Szlovák vendégeket Észak-Magyarországra! Buzás Judit Idegenvezető
Mit gondolnak a szlovák vendégek Magyarországról? Drágának gondolják az országot. Nehezen tudja magát megértetni: a magyarok nem beszélnek szlovákul, de más nyelveken is adódhatnak problémák. Az időjárás bizonytalan. A gasztronómia nagyon hasonló a két országban – főleg Észak-Magyarországon. Szeretik, ha van idegenvezető – vagy valaki „kontaktszemély” akinek helyismerete van és tud szlovákul.
Hogyan döntenek az utazásról? A legfontosabb motiváció a VÍZ: meleg víz, gyógyvíz, édesvíz, folyó, tó, Balaton, Tisza-tó. Népszerű a bor és gasztronómia. Jó az ár/érték arány – jó minőségű szolgáltatások. Csoportosan utaznak (baráti társaságok), legalább 1 fő beszél magyarul Internetről tájékozódnak
Körkép a szlovák internetes oldalakról Elsődleges tájékozódási forrás – Google Top 10 találat 90%-a utazási iroda ajánlata – jó példa: Hotel Flóra Jó példák turisztikai információs oldalra: sk.gotohungary.com Negatív példa: Wikipedia – sokaknak fontos információs forrás, Egerről semmilyen info nincs, Mezőkövesdről csak alapok, Miskolc viszonylag rendezett.
Jó példák
Rossz példák
Ha itt van a szlovák vendég… Angolul 50 éves kor alatt értenek a szlovákok. Nyelvi nehézségek: hiányoznak a tájékoztató táblák, feliratok, információk – sokszor még angolul is. Az szállodákban ritka a szlovák nyelvű programajánló, mi történik a térségben, a városban? Vigyázni kell – sokan rendelkeznek viszont „passzív” magyar nyelvtudással, kulcsszavakat érthetnek.
Lehetséges célcsoportok Tipp 1. Középkorú, már gyermek nélkül utazó párok („üres fészek”) Csütörtök-vasárnap programcsomag Szlovák nyelvű helyi „helpdesk” Gyógyító tényezőkre építeni, sokkal egészségtudatosabbak, mint a magyarok
Lehetséges célcsoportok Tipp 2. Trend: harmincas szlovák fiatal párok „magyar-német-szlovák” nyelvű gyerekeket szeretnének nevelni! Magyar nyelvű gyerektáborok szervezése, magyar gyerekanimáció Cél: Olyan üdülési csomag meghirdetése, melynek középpontjában a gyerek nyelvtanulása áll!
Lehetséges célcsoportok Tipp 3. Bor- és gasztroturizmus – érdeklődők a kulturált borfogyasztás iránt „Alap sommelier” oktatás – alapvető borászati és borturisztikai tudnivalók tanítása, borfogyasztással kapcsolatos tévhitek eloszlatása Egész napos program, rossz idő esetén is, vicces emléklap a teljesítésért.
Köszönöm a figyelmet! Buzás Judit