Határmenti tanulók képe a régióról (2010) kutatási eredmények bemutatása A kutatás támogatója a Szórvány Alapítvány.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egymásért fordítsuk meg a napot!. Célok •a fogyatékos emberek elfogadottságának növelése érdekében: ▫integrált események szervezése, ▫a fogyatékos emberek.
Advertisements

Vélemények a tehetségről
RÉV Projektiroda Hálózat Munkacsoport. Mi az a Hálózat munkacsoport? Hol helyezkedik el, melyik szervezethez köthető? Kik a tagjai? Mi a célja, feladata,
A Hallgatói Mentorprogram működése
Digitális kompetenciák a pedagógusképzésben Jelli János Apor Vilmos Katolikus Főiskola (HU) Námesztovszki Zsolt Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző.
A tanári munka sikerességének vizsgálata a pedagógiai attitűdök, a tanár-diák viszony és az iskolai élmények összefüggésrendszerében Indoklás.
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
Professzionális iskolai kutatások
Tehetségpont létrehozása
Számítógép az oktatásban Készítette: Halász Rita Tanár- informatikatanár MA 2010/2011.
Angol nyelvi kompetencia
TÁMOP /2 „Lenni, akik vagyunk, és azzá válni, amivé válni tehetségünk adatott: ez életünk egyetlen célja.” Robert Louis Stevenson.
Szeretettel köszöntjük az iskolánk, és ezen belül az informatika-matematika szakirány után érdeklődő nyolcadikos tanulókat.
GYERMEKBÁNTALMAZÁSOK A TABULA RASA ALAPÍTVÁNY TEVÉKENYSÉGE Kovácsné Duró Andrea ME BTK Tanárképző Intézet
Az iskolai könyvtár állománya
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
‘rEUsearch’ Az Európai Unióhoz való csatlakozás hatásai a határon átnyúló kapcsolatokra, agráriumra és kereskedelemre – kutatási projekt (HURO/0801/075)
JÓ GYAKORLATOK AZ IKT ISKOLAI ALKALMAZÁSÁBAN
Innovatív üzleti parkok fejlesztése az innováció és a vállalkozó szellem előmozdítása érdekében a Dél- Kelet Európai térségben FIDIBE.
A matematikatanítási kutatások néhány kutatás-módszertani kérdése Mennyire zavarja az oktatási folyamatot az oktatási kísérlet? Dr. Munkácsy Katalin ELTE.
Szórvány Alapítvány Temesvár Dr. Bodó Barna, elnök Szeged, február 3.
A Z IKCS TEVÉKENYSÉGE TÁMOP integrÁLOM Kovácsné Borbély Zsuzsa.
Szegedi Tudományegyetem TÁMOP „XXI. Századi kompetenciaalapú gyakorló iskolák Szegeden – az óvodától az egyetemig.” „XXI. Századi kompetenciaalapú.
Az esszé Segédlet tanulóknak és tanároknak
Esélyegyenlőségen alapuló tehetség- felismerés, tehetséggondozás egy innovatív Észak-Pest megyei gimnáziumban (TÁMOP 3.4.4/B-08/2/KMR) Az Európai Unió.
NYELVI EL Ő KÉSZÍT Ő ÉVFOLYAMMAL INDULÓ EMELT IDEGEN NYELVI KÉPZÉS NYELVI EL Ő KÉSZÍT Ő ÉVFOLYAMMAL INDULÓ EMELT IDEGEN NYELVI KÉPZÉS.
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
TÁMOP /1/B A kompetencia-alapú pedagógusképzés regionális szervezeti, tartalmi és módszertani fejlesztése Tájékoztatás az 1. pécsi konzultáció.
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 MIT KEZDÜNK AZ EU-VAL? Az unió megjelenési formái az oktatási intézményekben.
Mit tesz az MNB a hazai lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztéséért? Dr. Simon András, kommunikációs igazgató Április 7.
Szűcs Norbert A SIP oktatási tapasztalatai Magyarországon.
A referenciaintézmények feladatai, hatáskörei
Az e-tanítás. Felépült az e-tanulás épülete – az Internet. Épülnek a tantermek – a tanulásszervező rendszerekkel felszerelt helyi Intranet hálózatok.
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
„Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” TÁMOP / /0065 Moduláris oktatás Az egészséged a Te kezedben van!
A kutatás munkafolyamata és munkaeszközei © Turóczyné Veszteg Rozália Felnőttképzési szakértő Szolnok
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Az információs társadalom oktatása az iskolákban Pintér Róbert Információs Társadalom és Trendkutató Központ (ITTK)
Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium
A projekt neve: A Berettyó-Körös Térségi Integrált Szakképző Központ modell létrehozása TÁMOP /2-2F A projekt az Európai Unió támogatásával,
Szórvány Alapítvány Temesvár – Timișoara Fundația Diaspora rEUsearch – HURO/0801/075 Szeged, aug. 25 Két ország, egy cél közös siker! Două ări, un.
GYŐR A TÖRTÉNELEMBEN – A TÖRTÉNELEM GYŐRBEN Kísérleti tanterv a Xántus János Múzeum és a Kazinczy Ferenc Gimnázium együttműködésével az 5. évfolyam számára.
GeoGebra A matematikai szabadszoftver tanuláshoz és tanításhoz
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / Almárium – Trescsik Angéla Ne kerteljünk, tanuljunk lépésről.
Az olvasó hallgató Olvasásszociológiai felmérés a Debreceni Egyetemen Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem ONK 2010.
Külkapcsolataink, pályázataink: I. Comenius II. Erste – ACES III. Testvériskola.
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
Új modulok a szakképzésben Projektmenedzsment – MS Project 2007 Szentirmai Róbert.
Szellemi műhelyek az egyházi könyvtárakban Körkép 23 kérdőív alapján
Szórvány és nemzetépítés – Nemzetközi konferencia – Civil szerepek és önépítkezés szórványban Kovács Katalin – Szórvány Alapítvány Temesvár, május.
Iskolai közösségi szolgálat
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
Szén-dioxid Nyomozók. energia-tudatosság projekt 8-14 éves diákok számára.
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
Köszöntjük a Kálváriaparti Általános Iskolában! Mottónk: „Volt kicsi gyermek mind az, ki ma bölcs meg erős”
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
A DKMT Eurorégió megyeszékhelyeinek társadalmi-gazdasági elemzése Dr. Borzán Anita 1 – Dr. Szigeti Cecília 2 1 főiskolai docens - 2 egyetemi adjunktus.
 Sajó Képzési és Humán Fejlesztési Központ Alapítvány  Bükk 900 Természetbarát Egyesület Jókai Mór Református Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Általános.
Magyarország Problématérképe Kutatási terv M.A.F. - SzIA Budapest, December 10.
Iskolai tehetséggondozás a statisztikai adatok tükrében Nikitscher Péter - Szemerszki Marianna.
„ INNOVATÍV TECHNOLÓGIÁK MEGHONOSÍTÁSA A HAGYOMÁNYŐRZÉS ÉS A HOZZÁ KAPCSOLÓDÓ KÉPZÉS ÉS KUTATÁS TERÉN „ TÁMOP BALATONKENESE VÁROS ÖNKORMÁNYZATA.
2015. október a osztály. TÉMANAP A TREFORTBAN Iskolánk 7. és 8. osztályos tanulói már harmadik éve vesznek részt az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
A pszichológiai mérés alapjai
Tájékoztató a Református Tananyagfejlesztő Csoport munkájáról
Matókné Misóczki Mária Projektigazgató Szekszárd
Előadás másolata:

Határmenti tanulók képe a régióról (2010) kutatási eredmények bemutatása A kutatás támogatója a Szórvány Alapítvány

A kutatás célja A kutatás célja a felső tagozatos általános iskolások (10-15 éves) szűkebb és tágabb lakóhelyéről / szülőföldjéről alkotott kép feltérképezése A tervezett vizsgálat a régióban való gondolkodás meghatározó elemeit kívánta azonosítani:  a régióbeli nagyvárosok ismertségi fokát valamint  a szubjektív helyi értékek meghatározását.

A minta A felmérésben a történelmi Bánságban élő diákok vettek részt. Temes, Arad és Krassó-Szörény megyei (RO), Csongrád megyei (HU) és Észak Bánáti (Srb) A minta nagysága 200 diák A diákok életkora éves

Módszer: Alkalmazott módszer: kérdőíves lekérdezés és dokumentumelemzés A kérdőív részei a. a város és régió iránti attitűd b. szabadidős foglalkozások c. tanulási technikák

A diákok jellemzői

Nemekre való bontás :

Osztályokra való lebontás

Lakóhely szerinti lebontás

A város és régió iránti attitűd

Asszociációk – városok (I.) Temesvár  szép  személyiségek  parkok Arad  műemlékek  épületek  szép Resicabánya  hegyek  épületek  kutak

