A fenntartható fejlődés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Erőforrások a Földön: Jut is marad is!!!!!
Advertisements

A szükséglet, mint energiai, az energiai, mint szükséglet..
Kiutak a válságból?. Kiút feltételei • Rendszerszemlélet • Szociális igazságosság • Környezet eltartóképesség szerinti használata • Paradigmaváltás •
Mivel fűtünk majd, ha elfogy a gáz?
ÖKO-Pack Nonprofit Kft.
FENNTARTHATÓ(?) FEJLŐDÉS
RUBIRES KÖZÉPISKOLAI VERSENY Euro-Régió Ház Közhasznú Nonprofit Kft.
AZ EMBERI LÉT RENDSZERE KUTATÁSI PROGRAM-VÁLTOZAT Készítette: Seres György 2005.
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Fenntartható fejlődés
The future A jövő.
Minden, matematikusi ismeretekkel fertőzött leendő mérnök számára alapvető kihívás, hogy a túlságosan egyszerű dolgokból többet hozzon ki. Így például.
Prof. Dr. Süli-Zakar István (DSc.)
A FÖLD TERMÉSZETI ERŐFORRÁSAI
Környezetvédelem, Fenntartható fejlődés
Globális problémák Kialakulásuk okai:
A fenntartható világ Tisza László.
Fenntartható fejlődés
Sikeres Székelyföld – 3 Fórumsorozat Csíkszereda, november 25. RÁDULY ATTILA Elnök, Zöld Nap Egyesület, Kézdivásárhely KÖRNYEZETTUDATOSSÁG.
A fenntartható fejlődés alapelemei, globális célkitűzései
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
375 éves az Egyetem „A természettudományos oktatás és kutatás jelene és jövője” Környezetünk jelene és jövője március 25.
Készítette: Gáti-Kiss Dániel Témakör: Energiagazdálkodás
A MEGSEBZETT FÖLD.
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÉRDŐJELEI A TÁRSADALOM, A GAZDASÁG ÉS AZ ÖKOLÓGIA ÖSSZEFÜGGÉSE A GLOBÁLIS WILÁGBAN.
Az ökológiai lábnyom és számítása
Környezetértékelési módszerek
Zalayné Kovács Éva: Minőség és könyvtár
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Cím: Az ökolábnyom Prezentációt készítette: Pető Zsombor Felkészítő tanár: Lángné Juhász Szilvia Iskola: Gregor József Általános Iskola Szeged, Fő fasor.
Megújuló Energiaforrások
Környezet-gazdaságtan Környezet és tudomány. Ember és környezete Környezet: természetes és mesterséges elemek A Húsvét-szigetek esete A környezet döntő.
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS INDIKÁTORAI BÓDAY PÁL „Statisztika a mindennapokban, statisztika a mindennapokról” október 9.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Dr. Ősz János Fenntartható fejlődés és energetika.
Megújuló energiaforrás
Megújuló energiaforrások: Szélenergia
A globális klímaváltozás és a növényzet kapcsolata
Globális problémák, diák szemmel
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
Hogyan használd a PTC oldalakat? Alapvető fogalmak, és leggyakrabban előforduló kifejezések.
Alapvető fogalmak, és leggyakrabban előforduló kifejezések HOGYAN HASZNÁLD A PTC OLDALAKAT?
Magyar Útügyi Társaság
A metafizika és a természettudomány. Különböző érzékszervi ingereket érzünk, melyeket alkalmi mondatokkal fejezhetünk ki. Pl.: a tej látványára a „Tej.
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
FENNTARTHATÓ A FEJLŐDÉS?
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
Ember és környezetének viszonya
1 „Még korunk szélhámosainak is tudósnak kell magukat színlelni, mert különben senki sem hinne nekik.” C.F. Weizsacker.
Endogén területfejlődésCélmeghatározás: A TERÜLETFEJLESZTÉS CÉLJA 1 Mandulavirágzási Tudományos Napok – a Fenntarthatóság Európája március 4-5. STRATÉGIAI.
1© Dennis Meadows, 2005 Rendszerszemlélet a felsőoktatásban Élő egyetem - konferencia Budapest, 2005 Április 21. Dennis Meadows
3. Technika és életvitel a kerettantervben
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Globalizáció és környezeti problémák
A fenntarthatóság szempontrendszere és a jövő iskolája Varga Attila, Országos Neveléstudományi Konferencia Budapest,2011. november 3.
SZOLIDÁRIS ÉPÍTÉSZET.
KÖRNYEZETVÉDELEM.
1111 Budapest, Műegyetem rkp Tel: (361) Fax: (361) M ÉRNÖKÖKOLÓGIA Előadó: Dr. Szilágyi Ferenc.
Fenntartható ipar Victor András. „Ipar” iparkodik (nyelvújítási elvonás) ‘előállít, termel, szolgáltat’ piacképes produktum fogyasztás.
Agrár-környezetgazdálkodás Fenntartható fejlődés, fogyasztás.
Készítette: Szabó Dóra Ellenőrizte: Gerő Sándor Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum.
Tájékoztató NGM_AK004.
ELMONDOM HÁT MINDENKINEK a Méliusz Juhász Péter Könyvtár VII
Magyar Útügyi Társaság
Vállalati fenntarthatóság
A mesterséges intelligencia alapjai
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Környezet-gazdaságtan alapkérdései
Előadás másolata:

A fenntartható fejlődés

MI A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS? A fenntartható fejlődés olyan fejlődési folyamat, ami kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket. Alapvetően három aspektusról beszélhetünk a fejlődés területén: környezeti gazdasági társadalmi fejlődés. Ezek egymástól nem különválasztható rendszerek, vagyis az egyik nem képes fejlődni a másik kettő befolyásolása nélkül.

Az ökológiai lábnyomról – még ha nem is ÖKOLÓGIAI LÁBMYOM Az ökológiai lábnyomról – még ha nem is ismerjük pontosan a fogalmat, mindenki hallott már. Életünk során – ahogyan járáskor – lábnyomot hagyunk magunk után a Földön, a környezetünkben. Az ökolábnyom azt fejezi ki, hogy életvitelünk mennyire terheli meg a természeti környezetet. (Képforrás: http://iffegyesulet.hu/)

ÖKOLÓGIAI LÁBNYOM Az elmúlt néhány évben egyre fontosabb témává vált a fenntartható fejlődés és a környezetvédelmi kérdések. A Földön minden élőlény hagy valami nyomot maga után. Mindannyian valamilyen hatást gyakorlunk a környezetünkre, ennek hektárban kifejezett mutatószámát hívjuk ökológiai lábnyomnak. Ez meghatározza, mennyi területet igényel az általunk használt tárgyak elkészítésére fordított energiamennyiség. (Képforrás: http://infovilag.hu/hir-24011-mennyire_megbizhato_az_okologiailabnyom_.html)

MIT JELEZ AZ ÖKOLÓGIAI LÁBNYOM? Jelenlegi életmódunk fenntartásához 1,5 Földre lenne szükségünk. Föld pedig csak egy van. (Képforrás: http://www.fna.hu/mittehetsz/okolabnyom)

A fenntarthatóság összetevőinek, a környezetnek, a társadalomnak és a gazdaságnak az egyenlő fontosságát kifejező elterjedt ábrázolás Társadalom Környezet Gazdaság

A fenntartható fejlődés kérdőjelei Számos tudós bírálta a fenntartható fejlődés fogalmát, szerintük ez a kifejezés két éles ellentétben lévő fogalom összekötése, ugyanis az elmélet úgy tesz, mintha az erőforrások folyamatosan elérhetőek lennének. Pedig ezeket az erőforrásokat (kőolaj és a földgáz) az emberiség sokkal gyorsabban fogyasztja, mint azt a Föld vissza tudná termelni. Ennek következtében előbb vagy utóbb kifogynak a készletek. A másik probléma, hogy a gazdasági életben egyáltalán nem működhet ez a fogalom, ugyanis a mostani fejlődés sem fenntartható.

MEGOLDÁSOK KERESÉSE Ha elakarjuk kerülni az élővilág pusztulását, megoldást jelenthetne, ha az anyagi, illetve az emberiség számbeli növekedése helyett a szellemi fejlődésre összpontosítanánk. Egy fenntartható gazdaság alapelve sokkal elfogadhatóbb lenne, továbbá elkerülhetnénk a fejlődés szó erőltetett használatát, amelyet persze sokféleképpen értelmezhetünk, attól függően, melyik szerzőből indulunk ki.

Üzenet … Sok kis ember sok kis helyen, miközben sok kis dolgot megtesz, megváltoztathatja a világ arcát. (mandinka szólásmondás)

Az alábbi források felhasználásával készítette. Seres Krisztofer (11 Az alábbi források felhasználásával készítette Seres Krisztofer (11. osztály) http://hirmagazin.sulinet.hu/hu/hirek/fenntarthato-fejlodes http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/termeszettudomanyok/biologia/biologia-7-evfolyam/a-megsebzett-bolygo/a-fenntarthato-fejlodes http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/termeszettudomanyok/foldrajz/tarsadalomfoldrajz/a-termeszeti-kornyezet-atalakitasa-es-az-eroforrasok-problemaja/fenntarthato-fejlodes http://elte.prompt.hu/sites/default/files/tananyagok/megujulo_energiaforrasok/ch10s03.html