Kalandozás a Báthoryak és a Rákócziak földjén

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
VANYOLA.
Advertisements

Alsónémedi A falu bemutatása
Királyhelmec városunk története
 1709-ben pestisjárvány pusztított a városban. A katolikus templom 1757-ben, a református 1787-ben épült ben újabb járvány, kolera pusztított.
Királyhelmec Blanár Patrik Project.
KIRÁNDULÁS ÓFALUBAN II. rész május 8.
Készítette: Albert Krisztina
Beregszász.
A DUNAKANYAR DIÁKSZEMMEL Szentendre
KÁRPÁTALJA-2 Munkács első fennmaradt írásos említése 1150: Muncas. A mai vár helyén az első, fából épült őrtornyot honfoglaló.
Nagyszalonta.
Székelyudvarhely civil élete Rövid várostörténet őskor óta lakott római castrum – Só útja első írásos emlék település neve Uduorhel mezővárosi.
NYON 1.
Szülővárosom bemutatása
GYÖMRŐ VÁROS Készítette: Csernyava Olivér.
5. NAP.
Kalotaszentkirály.
Réde Készítette: Bárány Dorián gazdálkodás és menedzsment I. évfolyam I. csoport.
Szendrő nevezetességei
Kölcse.
Milota.
Somogybükkösd.
Fekvése ♦ Zalaegerszegtől 13 km-re északnyugatra, a Zala folyó, a Szévíz és a Foglár patak által határolt területen fekszik.
Pórszombat A falu bemutatása. Előadás áttekintése Fekvése Megközelítése A falu nevezetességei I A falu nevezetességei II A falu nevezetességei III Nevének.
AZ ÁKOSI TEMPLOM Dari Andrea.
Készítette: Kleri Dzsenifer
K ESZTHELY TURIZMUSA K ESZTHELY FÖLDRAJZA Balaton nyugati végén, a Keszthelyi-öböl partján, a Zala folyó torkolatától északra fekszik A környéken.
Marosvásárhely Maros megye központja, mely nagyon híres a kultúrájáról, egyetemeiről, épületeiről, állatkertjéröl, fürdőjéről...
ÁRPÁD-KORI TEMPLOMOK ZALÁBAN
„Barangoljon a Grassalkovich család birodalmában!
Királyhelmec Iván Evelin Projekt.
Királyhelmec Zdibák Ildikó Projekt.
Klauzál Gábor Élete és munkássága!
UTAZÁSSZERVEZÉS ÉS TURISZTIKAI MARKETING BÁCSKOSSUTHFALVA
Olaszország.
Felvidék.
Napkor A mi településünk.
Az utazás.
Bőcs Község Készítette: Csege Kornélia.
1920. június 4-én írták alá a trianoni békét, amely értelmében Magyarország területe (Horvát-Szlavónország nélkül) km 2 -ről km 2 -re csökkent.
Az i. Világháború hatása Szegedre
Kultúra a török hódoltság korában
Békéscsaba az I. világháborúban
H AZAI ÉS NEMZETKÖZI TESTVÉRISKOLAI KAPCSOLATOK KIALAKÍTÁSA TÁMOP A-12/1 K ALANDOZÁS A B ÁTHORYAK ÉS A R ÁKÓCZIAK FÖLDJÉN N YÍRBÁTOR
Rákóczi kora és Vas vármegye
Készítette: Panghy Bence
HAJDÚDOROG A leletek tanúsága szerint a bronzkortól kezdve lakott területen éltek szarmaták és avarok is. A hét történelmi hajdúváros egyike, a honfoglalás.
Ismerkedés Várgesztessel Készítette: Dienes Zoltán SZIE GTK GM levelező 1szemeszter.
Teleki bemutatása. Fekvése Somogy megyében, a Balatonföldvári kistérségben, a Balatontól délre 10 km-re található, a Külső-Somogyi dombságban. Kicsi,
KÜKÜLLŐVÁR (Cetatea de Balta, Kokelburg,) Foto: Csedő Attila
Füzérkomlós. Fekvése Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolctól kb. 90 kilométerre északkeletre fekszik Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolctól kb. 90.
KAMOND.
Hörstel. A városról Tartomány : Nordrhein-Westfalen Megye : Münster Járás : Steinfurt Terület: 107,54 km 2 Lakosság : fő.
Szerbia – Szerb Köztársaság
Sárrétudvari.
AZ ERDÉLYI KÖRÚT Pályázat: Határtalanul informatika.
Nagyszombat. Története Már a kelták és a rómaiak előtt is lakott hely volt, majd Trnava néven szláv település, melyet III. Béla lánya, Konstancia, aki.
Késmárk Ahogy mi látjuk. Története Területe már a késő kőkorban lakott volt, a várban a puhói kultúrához tartozó telep maradványait tárták fel. Helyén.
Már a kvád törzsek is bányásztak itt ércet a hegyekben, a honfoglalás után kis bányatelepe a zólyomi vár tartozéka volt. A várost a németek alapították.
Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola, 7. évfolyam
Veresegyház.
románul Odorheiu Secuiesc,
Székelykeresztúr Fekvése:
Kinizsi pál 1431?-1494.
Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola, 7. évfolyam
Zsidai Bernadett Várak.
Határtalanul program 2018 Felvidék.
Kolozsvár.
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Kolozsvár június 7..
Előadás másolata:

