A magánbiztonsági szolgáltatásokat nyújtó személyek képzésének helyzete a magyarországi felsőoktatásban Dr. Christián László tanszékvezető egy. docens.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Moodle tapasztalatok, megoldások a Széchenyi István Egyetemen
Advertisements

Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
A gazdaság és az oktatás együttműködése
A tanári mesterszakról és a TÁMOP 3.1.5/A pályázatról Stéger Csilla OKM Felsőoktatási Főosztály Pécs, november 18.
EURÓPAI VESZÉLYESÁRU BIZTONSÁGI TANÁCSADÓK SZAKMAI TALÁLKOZÓJA BONN / GGVD – NÉMETORSZÁG (1) BIZTONSÁGI TANÁCSADÓK NEMZETKÖZI SZAKMAI EGYESÜLETE – BTE.
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
1 Hasznosítható pedagógiai konzekvenciák a K+F területén Veszprém Workshop Prof. Dr. Bábosik István Prof. Dr. Bábosik István
dr. Juhász Péter Fogyatékosságügyi és Rehabilitációs Főosztály
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
Varjú Potrebić Tatjana Szabadka, június 6.
Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja június 15.
D ISSZEMINÁCIÓS K ONFERENCIA „KEZEK” TÁMOP C-12/1/KONV Miskolci Egyetem Eszterházy Károly Főiskola Károly Róbert Főiskola I. alprogram: Társadalmi.
A TISZK támogató szerepe a szakképzésben április 18. Szebenyiné Csóka Beáta szakmai vezető.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
Vezetői tájékoztató a SZIE-DPR és SZIE-IMIR projektekről
Dr. Sztachó-Pekáry István A főiskolák jövője a kétszintű képzési rendszerben FELSŐOKTATÁS NYILVÁNOSSÁGA KONFERENCIA NOVEMBER 4-7.
ENSZ - ECOSOC EU EU Bizottság - AGIS Európa Tanács Szervezett, határokon átlépő bűnözés elleni harc Társadalmi-közösségi bűnmegelőzés az újszerű és a tradicionális.
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
1 Kormányszóvivői tájékoztató Magyar Universitas Program június 16. A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja.
Beszámoló a Szatmári Kistérségi Tehetségsegítő Tanács évi munkájáról.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B.
A gyakorlatvezető mentor
TÁMOP /1/B A kompetencia-alapú pedagógusképzés regionális szervezeti, tartalmi és módszertani fejlesztése Tájékoztatás az 1. pécsi konzultáció.
VERSENYKÉPES NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA. ADATOK A projekt megvalósításának időtartama: A projekt összköltsége: Ft. A támogatás.
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
TÁMOP fenntartás és további fejlesztések tervek november 17. Szeged Németh Antal Educatio Nonprofit Kft. felsőoktatási osztályvezető.
TUDOMÁNYOS MUNKA, KUTATÁSI TEVÉKENYSÉG Dr. BARTHA LÁSZLÓ Mérnöki Kar Tanácsülése.
Új kihívások a katasztrófavédelemben
Belügyi Tudományos Tanács Velünk Élő Tudomány Dr. Dános Valér.
„Beszélgessünk Európáról” programsorozat MeH EU Kommunikációs Főosztály Dániel Anna Békés, március 18.
Átalakulási prognózisok Temesi József egyetemi tanár, Bologna tanácsadó „Mesterképzések Magyarországon” Országos oktatási konferencia Felvételi Információs.
Bologna Hungaricum - Perspektíva Hungaricum? Dr. Vass László CSc. rektor, főiskolai tanár
˝ FELSŐOKTATÁS 2007 Hiller István Oktatási és kulturális miniszter November 8.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
Elektronikus Közigazgatás Operatív Program ( )
Sapientia-EMTE informatikai rendszerének kialakítása és fejlesztése Dr. Dávid László Dr. Györfi Jenő Budapest, November 11.
Az egyház társadalmi tanítása és a XXI. századi felnőttoktatás c. konferencia Esztergom dec. 1. Az andragógia szak elindulása és munkája a PPKE VJK-n.
„A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Pedagógiai Közművelődési és Képzési Intézet jelene és jövője” augusztus 23.
A hazai szociális képzések helyzete a változó környezeti feltételek között „Jósolni bélből” TÁMOP /2-C Patyán László DE EK.
CAMPUS HUNGARY PROGRAM. A program célja A projekt a hazai felsőoktatási intézmények hallgatóinak, munkatársainak külföldi K+F, tanulmányi, operatív intézményi.
2011. évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről Hatályos: január 1-től.
A felsőoktatási szolgáltatások rendszer szintű fejlesztése: diplomás pályakövetés és vezetői információs rendszerek (TÁMOP 4.1.3) december 7. Fejlesztés.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Cziráki Szabina, az OTDT titkára Szakkollégiumi Műhelykonferencia, Debrecen December 14. Szakkollégiumi tehetséggondozás.
A TDK-rendszerének minőségbiztosítása
Nem kötelezettség, mindkét fél számára lehetőség Duális képzés.
Kovács László Nemzeti Közszolgálati Egyetem
1 Felsőoktatási intézményi akkreditáció 2006/2007 Dr. Vámosi Tamás Egyetemi adjunktus PTE FEEK Andragógia Intézet.
DETEP-es hallgatónak lenni megtiszteltetés
MTT Felsőoktatási Szekció Tisztelettel köszöntöm a Szekció előadóit, résztvevőit! szeptember 20.
Az NKE RTK min ő ségbiztosításának jelene és jöv ő je Prof. Dr. Valcsicsák Imre.
MIGRÁCIÓS SZAKIRÁNY Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Az egészségvédelmi program megvalósításának értékelése A program ideje: – A Béres József TIT Kisvárdai Egyesületének Egészségvédelmi.
1 Kézfogás a Magyar Vidék fejlődéséért : Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH)
E 5. Együttműködések a humán szolgáltatásokban
Mesterképzés Vállalkozásfejlesztés szak NYÍLT NAP
Kommunikáció a felsőoktatásban Rós László PTE BTK, április 14.
MERRE TART A MAGYAR FELSŐOKTATÁS? Dr. Molnár Károly Budapest,
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
A nemzeti felsőoktatási törvényről Kaposi József 2015.
Duális képzés a Miskolci Egyetemen Dr. Gácsi Zoltán egyetemi tanár.
A Magyar Nemzeti Bank új gondolkodásmódja és programja Veszprém Dr. Ferkelt Balázs főosztályvezető, MNB, Oktatási Igazgatóság március 17.
A Nemzeti Civil Alapprogram 4 éves működése, a törvénymódosítás indokai, az alapprogram jövőképe CIVIL PARTNERSÉG REGIONÁLIS KONFERENCIA SZOMBATHELY 2007.
A köznevelési intézményi rendszer változása, Szakképzési Centrum és Kamara együttműködése a kamarai garanciavállalás sikeres megvalósításáért Kalmár Andrea.
„ Kalandvágyból felelősség” Ismerjük meg az Ifjú Polgárőrt Dr. Christián László PhD tanszékvezető egy. docens NKE RTK.
DUÁLIS KÉPZÉS felépítése
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Miért éppen az NKE RTK biztonsági szakirány?
Lorem ipsum.
A magyar felnőttképzés rendszere - a szakértők szemével
Új Nemzeti Kiválóság Program Ösztöndíjak
Előadás másolata:

A magánbiztonsági szolgáltatásokat nyújtó személyek képzésének helyzete a magyarországi felsőoktatásban Dr. Christián László tanszékvezető egy. docens NKE RTK Magánbiztonsági és Önkormányzati Rendészeti Tanszék

A biztonság újradefiniálása…

A biztonság iránti igény megnövekedésének okai: Az életünk megannyi területén hamis biztonságérzet illúziójába ringatjuk magunkat. A globális kihívások, kockázatok és veszélyek szinte naponta megsokszorozódnak körülöttünk, csak kapkodjuk a fejünket, de sokszor még a veszélyek beazonosítása is problémát okoz számunkra.

Állami felelősségvállalás a magánbiztonság tekintetében Az elmúlt két évtizedben jelentősen megnőtt a magánbiztonsági szolgáltatás nyújtás iránti igény. Ma hazánkban megközelítőleg 70.000 főt foglalkoztatnak magánbiztonsági területen. Jelentősen megnőtt a biztonsági szolgáltatásnyújtás iránti igény az Európai unióban is, így egyre több személy vállalhat munkát az Unióban.

Állami felelősségvállalás a magánbiztonság tekintetében A magánszektor kereti között végzett biztonsági tevékenység színvonalának fokozása állami érdek is egyben. Ennek oka, hogy a magánvagyonok tekintetében kifejtett védekezés kiegészíti az állami szervek közbiztonság megteremtése érdekében kifejtett munkáját. „Rendkívül sokat számít egy szakma fejlődésében tudományos bázisának kialakulása, oktatási intézményi rendszerének megteremtése.” (FIALKA György: A magánbiztonság helyzete és lehetőségei 2012-ben, www.pecshor.hu, XIII. kötet 413-417. ) Az állam meghatározza a magánbiztonság működésének kereteit és felelősséget visel a magánbiztonság iránt.

