Az építőipar műszaki kellékei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tehetetlenség törvénye
Advertisements

Vonóhorgos, 4 kerékpáros szállító
Földmunkák Az épületek alépítményi munkái: kitűzés
Munkaterek határolása
Kidolgozta: Heinz-Werner Engel (ABECE) 1997 Használják: Belgium, Németország, Kanada, Nagy-Britannia, Olaszország, Tunézia, Magyarország, Ausztria Magyar.
Energia a középpontban
Bontási munkák előírásai
2008/2009 II. Félév Dr. Kovács György egyetemi docens
ALT TÁROLÁS (T) RAKODÁS (R) SZÁLLÍTÁS (S) ANYAGMOZGATÁS ÉS GÉPEI
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
LAGO SB Medence építés.
Építési projektek megvalósítása a generálkivitelező szemszőgéből
10. Tétel.
ADR szabályok a kártevő-mentesítésben
Előregyártott vasbeton vázszerkezetű csarnok rendszer fővállalkozása, generál kivitelezése áttekintése Cserpes Imre.
Bridgestone Magyarország Kft.
Járművek és mobil gépek II. Finiserek, tömörítőgépek
Földmunkagépek, tömörítőgépek
Járművek és mobil gépek II. Építőipari szállítójárművek
Korszakváltás az adapterek alkalmazásában
Járművek és mobil gépek II. Szállítóberendezések
Közlekedési pályák tömörítőgépek Budapest 2012.
Járművek és Mobilgépek II.
SZÁLLÍTÁS ÉS ANYAGMOZGATÁS
Készítette: Mikes Balázs
Földművek, földmunkák I.
HIDRAULIKA.
Lineáris Programozás 4-5. feladat
SZILÁRD TESTEK NYOMÁSA.
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Gépészet szakmacsoport
17. tétel.
Karbantarthatóság, megközelíthetőség Ajánlati felhívás, műszaki specifikáció BME: ELŐADÁSSOROZAT Veszely Károly Mobil: ; +
Földmunkagépek, tömörítőgépek
Megújuló energiaforrások
Munkahelyi egészség és biztonság
Discovery űrrepülőgép utazásra felkészítésének anyagmozgatási feladatai.
TANÁR KIS EMESE. A mezei növények termesztése A növénytermesztés a mezőgazdaság egyik ága,amellyel az ember ősi idők óta foglalkozik.
4. ELŐADÁS ▼ Zsaluzatok tervezésére, építésére és bontására vonatkozó előírások, beton és vasbeton munkák, előregyártott elemek készítése és összerelése,
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Győr, február Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program
Munkavédelmi tájékoztató kerti munkásoknak
Járművek és mobilgépek II.
KOMPLEX FOGLALKOZTATÁS Elv Munka nélkül nincs jövedelem Cél Mindenki dolgozzon Eredmény 200 ember dolgozik, nincs munkanélküli Tudjuk, mit.
Építészeti műszaki rajz
ŰRKOMP ELŐKÉSZÍTÉS ( A mindennapi közönség előtt ritkán látható, repülés előtti tevékenységek) FELFEDEZÉS---FEDEZD FEL KATTINTÁSRA LÉPTETHETŐ Magyarra.
Műszaki és informatikai nevelés 5. osztály
Menetdiagram.
Folyók felszínformálása
BÁLÁZÁS GÉPEI Technológia Csoportosítása Hasábbálázók Körbálázók 1
Munkavédelem, munkaárok dúcolatok
BME.-KJK. MTK ELŐADÁS ▼ Zsaluzatok tervezésére, építésére és bontására vonatkozó előírások, beton és vasbeton munkák, előregyártott elemek készítése.
Egyéb műszaki jellemzők
A munkavégzéssel kapcsolatos legfontosabb munkavédelmi ismeretek
JSA/LMRA – Veszélyazonosítás a munkavégzés előtt
Tűz- és Munkavédelmi oktatás Immunológiai Intézet 2014.
Volvo Építőgépek HungáriaKamarás István Eszköz Lízing Reggeli Konferencia március 30.
VASÚTI PÁLYÁK Alépítmény III Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Anyagmozgatási és Logisztikai Rendszerek Tanszék ÉPÍTŐGÉPEK MUNKACSOPORT. Budapest.
MIBŐL ÉPÍTSÜK FEL HÁZAINKAT?
ÉPÍTŐIPARI EMELŐGÉPEK ÉS SZÁLLÍTÁS
Földfeletti hálózatok
Bogos Csaba GAZEK Safety Expert Ügyvezető - Tulajdonos
Caracalla udvarában Kalandjáték 11.
Motoros forgótárcsás vágóberendezés
Földmunkagépek emelőgép üzemmódban
KVALITÁS MŰSZAKI GAZDASÁGI SZOLGÁLTATÓ KORLÁTOLT FELELŐSÉGŰ TÁRSASÁG Készítette: Dr. Desztics Gyula Felnőttképz. nysz: E /2014.
Általános szabályok-targonca
Erdészeti/csemetekert növényvédelem hatósági vonatkozásai
Építés- szerelési biztosítások
Előadás másolata:

Az építőipar műszaki kellékei

Az építőiparban különféle szerszámokat, felszerelést és gépeket használnak. A kisebb munkákat kéziszerszámmal végzik, a nagyobb munkákhoz erős gépeket használnak. Ezek a gépek az ember munkáját helyettesítik.

Az építőipari munkagépek felosztása: Földmunkagépek Rakodógépek Keverőgépek és egyebek

Földmunkagépek Földmunkának nevezzük a terep előkészítésekor a földkéreg fejtését, a berakodást, a szállítást, a kirakodást, az elterítést és a tömörítést. Ezeket a munkákat gépekkel végzik, amelyeknek a munkavégző részei lehetnek: kanalak, gyaluk, simítók, gereblyézők, stb.

Tológépek – buldózerek A talaj egyengetésére, mélyítésére, feltörésére és szállítására szolgálnak. A gyalukést a gép első részére szerelik fel. A gyalukés állítható, így különböző munkákat lehet vele készíteni.

Kotrógépek – baggerok Kerekeken, lánctalpon vagy síneken járnak. A munkavégző részük leginkább kanál alakúak, ásásra és berakodásra használják.

A munkavégző rész forgatható, dolgozhat a gép előtt, mellette, mögötte, vele egy szintben, vagy a szint alatt. 6.2 és 6.3 ábra.

Rakodógépek Arra szolgálnak, hogy a laza porhanyós anyagot beemeljék a szállítóeszközbe, de a föld kimélyítése is elvégezhető vele. A rakodógép első részére fel lehet szerelni kotrókanalat, a hátsó részére pedig marókanalat. A kanalakat hidraulikus berendezés működteti.

A könnyebb rakodógépeknek kereke van, a nehezebbek lánctalpon közlekednek.

Talajhengerlő gépek – úthengerek A talaj egyengetésére és tömörítésére szolgál. A talajhengerlő gépek lehetnek önjáróak, de a kisebb hengerek meghajtása történhet buldózer vagy traktor segítségével is.

A talajhengerlő gépek lehetnek önjáróak, de a kisebb hengerek meghajtása történhet buldózer vagy traktor segítségével is. A henger felülete lehet sima vagy tüskés. 6.5 és 6.6 ábra. Beton vagy aszfalt kiöntése előtt a talaj tömörítését vibrációs tömörítő géppel és döngölőgéppel történik.

Aszfaltozógép Az útépítésnél szolgál, az aszfaltburkolat elterítésére használják.

Az aszfalt masszát az aszfaltkészítő bázisokon készítik, és a meleg masszát tehergépkocsikkal szállítják a helyszínre és az aszfaltozógép tartályába öntik. A tartályból a gép egyenletesen elteríti az elkészített útalapon. 6.7 ábra.

Emelő- és szállítógépek és berendezések Az építőiparban sokféle anyagot használnak, ezeket gépekkel kell elszállítani a raktárból és tároló helyekről az építőhelyre, és felemelni oda, ahova majd beépítik őket. Ezekhez a munkákhoz emelődarut, kanalas rakodógépet és billenőszekrényes tehergépkocsit használnak.

Emelőgépek Az építőanyagok fel- és lerakására használják. Különféle emelődarukat használnak. 6.8 ábra Az épület mellé állítják őket, a gémjük forgatható. A terhet acél sodronykötél és kampó segítségével emelik fel és eresztik le.

Lehetnek álló és mozgó daruk Lehetnek álló és mozgó daruk. A mozgódaruk síneken állnak és kerekeken gurulnak.

Kanalas rakodógépeket Az építőanyag ki és berakodására használják. 6.9 ábra

Billenőszekrényes tehergépkocsi (kipper) Ömlesztett anyagok: föld, homok, kavics, zúzott kő szállítására használják. Rakodógéppel végzik a berakodást, a kirakodás úgy történik, hogy a tehergépkocsi hidraulikusan felemeli, vagy megbillenti a szekrényt és kiszórja a rakományt. 6.10 ábra.

A keverőgépek

Beton vagy habarcs készítésére szolgál. A forgódobot villany vagy benzinmotor hajtja. Ide adagolják a megfelelő anyagot: homokot, cementet, kavicsot, oltott meszet, vizet. A forgódob belsejében keverőlapátok vannak, amelyek forgás közben keverik az anyagokat, hogy homogén (egyenletes) masszát kapjunk.

Nagyobb mennyiségű betont betongyárakban készítik, és forgódobos tehergépkocsi szállítja az építkezésre. 6.12 ábra

Munkavédelmi szabályok az építőhelyen Az építőhelyeken nagy a sérülés veszély. Különböző szerszámokkal dolgoznak, magasban, gépekkel. Az építkezés megkezdése előtt tervet kell készíteni az egyéni és kollektív munkavédelmi intézkedésekről. Munkavédelmi eszközöket kell használnia mindenkinek, még a látogatóknak is.

Kőműves munkáknál a leeséstől és az építőanyagok vagy szerszámok okozta sérülésektől kell óvni a munkásokat. Az állványzatnak biztonságosnak kell lennie, újabban ponyvát feszítenek mögéje, veszélyesebb helyeken a munkásoknak öv- kötést kell használniuk. Minden munkásnak védősisakot kell hordania – fejsérülés megelőzése.

Az építőanyagokat példás rendben kell elraktározni a megfelelő helyen és mennyiségben. Emelődaru alatt tartózkodni tilos! Csak kiképzett és felhatalmazott személy kezelheti az emelődarut és más szállítóeszközt. Minden munkásnak ismernie kell saját munkahelyén történhető baleseti lehetőségeket, a vészhelyzetek megakadályozási módját, és az intézkedéseket be kell tartani.

Praktikus munka Földmunkagép és emelőgép készítése szerelőkészletből.