Kalandozás a Báthoryak és a Rákócziak földjén Szilágysomlyó 2014. 06. 10. Hazai és nemzetközi testvériskolai kapcsolatok kialakítása TÁMOP 3.3.14. A-12/1

Szilágysomlyó fekvése, nevének eredete Szilágysomlyó város Romániában, Szilágy megyében Szatmárnémetitől 74 km-re délre, Zilahtól 25 km-re északnyugatra fekszik. A helységet kettészeli a Kraszna folyó. Neve szláv eredetű; a tőszó, šuma ,zaj‘, illetve egyes szláv nyelvekben ,erdő‘. P. Szathmári Károly azt írja: „A somló lassan omladozó hegyet jelent hazánkban mindenütt”.

A város története I. Területén az ókorból származó szilágysomlyói kincs néven ismert leletegyüttest találtak. 1251-ben Vathasomlyova néven említik először. A település a lázadó Vatától leszármazó Csolt nemzetség ősi birtoka volt. 1351-ben említik először az oklevelek Szilágysomlyó (Somlyó) várát, amikor uradalmával együtt Meggyesi Móric leánya Anna, Báthory Lászlóné kapta meg leánynegyedként. A Báthori-család ősi fészke (1351 óta). A várat Miklós erdélyi vajda építtette a 14. század elején. A városban épített várkastély elkészültével elhagyták, azóta rom. A Báthory-kastély 1592-ben épült. 1600-ban Basta ostrommal foglalta el Báthory Zsigmondtól.

A város története II. 1703-ban a kurucok foglalták el. Kerítőfala romos, de az emeletes épület épen áll. A várnak kertjébe állították fel a turulmadaras emlékoszlopot az 1914-1918-ban, az I. világháborúban hősi halált halt szilágysomlyóiak emlékére. Ezt 1990 után átalakították, most román függetlenségi emlékmű. 1876-ig Kraszna vármegyeszékhelye. 1876-ban az akkor alakult Szilágy vármegye részévé vált. A trianoni békeszerződésig és 1940-1944-ben Szilágy vármegye Szilágysomlyói járásának székhelye volt.

Látnivalók a városban I. Somlyóvár romjai a Magura-hegyen Báthory-várkastély Római katolikus templomát 1532-ben Báthory István erdélyi vajda, az erdélyi fejedelem és lengyel király apja építtette. A fejedelem mellszobra a templomkertben áll. A kazettás mennyezetű református templom Holokauszt-múzeum, amit Északnyugat-Erdély legnagyobb zsinagógájában hoztak létre

Látnivalók a városban II.

2014. Június 10. - Szilágysomlyó