérmezei csata hőse – emelteti Nyírbátor két középkori templomát.  1549-ben I. Ferdinánd és Izabella megbízottai itt kötöttek egyezményt Erdélynek a magyar királysághoz való visszacsatolásáról.  Az évi közigazgatási átszervezéskor elveszítette városi rangját, amit csak 1973-ban kapott vissza.

A VÁR TÖRTÉNETE  A nagy kiterjedésű birtok központjában, Bátorban, már a középkorban volt a Báthori családnak egy udvarháza, amelyet a XV. század második felében átalakítottak, bővítettek.  A várkastélyt palánk erősítette, melyet vizesárok is övezett.  II. Rákóczi Ferenc szabadságharcának bukása után 1711-ben a birtokot a kincstár lefoglalta, azonban Rákóczi Ferenc Bánffy Györgynek elzálogosította.  A 18. században az egykori konyhát az ebédlőtermet is magába foglaló épületből magtárt alakítottak ki, feltételezhető felső emeletét lebontották.  A használaton kívüli épület állapota az utóbbi évtizedekre meglehetősen leromlott. Rekonstrukciójára 2006-ban került sor.

A VÁR TÖRTÉNETE  Az épület kapott helyet a várkastély állandó kiállítása, a panoptikum, ahol a Báthori família tagjai elevenednek meg. A hihetetlenül aprólékosan kidolgozott figurák és a korhű környezet kombinációja egyedülálló reneszánsz hangulatot teremtenek.

R EFORMÁTUS TEMPLOM ÉS H ARANGTORONY  Először 1326-ban említi oklevél Nyírbátor templomát.  1433-ban említik azt a kápolnát, amelynek alapfalai a mai református templomtól északnyugatra kerültek elő a régészeti ásatásnak köszönhetően (1958).  1480-ban kezdte el építtetni a ma is álló templomot Báthory István erdélyi vajda.  1834-ben földrengés rongálta meg, de hamarosan helyreállították ben a templom nyugati végében neogótikus karzatot alakítottak ki.  között került sor a templom restaurálására. Évente júliusban rendezik meg a Nyírbátori Zenei Napok rendezvénysorozatát, amelynek során a hangversenyeket ebben a templomban tartják.

V ÁROSTÖRTÉNETI SÉTÁNY  Nyírbátor legújabb látványosságán végighaladva a város történetének további részleteivel ismerkedhetünk meg. A két történelmi templomot összekötő sétányon többek között tanúi lehetünk Vid és a sárkány csatájának.  A Várostörténeti sétány a mondák és tények elegyén kívül közösségi térként is funkcionál.

R ÓMAI KATOLIKUS MINORITA TEMPLOM  A minorita templom a kenyérmezei győztes csata után épült. Báthori István erdélyi vajda és Kinizsi Pál temesi ispán által vezérelt magyar sereg legyőzte az Erdélyben portyázó török sereget. Valószínű, hogy a csata zsákmányából épült a templom.  1587-ben súlyos csapás érte a templomot: feldúlták, felgyújtották a kolostorral együtt. A támadás után a templom romokban állt, csak az északi oldalon levő falak meredtek árván az ég felé. Ezután 130 évig nincs római katolikus temploma Nyírbátornak.  1717-ben, a török hódoltság megszűnése után Kelemen Didák kezdte meg a templom helyreállítását, melyben nagy segítségére volt gróf Károlyi Sándor.  október 4-én szentelték fel újra a templomot.  1834-ben földrengés, 1889-ben tűzvész okozott kárt és eközben pusztult el a torony sisakja és a három régi harang.  1890-ben a helyreállítás megtörtént, de a torony csak lapos fedést kapott és a harangok a templom mellé kerültek haranglábra.

2014. M ÁJUS 20. – N YÍRBÁTOR