Készítette: Szepessyné Judik Dorottya.   Az első próbálkozások a 16. században indultak meg.  Cardanus (1501–1576) olasz filozófus és fizikus szakított.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nagybajomi Általános Művelődési Központ tagiskolája
Advertisements

Neumann János Készítette: Bánfa Ticián.
Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
Készítette: Raczkó Viktória
A tanári munka értékelése
Pedagógiai eszközök és módszerek a században
Kereskedelmi gazdálkodás elemzése
J. J. Rousseau: Az igazságosság az emberi tudatban gyökerező érzés, amely minden cselekvést irányít. John Stuart Mill: Az igazságosság az egyének azon.
Mintacím szerkesztése Mintaszöveg szerkesztése –Második szint Harmadik szint –Negyedik szint »Ötödik szint 1 ENERGETIKAI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM „ESZI”
A KÖZÉPKORI NEVELÉS.
ENSZ Egyezmény a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Diszkriminációk a társadalomban és jogi kezelésük.
A kétnyelvűség kialakulása és fejlődése
A felvilágosult abszolutizmus
A gyakorlatvezető mentor
A jelnyelvi fejlődés kezdeti szakaszai siket és halló gyerekeknél
A tanulók tanulási stílusa és az oktatási módszerek közötti kapcsolat
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
MENEKÜLTEK INTEGRÁCIÓJA A MAI MAGYAR TÁRSADALOMBA ÁPRILIS 15. Készítette: Majer Zsuzsanna Konzulens: Kóbor Krisztina.
Országos Közoktatási Intézet Tantárgyi obszervációs vizsgálatok
professional coach, motivációs előadó
I. Előadás Az anyanyelvi nevelés alapjai, célja, területei és elvei
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
Hallássérültek Rehabilitációjáért Küzdők Egyesülete – 2008, az első öt év
MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET.
A felvilágosodás nevelésügye Európában
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
1434. Keszince v. Csezmicze – Medvevár
DR. habil, Dr. Dr. VASS CSABA
ban született a francia Le Haye-ben - jezsuita és katonaiskolában tanult - sokat utazott, pl. Magyarországon is - Ulm-ban misztikus álmot látott:
A fogyatékos emberek szükségletei a támogatott lakhatási formákban Siketvak személyek szükségletei F ogyatékos E mberek Sz ervezeteinek T anácsa – Királyhidi.
Széchenyi István Általános Iskola Készítette: Szarka Zsuzsi
vizuális kommunikáció
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
A „diszes” problémák korai jelei
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
A MAGYAROK ÉS A NYELVTANULÁS Készítette: Beta Viktória ÁVF Közszolgálati Alapszak XXX. Jubileumi Országos Tudományos Diákköri Konferencia Társadalomtudományi.
Az iskolai dokumentumok elérhetősége
Charles Augustin de Coulomb
Készítette:Kökényesi Márk.   Életének kezdete  Filozófiája  A tudományok felosztása  Etika és utópia  Képek Tartalomjegyzék.
Az anyanyelvtanítás alapozásától a tudatos nyelvhasználatig
Buczkóné Pásztor Melinda Megyei Pedagógiai Szakszolgálat
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Gyógypedagógiai munkája  váci intézet /Váci Siketnéma Intézet/ tanára  Tanítványai a „kezdő magyar siketnémák”  1808-tól igazgatója  Simon.
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
Kommunikáció siketekkel a könyvtárban
Nemzeti, etnikai, kisebbségi helyzet az OMM-ban
Készítette: Ivic Zsófia 10.d
Czene Alexandra 9.b.
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
A NDRÉ M ARIE A MPÉRE Balogh Beatrix 10.b. É LETE : 1775-ben született Lyontól alig 10 km-re fekvő kis faluban Apja: -jómódú kereskedő volt -jártas volt.
Készítette: Nagy Fruzsina,Czinege Ágnes,Habuczki Milán
DIGITÁLIS KULTÚRA ÉS MÉDIAOKTATÁS – Amit a TÁMOP kutatási eredményei üzennek Készítette: Jakab György Budapest december 6.
Micheal Foucault.
Alma, barack, citrom; avagy amikor a növény nem (csak) növény Növényneveink jelentésfejlődése Kozma Judit Eötvös József Collegium, Budapest IX. Bolyai.
Faj, Nemzet, Etnikai csoport, Kisebbségek Tantárgyfelelős: Dr
Módszerek 5/5.
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
Jegyzetkészítés 5/17.
A két- és többnyelvűségről Vélemények és gondolatok.
Hallatlan Alapítvány Összefoglaló az Alapítvány tevékenységéről és kiadványairól Országos Idegennyelvű Könyvtár Budapest, november 26. Könyvtár,
„A betűk csendje” Könyvek, könyvtárak a hallássérültek világában dr. Tapolczai Gergely ügyvezető igazgató Budapest, november 26.
1 Felelősségvállaló szereplő avagy mit tehet a könyvtár a fogyatékosok érdekében.
Erre használom az internetet
Szeretnéd, hogy gyermeked szívesen és gátlások nélkül beszéljen majd angolul? Szeretnéd, ha minél korábban, Te magad vezethetnéd be játékosan az angol.
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
Langerné dr. Buchwald Judit Pannon Egyetem Neveléstudományi Intézet
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
A fogyatékosság és a gyógypedagógia történeti aspektusai
BraiLab beszélő számítógépcsalád vakoknak „Only for me”
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

