Elsősegélynyújtás: Az az egészségügyi beavatkozás, amelyet bárki a végleges szakellátás megkezdése előtt végez, baleset vagy hirtelen egészségkárosodás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
14. Tétel.
Advertisements

Elsősegélynyújtás Az évi IV. törvény a Büntető Törvénykönyv     172. §-a szankcionálja az elsősegélynyújtás elmulasztását: „Aki nem nyújt tőle várható.
Európai Újraélesztési Nap
Dr. Golopencza Pál szolgálatvezető főorvos
Alapszintű újraélesztés (BLS) elmélet
Válaszkészség vizsgálata
ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS ÚJRAÉLESZTÉS
Dr. Göndöcs Zsigmond OMSZ Budapesti Mentőszervezete
Előzmények  Tervezés  Szakemberek alkalmazása (testnevelő tanár, edző, rekreációs szakember, OKJ-s végzettségű segítő..stb)  Hivatalos meghirdetés.
Oxyologia és sürgősségi orvostan I.
Veszélyeztető magatartás gyanúja  időnként előforduló, enyhébb jelenségek  rizikó tényezők  háttérben inkább a szülők tájékozatlansága áll.
Elsősegélynyújtás oxyológia
TÜDŐGYULLADÁS - PNEUMONIA
KATASZTRÓFA ORVOSI SEGÉLYHELY (KOSH)
Szociális munka az onkológiában
Oxiológia 2 Márovics Pál.
ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS 1-2. óra M
13. Tétel.
Pest Megyei Orvosnapok 2006 Hogyan lássam el a beteget? Járó-, vagy fekvőbetegként? Dr. Domján Gyula.
A villamos áram élettani hatása
Triage (Osztályozás) Gorove.
GŐBL 2002 A helyszíni tevékenység általános szabályai.
Ifjúsági Vöröskereszt
Helyszíni sérült ellátás
1)A szakszerű egészségügyi ellátás biztosításához jutás szükségességének felismerése – Mikor, milyen esetekben hívjunk orvost? 2)A beteg gyermek ellátásával.
Figyelemfelkeltő és riasztó tünetek felismerése
Mentők riasztása Tűzoltók riasztása Rendőrség riasztása
Kompetenciák a sürgősségi betegellátásban
GŐBL - TÓTH 2006 Hagyományos megközelítés l A helyszín felmérése l („Baleseti” mechanizmus) l Veszélyt jelző tünetek l A vitális funkciók elégtelenségének.
AKUT BETEGSÉGEK ELLÁTÁSA
Továbbképzés Szombathely június 30.
Asztma Asztmás állapotban a légutakat a hörgő-nyálkahártya speciális gyulladása miatti duzzanat és a hörgők simaizomzatának görcsös összehúzódása beszűkíti.
Légző rendszer betegségei
Elsősegélynyújtási feladatok Dr. Lengyel Emőke 2008
Pest megyei Flór Ferenc Kórház, Neurológiai osztály
Cardiopulmonális resustitatión átesett 100 beteg nyomonkövetése osztályunk anyagában retrospektív vizsgálat útján Dr. Lévai Csilla, Dr. Katona Zsuzsa,
TÖMEGES BALESET KÉSZÍTETTE:FEHÉR TAMÁS ORSZÁGOS MENTŐSZOLGÁLAT.
A SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁS RENDSZERÉNEK KIALAKITÁSA DR. RÁCZ JENŐ BUDAPEST 2OO4. ÁPRILIS O1.
Munkahelyi egészség és biztonság
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
A kárhelyparancsnok feladatai
Helyszíni tevékenység és veszélyes kárhely (Esettanulmány)
Automated External Defibrillator (AED)
Hitek és tévhitek az influenzáról
Villamos Baleset és Mentés!!!
Alapszintű Újraélesztés és Automata Külső Defibrillátor
Alapszintű újraélesztés és félautomata defibrilláció bemutatása
Felnőtt újraélesztés.
Elsősegély.
Balesetbiztosítás. Milliós segítség Választható csomagok, fix díjtételek Nem kell tarifálni! Nincs egészségügyi kockázatelbírálás!
SÜRGŐSÉGI TRAUMATOLÓGIA (elvi és gyakorlati szempontok)
Furka Andrea oh. , Ács Gábor dr. , Debreceni Lajos dr
A legfontosabb teendőink vészhelyzetben:
A betegellátás keretei és rendszere
TENNIVALÓK VÉSZHELYZETBEN
Reanimatio (újraélesztés)
Tűz- és Munkavédelmi oktatás Immunológiai Intézet 2014.
Polytraumatizáltak rehabilitációja
Végtagsérülések ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS OKTATÁSÁÉRT ALAPÍTVÁNY.
Az egészséges életvitel, életmód
ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS OKTATÁSÁÉRT ALAPÍTVÁNY
Európai Újraélesztési tanács ajánlásai alapján
Hősök Hétköznapi hősök.
Utcai balesetek Szerzők: Marsi Zoltán, Dr. Mártai István
Alapszintű újraélesztés
ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS OKTATÁSÁÉRT ALAPÍTVÁNY
ÜDVÖZLÜNK A VÁLLALKOZÓI FÓRUMON!
ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS OKTATÁSÁÉRT ALAPÍTVÁNY
ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS OKTATÁSÁÉRT ALAPÍTVÁNY
A krónikus beteg hányattatásai
Előadás másolata:

Elsősegélynyújtás: Az az egészségügyi beavatkozás, amelyet bárki a végleges szakellátás megkezdése előtt végez, baleset vagy hirtelen egészségkárosodás közvetlen körülményeinek elhárítása és az állapot további romlásának feltartóztatása érdekében.

A hirtelen kialakult egészségkárosodás szakszerű ellátását hátráltatja a keletkezési hely és a szaksegélyt biztosítók (mentők, barlangi mentők) közötti távolság, és a keletkezett folyamat gyors lefolyása.

OMSZ hegységekben, nehezen megközelíthető helyeken (ahol a helikopter nem tud leszállni)

Miért fontos? Ki lehet segélynyújtó? A bajbajutottat megtaláló, vagy a környezetében tartózkodó személyek hamarabb tudnak elsősegélyt nyújtani, mint a riasztott mentők. Az adott esetben végletesen hosszú időnek számító helyszínre érkezési időt a laikus (civil) segélynyújtók beavatkozásukkal tudják áthidalni, az időveszteséget lecsökkenteni. Ki lehet segélynyújtó? Tudásának megfelelően bárki nyújthat elsősegélyt. Az azonnal megtett első beavatkozás, bizonyos esetekben, akár a bajbajutott életét is megmentheti.

Az elsősegélynyújtás célja Az élet megmentése A további egészségkárosodás megakadályozása A gyógyulás elősegítése

A segítségnyújtást ösztönző tényezők • Segíteni akarás, Sajnálat • Szimpátia, Személyes ismeretség • Segélynyújtói mentalitás – Empátia – Kíváncsiság – Korábbi siker/sikertelenség (bizonyítás) – Bátorság • Családi példa, Iskolai példa • Kötelességtudat (lelkiismeret) • Gyakorlottság

Időfaktor elvi szorzószám, mely az adott kórfolyamat dinamikájához (belső időegységéhez) igazítja a konvencionális egységben mért időt. Az 5 perc - klinikai halál esetén végzetesen hosszú idő; - nagyobb artériás vérzésnél öt perc a tolerabilitás felső határa lehet ; - szívinfarktusban veszélyesen hosszú ; - vesegörcs esetén a beteg számára szubjektív nehezen viselhető, de a folyamatra nézve nincs hatással - tüdőgyulladásban szubjektív és objektív egyaránt elhanyagolható.

Elsősegélynyújtás általános szabályai A segítségnyújtás módját, a beavatkozás szükségességét, mértékét és ellátási sorrendjét a beteg, a sérült állapota határozza meg. Segélynyújtó fellépése magabiztos és határozott legyen Céltudatos tevékenység Segítőtárs(ak)keresése mielőbb Helyszín biztosítása, környezet távolabb tartása a helyszíntől és megnyugtatása Az ellátó gyors és lényegre törő tájékozódása, céltudatos kérdésekkel A sérült csak legszükségesebb mozgatása pl. vizsgáláskor vagy esetleges veszélyhelyzetből való kimentéskor A sérül vagy beteg mozgatását minden esetben meg kell szervezni Baleseti helyszín csak a legszükségesebb mértékben változtassuk meg, annyira, amennyi feltétlen kell a sérült ellátásához A sérültet minden esetben csak ülve vagy fekve szabad ellátni A beteg ruházatát csak a szükséges vizsgálathoz és ellátáshoz szabad eltávolítani A segélynyújtás megkezdésével egy időben gondoskodni kell az esetleges végleges ellátás biztosításáról

Az elsősegélynyújtói beavatkozás „szakmai” és „humánus” indokai: közvetlen életmentő beavatkozás további állapotromlás megelőzése állapotjavítás fájdalomcsillapítás fertőzés megelőzése Csökkenteni a... kiszolgáltatottságot magára hagyatottságot kilátástalanságot kétségbeesést pánikot

Milyen esetekben hívhatunk mentőt mentés céljából? Minden esetben, amikor a beteg azonnali egészségügyi ellátásra szorul: ha életveszély, vagy annak gyanúja áll fenn (eszméletlen állapot, bármilyen eredetű súlyos vérzés, stb.); baleset, sérülés, bármilyen eredetű mérgezés esetén; megindult szülés, illetve a fennálló terhesség alatt bekövetkező rendellenesség miatt; ha erős fájdalom, vagy más riasztó panasz, illetve tünet észlelhető (pl. fulladásérzés, nehézlégzés, végtagbénulás, stb.); ha olyan magatartászavart észlelünk, mely során a beteg saját maga, vagy mások életét veszélyezteti.

Segélyhívó számok 104 mentők 105 tűzoltóság 107 rendőrség 112 általános segélyhívó (rendőrség)

A mentők hívószáma az ország egész területén (minden vezetékes és mobil telefonról): 104 Hol történt? (pontos cím, ennek hiányában a helyszín megközelíthetősége) Mi történt? (a sérülés, rosszullét bekövetkezte: pl. összeesett, eszméletlen; szívbeteg fullad; magasból esett, gépkocsi elgázolta; motorkerékpárral fának ütközött, stb.) Hány sérült, beteg van? Van – e gyermeksérült? Milyen sérülés, panasz, tünet észlelhető? (pl. földön fekszik, lábát fájlalja; sápadt, verejtékes; fullad, nyugtalan, ajkai elkékültek; földön fekszik, görcsöl, szája habzik) A bejelentő neve és telefonszáma (szükség lehet a bejelentő visszahívására, pl. pontatlan cím esetén!) Várjunk a mentésirányító esetleges kérdéseire (a történtek pontosítása érdekében fontos!), és csak ezután tegyük le a telefonkagylót. Műszaki mentés szükséges-e?

A sürgősségi ellátás rendszere Felismerés, azonnali teendők Segélykérés Elsősegély Mentőellátás Mentőszállítás Kórházi ellátás

1. Felismerés, azonnali teendők Az esemény tisztázása nélkülözhetetlen a beteg, de sokszor az elsősegélynyújtó érdekében is. Ennek során: a helyszín a sérült tüneteinek A baleseti mechanizmus felismerésére egymással párhuzamosan kell törekedni. 1. A helyszín további veszélyforrás lehet a segítségnyújtókra is! Kimentéssel óvatosan járjunk el! Csak akkor mozgassuk a sérültet, ha szükséges!

A sérült(ek) tüneteinek összegyűjtése: alapvető életfunkciók vizsgálata eszméletlen sérültnek légutak átjárhatóságának biztosítása durva sérülések keresése. A segélynyújtás során nagyon fontos az önmagunk védelme! Ezért: Csak akkor közelítsük meg a helyszínt, ha megbizonyosodtunk arról, hogy ránk nincs további veszéllyel A segélynyújtás során mindig használjunk gumikesztyűt!

2. Segélykérés Mentőhívás: 104 Barlangban, nehezen megközelíthető helyen a barlangi mentőszolgálat riasztása: Közvetlenül, riasztásvezető, riasztási lista szerint: www.caverescue.hu Rendőrségen 107 vagy a mentőkön keresztül

Gyors vizsgálat alapján él-e a beteg? Hogyan kezdjük el? Biztonságban vagyok? Igen Ránézésre él-e a beteg? Nem Igen Gyors vizsgálat alapján él-e a beteg? Igen Elsősegélynyújtás Újraélesztés 08:08

Vizsgálati szakaszok Részletes vizsgálat: Traumás ( vérzés, sebzés, gázolás) vagy nem traumás a sérült ( belgyógyászati betegség ) 08:08

A sérült beteg elsődleges vizsgálata Él-e a beteg vagy meghalt ? Halál biztos jelei: hullafoltok hullamerevség hulla felbomlása 08:08

Riasztó tünetek Hirtelen nagy fájdalom Bő, erős vérzés magas láz nagyfokú sápadtság makacs hányás, dyspnoe- nehézlégzés görcsroham terjedő bénulás 08:08

A sérült beteg részletes vizsgálata - hogyan történt az eset, - milyen panaszok, tünetek előzték meg, - jelenleg milyen panaszai vannak a betegnek, - van-e ismert betegsége, Ismert allerigiája van-e? - betegség esetén volt-e már hasonló rosszulléte. 08:08

Baleseti mechanizmus alapján súlyos sérült: ha a beteg több, mint 5 m magasból lezuhant ha a beteg beszorult, ill. betemetődött ha a beteg a gépjárműből kirepült valaki meghalt mellette az utastérben az utastér erősen megrongálódott a gépjármű felborult ha a balesetben 2 éven aluli gyermek sérült van 08:08

Típusos helyszínek Tárgyalóterem, Temető, Közlekedési eszköz, Fodrász, WC, Üzem, Italbolt, Garázs, Konyha, fürdő, Étkezés, 08:08