Németország II..

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Németország 8. osztály földrajz.
Advertisements

Franciaország – Nagy-Britannia
Szlovákia- a Kárpátok és az alföld eltérő gazdasága
A FÖLD TERMÉSZETI ERŐFORRÁSAI
A Föld energiagazdasága
A nemzetközi üzleti élet etikája
Az ipar.
Többség- Kisebbség Nyugat- Európában
.:: Bulgária ::..
Nyugat-Európa kapujában
Gazdasági körzetek Oroszországban
Francia Köztársaság République Française
Ausztria.
Lengyelország.
Hagyományos energiaforrások és az atomenergia
Törökország.
BElgium-NEderland-LUXemburg Benelux államok
Észak Korea Dél Korea 조선민주주의인민공화국 대한 민국.
Dél Ausztrália.
Írta: Kalauz Boglárka Lilla 7/a osztályos tanuló
Készítette: Farkas Dominik
Ausztrália ipara.
Ausztrália ipara.
Természeti viszonyok és gazdasági élet
Transznacionális és multinacionális vállalatok
BElgium-NEderland-LUXemburg Benelux államok
NÉMETORSZÁG Kiács Réka 8.A.
Ásvány és kőzettan Készítette: Svidró Sára
Németország.
Bulgária.
Németország Kozmer Mario 8.a.
Csehország.
Franciaország.
Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága
A gazdag és a szegény Itália
Baltikum.
Magyarország Magyarország Közép-Európában az Alpok és a Kárpátok által határolt Kárpát-medencében fekszik. Sok országgal határos:Ausztriával Szlovákiával.
Horvátország.
Ausztrália.
NÉMETORSZÁG Bundesrepublik Deutschland
Magyarország névanyag
KERESZTREJTVÉNY: Jelenleg 27 tagállama van, május 1-től hazánk is a tagországok közé tartozik - két szó – második szó 2. betű A „ Tenger.
Tartalom Államai Gazdasága Film(gazdaság) Ipar Energiagazdaság Megújuló energia USA iparvidékei Feldolgozóipar Kereskedelem Mezőgazdaság Közlekedés Közlekedés.
Az orosz piac lehetőségei február 1. Miskolc Dr. Szécsiné Bányai Ilona.
Amerika. Lakói Őslakosok: eszkimók, indiánok(Ázsiából) Bevándorlók(gyarmatosítók): - angolok, franciák(Angol-Amerika  USA, Kanada) - spanyolok, portugálok(Latin-Amerika.
Gazdasági ismeretek A gazdasági fejlettség mérőszámai.
ÖSSZEFOGLALÁS.
Hollandia, a vizek ura Készítették: Kovács Péter, Ferke Dominik, Gál Zsombor, Tőrös András (6.A)
AFRIKA Gazdasága Észak-Afrika Nyugat-Afrika Közép-Afrika Kelet-Afrika
Közép-Európa társadalom-földrajzi vonásai
Magyarország újjáépítése
Németország: közép-európai gazdasági óriás, politikai törpe (?)
Ausztrália Dél keresztje csillagkép Egyesült Királyság zászlaja
Németország erőforrásai
Németország.
Németország II..
Körzetei és az övezetes mezőgazdasága
Az európai nagyvárosok népesedés szerinti típusai
TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI HELYZETKÉP
Készítette: Koleszár Gábor
Németország: közép-európai gazdasági óriás, politikai törpe (?)
Topográfiai gyakorlatok Közép - Európa
Németország: közép-európai gazdasági óriás, politikai törpe (?)
Készítette: Koleszár Gábor
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia
LATIN-AMERIKA GAZDASÁGA
30. ANGOL-AMERIKA GAZDASÁGA.
Németország: közép-európai gazdasági óriás, politikai törpe (?)
Energiaforrásaink.
Ausztrália ipara A társadalmi termék közel 70%-át a szolgáltatások biztosítják, ebben dolgozik a lakosság 72%-a.
Előadás másolata:

Németország II.

Népesség L: 80,2 millió fő (2011) Összetétel: német 91.5%, török 2.4%, egyéb  6.1% (főleg görögök, olaszok, lengyelek, oroszok, szerbek, horvátok spanyolok) + dán, fríz Természetes szaporodás – (-1,8 ezrelék) Egykori NDK lakosság 1/5-e (termelés 8%-a) Nagy különbségek lassan tűnnek el - életszínvonal, versenyképesség…

Népsűrűség 236 fő/km² Egyenlőtlen eloszlás A legiparosodottabb területek + Kikötők

Bevándorlás Körülbelül 7,3 millió külföldi állampolgár – vendégmunkások és családjaik (kétharmada több mint 8 éve él az országban, 20%-uk Németországban született) Jelentős török (1,9 millió), olasz (0,6 millió), szerb (0,6 millió), görög (0,4 millió), lengyel (0,3 millió), és horvát (0,2 millió) kisebbség jött létre. Növekszik a harmadik világból betelepülők száma (indiaiak, kínaiak, afrikai feketék) Nagyszámú német nemzetiségű bevándorló jött 1980–1999 között az országba a volt Szovjetunió területéről (1,7 millió), Lengyelországból (0,7 millió), és Romániából (0,3 millió)

Gazdaság EU termelés közel 1/3-a Nemzetközi kereskedelemben USA után II. Kiemelt iparágak: gépgyártás, vegyipar, elektrotechnika-elektronika. Az ipari termelés és a kivitel értékének csaknem 2/5-e gépipari termék. Az USA-val és Japánnal együtt a legnagyobb gépexportáló. Tőkefelhalmozás, tőkekivitel (1991 óta Magyarország legfontosabb külgazdasági partnere)

GDP növekedési ráta: 2.2% (2006) GDP szektorok alapján: mezőgazdaság: 1 %  ipar: 29 %  szolgáltatások: 70% Munkaerő, szektorok szerint: mezőgazdaság 3 %, ipar 33 %, szolgáltatások 64 %

Erőforrások

Energiahordozók: 1. Feketeszén Ruhr-vidék (magas fűtőértékű), Saar-vidék 2. Barnaszén Halle-Lipcse, Köln 3. Kőolaj, földgáz – import Kevés a holland határnál a Germán-alföldön    A hazai igényeknek csak kis részét fedezi Európai, közel-keleti és orosz import Atomenergia – leépítik Érchegység uránérc Vízenergia – Duna és mellékfolyói (Alpok) Alternatív – szél, nap…!!!

Szénfélékben gazdag az ország Szénfélékben gazdag az ország. (egyeduralkodó volt az energia előállításában). Bányászata vesztett jelentőségéből. Ma már szükségleteinek számottevő részét behozatalból fedezi. A többnyire külszíni fejtéssel bányászható barnakőszén termelésében ma is Németországé a vezető szerep. Alacsony fűtőértéke és magas nedvességtartalma miatt azonban nagyobb távolságra nem gazdaságos szállítani. Így a helyi erőművek és vegyi üzemek hasznosítják.

Az országban az elektromos áram közel 2/3-át a hőerőművek szolgáltatják. Az atomerőművek főleg az energiahordozókban szegény területen épültek. A vízenergia-felhasználás kisebb jelentőségű. A fontosabb vízerőművek az Alpokból érkező folyókon létesültek. Németország világviszonylatban élen jár a szélenergia hasznosításában. Szélerőműveinek többsége az Északi-tenger partvidékén található.

Ásványkincsek Fe – Fekete-erdő - Németországban a vasércbányászat gyakorlatilag megszűnt. A kohóművek ellátására évente 45-50 millió tonna érc behozatala szükséges (venezuelai, francia, afrikai). Kősó, Kálisó – Harz, Türingiai-erdő A német ipar méretei és a hosszú ideje tartó kitermelés miatt Németország a legtöbb ásványkincsből behozatalra szorul.

A kőszén felhasználásának lehetőségei

Ruhr vidék a kontinens legnagyobb nehézipari tömörülése a nyersanyagtermelés felét adja XVIII.-XIX. században Szénre települt sokközpontú agglomeráció kb. 5 millió fő Telepítő tényezők: - Rajna palahegység (már kimerült) Fe érce - Rajna, Ruhr vízi út (ma ezen jön brazil, svéd, afrikai Fe) - Ipari víz

Válság: A régi feketekőszén-bányák kimerültek, újak megnyitása igen költséges. Az ötvözetek és műanyagok elterjedésével az acél iránti kereslet megcsappant bel-, és külföldön is Munkahelyek szűntek meg, az emberek elvándoroltak A hanyatlás megállítása: Anyagi támogatás az Európai Uniótól Kutatásokkal, fejlesztésekkel támogatott iparágak, ipari kutatóintézetek települtek A munkásokat átképezték Környezetvédelmi iparágakat honosítottak meg.  Eredmény: Új munkahelyek teremtődtek, csökkent az elvándorlás és a munkanélküliek aránya

Napjainkban a Ruhr-vidéken jelentős iparág a vegyipar és a gépgyártás. A közeli, külszíni fejtéssel nyerhető barnakőszenet használják (Köln) Az egykori szénvegyészet helyét a kőolajat feldolgozó üzemek és gyógyszergyárak vették át A gépiparban a nyersanyagigényes nehézgép-gyártás csökkent. (vertikális üzemek: acélművek, meleg- és hideghengerművek, csőgyárak, gépgyárak.) A mikroelektronikai, a számítástechnikai és a háztartási elektronikai ágazatok kerültek előtérbe.

No. Feketeszén 4/5-e, Fe koh. és vegyipar ½-e Duisburg – Európa I. belvízi kikötője, Kohászat, vegyipar Dortmund – kohászati kp. (Fe, színesfém, Al) Bochum – Opel, elektronika Essen – kulturális kp. is - Baedeker „Királyok és kormányok tévedhetnek, de Baedeker úr soha!„ 1801. november 3-án született Karl Baedeker, az útikönyv műfajának létrehozója.

Ipar Keletkezésüket tekintve a német nehézipari körzetek 3 csoportba oszthatók: 1. A feketekőszénre - Ruhr-vidék, Saar-vidék 2. Vasércbányákra épült a Nyugat-Harz (Salzgitter) kohászata. 3. A kedvező közlekedés földrajzi helyzet - Lübeck, Bréma és az Odera mentén épült Eisenhüttenstadt (Solingen – minőségi acélgyártás, speciális ötvözetek Kölntől É-ra)

Színes és könnyűfémkohászat A termelés mennyiségét tekintve alig több mint 1/20-da az acéltermelésnek, de a kohászati értéktermelés 1/3-t adja. Cu - Németország a Föld 4. rézkohászati hatalma A Rajna-Ruhr-vidék mentén (Dortmund, Duisburg) és Hamburg, Lübeck import rezet dolgoznak fel. Ólom és cinkkohászat helyi és import érc Alumínium kohászat kizárólag importból

Gépipar Nehézgépipar kizárólag a Ruhr-vidék központjaiban (hadigépek, kohászati és erőművi berendezések, gépsorok, vasúti kocsik és berendezések). A mozdonygyártás a vasúti csomópontokban (München, Stuttgart, Berlin, Drezda) Szerszámgépgyártásban Németország az első a világon, központjai a Ruhr-vidék nagyvárosai Hajógyártása 4. a világon Bréma (Bremerhaven, Wilhelmshaven), Lübeck, Hamburg, Kiel, Rostock Nyersanyaggal a helyi kohászat, és a csatornákon keresztül a Ruhr-vidék látja el. Kikötői iparágak!

Autógyártás A világon a 3. helyen áll, teherautó és buszgyártásával a 7. Japán után a 2. legnagyobb exportáló, autóinak több mint fele külföldön talál vevőre. 6 nagy monopóliuma van: - VW-Audi – Wolfsburg (évi 2 millió autó 1938-tól), - GM-Opel- (Rüsselsheim Mainz mellett) - Daimler-Chrysler- Stuttgart (1885 Benz - az első benzinmotoros gépkocsi és 1901 az első Mercedes. Ma Porshe is) - Ford – Köln - MAN - BMW- München A keleti országrészben a Wartburg (Eisenach ma Opel) és Trabant gyártását beszüntették. Japán után a második legnagyobb motorkerékpár gyártó. DKW- Ingolstadtban, BMW- Münchenben, NSU- Augsburgban

Repülőgép és rakéta - Stuttgart és München (Messerschmitt) Szorosan összefonódik az elektrotechnikával és elektronikával. Elektrotechnika: Berlin mellett modern üzemeket építettek: Hamburg, Bréma, Aachen, Bochum, Stuttgart, München (decentralizáció) Két vállalat emelkedik ki a Siemens (München)és a Bosch (Stuttgart).

München Ipari, kereskedelmi, pénzügyi kp. Oktoberfest

Vegyipar A világ legnagyobb vegyipari exportőre Vegyipar A világ legnagyobb vegyipari exportőre. Nagyhírű cégei(környezetkímélő technológiák) 1. BASF – Mannheim - Ludwigshafen „ikerváros”+ kőolajvegyészet 2. Bayer művek – Leverkusen Köln mellett

Az ágazat legsokoldalúbb központja Frankfurt Az ágazat legsokoldalúbb központja Frankfurt. (Hoechst) Frankfurt am Main – óriási pénzügyi, kereskedelmi kp., repülőtér

A helyi barnakőszénre és kősóra települtek Lipcse (vásárváros), Halle, Magdeburg vegyi üzemei. Említést érdemel Berlin és Köln vegyészete. Szent Tamás templom

Berlin Főváros . Kormányhivatalok, Reichstag Humboldt Egyetem elektronika, szolgáltatás Sony-center Daimler-center

Köln Vegyipar mellett autógyártás (Ford) Élelmiszeripar (Stollwerk) + kölnivíz A II.vh-ban 90%-a elpusztult Köln Dóm

Egyéb fontos város, iparág Bonn – NSZK fővárosa, kisváros Mainz – Gutenberg nyomda, autógy. Heidelberg – Egyetemváros Hannover - kereskedelem, közlekedés – EXPO Jena – Zeiss művek, üveggy., gyógyszergy. Drezda – elekrtonika, G, Zwinger képtár Chemnitz – textilipar, G Meissen - üvegipar