Készítette: Szepessyné Judik Dorottya

  Az első próbálkozások a 16. században indultak meg.  Cardanus (1501–1576) olasz filozófus és fizikus szakított azzal a korábban dívó felfogással, hogy a siketeket nem lehet oktatni. Úgy vélte, a siketek számára egyéni foglalkozás szükséges. Rájött, hogy őket is meg lehet tanítani írni-olvasni és meg is értik, ha meg is mutatják nekik az adott szóhoz tartozó tárgyat, vagy annak képét.  Hasonlóan gondolkodott Spanyolországban Pedro de Ponce (1520–1584) bencés szerzetes, aki 1580-ban kezdett el siketeket beszélni, írni-olvasni tanítani. A siketek oktathatóságáról

  John Bullwer 1644-ben „ Chirológia: A kéz természetes nyelve ” című kétrészes művében a kéz és az ujjak kifejező használatával foglalkozik. Az ábrákkal bőségesen illusztrált könyv az emberi érzelmeket csoportosítja és hozzárendeli a megfelelő gesztust.  John Bullwer további művei: „ Philocophus: A siketnéma emberek barátja ” és a „ Philocophus, avagy a siket és néma emberek tanítása ”. A jelnyelv kutatása

  Franciaországban Charles Michel de ĽEpée (1712– 1789) abbé a siketek vallási ismereteinek bővítése céljából, megtanulta a jelnyelvet. Rövid idő múlva már iskolát is alapított, amelyben az általa kidolgozott egységes jelnyelvi rendszer volt a kommunikációs- és nevelési eszköz. Legfőbb célja: a jelnyelv segítségével a siketek szellemi fejlődésének biztosítása.  Később ezt nevezik francia vagy jelnyelvi módszernek. A felvilágosodás eszméinek hatása I.

  Samuel Heinicke Eppendorfban oktatott siketeket, 1778-ban alapított számukra iskolát Lipcsében. Ő a hangzó vagyis akusztikus nyelvet alkalmazta a siketek oktatásában. Szerinte a siketek a hangzó beszéd elsajátításával, szájról olvasás megtanulásával könnyebben beilleszkednek a halló környezetbe.  Később ezt a módszert nevezik német vagy oralista módszernek.  A jelnyelv siketoktatásban betöltött szerepét teljesen elutasította! A felvilágosodás eszméinek hatása II.

  Magyarországon Cházár András (1745–1816) Gömör vármegyei főjegyző nevéhez fűződik az első siketnéma iskola megnyitása.  Joseph May javaslata „ Intézet egy siketeket és némákat nevelő-oskolának felállítása végett Magyarországon ” címmel.  A Helytartótanács számú rendeletével megbízták Cházár Andrást az intézmény javára történő adománygyűjtéssel. A fáradozás meghozta a gyümölcsét: 1802-ben forint gyűlt össze, így augusztus 15-én Vácon, az egykori püspöki székház helyén, az intézet megnyitotta kapuit. Magyarországon

  Speciális siketiskolák létrejötte nagy előrelépést jelent a siketek számára. Az oktatásukkal egy időben erősödik az öntudatuk és kezdenek különböző érdekvédelmi szervezetekbe tömörülni.  Magyarországon 1897-re már nyolc intézet működött.  A siketoktatásban viszont egyre élesebben elkülönül egymástól a francia és a német módszer. 19. század

  1878-ban Párizsban rendezték meg első alkalommal a siketek oktatásáról szóló nemzetközi kongresszust.  1880-ban Milánóban tartották a következőt: ezen a kongresszuson Alexander Graham Bell vezetésével győztek a német módszer hívei, azaz a jelnyelv helyett a beszédre kell megtanítani a siketeket. A siketeknek meg kell tanulniuk szájról olvasni és le kell mondaniuk a jelnyelvről, hiszen csak így lehet őket beolvasztani a halló társadalomba.  A döntéssel a jelnyelv „törvényen kívülivé” vált. Döntés születik Milánóban

  Magyarországon már jóval hamarabb megjelent az intézetekben a német módszer. Fekete Károly, a Váci Siketnéma Intézet igazgatója 1873-ban vezette be, amelyet a tanárok „rokonszenves támogatásban” részesítettek.  Az Izraelita Siketnémák Országos Intézete, Grünberger Lipót vezetésével szintén a hangos beszéd tanítását vezette be 1878-tól. Német módszer Magyarországon

  A siketek a döntéssel elvesztették az identitásukat.  A halló társadalomban nagyon nehézkesen tudták az érdekeiket képviselni, ezért saját szervezeteikbe tömörültek vagy egyházi közösségekbe „menekültek”.  A siketiskolákban a jelnyelvi oktatás megszűnt és ezáltal a siket kultúra lassú sorvadása vette kezdetét.  A német módszer szemlélete mai napig él. A milánói döntés káros következményei

  Magyarországon a siketeknek és a jelnyelvet használó nagyothallóknak a magyar társadalom átlagához képest alacsony az iskolázottsági és foglalkoztatottsági mutatója, ebből adódóan alacsony az életszínvonala is.  Ennek az állapotnak egyik legfőbb oka a siketoktatásban a mai napig használt német, vagy más néven orális-auditív módszer.  Ez az oktatási módszer a hangzó beszéd elsajátítására irányítja a figyelmet, nem pedig a tananyag átadására és befogadtatására. A milánói döntés után…

  Magyarországon – hosszú és aktív érdekvédelmi munka eredményeként – megszületett a magyar jelnyelvről és a magyar jelnyelv használatáról szóló CXXV. törvény.  A törvény lehetővé teszi, hogy az orális-auditív módszer helyett a bilingvális (jelnyelvi-hangzó nyelvi) módszer terjedjen el a hallássérültek oktatási módszereként.  Nyelvészeti kutatások bebizonyították, hogy a magyar jelnyelv természetes úton fejlődött, önálló természetes nyelv, mely saját nyelvtannal rendelkezik, és ami a legfontosabb a siket közösség identitásának legfőbb szimbóluma. Jelen pillanatban