Szent István Király.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Híres épületek a Reformkorban
Advertisements

KI VAGYOK ÉN? ÁRPÁD HÁZI SZEMÉLYEK.
Kárpátalja 3.nap Baróti Mária Szalai Dzsenifer Németh Nóra
Pozsony 1919-től használt csehszlovák, majd szlovák elnevezéssel Bratislava) hagyományos magyar koronázó város, jelenleg az 1993-ban létrejött Szlovák.
Erzsébet Amália Eugénia
Az Árpád-kor története
SEGÉDANYAG Szilas László: Kis magyar egyháztörténet. TKK Róma, 1982
A Bánk bán történelmi háttere
Világörökség 2012 A Várnegyed bemutatása. Az örökség olyan érték, amelyet a gyermekek a szüleiktől kapnak, s megőrzik azt saját gyermekeiknek.
Államalapítás.
II. József Róla Egyházügyi rendeletei Jobbágyrendelete Államszervezet.
Emese ÁRPÁD-HÁZI KIRÁLYOK.
Szerkezete és eredetének kérdései Készítette: Dabóczi Viktória
Árpád-kor Gyakorlás.
Árpád-házi királyaink
…nekünk és a szent koronának engedelmeskedni… (Oklevél 1256-ból)
A MAGYAR ÁLLAM LÉTREJÖTTE
Szent István ( ).
Írta: Balogh Dóra.  Születet: 1206.november 29. Pozsony  Szülei: II. András és Gertrúd  Testvére: Szent Erzsébet  Koronázása: Székesfehérvár 1235.szeptember.
Lengyel-magyar barátság
Magyar Anjou Legendárium
Bevezetés a magyar alkotmány- és jogtörténet tanulmányozásába
MAGYARORSZÁG VÁLSÁGA (XI. század).
KÉPTOVÁBBÍTÁS MANUÁLIS
ÁRPÁD-KORI TEMPLOMOK ZALÁBAN
I. A honfoglalás és a korai középkor műveltsége
I. A honfoglalás és a korai középkor műveltsége
Szeretnék bemutatni valakit:
Szent László- Könyves Kálmán uralkodása
KLAUZÁL GÁBOR ÉS KORA ARADI RENÁTA és PALÓCZ SÁNDOR SZEGVÁR-MÁRTÉLY ÁMK MÁRTÉLYI ÁLTALÁNOS ISKOLA.
Budapest nevezetességei!
Vencel német király Élt: február augusztus 16.
Szent István, Szent László
Bosco Szent János. Élete Szegény családban született 1815-ben. Kétéves volt csupán, mikor édesapja meghalt, így édesanyja, Margit, egyedül nevelte három.
Készítette: Bujdosó Villő
2014. augusztus 13. (szerda) Koronázási Szertartásjáték főpróbája Nemzeti Emlékhely.
A ráckevei Szent Imre Katolikus Általános Iskola diákjainak beszámolója a passaui zarándokútról 2014.
László király emlékhely, Somogyvár Fényképezte: Szedő Iván.
Árpád-házi Szent Erzsébet
Szent Anna.
A keresztény magyar állam megalapítása
Szent lászló király.
ÁRPÁD-KORI MŰVÉSZET október 18. PPKE 2012/őszi félév
Kovács András ( ) Pap, hitoktató Készítették: Médiamanók.
, Csanádi egyházmegye első püspöke.. Élete Atyja, Gerardo velencei patrícius volt és rokonságban állt a Centranigo családdal, amelyből Péter ( )
István király.
Magyarok letelepedése, hitvilága, kalandozások
Árpád-házi szentek.
II. József A kalapos király.
István király és a magyar keresztyén egyház kezdetei.
Magyarország a korai feudalizmus korában
Szent László és Könyves Kálmán uralkodása. László külpolitikája  László külpolitikája  Salamon határozza meg  Salamon szövetségese IV. Henrik  Ellenségével,
Klebelsberg Kunó Született: Magyarpécska, november 13. Elhunyt: Budapest,1932. október 12.
A szabolcsi honfoglalás-kori földvár A letelepedéstől az államalapításig.
Géza fejedelem és Szent István Az államalapítás Készítette: Nagy György Magyary Károly Általános Iskola és Zeneiskola, Kerecsend,
Szent István országa. A hatalom megszerzése  István harca a hatalomért  Géza kijelölt utódja  szakít a szenioratus intézményével  Primogenitura.
VIII. Henrik VIII. Henrik ( ). Élete:  1491-ben született Greenwich-ben.  VII.Henrik angol király fia.  Művelt uralkodó és teológus.  1509-től.
Géza fejedelem és István király államalapító tevékenysége
Kinizsi pál 1431?-1494.
AZ ÁLLAMALAPÍTÁS.
Zsidai Bernadett Várak.
Koronázási Szertartásjáték főpróbája
Magyarország a kora újkorban
KI VAGYOK ÉN? ÁRPÁD HÁZI SZEMÉLYEK.
Harcok az új rend megszilárdításáért
Előd (Ügyek) és Emese fia
Szent István örökében.
A küzdelmes XII. század.
Szent István király *969/970 +Esztergom, augusztus 15.
Emese ÁRPÁD-HÁZI KIRÁLYOK.
Előadás másolata:

Szent István Király

Szent István király I. (Szent) István király – születési nevén Vajk (Esztergom, 970–980 körül – 1038. augusztus 15.) magyar fejedelem, az első magyar Árpád-házi király. A keresztény magyar állam alapítója és az első magyar katolikus szent. A magyar és az európai történelem kiemelkedő jelentőségű uralkodója.

Ünnepe Magyarországon minden év augusztus 20-án állami ünnepként, mint István király szentté avatásának napját ünnepelik meg. Más országokban – mivel halála napján Nagyboldogasszony ünnepe van, ezért az azt követő napon, augusztus 16-án ünneplik. Mumifikálódott jobb keze a Szent Jobb magyar nemzeti és katolikus ereklye.

Pénzveretése A kora Árpád-kori Magyarország pénzverése a magyar pénztörténet legrégebbi fejezete. Habár pénzérmékkel már az államalapítást megelőzően is találkoztak a magyarok, a pénzverést az államalapítás részeként Szent István király indította meg. Az ekkor átvett dénárrendszer a fiatal magyar állam nyugati irányultságának egyértelmű jele.

Egyházpolitikája István Géza és Sarolt egyházpolitikájának folytatásaként püspökséget szervezett, falvaiban templomokat építtetett. A feltehetően istváni alapítású egyházmegyék a következők: az esztergomi, a veszprémi, a kalocsai, az egri, a győri, a pécsi, a váci, a csanádi, a bihari és az erdélyi. Koppány legyőzése után korábban tett fogadalmának megfelelően folytatta és befejezte a pannonhalmi bencés apátság építését.

Házassága Bár először Gizella vonakodott hozzámenni István királyhoz, de Adalbert igyekezett meggyőzni Gizellát, hogy fogadja el István király ajánlatát. István 996-ban vette feleségül Henrik bajor herceg leányát, a későbbi II. Szent Henrik német császár testvérét, Gizellát. Bajor hagyomány szerint az esküvő Scheyern bencés apátságban köttetett. A királyi párnak két fia született, Ottó és Imre és három lány. Csak Imre herceg élte meg a felnőttkort, de ő egy vadkanvadászat során fiatalon elhunyt.

Halála István 1038. augusztus 15-én halt meg, holttestét az általa emeltetett székesfehérvári bazilikában helyezték örök nyugalomra. Halálának helyét egyetlen forrás sem említi, azt csak találgatni lehet. A legenda szerint testét halála után Székesfehérvárra vitték le, ezért nyilván nem Székesfehérvárott halt meg. Ugyancsak a legenda szerint „palotájának” nagyjai ágyához gyűltek halálakor, ami valószínűsíti, hogy szokásos tartózkodási helyén halt meg. Esztergomra, vagy valamelyik nyári szállásra gondolhatunk. Betegsége, fájó lába esetleg utalhat az Esztergom környéki hévizekre. A Duna partján fekvő Esztergom lehetett ez a hely. Alátámaszthatja ezt, hogy II. Géza magyar király idején itt egy Szent Istvánnak szentelt keresztes ház és Szent Eleknek szentelt kápolna állt, ami királyi udvarházra utal.

Szent István Király