NKE RTK Magánbiztonsági és Önkormányzati Rendészeti Tanszék Miért éppen NKE RTK-n folyik a magánbiztonsági képzés? Párhuzamosságok a rendészeti szakmával: rend és biztonság fenntartása, a veszélyek beazonosítása és elhárítása. A veszélyek azonban naponta változnak és terebélyesednek. Biztonsági szervező szakemberek képzése (eltérő profil) Biztonsági szakirány egyedi jellemzői: civil hallgatók, mások a bemeneti követelmények, nincs megrendelő szerv, mint az ORFK vagy BV (ennek pótlása: Magánbiztonsági Oktatási Tanács) Nincs biztos állása a hallgatóknak a képzés után (reméljük, hogy változik)

Oktatói, hallgatói állomány A jövő tanévben államilag támogatott finanszírozási formában 20 fő hallgató kezdheti meg tanulmányait szakirányunkon nappali képzési rendben. További 30 fő költségtérítéses finanszírozási formában kerül felvételre. Képzés kezdete: 2006/2007 tanév (Közbiztonsági Tanszékhez rendelve) Önálló Magánbiztonsági Tanszék: 2014. szeptember 1. Tanszékvezető, 2 fő főállású, 1 részállású oktató, valamint külsős oktatók Küldetésünk: oktatási;- tudományos;- kutatási bázis megteremtése Hallgatói létszámok: 120 fő hallgató, körülbelül 1/3 nappali, 2/3 levelező A levelezős hallgatók 50 % állami szférából érkezik!

Az építkezés alapkövei… 2013–ban hozzáláttunk a 2006 óta folyó Ba képzésünk átalakításához, mert érzékeljük, hogy számos ponton megújításra szorul, miközben megkezdtük új képzések megalapozását Cél: Hasznos, jól képzett, aktuális tudással felvértezett hallgatókat tudjunk kínálni a magánbiztonsági piac számára. Ennek keretében: Párbeszéd a szakmával Tananyagfejlesztés Tudományos háttér megteremtése, kutatások Szakmai rendezvények Képzési portfólió bővítése

I. Szakmai párbeszéd NKE Magánbiztonsági Oktatási Tanács SzVMSzK, Egyesületek, meghatározó cégek vezetői, kiemelkedő szakemberek: Megújuló képzés szakmai, anyagi támogatása, prioritások megjelölése, együttgondolkodás Hatalmas eredmény, hogy a MOT által összeadott 1,8 M Ft-ból valamennyi nappalis hallgatóink szeptembertől kényelmes formaruhát visel. Szakmai konzulensi, vendégelőadói, és mentori névjegyzék, Szakmai gyakorlati helyek, munkalehetőségek. Bármilyen felajánlást örömmel fogadunk továbbra is!

II. Tananyagfejlesztés Már elkészült jegyzetek (e-könyvként hozzáférhető): A magánbiztonság elméleti alapjai Biztonságtechnika Személy és vagyonvédelem, magánnyomozás Létesítményvédelem 2015 tanévre tervezzük elkészíteni: Információvédelem (kézirat lezárás), Személy és vagyonvédelem, magánnyomozás szervezete, működése és jogi alapjai. A kiberbiztonság alapjai (MA jegyzet) Magánnyomozás című jegyzeteket (MA jegyzet)

III. Tudományos háttér Magánbiztonsági tárgyú kutatások szakmai szervezetek bevonásával. A Tanszékvezető irányításával éppen most indul, a Michigan State University professzorával közösen, a rendőrség és a magánbiztonsági szolgáltatók megítéléséről szóló kutatás Szoros együttműködés az NKE Rendészetelméleti Kutatóműhellyel (www.rendeszetelmelet.hu), országos pályázat, közös kutatócsoport. Aktív tanszéki tehetséggondozás, TDK tevékenység

Academic Law Enforcement Research Group A magánbiztonsági képzés tudományos fejlesztését támogatja: In 2013 I founded an Academic Law Enforcement Research Group, at our University (www.rendszetelmelet.hu). Please visit our website and our Facebook profile and I will be more than happy if you contact with us. There is some information in English as well. Academic Law Enforcement Research Group www. rendeszetelmelet.hu

IV. Szakmai rendezvények Magánbiztonsági Oktatási Tanáccsal szakmai konzultációk féléves gyakorisággal Magánbiztonsági Gólyaavató szakest (október) Magánbiztonsági szakmai nap: állásbörze, szakmai fórum, bemutató (április) Tudományos rendezvények: XI. 26, A magánnyomozás jelene és jövője XII. 9, Rendészeti korrupció

V. Magánbiztonsági szakkabinet A Magyar Biztonsági Fórum felajánlásainak köszönhetően a 2014/2015 tanévben saját szaktanterem kerül kialakításra az NKE RTK-n, amelyben nagy értékű biztonság technikai eszközöket lehet alkalmazni az oktatásban. Komplett munkaállomások kialakítása Célunk az oktatás gyakorlatiasabbá tétele!

V. A képzés továbbfejlesztésének lehetséges irányai Biztonsági szervezői Ma szak akkreditálása Magánnyomozó szakirányú továbbképzés indítása Leendő Rendészettudományi Doktori Iskolában aktív részvétel Képzések, továbbképzésekben való aktív közreműködés: FBŐ parancsnoki képzés Társ oktatási és szakmai intézményekkel együttműködés kiépítése, közös projektek megvalósítása Ludovika Biztonsági Szolgálattal folytatott együttműködés erősítése

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! christian.laszlo@ uni-nke.hu