A magyar baromfi ágazat helyzete és jövője 2011-ben

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Élelmiszer-önrendelkezés a közétkeztetésben
Advertisements

Új Védjegy tanúsítja a magyar sertéshús kiváló minőségét
Reklámállítások megítélése Balogh Virág május 5.
„Van-e még lejjebb?”, avagy a magyar húsipar állapotfelmérése 2012 húsvétján (a prezentáció az AKI adatainak felhasználásával készült)
Nyugat-Pannónia – határon átnyúló együttműködések, és a as fejlesztési időszak előkészítése Készítette: Győrffy László Gábor.
„A megye szerepe a parlagfű elleni mozgalomban” Tájékoztató a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat által kezdeményezett Megyei Parlagfű-mentesítési.
A baromfiágazat stratégiája Túlélési esély vagy kitörési pont?
A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat tevékenysége Kiss Ágnes mb. igazgatóhelyettes MNVH Hatékonyság, Innováció, Szakmaiság HISZ-ünk benne! Budapest, november.
Magyar Kerékpárosklub Hungarian Cyclists’ Club (HCC)‏ László János, elnök.
EURÓPAI VESZÉLYESÁRU BIZTONSÁGI TANÁCSADÓK SZAKMAI TALÁLKOZÓJA BONN / GGVD – NÉMETORSZÁG (1) BIZTONSÁGI TANÁCSADÓK NEMZETKÖZI SZAKMAI EGYESÜLETE – BTE.
Helyi termék értékesítés adózási tanácsadása – műhelymunka őstermelők, kistermelők, kézművesek, agroturisztikai szolgáltatók, és civil szervezetek részére.
Üdvözlöm Önöket a Mezőgazdasági Megoldások és Együttműködés Konferencián! Harkány, Magyarország Június 2009 John Heisdorffer Az Iowai Szójaszövetség elnöke.
A húsipart érintő feladatok, aktuális információk február 10. Deák Ferenc élelmiszerbiztonsági osztályvezető FVM Állategészségügyi és Élelmiszer-Ellenőrzési.
Uniós források fogadása a bérlakásépítéseknél
Gyermekszegénység – uniós prioritások és a magyar elnökség lehetőségei.
A sertéshúságazat szabályozása Termelés: 17,5 mill. Tonna évente Export: 1,5 mill. Tonna évente.
Interdiszciplináris ellátási lánc- versenyképes vállalat
A Közös Agrárpolitika (KAP) aktuális kérdései, várható változások ÚMVP képzés „Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó.
Az állattartó telepek nyilvántartásainak szabályos vezetése
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
PIACI INFORMÁCIÓS RENDSZER
A sertés és baromfi-ágazat versenypozíciója az EU-csatlakozás után
4000 körüli vállalkozás, - ennek 80%-a mikro-vállalkozás (10 főnél kevesebb foglalkoztatott), - 15%-a kisvállalkozás (10-49 fő foglalkoztatott) 100 ezer.
„Hidat építünk” az energetikai tanácsadók szerepe Magyarországon
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
Vince Péter MTA Közgazdaságtudományi Intézet
A lokalitás szerepe a munkaerőpiaci folyamatok alakításában László Gyula Pécs, május 19.
Agrárgazdaság és a mai vidék viszonya és mai konfliktusai Dr. Buday-Sántha Attila egyetemi tanár.
1 szociális párbeszléd magyarországon © kurtán sándor 2010 érdekérvényesítés és érdekegyeztetés az eu-ban
A Safer Internetplus Program célja és területei eContentplus és Safer Internetplus Nemzeti Információs Nap Budapest, április 18. Simor Gabriella,GKM.
Német Ferenc Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara.
Az emberi tőke vizsgálatának lehetőségei társas vállalkozások körében Kutatási terv Pótó Zsuzsanna.
Dr. Kozári József egyetemi docens, igazgató Szent István Egyetem Közép-Magyarországi Regionális Szaktanácsadási Központ V. Országos Tanácsadási Konferencia.
A másodlagos élelmiszer-ellenőrzésekhez kapcsolódó szakmai kihívások a gyártók, feldolgozók szemszögéből. Az új szabályozás hatása a magyar termékek piaci.
A magyar vidékfejlesztés és mezőgazdaság jövője Európában Konferencia 2011.május 24. Javaslatok az EU vízpolitikájának integrálására a Nemzeti Vidékstratégia.
A Közös Agrárpolitika reformja és a magyar vidékfejlesztés Podmaniczky László Szent István Egyetem, Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat “A magyar vidékfejlesztés.
LÁTLELET MAGÁN – JOGOSULT - HATÓSÁGI ÁLLATORVOS
Palotabozsoki ZRT Brojler Integrációja 2009.
Nemzetközi együttműködések „A BAKONYÉRT” Egyesületnél.
Az intervenciós rendszer Piacszabályozási mechanizmus.
Az EU élelmiszer- szabályozásának céljai Eu. Hosszú távú egészségkárosítás csökkentése Az élelmiszerben lévô egészségkárosító anyagok mennyiségének korlátozása.
Az élelmiszeripari versenyképesség és innováció egyes kérdései
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Nemzetközileg új, nyomon követhetőségi rendszer alkalmazása a baromfi termékpályán Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara Üzleti Fóruma ÚJVIDÉK - NOVI.
VIII. Állatorvosi Kongresszus (Budapest, )
Közfoglalkoztatás és értékteremtés Szűcs Erika miniszteri megbízott Szociális és Munkaügyi Minisztérium Cegléd, április 15.
Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének Küldöttgyűlése 2006.November 20.
A baromfiágazat szabályozása 8,5 millió tonna hús Ebből 10 % export 5 millió tonna tojás ebből 1,2% export.
A világ baromfihús-termelése, a baromfihús versenyképessége
2003. november 25.FVM e-agrárium1 Magyar Információs Társadalom Stratégia e-agrárium Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Informatikai Főosztály.
1 Dr. Nagy Frigyes ny. miniszter, c. egyetemi tanár Nyugat- Magyarországi Egyetem, Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar, Mosonmagyaróvár Az EU délkeleti.
Magyar Pulykaszövetség – Szakmai rendezvény
Az osztrák baromfiszektor szerkezete és aktuális kihívások
Az agrárgazdaság finanszírozási lehetőségei Takács Zoltán Vállalati Értékesítési Vezető
A Pannon Egyetem Georgikon Karának szerepe, célkitűzései CEPO Nyitókonferencia Keszthely, május 24. Dr. Dublecz Károly egyetemi tanár.
EURÓPAI AUTÓSZERVIZEK MAGYARORSZÁGI EGYESÜLETE
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
I. Baromfitenyésztés előadás
Előzmények, jellemzők munkavállaló, 2500 cég vagy vállalkozó,
A MAGYAR ÉTKEZÉSI TOJÁS TERMELÉS HELYZETE
Összefogás és megújulás az élelmiszeriparban június 10. Gyaraky Zoltán főosztályvezető V idékfejlesztési M inisztérium.
Dr. Fülöp Zsuzsanna szóvivő, osztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Békéscsaba, szeptember 10. Változások, célkitűzések,tervek - a fogyasztóvédelem.
7. fejezet Fogyasztóvédelem az élelmiszergazdaságban
Dr. Zsilinszky László Ez az előadás megtekinthető az Interneten is:
II. Országos Állatvédelmi- és Állatjóléti Konferencia
Az ÁFA-csökkentés szükségessége és hatása a zöldség-gyümölcs ágazatban
Kihívások a tojáságazat előtt
A főbb gabonafélék és olajnövények versenyesélyei az Európai Unióban
Előadás másolata:

A magyar baromfi ágazat helyzete és jövője 2011-ben Bárány László Baromfi Termék Tanács Elnök Pannon Egyetem, Keszthely, 2011. május 24.

Baromfi Termék Tanács - a magyar baromfi ágazat -

Az EU baromfihús termelésének a megoszlása a tagállamok között 2009 (ezer tonna) Magyarország

Milyen szervezet a terméktanács? - Non-profit, civil szervezet, amely vertikálisan átfogja a termékpályát - Önszabályozó - Képviseli az ágazati érdekeket

Baromfi Termék Tanács Regisztrált tagok, 2010. évben Magyar Broilerszövetség 546 Magyar Kacsaszövetség 296 Magyar Lúdszövetség 556 Magyar Pulykaszövetség 247 Magyar Tojásszövetség 131 Magyar Szabadtartásosszövetség 10 Összesen: 1786

A terméktanács finanszírozása: Befizetési pontok: Vágóhidak, feldolgozók Keltetők Kereskedők Jérceforgalmazók Tojástermelők regisztrációs díjak

A terméktanács tevékenységi körei: Különböző érdekek egyeztető fóruma Piacszabályozás, önszabályozás Ágazati érdekvédelem Információs rendszer: adatgyűjtés adatfeldolgozás a tagok és a kormányzat tájékoztatása Marketing

Új tevékenységek - Lobbi Brüsszelben - Szalmonella program - Együttműködés állatvédő szervezetekkel - Feketegazdaság elleni küzdelem - Kutatási együttműködés

Fenyegetettségek EU jogszabályok korlátozó tényezői - állatvédelem; - környezetvédelem; - higiéniai. Import – fokozódó verseny Zoonozis Takarmány árak manipulatív befolyásolása

1 kg előállított termék árából vásárolható takarmány-mennyiség 2010 - 2011 havi bontásban

Gyengeségek Tőkehiány Épületek, istállók amortizációja – nem épültek speciálisan a faj igényeire tervezett istállók Egyes területek jogszabályi ellentmondások (trágyatárolók: állategészségügyi- élelmiszer- biztonsági kérdések), versenyképességet csökkentő jogszabályok Magas ÁFA Fekete és szürke gazdaság

A baromfi termékpálya erősségei Magas belföldi fogyasztás Jó genetikai háttér Takarmánybázis megléte (kukorica) Jó állategészségügyi, élelmiszerbiztonsági háttér Integrált termelés Magas vidéki foglalkoztatás (mintegy 80.000 ember ágazati szinten)

10 fontos lépés a baromfiágazat érdekében Termelői finanszírozás Humán tőke megerősítése Telepek felújítása Szalmonella program Ingyenes állategészségügyi szolgáltatás Áruházláncok átvilágítása Hatékonyabb hatósági ellenőrzés Import szabályozása Szürke és fekete gazdaság felszámolása Kötelező terméktanácsi tagság

Lehetőségek Takarmányok GMO mentessége Mentesítési programok következetes alkalmazása (oktatás) Állatjóléti útmutató, önaudit, jogszabályok ésszerű és fogyasztóbarát módon való alkalmazása Marketing – védjegy

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET !