Mit jelent az innováció Európának? Herczog Edit Képviselő - Európai Parlament.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. Belső erőforrások a pénzügyekben és az adózásban Kalocsai Zsolt, vezérigazgató RSM DTM Hungary.
Advertisements

Európa 2020 stratégia – kihívások az EU előtt Bauer Edit március 4. Dunaszerdahely.
ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
OTP Kockázati Tőkealap I.
Az Európai Parlament szerepe az érdekérvényesítésben Herczog Edit képviselő, Európai Parlament Budapest, november 17.
Az állam szerepe az öko- marketingben Tátrai Miklós helyettes államtitkár március 17.
Roncz Gábor vezérigazgató
OGY Környezetvédelmi Bizottság ülése október 5.
NYF-”VEKTOR” Versenyképes Kutatás, Technológia, Oktatás a Régiónkban c. projekt nyitókonferenciája június 27. Badak Béla okl. könyvvizsgáló
Winkler Gyula EP képviselő
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Pénzintézetek társadalmi felelősségvállalása és a Green Banking koncepció KOVÁCS Sándor Zsolt tudományos segédmunkatárs.
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
Az Európai Unió fenntartható környezeti és energetikai szakpolitikái Derjanecz Anita DDRIÜ Brüsszeli Iroda CIP Intelligens Energia Európa Nemzeti Információs.
INNOSTART Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
A REGIONÁLIS INNOVÁCIÓ IRÁNYÍTÁSI RENDSZERÉNEK HÁLÓZATI MEGKÖZELÍTÉSE korreferátum ME RFK ülés Kecskeméti Főiskola, Gépipari és Automatizálási Műszaki.
Mikrohitelezés Magyarországon Mikrohitelezési gyakorlat- segítség a kezdéshez Mikrohitelezés Magyarországon Mikrohitelezési gyakorlat- segítség a kezdéshez.
Lengyel Balázs, IBS Budapest Vállalkozók, spin-off cégek
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
A Lisszabon-folyamat és az oktatás képzés nemzeti politikája Dr
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
1 „100 Kistigris” Sajtótájékoztató május 15. Magyarország legdinamikusabban fejlődő kis- és középvállalkozásai.
© Leading Innovation – RSEU KFT. Minden jog fenntartva! Szellemi Vagyon Menedzsement Keresnyei János, ügyvezető Riglersystem Európa Kft. Pécs.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Vállalkozásfejlesztés
Európai Uniós ismeretek Mintafeladatok. Válassza ki a helyes megoldást! 1.Mikor írták alá a Római Szerződéseket? a)1948 b)1957 c)1967 d)1978 Megoldás:
RTM kínálatának alakítása
1 Logisztika Szakirány—II. 5.téma Logisztika Szakirány—II. 5.téma Az állam és a magánszféra kooperációja PPP – Public Private Partnership Prof.Dr.,Dr.hc.Knoll.
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
Tudástranszfer egyetemi városokban
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
Innovációs stratégia hatások Termék életciklus Nemzeti sajátosság
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
A Lisszaboni Stratégia célja 2000-ben ambicionáltuk: « a világ legversenyképesebb és dinamikus tudás alapú gazdaságává válni, amely képes a fenntartható.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
46. Közgazdász-vándorgyűlés, június 27., Cz.E. 1/17 Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület Finanszírozási lehetőségek az innovatív ötletek piacra jutásához December, 2006.
Balla Gergely kabinetfőnök, szakállamtitkár
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Új Magyarország Mikrohitel Program Dr
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
1 Az Európai Unió gazdasági fellendítési terve Winkler Gyula európai parlamenti képviselő (RMDSZ, EPP-ED) Brassó, január 29.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Innováció ösztönző együttműködések kiépítése Dél-kelet-európai térség országaiban SET GIFT.
Nemzetközi Bankárképző Központ Rt. 1 SWOT- analízis a programkidolgozásban Öcsi Béla témavezető Nemzetközi Bankárképző Központ.
 Római szerződés: 1957március 25.  Európai Ipar fejlődése  1973 olajválság  es évek legnagyobb problémája  80 – s években Amerika és Japán.
Az innováció fogalma. A., Schumpeter (1939, 1980) B., Rechnitzer (1993) C., Frascati kézikönyv (1995) D., Oslói kézikönyv (2005) E., Jogszabályok I
A természeti környezet védelmének ösztönzése a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával.
A klaszterek jogi szabályozottsága
Dr. Makra Zsolt projektvezető
És mégis mozog…? Egyed Géza gazdaságfejlesztési szakállamtitkár ’Kinőni Magyarországot - hazai innovatív vállalatok lehetőségei a világban’ konferencia.
Ágazati kapcsolatok és szociális párbeszéd az EMCEF-ben Balatongyörök, április 29.
Innovációs helyzetjelentés Kis Gergely. A K+F ráfordítások a GDP arányában* 2004 (százalék) Mit is mutatnak ezek a számok?
Hogyan pályázzunk ? Az EUGA program az innováció szolgálatában Vicze Gábor.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
Fenntarthatóság Hol tart Európa a cselekvésben? Herczog Edit Európai parlamenti képviselő Magyar Fenntarthatósági Csúcs II. Budapest, november 24.
Innováció a vezetésben – vezetés egy innovatív cégben Innovációs speci előadás december 12. Lévai Gábor.
Innováció és stratégia Dr. Greiner István MISZ, általános elnökhelyettes február 07.
1 Versenyképesség – Befektetési klíma – Adórendszer dr. László Csaba, partner augusztus 27.
A kutatóegyetemek helye az innovációban (Ahogy mi látjuk) Dr. Greiner István alelnök Magyar Innovációs Szövetség június 22.
Vállalkozásfejlesztés Kazincbarcika térségében Wächter Balázs.
Az innovációs folyamatok rendszere, és a decentralizált pályázati források Brunda Gusztáv innovációs menedzser szakközgazdász
HEINNOVATE OECD-EU partnerségi projekt Magyarország részvételével, 2016 Kovács István Vilmos, ELTE PPK Felsőoktatási és innovációkutató csoport.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
ERŐT- EGÉSZSÉGET MINDENKINEK
Korai iskolaelhagyás és társadalmi következményei
A politika feladatai a kutatásban, a fejlesztésben és az innovációban
Előadás másolata:

Mit jelent az innováció Európának? Herczog Edit Képviselő - Európai Parlament

Tartalom  Mit jelent az innováció Európának?  Történelmileg  Politikailag  Gazdaságilag  Jogilag  Gyakorlatilag

Valahányszor Európa felka- rolta az innovatív ötleteket, nagy sikereket aratott. Európának az innováció történelmileg:  A siker és a gyarapodás titka Gutenberg nyomdája Watt gőzgépe

Európának az innováció politikailag:  Mindenki prioritása: Európai Bizottság: -FP7 -CIP -Belső piaci „review” Európai Parlament: -G33 munkacsoport éves jelentése -INI/2006/2005: Jelentés a kutatásról és innovációról (ECON) -INI/2006/2044: Jelentés az innováció támagatásáról (ITRE) Európai Tanács: -Lisszaboni Stratégia Innovációs Stratégia Megújult Lisszaboni Stratégia 2005 Tagállamok: -Valamennyi nemzeti lisszaboni terv Az innováció Európa egyik mantrája

Európának az innováció gazdaságilag:  Vállalkozó szellemet és kockázati befektetést igényel. Mint ilyen, nehezen találja meg a helyét Európában: A belső piacot terhelő bürokrácia nem ösztönöz a vállalkozásra, ezért haladéktalanul csökkenteni kell. A pénzügyi szolgáltatások belső piacát ki kell teljesíteni, hogy könnyebb legyen finanszírozást találni; A mikrohitelezés csak szórványosan működik: a kicsik esélyeit növelni kell. Az innovatív befektetések megtérülésének garantálásához egyszerű és költségkímélő európai szellemi termék védelem szükséges. A HELYZET JAVÍTÁSA A NAGY VÁLLALATOK FELELŐSSÉGE ÉS ÉRDEKE IS!

Az ötlet kimegy, a profit kimegy, de a termék bejön, mert piaci igény van rá. Tanulság: Alaptalan félelmekkel és elha- markodott döntésekkel magunk- nak ártunk. Európának az innováció jogilag:  Egy megoldatlan kérdés. Az újtól való félelem emberi reakció. Európában azonban jogi eszköze is van: Az elővigyázatossági elv. Erre az innovációnak jogi ellenérve nincs. Eredmény: Innovatív ötlet Tudatlanság okozta aggály Elővigyázatossági elv: STOP Globális piac Európai piac EURÓPA A VILÁG TÖBBI RÉSZE WTO Példák: GMO, RFID

Európának az innováció gyakorlatilag:  Egy túlságosan leszűkített fogalom:  Csak technológiai, nem érték-innováció. Pedig a legnagyobb érték ma az új ötlet, az új tudás. Példa: a PayPal.  Egy elégtelenül ösztönzött szemlélet. Példa: az oktatás. Amit a fiatalok várnak: Ami Amit az iskola nyújt: Pedig az innovatív szemlélet itt kezdődik.

Közös célunk: Az európai innováció ösztönzése Politikai szándék és támogatás Kevesebb bürokrácia Jobban működő belső piac Hatékony szellemi termék védelem Innováció- ösztönző oktatás Vállalkozás- ösztönző pénzügyi háttér Transzatlanti kapcsolatok ÉLELMES, INNOVATÍV, GYARAPODÓ EURÓPAI KIS, KÖZEPES ÉS NAGY VÁLLALKOZÁSOK

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Herczog Edit EP képviselő Tel.: