Logikus érvelés Baranyai Tamás. Logika „A logika az érvényes következtetés alapelveivel foglalkozik [...] a logika nem egyszerűen a helyes érvelés, hanem.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Események formális leírása, műveletek
Advertisements

Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
A szabad akaratról I. V. Rész
Matematika a filozófiában
Miről szól a Katégoriák? Cat.3: „Amikor valamit másvalamiről, mint alanyról állítunk, mindaz, amit az állítmányról mondunk, az alanyról is mondható. Pl.
Függvények Egyenlőre csak valós-valós függvényekkel foglalkozunk.
EE/R adatmodell (Extended E/R) 1 Az objektum orientált szemlélet elterjedésével egyre nőtt az igény az olyan SDM (Semantic Data Model) modellek iránt,
Készítette: Tóth Enikő 11.A
Determinisztikus programok. Szintaxis: X : Pvalt program változók E : Kifkifejezések B : Lkiflogikai kifejezések C : Utsutasítások.
Az empirikus ellenőrizhetőség mint kritérium
Euklidészi gyűrűk Definíció.
Egy f  R[x] polinom cS -beli helyettesítési értéke
A Venn-diagram használata
Gyűrűk Definíció. Az (R, +, ·) algebrai struktúra gyűrű, ha + és · R-en binér műveletek, valamint I. (R, +) Abel-csoport, II. (R, ·) félcsoport, és III.
4. VÉGES HALMAZOK 4.1 Alaptulajdonságok
A sztoikus lektonelmélet avagy mi az igazság hordozója? Arisztotelész példái: időtlen mondatok: ‚Minden ló állat’, ‚Egy ember sem kő’. A jellegzetes sztoikus.
Logika Érettségi követelmények:
MI 2003/5 - 1 Tudásábrázolás (tudásreprezentáció) (know- ledge representation). Mondat. Reprezentá- ciós nyelv. Tudás fogalma (filozófia, pszichológia,
Szillogisztikus következtetések (deduktív következtetések)
Általános lélektan IV. 1. Nyelv és Gondolkodás.
Bizonyítási stratégiák
ARISZTOTELÉSZ (Kr. e ).
A digitális számítás elmélete
Az érvelés.
Valós számok Def. Egy algebrai struktúra rendezett test, ha test és rendezett integritási tartomány. Def. Egy (T; +,  ;  ) rendezett test felső határ.
6. SZÁMELMÉLET 6.1. Oszthatóság
Reprezentációs függvény. Adva egy adattípus absztrakt és konkrét specifikációja: d a = ( A, F, E a ); d c = ( C, G, E c ); A = {A 0,..., A n };C = {C 0,...,
A számfogalom bővítése
Halmazelmélet és matematikai logika
Bekő Éva Eötvös Loránd Tudományegyetem Elérhetőségem:
1. Bevezetés a tárgy célja: azoknak az eszközöknek és módszereknek a megismertetése és begyakoroltatása, melyek az érvelések megértéséhez, elemzéséhez,
2. Argumentációs szabályok (É 50−55) argumentációs szabályok meghatározzák, hogy mi mellett és mivel kell érvelni 1. a feleknek érveléssel indokolniuk.
Természetes és formális nyelvek Jellemzők, szintaxis definiálása, Montague, extenzió - intenzió, kategóriákon alapuló gramatika, alkalmazások.
ban született a francia Le Haye-ben - jezsuita és katonaiskolában tanult - sokat utazott, pl. Magyarországon is - Ulm-ban misztikus álmot látott:
Gazdaságstatisztika 10. előadás.
2. A logika története Gregor Reisch  1503  Typus logice Premissae
Miért nem valóságos az idő?
Érvelés, bizonyítás, következmény, helyesség
Arisztotelész szillogisztikája
Eddig: Parmenidész a szemlélet, a nyilvánvaló(nak látszó) logikai jellegű kritikája Szabó Á.: ez az első indirekt érvelés – vitatott logikai érvet hoz.
I.7: „Világos az is, hogy mindegyik alakzatban, amikor nincs szillogizmus, és mindkettő állító, avagy tagadó, akkor egyáltalán semmi nem lesz szükségszerű.
Első Analitika I.1. Az állításelmélet újrafogalmazása „Protaszisz az a mondat, ami valamit valamiről állít vagy tagad.” „Lehet egyetemes, részleges (en.
Szillogisztika = logika (következtetéselmélet)? Az An.Post.-ban, és másutt is találunk olyan megjegyzéseket, hogy minden helyes következtetés szillogizmusok.
„Házasodj meg, meg fogod bánni; ne házasodj meg, azt is meg fogod bánni; házasodj vagy ne házasodj, mindkettőt meg fogod bánni; vagy megházasodsz, vagy.
A logika története – mi a tárgya és hol kezdődik?
A kondicionális törvényei
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
(nyelv-családhoz képest!!!
Formális bizonyítások Bizonyítások a Fitch bizonyítási rendszerben: P QRQR S1Igazolás_1 S2Igazolás_2... SnIgazolás_n S Igazolás_n+1 Az igazolások mindig.
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék.
Vektorterek Definíció. Legyen V Abel-csoport, F test, továbbá
Koncepció: Specifikáció: e par exp i = eb imp bod ib Specifikáció elemzése: tulajdonságok felírása a koncepció alapján + tulajdonságok bizonyítása.
1. MATEMATIKA ELŐADÁS Halmazok, Függvények.
XVIII. sz. , skót felvilágosodás Empirista, szkeptikus
Kijelentések könyve: mindegyik oldalon egy kijelentés. Egyes igaz kijelentések axiómák. Az axiómákból bizonyítható kijelentések mind igazak, és a cáfolható.
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
A MATEMATIKA FELÉPÍTÉSÉNEK ELEMEI
Máté András
A tudományfilozófia két nagy tradíciója Bevett (elfogadott) nézet Kb A logikai pozitivizmus eszmei áramlatához tartozik R. Carnap, M. Schlick,
ADATBÁZIS- RENDSZEREK 12. rész: Konkurenciavezérlés.
Algebrai logika Leibniz folytatói a 18. században: Lambert, Segner és mások. 19. sz., Nagy-Britannia: Aritmetikai és szimbolikus algebra. Szimbolikus algebra:
Adalékok egy véges összegzési feladathoz
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Analitikus fa készítése Ruzsa programmal
Logika szeminárium Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic
II. konzultáció Analízis Sorozatok Egyváltozós valós függvények I.
σωρεύω – felhalmoz, kupacot rak
Variációk a hazugra Szókratész: Platón hazudik.
Elméleti probléma: vajon minden következtetés helyességét el tudjuk dönteni analitikus fával (véges sok lépésben)? Ha megengedünk végtelen sok premisszás.
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Előadás másolata:

Logikus érvelés Baranyai Tamás

Logika „A logika az érvényes következtetés alapelveivel foglalkozik [...] a logika nem egyszerűen a helyes érvelés, hanem a helyesség törvényeire vonatkozó elmélet[...]” W. C. Kneale - M. H. Kneale: A logika fejlődése, Gondolat, Bp., 1987 Érvelés ” Legelőször is ki kell emelni, hogy az érvelés kifejezés kétértelmű! Egyrészt állítások strukturált együttesét jelenti azaz összetartozó premisszákat és konklúziókat -, amelyek közül a premisszák indoklást szolgáltatnak a konklúziókhoz (argument). Másrészt jelöli az érvelési tevékenységet, melynek során létrehozzuk ezeket a premissza-konklúzó szerkezeteket (argumentation).Másképpen fogalmazva: érvelésnek nevezünk egyfajta tevékenységet és annak eredményét, a premissza- konklúzió szerkezeteket is. Margitay Tihamér: Az Érvelés Mestersége, Typotex Bp., 2007

Axióma: Alaptétel, alapigazság, aminek hitelességét senki nem vonja kétségbe. („First principle”, építőelem) Logika: szabályrendszer („framework”) amely segítségével az axiómákból új információhoz jutunk. Miért? Átfogó elméleti eredményt célzó művek legvalószínűbb eszköze.

Axióma: Alaptétel, alapigazság, aminek hitelességét senki nem vonja kétségbe. („First principle”) A priori: (lat. "abból ami korábban van") tapasztalatot, tényeket megelőző tudás. Szükségszerűek, univerzális érvényűek (akkor lehet elvetni belőlük, ha belső ellentmondásra vezetnek). Szak-szókincs alkotja főleg

Axióma: Alaptétel, alapigazság, aminek hitelességét senki nem vonja kétségbe. („First principle”) Pl.:Peano-axiómák: I.Létezik legalább egy természetes szám II.Minden n természetes számnak van egy n’=/=n rákövetkezője, ami szintén természetes szám III.Van egy és csak egy természetes szám (jelölje 1) amely egy természetes számnak sem rákövetkezője IV.Ha n’=m’ akkor n=m V.Ha N 0 jelöli a természetes számok N halmazának olyan részhalmazát, melyre teljesül, hogy N 0 tartalmazza 1-et és minden N 0 -beli n-re igaz, hogy n’ is N 0 -ban van, akkor N 0 =N

Logika: szabályrendszer („framework”) amely segítségével az axiómákból új információhoz jutunk. A váz rendszer jellemzője hogy interdiszciplináris, al-vázakra („sub-frame”) bontható

Logika: szabályrendszer („framework”) amely segítségével az axiómákból új információhoz jutunk. Technikák: Dedukció: Bizonyossággal állít valamit meglévő ismeretekből. Semmitmondónak (triviális állítások) tűnhet. Tranzitív relációra épül: A=B és C=A  C=B (szillogizmus) A=B: Minden ember halandó C=A: Szókratész ember C=B: Szókratész halandó

Logika: szabályrendszer („framework”) amely segítségével az axiómákból új információhoz jutunk. Technikák: Indukció: Erős valószínűséggel állít valamit, nem bizonyosan. (Könnyű ilyet csinálni.) Pl.: Csak barna medvét láttunk (idáig).  Minden medve barna. Filozófusok vitatják, hogy az így szerzett tudás tudás-e egyáltalán. Foglalkozott vele: David Hume, David Stove, Donald Williams, Karl Popper…

Logika: szabályrendszer („framework”) amely segítségével az axiómákból új információhoz jutunk. Technikák: Teljes indukció: Ez igazából dedukció Az V. Peano-axiómára épül, lépései -Nézzük meg, hogy n=1-re igaz-e -Tegyük fel, hogy n-re igaz, és bizonyítsuk, hogy ebből igaz n+1-re is

Érvelés Feltevés: Logikus az, amit el tudok hitetni másokkal (az emberek azt hiszik el ami logikus). Kvázi-logika. Módszerek: Elnevezés:Definiálok valamit, úgy hogy a hallgatóság úgy érezze, annak köze van hozzá. Moralitások („Akkor jó, ha szép”). Analógia:Kultúrába ágyazom, pl. görög oszloprendek ember-analógiája Történet:Megbetegedett és eltávozott egy korinthoszi szűz. A dadája néhány holmiját a sírra teszi egy kosárban, egy tetőcseréppel letakarva. Benövi az akantusz a kosarat. Képek:Képek! Csoport identitás:Pl.: Pugin: „Angolok vagyunk, nem olaszok”. Tekintély:- Meglévő tekintély mondja - Többen mondják ugyan azt - Aktuális emelkedő trend (pl.: green is the new black)

Eleai Zénón (kb. i. e. 488 – i. e. 430) görög filozófus Zénó-viselkedés: Végtelen sok esemény történik véges idő alatt. Mozgás-paradoxonok, pl. Akhilleusz és a teknős Végtelen sok esemény kellene hogy Akhilleusz utolérje a teknőst, tehát sosem éri utol. Határérték számítás (Newton és Leibniz) oldja fel: Kép:

Zénó-viselkedés: Végtelen sok esemény történik véges idő alatt. c: ütközési szám V: sebesség Az ütközések sorozata tipikusan ilyen: Pl.:Pattogó labda,pontszerű test esetén gravitáció jelenléte szükséges