A vegetáriánus táplálkozás megítélése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Táplálkozási alapfogalmak
Advertisements

Alap Termékek.
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
Formula 2: Multivitamin-komplex
Helyes táplálkozás.
Egészséges táplálkozás
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Táplálékok, tápanyagok
Testünk építőkövei: A vitaminok
Sertéshús helye az egészséges táplálkozásban
Táplálékok,tápanyagok
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Flavon max termékcsalád
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 14. Jellemezze az alább felsorolt melléktermékeket! - A melléktermékek jelentősége a takarmányozásban - Cukoripari melléktermékek.
Az ásványi anyagok forgalma
A takarmányok összetétele
Varga Ritmus Sándor Nyakas Péter Dávid
Készítette:Józsa Szende Román Orsolya
A kutya táplálóanyag szükséglete
Reformtáplálkozás.
Az állati termelés táplálóanyag-szükséglete V.
A takarmányok összetétele
A takarmányok összetétele
Takarmányismeret 5. Melléktermékek. Növényolajipari melléktermékek Táplálóanyag-tartalmukat befolyásolja a feldolgozás módja: -hidegen sajtolt (olajpogácsa)
A szervezet nitrogén- és fehérjeforgalma
Táplálkozási irányzatok és megítélésük
Az élelmiszereket felépítő anyagok
ALTERNATÍV TÁPLÁLKOZÁSI IRÁNYZATOK
A helyes táplálkozás.
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
A táplálkozási szervrendszer felépítése és működése
Horváth Krisztián A Vitamin.
B12 vitamin By: Pánczél Merci. B12 szerkezete Szerkezete hasonlóságot mutat a porfirinvázzal. Központi részét négy pirrolgyűrűből álló rendszer képezi,
Készítette: B ő cs-Kovács Renáta Dénes Dorina. ×Napsugárzás Fontos, hogy télen is érjen napfény, hiszen e nélkül a D-vitamin börben tárolt provitaminja.
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
Takarmányok fehérjetartalma Az állati szervezet létfontosságú vegyületei fehérje természetűek Az állati termékek szintén Fehérjét az állat csak N-tartalmú.
Táplálkozási ismeretek II.
A szervezet nitrogén- és fehérjeforgalma
A tápanyagszükséglet általános szempontjai
A szervezet energiaforgalma
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Testtömeggyarapodás és fejlődés nem szükségszerűen egyidejű: Kompenzációs növekedés Szűkös takarmányozás: kompenzálja hosszú ideig szűkös tak.: csökött.
Táplálkozási alapfogalmak
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
Mosonmagyaróvár november 25.
A szervezet energiaforgalma
B12 vitamin Kozma Vivien. B12 hiánya A B12-vitamin hiánya a vészes vérszegénység (anaemia perniciosa)
Testünk építőkövei – a vitaminok
Készítették: Kun Vivien Retkes Vanessza Urbán Ibolya 8.a.
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Élelmi rostok Klikk a folytatáshoz.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Az újszülöttek ellátása; csecsemőtáplálás, disztrófia Dr. Tomsits Erika egyetemi docens Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekklinika.
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
Egészségtudatos kávéházi sütemények
10. rész :Táplálékunk összetevői
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
A szervezet energiaforgalma
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Anaemia Dr. Boda Márta.
Előadás másolata:

A vegetáriánus táplálkozás megítélése Szemivegetáriánus - megengedett a baromfi és hal fogyasztása Laktoovovegatáriánus - tejet, tejterméket, tojást fogyasztanak Szigorúan vegatáriánus, vegán - csak növényi eredetű élelmiszereket fogyasztanak Csak gyümölcsöt és nyers zöldségeket fogyasztók - hőkezelést sem alkalmaznak

fehérje (a növényi fehérjék biológiai értéke kisebb) Vegetáriánus táplálkozás esetén az alábbi táplálóanyagokból alakulhat ki hiány: energia (a növények rosttartalma nagyobb, energiatartalma kisebb) fehérje (a növényi fehérjék biológiai értéke kisebb) vas (a növényekben található vas rosszul emésztődik, a növényi C-vitamin segíti, a fitinsav gátolja hasznosulását) cink (a hüvelyesek gazdagok cinkben, de hasznosulásuk a rost- és fitinsav miatt gyenge)

Vegetáriánus táplálkozás esetén az alábbi táplálóanyagokból alakulhat ki hiány: kalcium (gyengébb a felszívódás növényekből, a Ca ürítés azonban lecsökken vegetáriánusokban) D-vitamin (az állati eredetű élelmiszerek pl. a tej, tojás, máj gazdagabbak) B12-vitamin (a növényi eredetű élelmiszerek csak nyomokban tartalmazzák) riboflavin (B2), piridoxin (B6) vegán étrenden rosszul hasznosulnak, zavart szenvedhetnek az oxidációs folyamatok és az aminosavak átalakulása)

A vegetáriánus táplálkozás élettani megítélése terhesség a megnövekedett energia, fehérje, vas, Ca, Zn, B12 vitamin szükségletet nehéz kielégíteni D-vitamin és jód hiány is felléphet a szigorú vegán táplálkozás ellenjavallt laktoovovegatáriánus táplálkozás esetén a vasellátottságra kell ügyelni szoptatás az anyatej mennyisége vegán étrenden is kielégítő D-, B12-vitaminban, továbbá Ca-ban és vasban viszont hiányos lehet

A vegetáriánus táplálkozás élettani megítélése csecsemőkor az első néhány hónapban a vegán anyák gyermekei is kielégítően fejlődnek a választás körüli időszak lehet kritikus, ha kizárólag növényi eredetű táplálékot kap a baba anyatej hiányában és a választást követően a szóját tartalmazó, vassal dúsított tápszerek használhatók

A vegetáriánus táplálkozás élettani megítélése kisgyermekkor a szigorú vegán kisgyermekek testmagasága, testtömege elmarad a kívánatostól előfordulhat az angolkór és a vashiányos anémia a szemi-, és a laktoovovegetáriánus gyerekek körültekintően összeállított étrenden jól fejlődnek serdülők az energia, fehérje, ásványi anyag és vitamin szükséglet nehezen fedezhető a vegetáriánus lányok nemi érettsége átlagosan 6 hónappal később következik be szérum koleszterin szintjük azonban alacsonyabb