Asszociációk – városok (II.) Szeged  épületek  múzeum  helyi specialitások (pl. halászlé) Nagybecskerek  templomok  vizek  üzletek

Asszociációk – megyék (I) Temes megye  helységek  vizek  focicsapat Arad megye  szennyezettség  vizek Krassó Szörény megye  helységek  vizek

Asszociációk – megyék (II) Csongrád megye  helységek  vizek Vajdaság – Észak Bánát  helységek  vizek

Asszociációk - régió Régió  helységek  domborzati formák

Mit mutatnának meg egy túristának?(I.) A temesi diákok: a város központját üzleteket múzeumokat Az aradi diákok: műemlékeket épületeket múzeumokat A krassó-szörény megyei diákok: épületeket múzeumot templomokat

Mit mutatnának meg egy túristának?(II.) A szegedi diákok: múzeumokat vízpartot A nagybecskereki diákok: a központot a tavakat üzleteket

A diákok kedvenc helyei (I.) Temesváron  az üzletek, bevásárlóközpont Aradon:  parkok  vízpart Resicabányán  Városközpont  parkok

A diákok kedvenc helyei (II.) Szeged(en) :  vízpart  parkok Nagybecskereken  üzletek  parkok

Milyen más várost ajánlanak...(I.) a temesvári diákok:  Arad (40 %)  Lugos (20%)  Buziásfürdő (10%) az aradi diákok:  Pécska (30%)  Temesvár (25%)  Köröskisjenő (25%) a resicabányai diákok:  Temesvár (70%)  Karánszebes (10%)

Milyen más várost ajánlanak...(II.) a szegedi diákok:  Hódmezővásárhely (20%)  Gyula (20%) a nagybecskereki diákok:  Kikinda (40%)  Versec (20%)

Város iránti kötődés

Szabad idős foglalkozások

Kedvelt szabadidős foglalkozások

Tanulás, iskolai tevékenység

Kedvelt iskolai tantárgyak

Régióval kapcsolatos információforrások

Számítógép- Internet használat Hol?

Gyakoriság

Mire használják elsősorban a számítógépet/internetet?

Nehezebbnek ítélt iskolai feladatok otthon vázlatot készíteni (40%) fogalmazást írni megadott témáról (34%) bemutatni az osztály előtt az otthon elkészítetteket (32%) tanulmányozni a térképet (32%) könyveket keresni a könyvtárban (30%) adatokat gyűjteni más emberektől (28%) tanulmányozni a táblázatokat (24%) önállóan dolgozni az órán (22%)

Összegzés

Szegényes kép a saját helységről, a helytörténeti elemek teljesen hiányoznak (lásd asszociációk, ismert, bemutatható helyek) Szinte teljesen ismeretlen a határ túloldala (lásd régióval kapcsolatos asszociációk, városok ajánlása) Az iskola/tanár még őrzi fő információforrás szerepét (régióval kapcsolatos információforrások) A világháló jól kiaknázható információforrás lehet (lásd elérhetőség, használatának gyakoriságát)

Javaslatok

Régióspecifikus elemek bevezetése a helyi tantervekbe. Helytörténeti ismeretek tanítása a választható tantárgyak keretén belül. Közös helytörténeti kronológiák használata az iskolában. Helytörténeti körök működtetése a helyi iskolában, kulturális intézményekben. Helyi majd tágabb régiós értékek megjelenítése a helyi intézményekben. Közös tanári munkacsoportok kialakítása, módszertani műhelyek működtetése. Rendszerszintű/Intézményszintű

Elérhető információforrások Régiós „beszélő”/képes térkép kiadása. Helyi értékeket bemutató fényképgyűjtemények kialakítása a városokról. Rövidfilmek készítése a jelentősebb helyi értékekről Oktatási anyagokat tartalmazó nyílt forráshely kialakítása Helytörténeti, régiótörténeti információs csomag kialakítása, eljuttatása az oktatási intézményekbe. Munkafüzetek, munkalap-gyűjtemények kidolgozása a már létező kronológiák alapján

Konkrét programok Tanulmányi kirándulások szervezése a régióban. On-line versenyek szervezése a régióról. Helyi saját értékeket feltáró munkák támogatása Múzeumok bevonása az iskolai programokba, interaktív foglalkozások szervezése. Projektmódszereken alapuló évente változó témájú interdiszciplináris vetélkedők szervezése Régiós szintű jövőkép-alakító műhelyek szervezése Régión belül a helységeket összekötő témák, személyiségek azonosítása