A környezet- és természetvédelem alapjai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Globalizáció Globalizáció:
Advertisements

Kiutak a válságból?. Kiút feltételei • Rendszerszemlélet • Szociális igazságosság • Környezet eltartóképesség szerinti használata • Paradigmaváltás •
ÖKO-Pack Nonprofit Kft.
A környezetszennyezés forrásai
FENNTARTHATÓ(?) FEJLŐDÉS
Energia a középpontban
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
ENVIROMENTAL MANAGEMENT KÖRNYEZETKEZELÉS (KÖRNYEZETIMENEDZSMENT)  Felelős vállalati magatartás  Ökoaudit  Önszabályozás =környezeti szempontú önkéntes.
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
A gazdasági fejlettség mutatói
FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS és A FÖLD ELTARTÓKÉPESSÉGE
Globális problémák Kialakulásuk okai:
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
Fenntartható fejlődés
A fenntartható fejlődés alapelemei, globális célkitűzései
FENNTARTHATÓ ÉPÍTÉSZET
HEFOP Minőségirányítás 5. hét: a környezetközpontú irányítási rendszer kialakulása.
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÉRDŐJELEI A TÁRSADALOM, A GAZDASÁG ÉS AZ ÖKOLÓGIA ÖSSZEFÜGGÉSE A GLOBÁLIS WILÁGBAN.
Dr. Bulla Miklós (szerk.)
Környezetállapot-Értékelés Program A PROGRAM JÖVŐ„KÉP”E KvVM – MTA TAKI – Széchenyi István Egyetem Bulla Miklós.
A környezetvédelem története és alapfogalmai
Természeti erőforrások védelme
“Ha az ember eltűnik, lesz-e reménye a gorillának? Ha a gorilla eltűnik, lesz-e reménye az embernek?”
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
Alternatív energiaforrások
AZ ÁTALAKULÓ ÉLELMISZER-GAZDASÁG FŐBB TERÜLETI, TÁRSADALMI, KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI Prof. Dr. Villányi László Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi.
Az EU többéves pénzügyi kerete
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
MTA Regionális Kutatások Központja A környezet- és természetvédelem regionális kihívásai Magyarországon Fodor István MTA Regionális Kutatások Központja.
Bevezető információk Terv volt egy könyv, de … Így kissé rövidített változatban az interneten: geo.u-szeged.hu/~rjanos/ Jegy: írásban – rövid kifejtős.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Dr. Ősz János Fenntartható fejlődés és energetika.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
Az erőművek környezetvédelmi kérdései és élettani hatásai
Környezetjogi alapelvek
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
A jövő válsága a vízhiány Készítette: Lőrincz Bea – 10.A.
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
A fenntartható fejlődés
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
Ember és környezetének viszonya
Nagy Sára Környezettudomány Előzmények Globális Légkörkutatási Program (GARP), évi ENSZ-konferencia WMO (CO2 hatása a klímaváltozásra)
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Globalizáció és környezeti problémák
A fenntarthatóság szempontrendszere és a jövő iskolája Varga Attila, Országos Neveléstudományi Konferencia Budapest,2011. november 3.
Ipari ökológia 3 Dr. Bezegh András. Ipari ökológia őszi f.é. BME … a probléma … Hulladék képződés Profit Víz felhasználás Energia.
KÖRNYEZETVÉDELEM.
Bevezetés a természet- és környezetvédelembe dr. Munkácsy Béla adjunktus Környezet- és Tájföldrajzi Tanszék I. emelet 419.
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése,
1111 Budapest, Műegyetem rkp Tel: (361) Fax: (361) M ÉRNÖKÖKOLÓGIA Előadó: Dr. Szilágyi Ferenc.
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
Talajok konkrét természetvédelme
Vállalati fenntarthatóság
Fenntartható Fejlődés
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Energiaforrásaink.
BME VBK tájékoztató 1.
Előadás másolata:

A környezet- és természetvédelem alapjai Készítette: Kincses László

A környezet védelme A környezetvédelem ideológia, filozófia és mozgalom is. Lényege, hogy az emberiség felelősséget visel és persze függ is az őt körülvevő környezettől és azt a mozgalmat is, mely a különböző természeti és épített környezeti értékek megőrzéséért, annak élhetően és használhatóan tartásáért küzd. A környezetvédelem fontosnak tartja, hogy az emberi termelési, fogyasztási rendszer fenntartható legyen illetve azzá váljon, emellett egyéb politikai követeléseket is meghatároz. A környezetvédelem mint társadalmi mozgalom igyekszik értékei mentén befolyásolni a közpolitikai döntéshozatalt és az ezzel kapcsolatos politikai vitákat. Erre legfőbb eszközei a társadalmi aktivizmus, a lobbizás vagy éppen a környezettudatos oktatás.

A környezetvédelemhez kapcsolódó tudományok – az ökológia*; – a geográfia, földtudomány; – a kémia, biológia, orvostudományok; – a fizika, műszaki tudományok; – a matematika, informatika; – az agrártudományok; – a közgazdaságtan, jogtudomány; – a társadalomtudományok (pl. politikatudomány, szociológia) és – a pedagógia. * Az ökológia az élettereket, az élőlények és a környezet kapcsolatait vizsgálja.

Pusztán védelem? A környezetvédelem nem lehet csak védekező jellegű, hanem a tervszerű környezetfejlesztést is magába foglalja. Az intézkedések összefüggő rendsze-rébe olyan kulcsfontosságú elemek tartoznak, mint: a károkat megelőző védelem; az okozott károk megszüntetése; az emberi környezet fejlesztése és a természeti erőforrásokkal való ésszerű gazdálkodás. A jelenleg érvényben levő Környezetvédelmi törvény az 1995. évi LIII. Törvény, amely kimondja, hogy a környezetvédelem „olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése, a kialakult károk mérséklése vagy megszüntetése, a károsító tevékenységet megelőző állapot helyreállítása”.

A fenntartható fejlődés Az ENSZ Közgyűlése 1984-ben határozatot hozott, hogy alakuljon meg a Környezet és Fejlődés Világbizottsága független szakértőkből. A bizottság 1984 októberében tartotta alakuló ülését Genfben. Számos plenáris ülést követően a záró ülésre Tokióban került sor 1987 februárjában. A jelentés fő üzenetét a fenntartható fejlődés koncepciójának felszínre hozatala és központba való állítása jelentette. Minden cselekvést a fenntarthatóság elvei szerint javasoltak újraértékelni. A fenntarthatóságról a következő definíciót fogadták el: „A fenntartható fejlődés olyan fejlődés, amely kielégíti a jelen generáció szükségleteit anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő generáció esélyeit arra, hogy ők is kielégíthessék szükségleteiket.” A fenntarthatófejlődés-elv lényeges elemei a következők: – az alapvető szükségletek kielégítésének elsődlegességet kell biztosítani; – korlátozások szükségessége, amelyeket a technológiai fejlettség és a társadalom hoz létre, hogy képesek legyünk mind a jelen, mind a jövő nemzedékek igényeinek kielégítésére.

Globális környezeti problémák A globalizáció szót a környezetvédők alkották meg, de „elegánsan lenyúlta” az a politikai-gazdasági elit, amelyik a leginkább felelős a környezeti problémá-kért. Hasonló veszély fenyegeti a „fenntartható fejlődés” kifejezést is. A legégetőbb gondok napjainkban: a növekvő energiaigény; a népesedési problémák és következményeik; a légköri problémák; a talajproblémák; a természeti erőforrások korlátozottsága; a vízproblémák; a környezeti problémák, a környezetszennyezés felismerése; az erdőirtások és következményeik és a hulladékkezelés. A termelés és a fogyasztás esztelen fokozása egyre gyorsuló mókuskerékbe tereli a fogyasztói társadalmak polgárait. A keletkező problémák felmérése, áttekintése meghaladja az átlagember szellemi képességeit, mégis politikai döntések sorozatára és személetváltozásra van szükség.

A reklámok szerepe Óvatos becslések szerint is egy-egy termék árának 5-10%-át teszik ki a reklámköltségek. Ha még hozzávesszük, hogy az ugyancsak reklámcélokat szolgáló, gyakran az ár felét is kitevő csomagolást is a fogyasztó fizeti, könnyen rájöhetünk a dolog tarthatatlanságára. A piac önszabályzó szerepe ebben a témakörben is a dajkamese kategóriába tartozik. (A ‘70-es éa a ‘80-as években még hivatkoztak az erre a nem létező szerepre.) Erős állami beavatkozásra lenne szükség, ehhez azonban környezettudatos döntéshozók kellenének. A legtöbb megvásárolt termék árának legalább a felét tehát arra költjük, hogy győzködjenek bennünket arról, hogy a közel azonos minőségű és árú termékek közül épp azt emeljük le a polcról. Az általunk fizetett reklámköltségeknek „köszönhetően” kapjuk lépten-nyomon a reklámokat, nézhetjük a televízióban naphosszat az idióta reklámfilmeket. Mindezeket csak azért, hogy ne a konkurencia árucikkét vásároljuk meg. Persze a konkurencia is reklámoz. Emiatt a népességszám növekedése mellett a fogyasztói igények növekedése is fokozza a problémát, a döntéshozók pedig eközben úgy tesznek, mintha minden a legnagyobb rendben lenne.

A népességrobbanás Jól látható, hogy a nagyarányú növekedés kezdete a második világháború utánra tehető. Fokozza a problémákat, hogy ettől kezdve jelentek meg a le nem bomló hulladékok is a világban, tehát a jelenlegi hulladék teljes mennyisége alig több mint ötven év alatt halmozódott fel a világban. A nagyfokú népességrobbanás hívta fel a felelősen gondolkodó tudóstársadalom és a politika figyelmét a világ élelmezési gondjainak súlyosságára és a Föld eltartóképességének a kérdésére.

Az energiaéhség fokozódása A népességrobbanással és a fogyasztói igények drasztikus növekedésével együtt nőtt az emberiség energiaszükséglete. A tudomány azonban nem képes nagy léptékben környezetbarát energia előállítására. A nagy hangon hirdetett környezetbarát energia legföljebb csak kevésbé környezetszennyező, mint a fosszilis vagy a radioaktív anyagokból előállított. Az energiatermelés új módjainak kutatása mellett tehát nagy szükség van az energiafogyasztás csökkentésére illetve a megtermelt energia hatékony felhasználására.

Az energetikai létesítmények hatása a tájra Minden energetikai létesítmény domináns eleme a tájnak, annak átalakulásához meghatározó módon hozzájárul. Szerte a világban – különösen a fejlett országokban – számtalan, természetes tájba nem illő létesítmény, ún. tájidegen elem található, amely közvetlenül vagy közvetve az energiatermelő iparral kapcsolatos. A szénfelhasználású hőerőművek „melléktermékei” a salakhegyek és a zagyterek, a szénbányászat következményeként pedig bányagödrök és meddőhányók ezrei maradnak hátra a tájban. Bármerre visz utunk Európában, mindenfelé nagyfeszültségű távvezetékek tartóoszlopaival és hálózatával találkozunk, amelyek jelentős tájátalakító tényezők. A transzformátorállomások és a szélerőművek szintén a táj kevésbé esztétikus részei.

A veszélyek mértéke A veszély valódi mértékét növeli, hogy a környezet szennyeződésének káros hatásai jelenleg még nincsenek kellő alapossággal feltárva; tanulmányozásuk módszertana sok vonatkozásban kidolgozatlan; a bioszféra degradációjának káros következményei nehezen érzékelhetők és prognosztizálhatók, ezért a figyelem nem mindig összpontosul a tényleges megelőzésre. Növeli a problémát, hogy az energiapazarlásból meggazdagodott vállalatok az általuk támogatott kutatásokkal igyekszik kicsinyíteni a valós veszélyeket. A környezetvédelem tehát olyan megelőző jellegű társadalmi tevékenység, amelynek célja a természeti környezet (alapkőzet és talaj, víz, levegő, élővilág) és művi alkotások (pl. műemlékek) megóvása mindazon hatásoktól, amelyeket az emberiség igényeinek kielégítése céljából veszélyeztetik vagy visszafordíthatatlanul károsítják.

Vége