A TAKARMÁNYOK MINTAVÉTELE ÉS MINŐSÍTÉSE

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A takarmányok emészthetősége Emészthetőnek a táplálóanyagoknak azt a részét nevezzük, amely az emésztőtraktusban lebomlik és felszívódik. pl. fehérjék.
Advertisements

A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
Gabona alapanyagok mikotoxin szennyezettségének ellenőrzése a
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
AGMI Anyagvizsgáló és Minőségellenőrző Rt. Anyagvizsgálati Üzletág
Energiatermelő mezőgazdaság - Lágyszárú energianövények -
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Boranalitika.
Az anyag és tulajdonságai
A színek számítógépes ábrázolásának elve
Az egészséges táplálkozás lehetőségeiről
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 15. Jellemezze az ipari abrakkeverékeket és a takarmány kiegészítőket! - Premixek (vitamin, ásványi anyag) - Koncentrátumok - Tápok.
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 14. Jellemezze az alább felsorolt melléktermékeket! - A melléktermékek jelentősége a takarmányozásban - Cukoripari melléktermékek.
A burgonya.
Szálas tömegtakarmányok: szénafélék
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
Szemestermények tárolása
A takarmányok összetétele
A táp önmagában etethető, teljes értékű koncentrált abraktakarmány
Flesh 2/12b ker. szi..
Kutya- macskatápok minőségük és ellenőrzésük
Melyik a legmegfelelőbb lótáp vemhes kancák számára?
Tak. ismeret: erjesztéses tartósítás
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
A takarmányok összetétele
Laboratóriumi diagnosztikai módszerek
A takarmányok összetétele
AZ ÉLETTANI PARAMÉTEREK MINŐSÉGELLENŐRZÉSE
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA az agrármérnöki szak III. évfolyamán szeptember 06. – december 13. HétIdőpontTéma 1.IX. 06.A Weende-i.
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.
Készítette: Rácz Imre Vince
Védett növények a Bükkben
VTT-BudapestSchanda János VE-Professzor Emeritus – CIE-MNB Színészlelet és „lágy” metrológia CIE TC 1-65:A framework for the measurement of visual appearance.
Génmanipulált növények biztonsága Smeller Margit
Az esszenciális mikroelemek jelentősége
A talajtermékenység növelésének új, lehetőségei napjainkban Dr. Biró Borbála 1, P. Angerer Ildikó 1 Magyar Tudományos Akadémia, Talajtani és Agrokémiai.
A szén és vegyületei.
ISMERTESSE A TEJTERMELŐ TEHENEK TAKARMÁNYOZÁSÁT ÉS TARTÁSÁT!
GAZDA – ÁLLATTARTÁA II. 14. Jellemezze a sertés hizlalását!
Mintavétel talajból, talajminták tárolása
OECD GUIDELINE FOR THE TESTING OF CHEMICALS Soil Microorganisms: Carbon Transformation Test OECD ÚTMUTATÓ VEGYI ANYAGOK TESZTELÉSÉRE Talaj Mikroorganizmusok:
ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK
7. Ismertesse a tápok főbb alapanyag-csoportjait!
Alapsokaság (populáció)
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
Szemestakarmányok tárolása
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Gazdasági állataink vízforgalma A víz létfontosságú építőanyaga az állat és az ember szervezetének: –10%-os hiánya már anyagforgalmi zavart okoz, 15%-os.
Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.
A növények országa Az egyszerűbbek.
Füves puszták.
Mező élővilága.
Megbízhatóság és biztonság tervezése
Fekete – fehér. Igen – nem
Környezetvédelem.
Levegőszennyeződés.  A levegőben természetes állapotban is sokféle gáz található:  négyötödnyi nitrogén  egyötödnyi oxigén.
Takarmányok zsírtartalma
Az élelmiszer-mikrobiológiai vizsgálatok végzésével kapcsolatos alapfogalmak Az élelmiszer-mikrobiológiai vizsgálatok végzésének alapvető feltételeit és.
Mi az az épületdiagnosztika?  Tulajdonosoknak  Vevőjelölteknek  Bérlőknek  Ingatlanforgalmazóknak  Épületkezeléssel foglalkozó szakembereknek 
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
Halgazdálkodási Tanszék Aflatoxint tartalmazó abraktakarmány hatásainak vizsgálata a pontynevelés során Balog Attila Vadgazda mérnök (Msc) Konzulensek:
BATÁTATERMESZTÉS- ÉS NEMESÍTÉS TAPASZTALATAI ÁSOTTHALMON BIVALYOS TANYA CSALÁDI GAZDASÁG.
Ökológiai állattenyésztés
Környezetvédelmi analitika
melléklet: Észterek1 diasor
Szemestakarmányok tárolása
RÉTEK, LEGELŐK, MEZŐK.
A HÚS FOGALMA, Tulajdonságai
Mintavétel talajból, talajminták tárolása
RÉTEK, LEGELŐK, MEZŐK. R ÉTEK sík  Hazánkban nagy kiterjedésű rétek találhatók, főleg a sík vidékeken.  A rétek élővilága több fényhez jut, mint az.
Előadás másolata:

A TAKARMÁNYOK MINTAVÉTELE ÉS MINŐSÍTÉSE

Bevezetés A megtermelt takarmányt a betakarítás és tárolás során táplálóanyagveszteség érheti. Gazdasági állataink igényeinek kielégítéséhez nem elegendő csak a szükséges mennyiséget etetni, hanem a megfelelő minőségre is oda kell figyelni

Érzékszervi vizsgálatok A legegyszerűbb, mindig elvégezhető és elvégzendő vizsgálati lehetőség, Érzékszervi vizsgálat során látással, szaglással (esetleg ízleléssel) és tapintással ellenőrizzük a takarmány minőségét.

Érzékszervi vizsgálatok II. Látással (szemrevételezéssel) a takarmány jellemzői: növényi összetétel (faj, fajta, levél-szár arány), fejlettségi állapot, tisztaság, aprítottság, homogenitás, szín, frissesség, érettség. Szaglással a takarmány lehet: kellemes vagy jellegzetes illatú, büdös, dohos, penészes, avas, savanyú, szúrós, rothadt, fülledt, pörkölődött. Tapintással a takarmány lehet: száraz, poros, kemény, puha, nedves, nyálkás, nyúlós, zörgős, szemcsés, lisztes, csomós.

TAKARMÁNYFÉLÉK JELLEGZETESSÉGEI I. A szénaféléknél a következő szempontok a mérvadók. Küllem: a jó széna sok levelet tartalmaz, gyomnövényektől mentes. Szín: minél zöldebb a széna, annál jobb takarmány. A zöld széna friss, és sok tápanyagot tartalmaz. A sárga széna régebbi, valószínűleg kevesebb a tápanyagtartalma, de általában biztonsággal etethető. A szürke vagy fekete széna a penész jele, ennek etetését kerülni kell. Illat: a jó széna kellemes illatú. A dohos, rothadt szagú szénát nem szabad takarmányozásra használni.

TAKARMÁNYFÉLÉK JELLEGZETESSÉGEI II. A gabona-, hüvelyes- és az olajos magvak fontos, hogy a szemek jó illatúak, száraz tapintásúak, pormentesek, épek, tiszták legyenek, ne legyen penészes, avas. rágcsáló vagy rovar kártételére utaló nyomokat (üres szemek, maghéj, ürülék) nem tartalmaz.

TAKARMÁNYFÉLÉK JELLEGZETESSÉGEI III. Gyökér- és gumós takarmányok: fontos az ép egészséges növényi rész, a törött sérült növények könnyebben indulnak romlásnak. Legyenek élénk, jellemző színűek, nedv dúsak! Magas nedvesség tartalmuk miatt fagyérzékenyek. A fagyott növények takarmányozásra nem valók. Földdel szennyezett állapotban ne etessük őket.

A takarmányok mintavétele, a hatósági mintavétel A mintának az átlagot kell képviselnie, A mintavétel szabályai a következők: garmadában lévő, ömlesztett abraktakarmányokból: 15-20 helyről, különböző mélység­ből, 0,5-0,5 kg mintát veszünk. Ezt jól összekeverjük, és kiveszünk belőle 0,5-1 kg végleges mintát. zsákolt takarmányból: mintázó tőrrel vesszük a mintát. Minden 5. v. 10. zsákból veszünk l-l mintát, a mintákat összekeveijük, ebből átlagmintát veszünk.

Mintavételező tőr

A takarmányok mintavétele, a hatósági mintavétel II. silókazalból: a középső rétegekből veszünk 1-3 kg-nyi mintát kazalfúróval. széna-és szalmakazlakból: 10-15 helyről a kazal belsejéből veszünk mintákat, ügyelve arra, hogy a levélzet rajta maradjon. folyékony- és pépes anyagokból: alapos összekeverés után veszünk mintát.

A mintavételezés jellege hatósági mintavételről beszélünk, ha a mintát hatósági jogkörrel bíró szerv megbízottja végzi, a termék minőségének ellenőrzése céljából, vagy peres ügyek esetén. kereskedelmi mintavételnek mondjuk ha a mintavételezés oka a takarmány adás-vétele. üzemi mintavétel, amelyet a gyártó végez az általa előállított takarmány minőségének folyamatos ellenőrzése céljából. tájékozódó mintavétel, amelyet akár a termelő, vagy a vásárló végezhet tájékozódó jelleggel.

Mintavételi alapfogalmak Tétel: az egy vásárlásból, vagy az azonos fajtájú, azonos termőhelyről származó takarmánymennyiséget. Mintavételi alap: Ha nagy a tétel, több azonos homogenitású részre bontjuk. Elemi minta: a mintavételi alapból vett 1 minta. Átlagminta: az elemi minták összessége. Laboratóriumi minta: A jól összelegyített átlagmintából származó 1 minta. Ellenminta: A jól összelegyített átlagmintából származó 1 minta. Ezt lezárolva tároljuk 3 hónapig. Akkor kell csak elővenni, amikor problémák adódnak az eredeti laboratóriumi minta eredményével kapcsolatban.

Laboratóriumi vizsgálatok I. A laborvizsgálatok három fő területet vizsgálnak: A csíraszám a baktérium- és gombaszámot jelenti. A takarmányokban megengedett maximális összcsíraszám 0,3 millió grammonként. Az avasság mutatói a savszám, a peroxidszám és az aldehidszám. (Ezek a lebomló trigliceridekből keletkező anyagok mennyiségét mutatják.) A savszám maximum 50, a peroxidszám 25 lehet. Ez fölött avasnak tekintjük a takarmányt.

Laboratóriumi vizsgálatok II. A gombatoxinok a penészgombák által termelt mérgező vegyületek. A szántóföldön a Fuzáriumok vannak jelen, ezek F2 és T2 toxint termelnek. A raktárakban az Aspergillusok aflatoxint és ochratoxint, a Penicilliumok patulint termelnek. Ezek az anyagok emésztési problémákat, szervműködési eltéréseket, anyagcserezavarokat okoznak. A fertőzött takarmányokat nem szabad felhasználni etetésre.

TAKARMÁNYFELVÉTELT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK Állat-függõ tényezõk Takarmány-függõ tény. Egyéb tényezõk Fajta Növény faja Takarmányhoz való hozzáférés ideje Ivar Takarmány összetétele Etetések gyakorisága Élõsúly Kémiai összetétel Teljes takarmány keverék vagy tak. féleségek külön Növekedés intenzitása Tápl. any. emészthetõsége Takarmány kiegészitõk Életkor Tápl. any. bendõbeli lebonthatóságe Ásványi sók Ivarérettség Áthaladási sebesség Kötött vagy szabad tartás Tejtermelés Tak. fizikai formája Teljes férõhely mérete Laktáció szakasza Szárazanyag tartalom Pihenõtér mérete Vemhesség Fermentálhatóság Fotoperiódus Kondició Iz Hõmérséklet - páratartalom Betegségek Zsir jelenléte vagy hiánya